Väikemehe koduõppe nädal 1: minu keha, punane värv (13 elukuud)

Esimese nädala teemaks oli: Minu keha. (Väikemees on 13,75 elukuud)

Kokku oli plaanis teha Montessorist inspireerituna 7 erinevat tundi: keel ja kõne, matemaatika, sensoorne, kunst, muusika, praktiline elu ja motoorika. Mõnda tundi tegime mitu korda nädalas ja mõnda vaid ühe korra. Ja eks nii väikese lapsega kehtib ikka põhimõte, et ma võin talle küll igasugu tegevusi pakkuda, aga ega sundida ei saa ja ei peagi!

Kuigi mulle üllatuslikult pean küll tõdema, et Väikemehe huvi sellel nädalal ette võetud “õppetegevuste” vastu on olnud väga suur. Kuna tunnen ise suurt puudust selliste postituste vastu (sh inglise keelses kirjanduses) ja endal on ka hiljem huvitav lugeda, mida me Väikemehega teinud oleme, siis mõtlesin, et ehk jõuan koduõppe arengud ka kirja panna.

Keel ja kõne

Teema “minu keha” selle nädala käsitlemise eesmärgiks oli, et tutvuda keha-ja näoosadegaKuna järgmise nädala teema on “minu riided”, siis annab see võimaluse kohe ka õpitut korrata ehk kahe nädala lõpuks laps juba teab (ja ka näitab) küsitud keha-ja näoosi. Ja kui ei oska pole ka maailma lõpp, aga vähemalt on mingisugune plaan.

Selle eesmärgi realiseerimiseks valmistasin talle keha-ja näoosadega pildikaardid. Need saab alla laadida vajalike materjalide postitusest. Salasõna saab liitudes meililistiga. Oleksin võinud teha ka peput, keelt ja pissimisega seotud kehaosasid kujutavad kaardid. Printisin pildid printeriga välja (max kvaliteediga printimine) ja siis panin kilekaane vahele (Olympia A4 80 mikroni paksusega) ja lamineerisin ära (Olympia laminaator). Abiks oli ka komplektiga kaasas olnud lõikur. Nii, kui Väikemees kaardid kätte sai, siis kohe “proovis” ta kaartide kvaliteedi ära. Ilma lamineerimata oleksid need kohe kortsu läinud.

575C7754-9CCE-4AB2-956D-616A5BDD32C5.jpeg

Näitasin talle neid kaarte peaaegu iga päev. Mõnikord kuulas tähelepanelikumalt ja mõnikord väga ei viitsinud. Kõiki kehaosi demonstreerisime mänguliselt nii tema, minu ja/või Steni peal. See tegi talle nalja.

Lisaks teistele raamatutele lugesime veel ka teemakohaseid raamatuid. Me oleme neid ka varem sirvinud ja raamat “Where is my belly button” oli ammu üks ta lemmikuid, ent nüüd olid need raamatud esimesed, millest hommikul alustasime ja suurima põhjalikkusega uurisime. Kahjuks ei leidnud ma raamatukogust raamatuid, mis vastavat teemat käsitleksid.

32C8904E-D3A4-491A-B2FD-DAF13156D37F.jpeg

Puslepanija ta veel ei ole, ent poisi kehaga puslelt oli hea uurida kõiksugu kehaosi. EDIT: aasta hiljem on see üks lemmik puslesid. Järgmine nädal saab sealt riideid korrata.

Matemaatika

”Minu keha” teemale kohaselt lugesin kokku küll Väikemehe varbaid ja sõrmi, siis ka silmi, kõrvu jms. See pakkus talle ääretult huvi. Kui õpitu seostub endaga, siis ongi ju kõige huvitavam!

Matemaatikas tegime algust geomeetria kujundite tundma õppimisega alustades ruuduga. Nädala õpieesmärgiks oli ruudu kujundiga tutvumine kasutades selleks kujundipuslet ja geomeetriliste kujundite sobitamismänguasja.

Kujundipusle oli meil ka varem riiulis olnud, ent kuna Väikemehel nende tükkide panek sinna kuidagi ei õnnestunud, siis varasemalt ta seda tegevust eriti ei puutunud. Ju tundus see ettevõtmine liiga raske. Otsustasin tähelepanu suunata vaid ühele kujundile (best idea ever!). Ideaalis võikski olla kõik need kujundid eraldi alustel, aga raha ja ruumi kokkuhoiu eesmärgil sai just selline pusle soetatud. Kõigepealt näitasin talle mitu korda ette, kuidas ruudu kujundi tükki asetada ja siis ta muudkui katsetas ja saigi hakkama! Sai oma eduelamuse kätte ja nüüd hea meelega läheb ja paneb seda tükki õigesse kohta.

9B7CFCCE-F690-4993-89C4-06F5B4CD3620.jpeg

Lisaks harjutasime koos ka erinevate kujundite panekut kujundisobitajasse. Panin sobitajakasti õige tahu tema ette (nt ruudu külje), vastava kujundi ka õigesse asendisse valmis ja siis tema sai katsetada, sest ise õige värvi ja kujundi otsimine on veel Väikemehe jaoks ülejõu käiv. Aga sedasi väikese abiga, toimetas ta väga rõõmsameelselt.

EDIT: üldiselt see on kehv sorteerija, kuna lapsel on kiusatus panna kujundeid pealmisest avast.

301F67F0-CF63-42CD-A9EA-3953A4FEAD75.jpeg

Sensoorne- ja kunsti tund

Nagu eelnevas postituses kirjutasin, siis Väikemehe koduõppe esimesed 10 nädalat kavatsen käsitleda erinevaid värve. Värvide eristamine kuulub sensoorse tunni visuaalsesse blokki, mida kombineerisin sellel nädalal kunstitunniga. Tegime algust punase värviga.

Kuna Montessori õpetuse järgi on ajul ja käelisel tegevusel tihe seos, siis koostasingi kätega uurimise võimaldamiseks talle punast värvi asjade aaretekorvi. 

Lisasin sinna ka punast värvi esemete pildikaardid (laadisin need siit), vaatasime erinevatest värviraamatutest punast värvi esemeid ning ka igapäeva elus juhtisin Väikemehe tähelepanu punastele asjadele. Mitte, et me teisi värve ei “kordaks”, aga lihtsalt punasel värvil oli sellel nädalal suurem rõhk.

6D9C6FDE-292C-4B6C-B74C-F48EA4EB8254.jpeg

Vaadates meie õppetegevust pani Sten Väikemehe ette mitmel päeval eri värvi asjad ja palus tal näidata punast värvi esemele ja selgus, et see oli Väikemehe jaoks imelihtne ülesanne. Ega enne ei soovitatagi lapselt “küsida”, kui just pole 100% kindel, et ta tõesti seda asja teab. Kuigi minu jaoks see kontrollimine polegi väga oluline. Kui teab, siis teab ja kui ei tea, siis küll lõpuks selgeks saab.

Punase värviga tutvumiseks värvis Väikemees kõigepealt punasele paberile märja pintsliga. Pintsel pakkus talle suurt huvi. Seejärel kasutasime punast värvi näpuvärvi (ostsin ökovärvid Looduspere poest), mis tähendas küll täielikku “veresauna”, ent õnneks oli seda pärast väga lihtne puhastada. Pigem pakkus talle huvi pintsliga kui sõrmedega värvimine. Kuna oleme ka varem näpuvärve kasutanud, siis ei olnud see tema jaoks väga uus tegevus.

Muusika

Käisime muusikatunnis ja kuulasime enamasti lõunasöögi ajal muusikat. Samuti on riiulis alati tema jaoks kättesaadav mõni muusikainstrument, nt hetke lemmik on ksülofon.

Praktiline elu

Kuigi seda tundi pean ma isiklikult koos keele ja kõne tunniga kõige olulisemaks, siis minu arvates on selle “tunni” tegevuste eesmärkide saavutamine kõige pikaajalisem protsess.

Üritasingi sellel nädalal teadlikult talle välja pakkuda igasugu võimalusi “päris elus” osalemiseks ja minule üllatuslikult oli ta VÄGA huvitatud jälgides suure tähelepanelikkusega, kui talle erinevaid toiminguid ette näitasin.

Enese eest hoolitsemine:

  • huvi kahvli ja lusika vastu on Väikemehel suur. Sellel nädala üritasin teadlikult talle alati mõlemad söögiriistad söömise ajal lauale panna, et ta saaks katsetada kummaga tal mugavam on toimetada. Enamasti kasutas ta ühte neist visates teise põrandale.
  • andsin talle võimalusi ise tassist joomiseks väljaspool kraanikaussi seejuures juhendades haarama tassist kahe käega. Hoidsin samal ajal hinge kinni ja kujutasin ette, kuidas kohe on kõik kohad vett täis, aga olin last alahinnanud. Ta oli väga proff jooja!
  • vaikselt hakkasime harjutama ka järgmise nädala temaatikat: esikus toolile istumine, kui on vaja jalanõud jalga panna (juba teisel päeval võttis ise jalanõu ja läks toolile istuma kuuldes, et me hakkame jalanõusid jalga panema); tema riiete asukohaga tutvumine, riiete valik kapist ja mustade riiete mustapesu kasti viimine. Kuigi natuke segadust tekitas talle see, miks ei või määrdunud riideeset kohe pesumasinasse panna. Ja Steni sõnul on ta viimastel päevadel leidnud, et Väikemees on musti riideid ise pesumasinasse pannud. Ei ootaks seda ühelt 13-elukuuselt, aga ju oleme teda alahinnanud.
  • käte iseseisev pesemine, kuivatamine ja potil käimine on work-in-progress.

Keskkonna eest hoolitsemine:

  • kui vesi juhtus maha minema, siis juhtisin sellele tähelepanu andes talle kätte tüki majapidamispaberit ning näitasin, kuidas peab kuivatama. Ta tegi seda hea meelega.
  • keskkonna korras hoidmiseks üritasin näidata, kuidas kandikul või karbis olevat “mängu” panna toa keskel olevale lauale, mida ta püüdlikult üritas ka jäljendada. Eesmärk siis see, et kõik mänguasjad poleks lõpuks kogu toas laiali. Eks jälle harjutamise asi.
  • üritasin näidata, kuidas mänguasjad tuleb tagasi riiulisse panna mängu lõppedes, samal ajal tegevust ka kommenteerides. Samuti work-in-progress.

Söögitegemine:

  • söögi tegemist jälgib ta alati oma söögipukist huviga (ostsime Vaffa poest). Sellel nädalal sai ta osaleda salati valmistamisel tõstes hakitud tomatitükke kaussi. Ühtlasi kuulub see tegevus ka peenmotoorika eesmärkide alla: käega koostisosade tõstmine anumasse.
C89DB3F6-3C09-4410-AF44-229E45314383.jpeg
Tavalise valge niidiga tehtud “turvavõrk”. Pildil on Väikemees ca 11-elukuune.

Motoorne

Motoorika olen jaotanud üldmotoorikaks, mis hõlmab kogu keha tegevust ja õues käimist, ning peenmotoorikaks, mis hõlmab eelkõige käelist tegevust.

Üldmotoorika on valdkond, kus Väikemees ise palju harjutab. Eriliseks lemmik tegevuseks on võtta kätte mingisugune raskem või suurem ese ja siis sellega mööda tuba ringi liikuda või veel parem kuskilt üles ronida. Seda nimetatakse Montessori pedagoogikas liikumise “raskemaks või väljakutseid tekitavamaks” muutmiseks. Võtab puutoika, raamatu, mänguasjatorni või kühvli ja siis käib jorisedes mööda tuba või õue ringi.

Seoses koduõppega ja aja teadliku planeerimisega olen proovinud ka jälgida, et ma lapsega rohkem õues käiksin. Me muidu täitsa toakassid. 🙂 Või vähemalt mulle tundub nii. Kuna ta nüüd kõnnib juba päris kenasti, siis on koos õues ringi uudistamine aina lahedam!

Lisaks käisime ka Babyspordi Väikelaste võimlemises, kus sai nii roomata, harjutada varvastel kõndimist kui ka läbida takistusterada. Viimane oli Väikemehe lemmik. Kodus turnib ta peamiselt Pikleri kolmnurga ja enda tooli peal.

Selle nädala peenmotoorika eesmärgiks oli teha harjutusi, mis annavad võimalusi asju kuskile sisse panna, soovitavalt väikeseid esemeid ja kitsast kohast sisse. Seda on ta tegelikult juba viimased kuud alates aastaseks saades väga nautinud.  Võimalusi mida ja kuhu sisse toppida, on lõputult. Kasutasime punaste müntide karpi panekut kitsast pilust, kõrte pudelisse panekut (meil ei olnud kodus plastikpudelit, mistõttu kasutasin spordijoogipudelit ja toidukilet ning hiljem ka teiplinti kaane tegemiseks). Lemmik on ka tühja mullitajapurki mullitajaotsa sisse panek ja “peg toy” (kirjutasin viimasest ka 7-12.elukuuse lapse tegevuste postituses siin).

Järgmise nädala õppenädala (teemaks: minu riided, sinine) kohta saad lugeda siit.

Kui soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

About the author

Comments

  1. Väga põnev lugemine ja andis ka endale häid ideid, mida lapsega teha. Aga paberiga põranda kuivatamine pikas perspektiivis väga keskkonnasõbralik ei ole. Äkki oleks mõistlik hoopis lapsele lapi kasutamist tutvustada 🙂 edu ja jaksu edaspidiseks!

Jäta kommentaar