Väikemehe koduõppe nädal 10: minu perekond, roosa värv (16 elukuud)

Novembri esimene nädal. Väikemees on 16 elukuud.

Reastan taas kord koduõppe selle nädala tegevused selle järgi, mis pakkus Väikemehele enim huvi.

Emakeel

Meie selle nädala perekonna teemale vastavalt lugesime peamiselt kahte raamatut: “Love You Forever” ja “Are You My Mummy”. Ta on (nende) raamatute tohutu fänn! Enamiku nädalast lugesime neid. Selles mõttes olen ikka nii nõus selle mõttega, et raamat peab endale meeldima, sest kui mulle need ei meeldiks, siis ei suudaks ma neid päevas 2901029400 korda ette lugeda. XD

“Love You Forever” raamatus on liikuvad pildid, kui neid õigest kohast tõmmata ja see meeldib talle VÄGA (võtsin ta käe ja vaikselt suunan, kuidas peab liigutama, sest kohati need päris keerulised). Muidugi katki läks ka, kui ta neid üksi juhtus “lugema”, aga see ju ongi ühe hea raamatu tunnus, kui seda on siit-sealt kokku kleebitud. 🙂

“Love You Forever” on lugu sellest, kuidas ema muudkui oma last kussutab ja laulab talle, kuidas ta ikka oma last alati armastab. Laps kasvab suuremaks, teeb pahandusi, aga ema ikka laulab sama laulu kuni ema jääb vanaks ja enne surma võtab hoopis laps ema sülle ja laulab talle sedasama. 

“Are You My Mummy” raamatus on jääkarupoja kõht karvane. See on lugu sellest, kuidas jääkarupoeg otsib oma ema. Küll hüljese, pingviini kui vaala näol, ent kõik leiavad välimuse põhjal mõne erinevuse, miks ikka nad jääkarupoja emad ei ole. Lõpuks leiab jääkarupoeg oma kalli ema üles. 

Samuti meeldib talle VÄGA vaadata elutoa seinal olevaid lähedaste perefotosid ja siis osutada neile sõrmega, et ma nimetaksin, kes kõik seal pildil on või paluda tal sõrmega näidata, kus keegi asub. Fotoalbumite vaatamine meeldib talle ka väga.

Kunst

Ja kui me ei lugenud raamatuid, siis me tegime täppe või mudisime plastiliini. Umbes 5000909465460 korda päevas. Kuna sellel nädalal oli meil roosa värviga tutvumise nädal, siis olidki riiulis:

  1. Roosa täpimarker ja pliiats
  • endiselt on huvitav teha täppi ja umbes sama põnev on ka markerile korgi pealepanek.
  • endiselt on huvitavad pliiatsid. Endiselt tuletan meelde, et me joonistame vaid paberile – Väikemehel on NII suur kiusatus minna põrandale joonistama. EDIT: korraldasin natuke ta joonistamisasjad ümber ja see lahendas probleemi.

      2. Roosa Playdoh plastiliin

  • endiselt lemmik isegi kui sellega “mängu” teeb ta umbes 20 sekundit. Aga nii huvitav on see lasta mul purgist välja võtta, natuke seda mudida ja siis proovida see uuesti topsi mahutada, kaas peale sobitada, riiulisse tagasi panna ning umbes 30 sekundi pärast kõik see jada uuesti teha. Ja sedasi 4x päevas. Kõrvale ka roosale nädalale vastavad loomad/ linnud/ kala.

Praktiline elu

Keskkonna hoidmine: eelmise nädala lõputu mustade ubade koristamine harja ja kühvliga vallandas Väikemehes harjamaanja. Vastab tõele, et kui soovid, et laps midagi teeks, siis tuleb ise eeskujuks olla! Kui ta nüüd kuskil näeb kedagi harja või harja moodi eset kasutamas, nt kedagi lehti riisumas, põrandat puhastamas, siis tahab ta ka seda teha. Huvi pakuvad nii suur hari (koduekstrast) kui ka väike hari ja kühvel (aliexpressist). Hari on nüüd meil kodus püha ese, mille pärast tasub ka sõbrannaga võitlusse asuda!

Kordasime keskkonna hoidmisel järgnevaid teemasid: musta pesu viimine mustapesu kasti ja pürgi viimine pürgikasti. Ta väga nautis seda, et sai sellised “ülesanded” ja oli endaga silmnähtavalt rahul, kui see tal õnnestus. 😀

Enda eest hoolitsemise selle nädala eesmärgiks oli talle tutvustada, kuidas kraan tööle panna, kuidas käsi pesta, seepi võtta, kraan kinni panna ja käsi kuivatada. Ojaaa.. see meeldis talle VÄGA!

Järjest enam näen seda, kuidas ta tahab kõike ise teha. Kui eelmine nädal juhtus päris palju potiõnnetusi, siis sellel nädalal on ta hakanud ise küsima potile. Kas nüüd iga kord, aga päeva jooksul ikka mitu korda. Teeb “punnitamise” häält ja siis see tähendab, et tal on häda. Päris mõnus, kui inimene hakkab asjadest aru saama.

Kergelt öeldes keeruliseks on muutunud riiete selga panek (viskab pulgana maha ja röögib). Okei, kodus on paljalt, aga õue minnes peaks ju midagigi selga panema. Hmm.. ei tea, kui anda talle palju aega, siis kaua läheks enne, kui ta riide ise selgeks saaks. Vist riided liiga keerulised, peab ikka natuke juhendama. Aga võib-olla ma alahindan teda? Uhh.. jälle sarnaselt potil käimisega mingisugune teema, mida ma lootsin lükata kuskile kaugele tulevikku.

Söögitegemise vallas sai ta harjutada maasikatelt lehtede ära noppimist.

Motoorika

Üldmotoorika oskuste arendamine on Väikemehel igapäevases to-do listis. Mängisime peitust, roomasime Pikleri kolmnurga alt (oi, kuidas see teeb talle nalja, kui ma ka seal rooman) ning ennast unustavalt võib ta ronida Pikleri kolmnurgal, endal juba nägu punane. See nädal sai ta sõbranna eeskujul selgeks üle ronimise. See on hetkel tegevus, mida ta muudkui kordab ja kordab ja kordab, sest see ikka päris keeruline. Meil külas käinud kolme aastanegi poiss pusis terve õhtu enne kui üle ronimise selgeks sai.

Võimlemistunnis meeldib talle VÄGA. Selle nädala lemmikuks olid harjutused suurel võimlemispallil: sellel hüppamine, sõit-sõit-linna laulu käigus sülle kukkumine ning kõhu peal ettesuunas liikumine kuni käed ulatuvad maha.

Ujumisest on ta ka vaimustuses. Käib ja toob oma ujumismähkmeid. Ehk siis kui mul oli tööpäev, siis Sten läks temaga Kalev SPA-sse ujuma, kus ta väidetavalt oli liugu lasknud lastebasseinis umbes 20x. Nad mõlemad veefännid. 🙂

Peenmotoorika selle nädala ülesandeks oli pereliikmete klotside kokkupanek. Klotsid olid meil kodus olemas (sain õvedelt). Ütleme nii, et nii kaua pole ta kunagi klotse kokku pannud, aga kuna ta selles eriti osav ei ole, siis oli huvi mõõdukas. Eks ma pakun talle seda tegevust mõne aja pärast uuesti.

Mõõtsin meie klotside pikkuse ja kõrguse, tegin pildid, kopeerisin pildid wordi (seal saab piltide suurust reguleerida), printisin, lõikasin pildid tükkideks, liimisin kuumaliimiga (idee siit).

Kuigi oleme erinevaid toppimismänge ka varem teinud, siis ühe uue mänguna lõikasin piimatopsi augud ja sinna tupsude panekut nautis ta väga. 

img_4813

Muusika

Ei midagi planeeritult.

Sensoorne

Minu selle nädala lemmikuks oli roosale nädalale kohaselt roosas vannivees käimine. Roosa vannikuul tekitas palju põnevust, võtsin seda vahepeal välja, aga see ju kihiseb/sulab põnevalt edasi. Ja siis nuusutasime seda vannikuuli lõhna. Ühesõnaga erinevad meeled said stimulatsiooni. 🙂

Endiselt on Väikemehe lemmikuks Montessorist inspireeritud sensoorne silindrimaterjal, kus ta peab aukudesse panema eri laiusega tükke. See tegevus pakub talle väga huvi.

img_4594

Matemaatika

Käisin nädalavahetusel arendavate mänguasjade koolitusel ja sain targemaks, kuidas lapsele mänguasju pakkuda. Lõpuks ometi sain teada, kuidas võiks lapsele tutvustada kahte olulist mõistet: samasugune vs erinev. Väga paljud väikelastele mõeldud tegevused, sh Montessori materjalide seotud, eeldavad seda, et laps eristaks tunnuseid omavahel. Olgu selleks, siis erinev värv, kuju või suurus.

Ometi tundus mulle selle temaatika tutvustamine nii keeruline, et teisel  koduõppe nädalal vahetasin selle tegevuse välja teise vastu, sest ma ise polnud valmis!

Sellel nädala tegimegi koos vaikselt õppimisega algust. Kui nägin kuskil kahte samasugust eset, nt raamatus kahte samasugust lindu, siis näitasin neid talle ja rõhutasin muudkui, et näe siin on lind ja siin on lind, nad on samasugused (hästi ilmekalt ja aeglaselt). Ja siis ühel hetkel hakkas ise ka näitama, kui nägi raamatus kahte ühesugust looma/lindu.

Või nt erinevat värvi tupsude pallid. Et näe, siia käivad oranžid tupsud ja siia roosad. Võtsin ühe roosa tupsu ja võrdlesin seda teisega, et näe.. nad on saaaamasuuuugused, roosad. Vaatas mind natuke üllatunud pilguga justkui mõeldes, et okei, see pole väga keeruline ja nüüd, kui näiteks raamatut vaatame, siis küsin, et näe… leia saamaaasuuugune, siis sõrmega näitab (muidugi küsin vaid asjade kohta, mida olen üpris kindel, et ta teab, millega on tegu või enne veel kordan üle, et näeee.. see on põder, see on põder, leia, kus on samasugune põder). Arengud, arengud.

Kokkuvõte

Üldiselt oli selline väga vabal käigul nädal. Jah, mõned tegevused nõudsid minu poolset ettevalmistamist (vannipalli, plastiliini ja harja ostmine, pereliikmete klotside valmistamine, piimatopsi aukude lõikamine), aga nende kasutamise järjekord oli täiesti vaba-kava.

Vot selline nädal oligi. Läks ruttu. 🙂

Kui soovid saada teada uue postituse ilmumisest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib/jälgi või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

 

About the author

Comments

  1. Millisel koolitusel käisite? Olen aeg-ajalt nõutu, kuidas mõnda mänguasja pakkuma peaks. Vast oleks koolitusest abi.

    1. Tere, käisin Minu Armas Tulevik loengutel, et silmaringi avardada. Nagu lapse kasvatamisel ikka on hea valida just see info, mis igale perele sobib. Seal kõlas ideid, millega ma ei saanud nõustuda kohati minu jaoks allikate vähese respekteerituse tõttu (Venemaa hinnatud “neuropsühholoogid”), ent see, mida ta rääkis mänguasjade lapsele pakkumisest oli küll minu arvates häid ideid andev. Palju oli ka sellist, mida juba instinktiivselt olen teinud, nt pusle või üldse uue tegevuse pakkumine aastasele lapsele esialgu ühe-kahe tüki kaupa (kuigi võib-olla puslealusel on tegelikult 10 tükki), ent hea ikka saada kinnitust, et näe, nii on tõesti mõistlik teha. Samuti meeldis mulle tema lihtsus ja konkreetsus, kuidas lapsele midagi öelda. Ühesõnaga sain küll sealt uusi toredaid mõtteid. 🙂

Jäta kommentaar