Väikemehe esimese eluaasta TOP 23 beebiraamatud (+meie TOP 10 ja 7)

Väikemehe aastaseks saades tegin sellise postituse, aga kuna olid reisid ja muud toimetused, siis jäi see esialgu ootele.

Väikemees on meil suur raamatusõber nagu me isegi. Raamatusõbraks saamise teekonnast kirjutasin siin. Tundus igati põnev idee valida meie kodus olevast ca 70 väikelapse raamatu seast välja need, mis Väikemehele ning ka meile endale on tema esimesel eluaastal enim meeldinud (vanuses ca 7 kuud kuni 12 elukuud).

Milleks üldse sellist nimekirja teha? Sest minu jaoks oli põnev vaadata ja mõelda, mis on Väikemehe ja ka enda lemmikud ja loen huviga ise postitusi, kus tuuakse välja teatud eas laste lemmikraamatuid,-mänguasju jne. Ühesõnaga endal põnev ja samas heas mõttes võrdlusmoment.

Tegu oli aga üllatavalt keerulise ettevõtmisega. Kõigepealt keeruline protseduur nimega kuidas-aru-saada-mis-on-lapse-lemmik-raamat, kui neid raamatuid on kodus nii palju. Ja väga paljusid raamatuid valib ta kasvõi lühidaks lehitsemiseks raamaturiiulist välja.

Jõudsin järeldusele, et siia esimese eluaasta lemmikraamatute nimekirja sobivad lemmikraamatutena need raamatud, mida ta olenemata tujust on alati nõus algusest lõpuni vaatama, teeb ta seal olevatele tegelastele musi ja/või ajavad sealsed leheküljed teda naerma

VÄIKEMEHE TOP 23

Peamised musisaajad on need raamatud, kus on karvased tegelased ehk niiöelda katsumisraamatud (Meresügavikus, Kodutalus, A Bug`s World, Bright Baby Touch and Feel Animals ja kaks rootsi keelset häält tegevat raamatut).

Järgnevad häälteraamatud, mida on samuti alati põnev jälgida ja kuulata (Põrinal ja mürinal, Armsad loomalapsed, Sachen suchen, Sachen hören, Woodland sounds ning eelnevalt mainitud rootsi keelsed katsumis-hääleraamatud). Väga tähtis on häälteraamatu puhul see, et laps saaks ka ise nuppu vajutada (osadel eesti keelsetel häälteraamatutel tuleb suruda liiga kõvasti, mida laps ei jaksa ise teha).

00D60A10-E635-4C4A-98E1-1311D1CA9206

Lemmikud on ka järgnevad klapiraamatud (Snowy Animals, Sea Creatures, Busy Swimming, Minu värvid, Mängime kassi ja hiirt, Kodus on tore ning Where is Baby`s Belly Button?).

46C917A7-DBA2-40E7-B7FE-144E5AC9F917

Millegi pärast köidavad Väikemeest järgmised pildiraamatud (Loodus, rootsi keelne näpuvärvidega erinevate tasapindadega värviraamat – inglise keelne originaal siin, Baby Faces, The Babies and Doggies Book, Katsu ja Tunne värvid ning Potty). Potil käimise lugu ajab teda enim naerma.

5040B411-7AFC-40EF-A526-FF3CCBEA6D42

Ja nüüd meie selle aasta lemmik beebiraamatud.

MINU TOP 10

Minu TOP 10-sse kuuluvad järgmised raamatud: Me peame karujahti, Are you my Mummy, Farm Sounds, Kuidas loomalapsed magama jäävad, Touch and Feel sarja erinevad raamatud, Laste maailma Värvide ja Vastandite raamat.

E1FCD435-FD85-4395-BD29-C572A4D7DD89

STENI TOP 7

Steni TOP-i kuuluvad: The Four Seasons, rootsi keelsed katsumise-hääleraamatud, käteraamat, Snowy animals, Munch NING põrinal ja mürinal.

E15845E1-E8F8-4716-80A9-B03D0147E1F5

Peagi postitus 1,5-aastase Väikemehe lemmik raamatutest!

Kui soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

Millised on olnud Sinu ning lapse esimese eluaasta lemmikraamatud?

About the author

Comments

  1. Väga tore postitus! Sellest tuleb küll nüüd pikim kommentaar, mis ma kirjutanud olen kunagi. Olen ise ka suur (laste)raamatute fänn, ootan juba 1.5 aasta update’i ka! 🙂 Ka meie väikelapse raamatukogu on päris suur, täpselt ei oskagi öelda, kindlasti mitukümmend raamatut. Emaks saades üllatusin kui paljudel erinevatel teemadel on väikelastele pappraamatuid, kuigi me oleme siiani piirdunud vaid eestikeelsetega. Palju inspiratsiooni sain Sinu esimesest raamatupostitusest, eriti selles osas, et oleks rohkem argieluga seotud lugemist, mitte ainult eksootilisi loomi. Minu poeg tunneb kenasti tuukani ja surikaadi ära, aga kas ka nirgi ja ilvese? Ilmselt mitte 😀

    Minu ja lapse ühised lemmikud tunduvad olevat samast sarjast “Minu kombed” ja “Minu tunded” (viimane meeldib talle väga, eriti “kurb” ja “pahane”, ilmselt seetõttu, et teen neid kõige ilmekamalt :D), klapiraamatud “Kes tegi?” ning “Enne ja pärast” ja nagu teilgi “Põrinal ja mürinal”. Mulle meeldib veel väga “Mida teevad emad? Mida teevad isad?”, sest paraku on lasteraamatutes, -lauludes jms tihti väga stereotüüpsed rollid, a la “ema köögis askeldab ja isa ajalehte loeb”.
    Lapsele meeldivad veel lisaks kõik autoraamatud, eriti sari “Väike poiss” (mulle küll väga ei meeldi selle 3D stiilis pildid), kõik loomaraamatud ja kaks raamatut sarjast “Minu järel!”, mis olid ühed esimestest, mille ostsime, aga siis taipasin, et sisu võiks ikka väheke arusaadavam olla lapsele kui ilmarändurist pingviin…

    Tahaksin meie kollektsiooni veel raamatut metsaloomadest (kus enamus võiks olla Eesti loomad, mitte pesukaru ja opossum) ja paar argielu raamatut veel. Ma ei tea kui palju neid pappraamatuid on mõtet veel praegu osta, sest viimasel ajal meeldivad lapsele (1a 3k) väga ka õhukeste lehtedega raamatut, ajakirjad ja eriti tootekataloogid 😀

    1. Ooo.. mõnusalt pikk kommentaar.

      Kusjuures kuigi meil on raamatuid ka eesti loomadega, siis millegi pärast pakuvad talle huvi pigem eksootilised loomad. Seega ka Väikemehel on pigem selge tuukan kui ilves. 😉

      Sain Sinult mitu head ideed! Esiteks peaks ka uurima neid “Mida teevad emad? Isad?” raamatuid. Tunduvad huvitavad. Ja samuti peaksin ka rohkem emotsioone kasutama tunnete raamatute lugemisel. 😀

      Jah, umbes selles vanuses hakkas Väikemees rohkem huvi tundma looraamatute vastu, aga sellest pikemalt juba peagi.

      Aitäh kommentaari eest! 🙂

Jäta kommentaar