Väikemehe koduõpe: mereloomad ja -transport, oskused (20.elukuu)

Märtsi 2.nädal. Väikemees on 20-elukuune.

Sellel nädalal uurisime üheskoos mere temaatikat: ookeanis elavaid vaalu ja kalasid, aga ka meretransporti (erinevad laevad, mootorpaadid jms).

Sissejuhatusena tuli nendel teemadel natuke juttu ka jaanuaris olnud transpordi vahendite ja jää ja elu poolustel temaatikas, aga siiski üpris põgusalt. Kuigi me pole kumbki suured mere- ega laevahuvilised, siis oli see nädal meile mõlemale üllatavalt põnev. Vähemalt mulle tundus, et Väikemees väga nautis pakutud tegevusi. Ka Stenile meeldis.

Kartes, et see meretemaatika jääb liiga lahjaks (alusetult!), siis olin pannud valmis ka natuke praktilisema teema: minu oskused, mida natuke põimisin ka mere temaatikaga (matemaatika tegevuste all).

Emakeel

Silmapildi ja sõnavara laiendamiseks lugesin Väikemehele mitmesuguseid mereteemalisi raamatuid. Ega sellele vanusele põnevaid raamatuid konkreetses teemas kerge leida pole, sest sageli on entsüklopeedia taolised raamatud pigem suurematele (tekstirohked, liiga kirjud ja ei haara pikalt väikese inimese tähelepanu) ja väiksematele mõeldud raamatud liiga titekate piltidega.

Lisaks kodus olevatele leidsin siiski raamatukogust paar eesti keelset looraamatut ning võõrkeelse kirjanduse raamatukogust paar maailmakuulsat klapiraamatut.

BCF237C4-7359-4FDA-97A0-9544B55125EC

Ainult “Tigu ja vaal” raamat oli veel liiga pikk ja seda ta ei jaksanud kuulata. Ülejäänud meeldisid väga.

Looraamatutest meeldisid meile mõlemale Tormivaala raamatud: nii esimene (“Tormivaal”) kui ka teine osa (“Tormivaal talvel”). Ilusad pildid ja toredad lühikesed lood. 🙂 EDIT: ka 3 nädalat hiljem igapäevane lemmiklektüür!

Vaatamata pigem vanemale eale suunatud Usborne laevade raamat “See inside Ships” meeldis meile väga, sest seal olid põnevad klapid, suured lehed ja ei olnud väga kirju pilt. Jutustasin talle piltidel toimuvat ja ta huviga kuulas mitmed õhtud.

40FE959B-F8D0-488B-A495-A97CE0EECE9C

Lemmikud klapiraamatud olid:

1. Usborne “Peep inside the sea”:
6A2CEA73-2728-45B8-8447-1EA2E36D4B71
2. Cambelli First Explorers sarja “Sea Creatures”. Juba viimane aasta üks lemmikuid raamatuid. (Tellisin Amazonist)

3. Samuti on pikaaegseks lemmikuks raamat “Tell me about the Sea”, kust esialgu vaatasime lihtsalt pilte, seejärel lugesime samasuguseid tegelasi kokku ja viimasel ajal küsin raamatus olevaid küsimusi, nt “Mis kala/laev sulle siit lehelt kõige rohkem meeldib? Milline on siit kõige hirmsam? Kus on täpiline/triibuline kala?” (Tellisin Amazonist)
A4FCB57B-41E2-45EB-9702-E0ECB4D0FDDB

Lisaks vaatasime videot mõõkvaaladest ja haikalast, sest nende kohta meil väga raamatutes infot ei olnud.

Tegime laevadega paar korda ka Montessori pedagoogikas tuntud “sobitamismängu” ehk siis vastavale laevakujukesele sobiva pildi leidmist. Seejuures nimetasin laevade nimesid (kaubalaev, reisilaev, mootorpaat, skuuter jne) ning aitasin väga sarnaste piltide puhul leida erinevusi. Otsis hea meelega kõigile kujukestele sobiva pildi.

D3570649-D828-44D4-A9DB-F973C41C3968

Otsustasin seekord kaarte mitte välja lõigata vaid hoida kahel A4 lehel, sest Väikemees ei oska veel kaarte enda ette panna ja see “mängu” üles seadmine on muidu aeganõudev/ kaardid kipuvad mängu käigus segamini minema jne.

Mängu lihtsustamiseks jaotasin tegevuse kaheks: kord üks leht ja neile vastavad laevad ja siis teine leht. Laevakujukesed on pärit Safari ltd tuubist (Amazonist, aga müügil ka Ahhaa poes) ja nendele vastavad pildid ostsin e-failina  teacherspayteachers.com lehelt (4 eurot). 

Kunst

Värvimine/meisterdus: guaššiga vee värvimine sinist ja valget värvi segades (segas ise). Hiljem lisandusid pildile ka värvipliiatsitega (Giotto bebe) korallide, vetikate värvimine ning mereloomakleepsude kleepimine. Mina panin kõik vahendid valmis ja siis andsin lapsele ideid, mis vahendeid võiks pildi tegemiseks kasutada ja tema siis teostas nii nagu talle meeldis.

9CC439EE-0FBE-4037-9284-45297C00936F

Laevakujulise svammiga guaššidega värvimine. Eesmärgiks harjutad iseseisvalt svammi kastmist värviga ja väljendi vajutamist. Oli pigem huvitatud svammiga suurte pindade tõmbamisest. Talle meeletult meeldis see tegevus. Iga päev värvis. Kunagi varem pole ta nii kaua värvinud – ju nautis seda, kuidas tänu temale ilmus paberile nii palju värvi.

08B80B74-1573-4211-956D-486FC2278B76

Täpikunst: meritähe värvimine täpimarkeritega

48DC1DAF-2EEF-46BE-823A-1D174D93214E

Meisterdamine: Oli plaan kalakujulisele väljalõigatud lehele kleepida rebitud paberitükke, aga kogu tähelepanu läks sellel nädalal guaššidega värvimisele. 😁

Voolimine: vaba mäng plastiliiniga: sinisesse Playdoh plastiliini laevad sõitma

AE3CE929-9A6A-4DE5-9853-8C1941A812D5

Meeled

Mäng veega: Ühele mereteemale kohaselt oli vaja koju vannis mängimiseks paati. Leidsin mõnusa suuruse, normaalse hinna (ostsin Photopointist) ja hea ulpivusega paadi, mis on nüüd igas vannimängus tõeline lemmik:
Image result for Plasto rannakomplekt PaatNägemismeelele: vaatasime sellel nädalal paaril õhtul koos taskulambist pilte mereloomadega
 (ostsin Amazonist), mis tekitas nostalgilist igatsust meie põneva öö ja varjude teemalise nädala vastu(tuleb uuesti sügisel, aga siis juba järgmine tase). Väikemehele meeldis ka niisama taskulambiga vehkida. 🙂

Image result for natural history sea creatures

Matemaatika

Tutvustasin mõisteid vähe/üks ja palju, nt kalaraamatutes on sageli palju väikesi kalu ja üks suur kala. Kordasin neid mõisteid ka kui uurisime koos meie merelooma kujukesi, nt sorteerisin need värvi järgi ja siis vaatasime, mis värvi mereloomi on palju ja mida vähe. Kuulas suure huviga.

Minu oskuste temaatika avastamiseks uurisime kõigepealt raamatut “Was ich alles kann” (mida kõike ma oskan). Seal on palju põnevaid klappe ja piltidel on juba nii palju põnevat jutustada, et teksti osa ma tavaliselt ei loegi.

0470D232-F520-47F5-B614-079B9D232E80

Vaatasime toredat lauluga videot sellest, mida erinevad loomad oskavad ja ei oska (ma tõlkisin samal ajal), nt et kala ei oska lennata, aga oskab ujuda jne:

Sealt edasi tegime ka vastavalt loomade oskustele lihtsustatult loomade klassifitseerimist: kas loom oskab kõndida või ujuda. See nõuab ühest küljest teadmisi looma/kala kohta, aga samas kui konkreetseid teadmisi pole, siis nõuab teadmiste üldistamist antud tüüpi eluvormile, nt kõik kalad ujuvad vees vms.

7BD2164A-E37C-4E19-8285-69CC434BC493

Sarnaselt eelnevale ülesandele uurisime loogikaraamatut “Pahupidi päev”, kus tuleb leida kõik, mis on ebaloogiline-valesti. Arvasin, et see on liiga keerukas Väikemehe jaoks, aga eksisin. Nt küsisin erinevaid ei-jaa küsimusi, nt “Kas paat saab sõita tee peal? Kas kala saab ujuda külmkapis?” või palusin tal näidata ebaloogilistele asjadele ja siis selgitasin neid talle.

CA76112D-E41A-40BC-86A7-3C6AB32C3AD7

Igapäevaelu tegevused

Ei midagi uut selles vallas. Kordused.

Enese eest hoolitsemine: ettevalmistused järgmise nädala suutervise teemaks. 😉

Söögitegemine: viimasel ajal pole suur huviline, kuna eelistab pigem oma asjadega mängida, kui ma teen süüa. Aga tegime koos viineri pirukaid (vegan imehea vorst) ja Steni sünnipäeva puhul kooki (tema kallas ja segas vajaminevad komponendid).

Keskkonna hoidmine: minu emasüda rõõmustas, kui nägin Väikemeest mängutoas pliiatseid topsi koristamas.

Motoorika

Üldkeha liikuvus (üldmotoorika):

Tegin Pikleri kolmnurgast “haikoopa” kattes selle tekiga ja siis seal mängisime/mängis ta mitu päeva erinevate kalakujukestega. Hetkel meil Vaffa Pikleri kolmnurk madalamas asendis. Küll ronis üle Pikleri ja mängis selle otsas ning küll pikutas koopas.

Käe-silma koostöö (peenmotoorika):

Vee sees ulpivate ping-pongi pallide tõstmine kaussi:

410C4106-32AE-4910-84DA-12DE3631885B

Korra näitasin ette ja edaspidi mängis juba ise.

Delfiinipildiga isetehtud nöörimismäng. Delfiini pildi lamineerisin ja tegin augustajaga augud. Vähene huvi. 🤷‍♀️
F03E16E1-0633-441F-86CC-2F385449F970
Ahjaa.. k-tähte vaatasime ka, aga ka mitmeid teisi, sest järsku on tekkinud Väikemehel tähtede vastu suurem huvi.

Ühesõnaga selline meie meretemaatiline ja oskuste nädal oligi. 🙂

Järgmine nädal juba beebinduse (loomabeebid, vennaks valmistumine) ja loodetavasti ka suutervise temaatika.

Kui soovid esimesena teada saada järgmistest postitustest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

 

 

About the author

Comments

  1. Nii vahva nädal 🙂 Praegu läheb eriti ideid vaja, et päevad läbi kodus olles aega sisustada…
    Kas Väikemees vastab jah/ei küsimustele pea raputamise/noogutamisega?
    Kuidas Sa nädala tegevusi planeerid, kas on mingi kindel süsteem?
    Jõudu!

    1. Tõsi, kodus olles peab põnev olema! 🙂

      Ei küsimusele vastab pea raputamisega, nt küsides: “Kas kalad elavad külmkapis?”, siis raputab pead. Jah-i korral noogutamist olen selgitanud, aga see veel päris kohale pole talle jõudnud. Seega küsin pigem küsimusi, mille vastus on nt raamatu pildilt leitav: “Kus kalad elavad?”, siis näitab sõrmega mere peale jne. Samas mõnikord küsides midagi, millel on jah-vastus, siis on ka lihtsalt teinud pika vaikuse pausi. 😀

      Mul on kirja pandud teemad, mis võiksid huvi pakkuda. Osad on seotud pühadega, nt kevade alguse nädalal kevadega seotud teemad, lihavõtete ajal lihavõtetega seotud tegevused, suutervisepäeval hammastega seonduv, aga osad teemadega, mis lihtsalt antud perioodi sobiksid, nt juuni kuus ühel nädalal ranna temaatika jne. Sain palju inspiratsiooni ka sellest, mis teemasid kasutatakse sõimerühmades ja lasteaedades igal nädalal.

      Siis on mul suur exceli tabel, kuhu olen vanuse kaupa kirja pannud, mis eas, mis tegevus võiksid huvi pakkuda lähtudes Montessori sõimelaste õppekavades välja toodud tegevustest, blogijate kogemustest, Montessori raamatutes nimetatutega, Eesti sõimedes kasutatavatest õpieesmärkidest jne. Nt kuna lugesin, et lukud võiksid lapsele huvi pakkuda vanuses 14-18 kuud, siis ajastasingi lukkudega seotud esmakordse tegevuse sinna 14-15 elukuu paiku. Nendes iga nädalastes sissekannetes enamasti kirjutangi uutest tegevustest, mida olen tutvustanud, mis ei tähenda, et me ei kordaks väga palju ka vanasid teemasid ja seal mainitud tegevusi.

      Seal tabelis on mul eraldi emakeele, matemaatika, kunsti (meisterdamine, värvimine ja voolimine), motoorika (peen-ja üldmotoorika), meelte, muusika valdkond. Aasta jooksul olen sinna erinevaid ideid kogunud, kui kuskilt on midagi põnevat silma jäänud, nt mis raamatuid võiksime raamatukogust vastaval teemal laenutada, või mis mängukujukesed võiksid olemas olla selleks nädalaks või mida oleks vaja kunstitarvete poest – see võimaldab mul ka ette planeerida, et iga nädal ei peaks neid asju mõtlema, vaid nt kuu alguses panen järgneva kuu tegevused paika, aga mingit kindlat süsteemi mul pole. Enamasti igal pühapäeval algab uus teema ja uued tegevused – siis roteerin mänguasju ja raamatuid.

      Loomulikult vaatan jooksvalt ka enne üle, kas kunagi välja valitud tegevused on ikka hetkel eakohased ja võiksid lapsele huvi pakkuda, samuti jälgin lapse oskusi, nt kui ta ikka kääridega hakkama ei saa, siis keerulisemad kääridega tegevused lükkan lihtsalt paar nädalat edasi või kui tõesti näen, et pusled üldse huvi ei paku, siis teen jälle paar nädalat nendega pausi. Nt vahepeal pildikaardi ja kujukese sobitamine üldse ei huvitanud ja siis kaks nädalat hiljem tahtis seda kogu aeg teha ehk siis need soovid võivad väikesel inimesel päris kiiresti muutuda. 🙂

Jäta kommentaar