Väikemehe lemmikraamatud (13-19 elukuud)

Kuna Väikemees on endiselt suur raamatuhuviline, siis tundus igati põneva väljakutsena panna kirja vanuses 13-19,5-elukuul olnud/ olevad lemmikud raamatud. Vähemalt mulle endale meeldib olla kursis, mis võiks olla eakohaselt huvitav ja ehk pakub see postitus kellegile häid ideid. 🙂

Hetkel on meil kodus ca 150-väikelapse raamatut. Liiga palju, ma tean. Kuna üritan end väga uute ostmisel tagasi hoida, sest Sten on pahane, et meie kodu raamatute alla mattub, siis külastame sageli ka raamatukogusid.

Enamasti on mul nimekiri raamatutest, mida soovin laenutada ja kontrollin enne ka üle, kas see on selles raamatukogus olemas. Roteerin raamatuid iganädalaselt, st vahetan lapsele vähem huvi pakkunud raamatud vanade/uute vastu välja.

Igapäevaselt on Väikemehe kättesaadavuses ca 40 raamatut. Pooled tema toas raamaturiiulil ja pooled vetsus korvi sees. Harvad pole päevad kui vaatame läbi 20 raamatut päevas – mitte alati kaanest kaaneni, vaid sageli lemmik kohad raamatust, nt eriti piltsõnastike puhul.

Lemmikute väljavalimine osutus aga veel keerulisemaks kui eelmine sissekanne (aastase Väikemehe lemmikraamatud), sest on olnud perioode, kus ta tahab iga päev miljon korda sama raamatut vaadata ja siis järgneb periood, kus ta ei tunne enam antud raamatu vastu pikka aega üldse enam huvi. Kuidas siis tegin kindlaks Väikemehe lemmikud?

Kriteeriumiks sai, et see raamat peab olema olnud mingil perioodil suur lemmik ja/või ta on alati rõõmsalt nõus seda vaatama. Erinevalt aastase Väikemehe lemmikraamatutest, kus esines erimeelsusi tema ja meie lemmikutes, siis nüüdseks on meie raamatuhuvid rohkem ühtlustunud.

Veel mõned toimunud muutused:

  1. kui veel ca 12-kuuselt ei olnud raamatu sisu kuigi oluline peaasi, et saaks kuidagi raamatuga interakteeruda (hääled, klapid jne), siis alates ca 17-elukuust on raamatus olev lugu aina tähtsam. Kuigi klapiraamatud on endiselt huvi püüdvad!
  2. samuti on vahepeal toimunud märgatavad muutused tähelepanus ja kannatlikkuses. Suurim muutus toimus ca 18,5-elukuuselt. Seega ma ei tea, kuivõrd on see ealine ja kuivõrd lihtsalt kuulamise harjutamine. See on aga võimaldanud järsku teha tutvust “igavate” raamatutega – sellistega, kus ongi ainult tekst ja pildid. Siiski peab lugu olema endiselt lühike. Saan talle lugeda või õigemini jutustada iga lehekülje kohta palju pikemalt kui varem! Enamasti ühe korra loen teksti läbi ja järgmised korrad jutustan juba ise pildi järgi vastavalt sellele, mis lapsele ja ka endale pildil huvi pakub.
  3. lisaks looraamatutele pakuvad väga huvi ka esimeste sõnade raamatud, kus on põnev nii minu käest uurida, millega on tegu kui ka leida minu poolt küsitud tegevus/ese/inimene/loom vms.

Kuigi üritan jälgida, et raamatud oleksid võimalikult realistlikud, st ilma rääkivate ja riideid kandvate loomadeta, siis alati see ei õnnestu. Juhin siiski alati segaduse vältimiseks alati lapse tähelepanu sellele, et tegelikult loomad ei räägi jne.

Siin aga on siis viimase 7-kuu Väikemehe lemmikud teemade kaupa:
(osad on raamatukogust)

1. Igapäevaelus ettetulevate teemadega raamatud (siit iga raamatut oleme lugenud VÄGA palju): 

7D6EE1FF-0C55-45F3-A27D-438037A748B7

  • Ülemine rida vasakult:
    1000 sõna (ilusad pildid ja palju erinevaid elus ettetulevaid keskkondi), Minu esimesed kogemused (lemmikuks on lennukiga sõitmisr kirjeldav lugu), Minu esimene tööriistakast (käed-külge osavusraamat)
  • Kodus on tore (klapiraamat erinevatest kodus olevatest tubadest), Kopp ja kraana teevad tööd (klappidena laienev raamat), Sachen suchen-Sachen hören (helide raamat kodust).
  • Busy Beach (klapiraamat rannas toimuvast), Busy Swimming (klapiraamat ujulas ettetulevast), Busy Airport (klapiraamat lennujaamas toimuvast), Soup Day (lugu supi tegemisest).
  • Otsi ja leia arvud (reljeefne numbriraamat), Baby Faces (laste nägude raamat), Ene arsti juures (lugu kukkumisest), Muusikariistad (realistlike helidega heliraamat). 

Lisaks olid lemmikud veel ka Minu esimene Grühvel sarja miniraamatud: Loomade tegevused, Vastandid ja Numbrid


2. Loomadega seotud raamatud (vahelduva eduga lemmikud):

E4427DAA-16F6-4FF4-B56C-0CE036C58970

Ülevalt vasakult alates:

  • Eesti keeles saadaval Peitusemäng loomadega (klapiraamat taluelust), Pärdiku pähkel (ilusas eesti keeles kirjutatud pikem lugu ahvist, kes otsib oma ema), Das Grosse Wimmelbuch (suur pildiraamat taluelust, pargist ja loomaaiast).
  • Tormivaal (lugu poisist, kes võtab vaala endale vanni elama), Me peame karujahti (kordustega tore lugu karu jahtimisest).
  • Maailm piltides. Loodus. (piltsõnastik, ei tea miks Väikemehele nii meeldib, aga meeldis ka mu väikesele õele kunagi), 101 esimest sõna. Loomad. (lemmik loomade piltsõnastik. Ma ei tea, miks me peame seda iga õhtu vaatama, kui tal on juba kõik need loomad peas), Tell me about the Sea (mõned klapid. Meeldib koos minuga hulki kokku loendada).
  • Minu esimesed avastused. Lepatriinu. (raamatus ka läbipaistvad leheküljed, mis võimaldavad nt vaadata lepatriinu kõhu alla), Väike kutsu, kuhu sa kadusid? (klapiraamat)


3. Aastaaegade, pühade, öö, keha-riiete-potil käimise raamatud:

16B53979-B07D-49CA-BEEA-3978F8265C61

Neid kõiki oleme lugenud samuti triljon korda, sest need suured lemmikud!
Ülevalt vasakult:

  • The Four Seasons (Vivaldi muusikal põhinev heliraamat), Weihnachts Wimmelbuch (hiiglaslik pildiraamat).
  • Ravensburgeri Wieso-Weshalb-Warum sarja aastaaegade klapiraamatud on ühed ta lemmikutest, sest seal on lisaks ilmastikule ja loomade elule juttu ka kõiksugu sellel ajal tehtavatest tegevustest ja pühadest.
  • Wenn es dunkel wird (klapiraamat sellest, mis kõik pimeduses toimub), Ma ei karda pimedust (lehe keskelt muutuvad klapid. Lugu sellest, kuidas pimedusest näib kõik teistsugune ja hirmsam, kui on tegelikult).
  • Augen, Bauch und Hände (kehaosasid käsitlev raamat), Kes tegi? (klapiraamat sellest, kes ja kuhu kakab), Potty (pildiraamat potil häda ootamisest ja õnnestumise rõõmust), Mikk läheb õue (riidesse panekust).

4. Lemmikud erinevatel teemadel: kosmos, unejutud, tähed, Muumid.

77B8D9E6-148C-451E-99E8-1558802D56DC

Siin on enim ebarealistlike lugusid, nt Muumid; Minu esimene aabits; Kuidas loomalapsed magama jäävad; Ilusaid unenägusid, mu kulllake! Lisaks on lemmikud ka Petsoni ja Finduse lood, kus on rääkiv kass.

Ühesõnaga päris palju lemmikuid!

Mis raamatud on Sinu lapse selle ea lemmikud?

 

About the author

Jäta kommentaar