Superkangelaste sünnipäevapidu

Minu ämblikmehe fännist väikevennal oli tulemas 7-aastaseks saamise sünnipäev. Nädal enne pidu palus ema, et mõtleksin välja ja korraldaksin sünnipäevalistele ühe aardejahi mängu ning ehk ka mingisuguse meisterdamise. Välja kukkus järgnev:

Muudkui mõtlesin ja mõtlesin, mida nende lastega teha. Nimelt on mu venna sõbrad .. hmm.. ütleme nii, et tänapäeva lapsed.. kes ei püsi sekunditki paigal ja igaühel võiks olla hüperaktiivsuse diagnoos või on mu vend lihtsalt veidrate laste magnet… 😀 Paar aastat tagasi proovisin mingit mängu teha ja tulemuseks oli see, et keegi sünnipäeva lastest näiteks ütles, et talle see mängumõte ei meeldi ja tema mängus ei osale, mille peale veel paar last otsustas, et nad ka siis ei osale. Samas kui lastele tegevust ei leia, siis kurdetakse, et on igav. Midagi sellist, mis pakuksid rõõmu lastele vanuses 5-13. Mida sellistega küll teha?

Sain aru, et eks peab nendele rüblikutele midagi eriti haaravat välja mõtlema, et mängud oleksid nii eepiliselt lahedad, et kõik mängiksid rõõmuga. Tänapäeva lastele ei piisa enam paberist ja paarist pliiatsist, peab ikka actionit ja ka natuke hirmus olema. Ilmselgelt kui on actionit vaja, siis tuleb teha üks superkangelaste pidu, sest kellele ei meeldiks siis superkangelased? Tõenäoliselt ainult neile, kes pole filme näinud. 

Jagasin sünnipäeval toimuvad tegevused kaheks:

  1. Esimene osa oli superkangelaste treening ehk siis erinevad ülesanded, mis testisid lapsi ja õpetasid läbi tegevuste, milline võiks üks superkangelane olla.
  2. Teine osa oli päästemissioon (kurjamid olid aarde varastanud), mille käigus said lapsed superkangelaste treeningul harjutatut “päris elus” proovile panna.

2C0F0E1A-A32B-473E-80E7-F86AAD9B8E20

 

SUPERKANGELASTE TREENING

OSA 1: Superkangelased kannavad maske ja keepe, et enda identiteeti varjata. 

Pidu algas sellega, et kõik peole saabunud lapsed said endale valida meelepärase superkangelase keebi ja maski – valikus olid Batman, Superman, Hulk, Spiderman, Thor, Catwoman, Wonderwoman, Kapten Ameerika, Flash ja Ironman. Need olid mul õega koos kahe päeva töö olnud. Alguses oli mul plaan, et kõik lapsed meisterdavad endale maskid ise, aga arvestades seda hüperaktiivset seltskonda, siis on mul hea meel, et otsustasin kõik ikkagi ise enne pidu juba valmis teha. Vildist tehtud maskid olid pehmed ja näole meeldivad. Paberist isetehtud maskid oleksid torkivad olnud, kuigi siis oleks saanud lapsed ise oma maski värvida, mis poleks ka kehv idee olnud. Peol pidi ainult maske pea ümber hoidva kummi iga lapse järgi ära mõõtma ning kuumapüstoliga maski külge fikseerima. Tagantjärgi tarkusena oleksin paela kinnitanud klammerdajaga, sest kuumapüstoli liimi kuivamine võttis aega. Samas nii jäid maskid ilusamad.

74CCCB25-64AD-4598-B345-DB152915208F
Maskid ilma kummita

Kuidas valmisid maskid? Maskide šabloonid leidsin osad www.cutesycrafts.com lehelt ning ülejäänud netist maskipilte kasutades (fail maskid); materjaliks vilt, lõikasin eri värvi tükid välja tervik suuruses ja kleepisin üksteise peale kangaliimiga. Silmad üritasin lõigata välja võimalikult suured, et laste vaateväli poleks piiratud.

 

8CD2614A-138B-44A2-B785-9BF422A2CAB4

 

Kuidas valmisid keebid? Pinterestis olevate šabloonide järgi: alumine laius ca 70-80cm, õlgade peal olev ülemine keebi laius ca 40cm, pikkus keebil ca 60-70cm. Keepide detailid tegin vaba käega piltide järgi ja kleepisin jälle kangaliimiga. Et mitte õmmelda, siis kaela juurest keebi kinnitamise tegime sidumisega. Kõrval oleval fotolt on näha, kuidas kangast lõikasime, et kaela ümber sidumiseks materjali ikka jätkuks. 

OSA 2: Superkangelased oskavad pärast maailma päästmist ajalehe kaanel poseerida.

Kui kostüüm olemas, suunasin lapsed superkangelase stiilis fotosid tegema. Sellega sai palju nalja, sest lapsed teadsid kohe, kuidas peab muskleid demonstreerima, keepi lehvitama, salapärasust hoidma ning oma kangelase tunnusjooni rõhutama. See oli selge – kostüümid aitasid lastel väga hästi superkangelaste temaatikasse sisse elada.

Kui kõik lapsed olid kostüümides ja fotod tehtud, siis panin mängima muusika Superman Theme song ja kogusin nad kokku. Rääkisin neile sellest, kuidas nad hakkavad nüüd läbima superkangelaste treeningut, tulevad erinevad ülesanded ja et esimeseks õppetunniks on kangelane olemise juures see, et kangelased kannavad maski, et ei saadaks teada, kes nad on ja seejärel ei tapetaks nende lähedasi. Lapsed olid põnevil.

OSA 3: Superkangelane on tugev.

Et kohe hoog sisse saada alustasime jõunumbritega. Nägin, et sellest ei saa võistlust teha, sest muidu võivad need väikesed võistlushimulised lapsed end raskusega ära rebestada. 😀 Seetõttu said kõik lapsed hoida 30 sekundit enda pea kohal 3kg raskusega kangi harjutamaks oma tugevust. Tundus, et selline väike eneseületus äratas lastes sisemise uhkuse, et nad ikka nii tugevad on.

OSA 4: Superkangelane seisab tõe ja õiguse eest.

Seejärel arutasin lastega, kas superkangelane on õiglane ja teeb alati nii nagu on õige teha – kõik olid nõus. Järgnes superkangelaste teemaline viktoriin (küsimused siin: SUPERKANGELASTE VIKTORIIN). Lapsed hoidsid silmi kinni ja kui olid väitega nõus, siis tõstsid käe üles. Õige vastuse korral said nad paberi lehekese. Kõige rohkem paberi lehekesi kogunud laps sai auhinnaks olla superkangelaste ühe meeskonna kapten – ikkagi teisi kangelasi kõige paremini tundev! Kuna meeskondade loomiseks oli ka teist kaptenit vaja, siis teiseks kapteniks sai sünnipäevalaps.

OSA 5: Superkangelane on kiire. 

Tegu oli “muusikalisi toole” meenutava mänguga selle vahega, et muusika vaikides pidi jõudma ämblikuvõrguga tähistatud paberilehele. Kuna sünnipäevalaps oli ka ise kehastunud oma lemmik superkangelaseks, ämblikmeheks, oligi muusika pärit ämblikmehe uuest multikast. 

OSA 6: Superkangelane on täpne sihtija.

9A558E0E-C863-4C45-9DEC-195A25609F91

Olin ostnud suure paberilehe ning joonistanud sinna peale ämblikuvõrgu. Laste ülesandeks oli limava ahvikesega (kleepuvat ämblikku poest ei leidnud) tabada võrgustiku keskele. Igal ühel oli 2 katset ning kõik said proovida nii kaua kui soovisid. Tähtis oli osavõtt, harjutamine ja tundus, et see lastele sobis.

OSA 7: Superkangelane on nutikas leides kõige kiirema tee põgenemiseks.

Kuna selleks hetkeks oli päris palju möllu juba olnud, siis otsustasin vahelduseks teha ühe rahulikuma treeningprogrammis oleva ülesande: labürindi lahendamised. Andsin lastele kätte pliiatsid ja labürindid ning kõlas start. Kusjuures suurtematele lastele olin välja printinud raskemad labürindid ning kõige kiiremad said võimaluse lahendada veel mõni superkangelase labürint (googlest: maze superhero printable).

OSA 8: Superkangelane päästab abivajaja, olles seejuures osav.

Vahepeal oli Sten valmistanud koridori lõngaga “ämblikuvõrgustiku”. Mul oli olnud plaan kinnitada lõng seintele teibiga, aga Sten oli osanud kuidagi ilma teibita toole ja lampe kasutades muuta kogu koridori tõeliseks lõnga takistusrajaks. Laste ülesandeks oli koridori teises otsas olev pehme mänguasi “ära päästa” seejuures lõnga vastu mitte minnes, sest ilmselgelt olevat see mürgine. Sellega sai nalja, sest enamik lapsi olid meeletult kohmakad. Üks jäi lõnga sisse nii kinni, et teda pidi sealt lahti harutama. 😀 Kõige osavamaks osutus mu väike vend.

OSA 9: Autasustamine

Panin uuesti selle Superman Theme Songi mängima ja ükshaaval aplausi saatel toimus superkangelaste treeningu läbinute autasustamine. Autasuks said lapsed kasutades oma “röntgenmeelt” (ei näinud, said vaid kompida) valida kingikotist endale ühe magusa auhinna. See oli esimese peoosa lõpp, möödunud oli VAID 1,5h! Plaanisin teha väikese pausi, aga lastel oli hoog nii sees, et jätkasime aga kohe teise osaga.

 

PÄÄSTEMISSIOON #aardejaht

“Ei-tea-kust” ilmus lastele kiri Raudmehelt, mis andis neile teada, et on vaja päästa superkangelased ja siis leiavad nad aarde. Kiri oli selline:

7E6946E5-52DF-4037-A29A-89A3B4DB03F9

Tegu oli salakirjaga ning lugedes kokku markeeritud kirjavead said lapsed teada, et Raudmees vajab abi ning on hetkel Venomi koopas (Venom on Ämblikmehe koomiksist pärit kurjam).

OSA 1: Venomi koobas. Superkangelased näitavad oma kiirust ja täpsust.

Tegevus järgnes õues. Ehk siis lapsed panid end riidesse ja kui kõik olid õues andsin neile teada, kus Venomi koobas asub (mängumajas). Olin enne pidu kinnitanud puu külge Venomi välja prinditud pildi ning sidunud selle teibiga puu külge. Kuna lapsed lähenesid Venomi koopale, siis Venom “ründas neid” ja lapsed pidid Venomi suunas täpsust laskma spetsiaalsete peo-niidi-spreidega (müüdi 4Party poes T1-s). Taustaks panin mängima selle tempoka Wonder womani muusika.

A22ED004-F3A6-41D8-BE31-3ACC39A62211
Venom sai hävitatud

NimetuJärgmiseks tuli päästa Raudmees, kes oli Venomi koopas ehk siis mängumajas. Raudmeheks oli Pinjata, kellest rippusid välja nöörikesed ja kui ühte neist lõpuks tõmmati, siis kukkusid välja paar kotikest tervislikke snäkke (nii öelda Raudmehe tänu tema päästmise eest) ning UV valgust andvad pliiatsite korgid (Rahva raamatust ostetud). Viimased tähistasid Raudmehe vihjet teiste superkangelaste kohta. Kummagi UV-korgi sai varem kapteniks saanud laps ning toimus meeskonna liikmete valimine.

72799C5E-EB66-4FD5-9E7E-19A01B7D3D31
Kõik käisid korda mööda “Raudmeest päästmas” ehk siis proovisid erinevaid nööre ära tõmmates, kas midagi juhtub.

OSA 2: Superkangelased näitavad oma nutikust ja intelligentsust.

Seejärel tuli leida mängumajakese alla kinnitatud aia kaart. Olin teinud eksitamiseks kaardile mitmeid riste, ent vaid kaks neist olid UV- valgusega helendavad. Kumbki meeskond pidi aiast leidma ristiga tähistatud kohast aardekarbi. Seejärel suunduti tuppa.

Toas kastid avades leidis kumbki meeskond oma karbist salakirjaga teksti. Idee oli selles, et tekst oli täiesti arusaamatu, kui meeskond loeb vaid enda teksti, ent tehes üksteisega koostööd saavad nad arusaadavad edasised juhised. Et üks tarmukas laps meeskonnas kogu lahendamist enda peale ei võtaks ja et kõik osa saaksid, siis pidi lahendama korda mööda, ühe sõna kaupa, vajadusel oma meeskonna kaaslasi aitama. Lapsed olid väga nutikad ja tulid ruttu selle peale, et kummagi meeskonna salakirja lehed peaks ühendama. Salakiri oli selline:

895022DB-D2FF-490D-AF9C-50549E34C67D
Koletis nimega roheline Goblin ootab teid juba enda juurde. Ettevaatust, see on lõks. Päästke kõik tema pimedas urus olevad inimesed. Nad teavad, kus on aare. (alla joonitud on ühe meeskonna tekst)

OSA 3: Superkangelased näitavad oma abivalmidust ja julgust.

Roheline Goblin on jällegi Ämblikmehe koomiksist tuntud kurjam, keda lapsed sh mu vend väga hästi teadsid. Olime enne pidu muutnud sauna Rohelise Goblini pimedaks koopaks: pannud uksele Rohelise Goblini välja prinditud pildi, teinud väikese takistusraja patjade ja tooliga (liikuma pidi koopas roomates), pannud põrandale mänguämblikke, ämblikuvõrku ning liikuma puldiga juhitava suure tarantli ja ühte nurka õhupallid. Viimastele olid kleebitud superkangelaste pildid ning iga laps pidigi sisenema sinna pimedasse tuppa, valguseks kaasas vaid UV-kork ja päästma sealt ühe superkangelase (ehk siis õhupalli kaasa tooma). Julgustuseks panin mängima jälle tempoka Wonderwomani selle laulu. Oi, kui palju elevust võib üks pime tuba lastes tekitada! Kui üksinda kõik õhupallid toodud, siis küll taheti kahekesi ja küll kambakesi minna uuesti ja uuesti. Isegi suuremad lapsed tahtsid veel ja veel sinna vaatama minna. Naljakas, kuidas lastele sellised asjad nii põnevad on. 😀

Õhupallid toodud (ehk siis inimesed päästetud) tuli kõik pildid õhupallide küljest ära võtta ja UV-pastakaga leidsid nad piltide tagaküljelt sõnad, mis ütlesid ära lõppaarde asukoha. Teemaks oli siis see, et päästetud superkangelased ütlesid, kus on lõppaare, nagu mängu alguses oligi öeldud. Lõppaardeks olid pehmed võtmehoidjad ja kuldmündid.

Ütleme nii, et tegevust oli olnud küll rohkem kui piisavalt. Ja mis peamine: kõik lapsed tegid rõõmsalt kõik mängud kaasa ja sünnipäevalaps jäi peoga rahule. 🙂

About the author

Comments

Jäta kommentaar