Väikemehe koduõppe nädal 7: viisakus, valge värv

Oktoobri 3 nädal. Väikemees on 15-elukuud.

Keel ja kõne

Selle nädala koduõppe teemaks oli meil viisakus. See ei ole kindlasti lihtne teema, mida lapsele tutvustada ja arvamusi, millal seda teemat käsitleda on seinast seina. Ühed ütlevad, et selleks on liiga vara, ent teised leiavad, et tulebki vara viisakas olemisega alustada ja juba lapse esimeste sõnadena õpetada selgeks “aitäh” ja “palun”. Olen kuskil kahe äärmuse vahel, mistõttu otsustasin selle teema ikkagi meie koduõppe plaani panna. Ja hea, et panin!

Selle teema puhul on tähtis ise eeskuju näidata. Kuigi üritame ikka neid võlusõnu kasutada, siis alati saaks rohkem. Selles mõttes oli see (mulle) hea meeldetuletus!

Igapäevaselt aina rohkem on tekkimas Väikemehel teiste lastega mängides neid hetki, kus keegi võtab kellegi asja ja siis on suur tüli majas. Sellel nädalal üritasingi hakata tutvustama Väikemehele seda (viisakuse) kontseptsiooni, et teise käest ei tohi mänguasja ära kiskuda. Kui mänguasi on kellegi teise lapse käes, siis laps mängib sellega ja kui tal saab mängitud, siis on Väikemehe kord. Mõnikord toimis, mõnikord mitte.

Ega ausalt öeldes viisakuse teema kohta eakohaseid raamatuid väga ei ole, aga leidsin raamatukogust sellised:

55AEC5C4-882C-4838-ADDA-3ECECCBD2B9C.jpeg

Neid siis lugesime õhtujutuna ja siis kirjeldasin sobivaid viisakusega seotud raamatu lehekülgi. Meie ühiseks lemmikuks oli “Piraat, kes ütles:”Palun!”, sest seal on ilusad suured pildid ja vähe teksti.

Muusika

Selle nädala lemmikuks oli (endiselt) riiulis olev ksülofon ja samuti leidis ta ise köögi kappidest mitmesuguseid vahendeid helide tegemiseks: potid ja lusikas olid igapäevaselt kasutuses. Kuulasime lastelaule.

Sensoorne

Sellel nädalal oli tutvustatavaks värviks valge. Selleks tegin Väikemehele valgeid tupse, valgeid sulgi, valgeid loomi ja valget vatti sisaldava kandiku:

07B14DA4-3C23-4F0A-9ADE-9ACEEDA60F07.jpeg

Pehme kraami ostsin Abakhanist. Loomakujukesed on Schleichi ja Collecta omad.

Iga päev käis ja uudistas nii seal olevaid loomi, katsus väikeseid vatitupse (mõned leidsin ka oma kummikute seest :D) ning muidugi eriti meeldisid talle suled. Pärast seda, kui näitasin talle, kuidas sulg maapinna suunas langeb, oli ta vaimustuses. Mitu päeva käis ja kukutas sulge endal nägu üllatust täis. Tavaliselt kukutatavad asjad kukuvad ju põmaki põrandale.

Lisaks juhtisin Väikemehe tähelepanu sellele, kui tal mõni valge riideese selga sattus nagu näiteks järgneval pildil:

a250448a-cc8d-442b-84ed-6fe1fa9a4c07.jpeg
Loovustunnis “valge jahuga” mängimas

Või kui kuskil midagi valget märkasin. Ja lillkapsast sõime ka sellel nädalal ülimalt palju. Tagliatelled lillkapsa ja taimse koorega on nüüd meie pere retseptivaramus.

Matemaatika

Meie valgete esemete sensoorne kandik oli ka ideaalne käsitlemaks sellel nädalal kahte vastandite paari: pehme ja kõva; kerge ja raske. Kõik vatitupsud, vatt ja suled olid pehmed ja kerged ning loomakesed kõvad ja rasked.

Kunst

Kunstis valmistasin talle ette kolm kunsti tööd:

  1. Värvimistöö: fooliumpaberile valge jogurtiga värvimine

FD2DFE3E-51A4-4E59-B0D9-A46AD6004225

2. Plastiliini omaduste tundmaõppimine. Kuna valget plastiliini ma ei leidnud, siis kasutasin valget martsipani, mille hiljem ära sõime. Mulle üllatuseks ei pannudki Väikemees seda endale suhu.

Tegime valgete loomadega jälgi. Ma näitasin ette ja siis Väikemees tegi ka. Seda lisaks enda tavapärastele lõikamis-, täpi- ja aukude tegemisele erinevate vahendite ning sõrmedega. Vahepeal siis rullisin jälle martsipani lamedaks ja siis oli jälle tükk aega Väikemehel tegevust.

35C840FE-137B-44C6-B5FD-30A0065ACB20

3. Meisterdamine: kleepuvale paberile lamba meisterdamine kasutades vatti. See töö meeldis mulle rohkem kui Väikemehele.

Tegin ka väikese uuenduse kunstitarvete kättesaadavuse osas pannes välja järgnevad kunstitarbed, et ta saaks neid kasutada, siis kui ise tahab. See meeldis talle väga-väga!

Täpi tegemise markerid

Vahakriidid

Kleepsud ja pliiatsid

Eks ta vajab natuke abi ka, nt täpimarkerilt ise korki pealt ta ära ei saa ja samas lahtisena ma seda ka ei taha jätta. Pliiatsite kasutamine vajab järelvalvet, sest ta on endiselt suur põrandale joonistaja.

 

Praktiline elu 

Söögitegemine: –

Enese eest hoolitsemine:

Tundub, et koduõppe esimeste nädalate teemad on olnud kasulikud, sest kui mainin, et me hakkame õue minema, siis toob oma jalanõud ehk siis ta teab, kus need asuvad. Samuti on olnud juhuseid, kui toob enda püksid või pluusi ja tahab, et me talle need selga paneksime. Mõni hommik läks ja harjutas oma jalanõudel olevate krõpsude lahti tegemist ja kinni panemist (2.nädala teema).

Saab ise söömise ja joomisega hakkama. Kasutab nii lusikat, käsi kui ka kahvlit. Aina enam panen talle toidutaldriku kõrvale ka tema väikese joogitopsi joogiga (IKEA väike tops). 

See, et ta käib potil on väga lahe! Ma usun, et see on ikka suur asi, talle endale. Sedasi oma keha kontrollida ja ilma mähkmeteta olla – mõnus! Siiski pean ikka ise talle vetsu minekut pakkuma (ta käib vaid suurel potil) ca iga 2,5-4h tagant, va raskem häda, seda tuleb enamasti ise ütlema enne häda tegemist.

Enamasti mul sisetunne ütleb, et nüüd vist on aeg, aga mõnikord unustan ära ka ja siis juhtuvadki need põrandale või püksi pissimised. Korra päevas ikka juhtub. Kodust väljas üliharva, kui midagi püksi tuleb. Tavaliselt siis, kui oleme üle 3h kodust eemal. Tavaliselt kohe koju tulles teeb pissi potti. Esimest korda tegi oma häda ka kodust väljas kaubanduskeskuses olles- jee, edusammud!

Keskkonna hoidmine:

Koristamismaania on korralik. Sellel nädalal tegi ta oma esimesed iseseisvad tolmuimejaga tõmbamised. Klaasipuhastamine kraabitsaga on igapäevane. Samuti üritan näidata, kuidas riiulist asju kandikul võtta ja hiljem tagasi panna. Ta mäletab hästi, kuhu mis käib, aga ise tagasi paneb harva ja mitte rohkem kui ühe asja korraga. Ju pean seda kuidagi mängulisemalt õpetama.

Motoorne

Peenmotoorika: silma-ja käe koordinatsiooni harjutamiseks valmistasin Väikemehe riiulile uue Montessorist inspireeritud tegevuse, mis talle meeletult meeldis. See oli tal iga päev korduvalt kasutuses. Selleks oli jäätisekulbiga ping-pongi pallide tõstmine ühest anumast teise.

Nii jäätisekulbi kui pallid ostsime Ülemiste keskuse Rimist. Proovisime ka vee seest pallide tõstmist, aga nägin, et see tema jaoks veel liiga raske. Kuivalt tegutsemine meeldis talle rohkem.

FC35CF65-E731-4D3F-9F11-C0C26B20E1E2

Üldmotoorika: sama nagu eelmisel nädalal. Endiselt on suur huvi järelveetavate pardikeste, eeslükatava rulliku, Pikleri kolmnurgal ronimise, võimlemistunnis palli “korvi viskamise” ja takistusraja läbimise vastu. Mul oli seekordses tunnis siiras äratundmisrõõm, et minu laps ei ole tunnis ainuke, kes ei nõustu osasid harjutusi kaasa tegema (nt käru) ja kelle tähelepanu püüavad kõikvõimalikud ruumis olevad mänguasjad ja esemed. 

Üldmotoorikale mõjus kindlasti hästi ka ujumine. Sten käis Väikemehega ükspäev Viimsi H20 veepargis (mina olin massaažis) ning teinekord Kalev SPA-s (mina olin tööl). Väidetavalt meeldis Väikemehele seal väga. 

Õues käisime ka, kuigi kui teisi lapsi mänguväljakul näha ei ole, siis ei taha ka Väikemees seal olla. Võib-olla kell 10 alles enamik lapsi magab, ma ei tea.

Ühel kargel sügishommikul:

 

Järgmisel nädalal juba teemaks minu kodu, mille pärast olen mingil põhjusel ülimalt põnevil. 🙂

Ülejärgmisel nädalal varjud ja Halloween.

Kui soovid esimesena teada saada järgmistest postitustest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

 

About the author

Comments

  1. On olemas veel raamat “Minu kombed”, paksude lehtedega (ise tellisin koolibri e-poest).
    Väga toredad tegemised, jõudu! 🙂

    1. Ooo.. kui Sa seda mainid, siis mul isegi meenub, et olen tõesti seda ka raamatupoes kunagi sirvinud! Aitäh soovituse eest! Jõudu jagub, aitäh! 🙂

Jäta kommentaar