Naturaalsetest materjalidest riided vanusele 0-3 (võlud, valud ja ostukohad)

Ma ei pea ennast öko inimeseks, ent naturaalsetest materjalidest nagu meriinovillast, villa-siidist, bambusviskoosist ja orgaanilisest puuvillast laste riided meeldivad mulle küll väga. Isegi liiga väga. Kui kapis on kasvõi üks sellisest materjalist riie, siis on väga raske kapist üldse teisi riideid lapsele selga panna. 😁 Need on nii pehmed ja mõnusad, tõesti sõltuvust tekitavad. Ja ühe tavalise naisena, kui olen juba korra head asja proovinud, siis on raske hiljem kehvemaga leppida. 

Mõtlesin, et panen ausalt kirja naturaalsetest materjalidest beebi-ja väikelapse riiete võlud ja valud, samuti jagan kohti, kust olen neid ostnud ning jagan ka mõned puhastamisnõuanded, mille vastu oleme eksinud ja mis on olnud tagajärjeks. Kuna ma sellist infot internetist ei leidnud, siis mõtlesingi jagada oma perspektiivi, mis on ehk kellelegi abiks. Isegi sain seda postitust kirjutades targemaks. 😀

Naturaalsed materjalid ja nende võlud ja valud

Naturaalsed materjalid (meriinovill, siid, bambusviskoos, ökopuuvill) on sellised, mis kasvavad looduses, erinevalt nt polüamiidist, nailonist või akrüülist. Viimased ei ole halvad materjalid, aga naturaalsed materjalid on mõnikord paremad. Miks nii?

A) Meriinovill

(Väike)laste riiete seas üheks popimaks naturaalseks materjaliks on meriino lammastelt saadav meriinovill.

0034582B-EF5A-43A1-A6D2-0CA952284732
Meriinovillast jakk ja meriinovillaga püksid

Võlud:

  • Meriinovill on pehme, aga kui pehme? Kuigi sõna “vill” võib ehmatada ja tuua mälestuse torkivast kampsunist, siis meriinovill on “tavalisest” villast pehmem ja ei torgi, sest meriinovilla kiud on ca 50% peenemad.  Samuti on 100% meriinovilla riided pehmemad ja kergemad kui “tavalistest” materjalidest väikelaste riided.
  • Kõige paremini saab meriinovill oma häid omadusi näidata siis, kui see on riietamisel “esimeseks kihiks” ehk naha vastas: külma ilmaga hoiab hästi sooja ning palavuse korral imab higistades niiskuse endasse (ca 35% oma massist) ega lase külmatundel tekkida (puuvillased riided seda ei suuda). Tegu on parima saadaoleva niiskust hülgava materjaliga. Ühesõnaga ideaalne materjal kliimas, kus ühel hetkel paistab soe päike ja järgmisel hetkel puhub külm tuul. Sobib igasse aastaaega.
  • Tänu heale niiskuse imavusele ja ianoliini sisaldusele ei anna see bakteritele võimalust hakata kasvama ja seetõttu ka higistades ei hakka see haisema nii nagu teiste materjalidega higistades juhtub. Seetõttu tulebki meriinovilla riideeset pesta vaid siis, kui sellel on otsene plekk. Muidu piisab õue kuivama panekust.

Valud: 

  • kallis, sest meriinolammaste vill kasvab aeglaselt. Hinna määrab ka see, millised on lammaste elutingimused ning kust nad on pärit, nt Uus-Meremaalt pärit lammaste meriinovill on sageli kallim kui Austraalia lammastelt saadav. Siiski olen märganud, et sama firma toote hinnaerinevused on ka olenevalt poest märkimisväärsed.
  • kehv vastupidavus hõõrdumisele, mistõttu tekivad riidesse augud nii kõrgetel pööretel pestes (kui ei kasuta spetsiaalset villapesu programmi) kui ka tihedalt ainsa kihina kasutades, nt pükste puhul põlvedele, kui palju maas põlvili olla. Seega pole tegu väga vastupidava materjaliga ja seda tuleks kasutada kas riidesemetel, mis ei kulu, beebidel, kes ei kuluta riiet või teiste riiete all. Samas paksema kihiga meriinoriided, nt õuekombe, jakk pole nii õrnad kui õhemad meriinoriided.
  • muutub ajaga hõõrdumisel topiliseks, ent see riide kvaliteeti ei mõjuta.
C1D7A0C3-F62D-4C42-A6B5-23C121F5517E
Meriinovilla müts, kindad ja krae

Kallis ja kehv vastupidavus meriinovillal pole just parim kombo, ent siiski on see nii beebidele kui ka väikelastele minu arvates ideaalne riietus, sest 1) kui laps ei anna veel teada, kas tal on külm või palav, siis meriinovillaga saab olla kindel, et tal on igal juhul hästi, 2) nad ei retsi veel oma riideid sedasi nagu suuremad lapsed, 3) on mõnusalt pehmed ja oma pisikesele tahad ju ikka naha vastu kõige pehmemat riiet, kuigi veel pehmemad on meriinovilla riided, kuhu on lisatud ka siidi.

B) Siid 

Võlud:

  • Sageli on meriinovilla riietel teatud siidi osakaal (15-25%), sest siid lisab riidele pehmust, tugevust ja läiget.

Valud: 

  • pole väga lõhnade kindel st meriino-siidi seguga riideeset tuleb pesta tihedamini kui 100% meriinovilla riideeset.
  • Kuna siidi saadakse siidiussi kookonist, ent kõigepealt tuleb siidiuss sealt “välja sulatada”, siis pole see loomakaitse organisatsioonide arvates eriti eetiline tegevus kuigi teadus ei oska hetkel veel vastata, kas siidiussid tunnevad seejuures valu või mitte.

C) Orgaaniline puuvill

Puuvill on hea, aga orgaaniline puuvill on veel parem, sest…

1) selle kasvatamisel ja tootmisel on õiglased tasud kõigile osapooltele ja jälgitakse, et kahju keskkonnale ja elusloodusele oleks võimalikult väike. Puudub kahju loomadele, mistõttu loomaõiguslaste meelismaterjal.

2) ei kasutata riide töötlemisel “kemikaale” (vajalik tavaliselt puuvilla tootmisprotsessis, et puuvilla kasvu kiirendada), mis võib suurendada “tavalisest” puuvillast riiete puhul allergia ja naha ärrituse riski, aga ei pruugi.

3) riie tundub katsudes pehmem kui “tavaline” puuvill.

48CBC377-70D1-4BF5-9031-7478A9874EF4

D) Bambusviskoos

Eriti eksootiliselt kõlavad bambus(viskoosist) riided. See materjal töötati välja siidi alternatiivina ja katsudes on sarnane siidile.

Kuigi bambuse kasvatamisel on omad keskkondlikud eelised (ei vaja kasvamiseks kaitset pestitsiididega, kasvab kiiresti, vajab vähe vett), siis kuna korjatud bambust on vaja töödelda tehases keemiliste või vähem keemiliste ainetega kangaks, siis päris 100% looduslikuks seda materjali pidada ei saa. Bambus toorainena on looduslik, aga vajadus kiudusid töödelda mitte.

Seetõttu enamik ökoriietega tegelevaid firmasid bambusviskoosist riideid ei tee.

Siiski kuna kemikaalid on kergelt kangast välja pestavad, siis mingisugust ohtu see tegelikult riidekandjale ei oma. Et kõik oleks siiski orgaaniline (st keskkonnasõbralik ja töötlemisel kasutatud olematult/vähe kemikaale), peaks riidel olema märgitud organic bamboo ja pigem mitte rayon (ingl k vaste viskoosile) ega rayon made from bamboo.

Võlud:

  • Võrreldes puuvillaga on bambusviskoossist riie pehmem. Tundub selline siidine ja luksuslik, kuigi pole nii kallis kui siid.
  • Võrreldes puuvillaga kestab 3x kauem. Vastupidav, sh ka värv püsib hästi.
  • Võrreldes puuvillaga 40% parema niiskusimavusega st püsib püsib seljas jahe. Ideaalne suveriidena.
  • Pestes muutub veel pehmemaks ja selle eest on lihtne hoolitseda. Fun fact: bambusviskoosist riie on pärast pesemist veidralt kange ja kõva, ent kuivades muutub tagasi pehmeks.
  • Sobib allergikutele, sest viskoosikiud ei tekita allergiat.
  • Antimikroobsed omadused, st ei hakka kiirelt haisema.
3B841183-3084-4083-9D58-A4EB2F4009F4
Joha bambusega body: sildil kirjas, et see viskoos bambus ehk siis karmide kemikaalidega töödeldud ja mitte orgaaniline bambus. Samas Joha teeb ka organic bambusega riideid.

Kokkuvõttes on igal materjalil omad eelised. Meriinovill on kõige soojem, aga pole nii pehme kui teised naturaalsed materjalid. Võrreldes pehmust, siis alates kõige pehmemast:

1. Meriino-siidi riie (võrdväärne orgaanilise puuvillaga, aga siid annab siidisema tunde)

2. orgaaniline puuvill (vastupidavam ja selle tõttu ei pea ükski siidiussike surema ega lammas paljaks aetama)

3. bambusviskoos (väga sarnane siidile tundudes selline jahe ja õhuke riie, ent mitte kuigi naturaalne arvestades selle tootmisprotsessi)

4. meriinovill

5. puuvill

 

OSTMINE, SUURUSED

Minu lemmikuks “füüsiliseks poeks” on Tallinnas Mustamäel asuv Sternumi pood (veidrad lahtioleku ajad), sest seal on suur valik erinevaid meriinovilla ja siidi tooteid. Sealne valik on selle maailmaga alles tutvujale väga hea! Neil on ka netipood: pood.sternum.ee

Kuna väikelapse kõrvalt ja lapsega koos poes käimine on minu arvates keeruline, sest alati peab valima ruttu, mis mulle üldse ei meeldi ning poodides (sh eesti e-poodides) on valik mõne erandiga väike, siis olen päris palju tellinud välismaistest netipoodidest.

Neid firmasid, kes valmistavad naturaalsetest materjalidest riideid on palju, ent sellised suuremad on taanlaste Joha ning sakslaste Cosilana ja Engel. Nemad otse ei müü, neid vahendavad teised poed. Ära märkimist väärivad ka leedukate Lorita, taanlanna Siskin, sakslaste Livingcrafts ja eestlase Eerin. Viimase kahe kaupa müüakse füüsilise poena Telliskivis.

Üheks minu lemmikuks meriinoriiete e-poeks on Taani e-pood: kids-world.com. Seal on hästi suur valik nii Joha, Engeli kui ka vähem tuntud firmade riideid, nagu En fant või Me too. Viimane teeb riideid, millel väline kiht on meriinovillaga ja seest bambusega. 😉

3DC375E2-3098-4A76-80C0-1A6F93436A00
Me too teeb riideid, millel on bambusviskoosist sisekiht ja väljast puuvill/meriinovill. Nüüd Johal ka selliseid.
930C2284-6A09-40BD-B33F-124582FDE45F
Engeli, Joha, Me too ja Enfant riided.

Otsingusse tuleb panna merino wool, silk, bambus või mõne firma nimetus ja voilaa. Samuti on seal odavamad hinnad kui kustahes mujal eesti “füüsilises” poes või e-poes, nt isegi eesti Joha esinduse e-poes on samad asjad kallimad. Kuna olen tellinud kaks korda aastas ja siis kohe suurema hulga, siis on minu jaoks transpordi tasu Eestisse, mis on ca 8 eurot, kokkuvõttes ikkagi soodsama hinna andnud kui tellides kus iganes mujalt. Aga peamine on ikkagi see, et sealne valik on lihtsalt niivõrd palju suurem kui mistahes muus poes.

Minu viimase aja leiuks, kus on samuti super hea valik Joha ja Engeli tooteid on pood.minulaps.ee. Kuigi kaubavalik on seal natuke väiksem, siis olen sealt saanud soodsamalt nii mõnegi riide kui saaks kuskilt mujalt. Võimalus Piritale tasuta järgi minna või ca 4 euro eest tellida kaup pakiautomaati.

Kuna Engel on üks mu lemmikuid, siis väga meeldib mulle ka UK-s baseeruva taanlanna netipood: mamaowl.net. Kuigi sealsed hinnad on keskmisest kallimad, siis leidub seal Engeli eklusiivseid eriväljaande toonides riideid, mida mujalt ei saa ning muidugi imeilusaid Siskini riideid, nt meriinovilla-siidi pointelle kollektsioon (riides õhuke läbilaskev rombi kujuline muster). Transport ca 8 eurot.

36843925-BD0B-49B9-AE9B-0B93297CA1E7
Siskini orgaanilise puuvillaga pruun ja villa-siidi kreemjat värvi body; Engeli villa-siidi pluus ja püksid

011C55EF-58DA-4C4D-8DFF-71DD9820017B

Beebiriietest meeldivad mulle väga Lorita riided, mis vastavad täpselt suurusele. Kuigi selle firma riideid müüakse nii Jukus kui ka Babycitys, siis on seal müügil vaid meriinovilla tooted. Kuna minu arvates on meriino-siidi tooted palju pehmemad ja “siidisemad”, siis tellisingi pigem otse tootjalt: mybaby.lt. Kusjuures erinevalt eesti e-poodidest on transport tasuta, kui tellida alla teatud kaalu, nt tellitud 6 riideeset veel tasulist kaalu välja ei andnud. Samuti on seal Lorita riietel hind odavam isegi kui eesti poed teevad “sooduskampaaniaid”.

2D26566C-092D-4D57-8AC8-E55BA730238C
Siin nii meriinovillaga, villa-siidi kui ka orgaanilise puuvillaga Lorita beebiriideid.

Uus-Meremaalt alguse saanud netipood naturebaby.eu-s on samuti keskmisest kallimad hinnad, ent sealsed beebiriided on minu arvates ebamaiselt ilusad. Eriti meeldib mulle nende orgaanilise puuvilla pointelle kollektsioon. Meriinoriided on ka ilusad, aga kallimad kui mujal. Transport 10 eurot + tollitasuna lisandub käibemaks ca 19% hinnast.

B34828F8-63D4-43AD-B9BB-B240EF51E652
Orgaanilisest puuvillast Pointelle kollektsiooni body-d ja särk vanusele 0-2 eluaastat.
8D978DDA-C768-45EA-8B2F-118DD385B8B6
Pointelle muster lähedalt

Ka hollandlaste ziloen.com e-poe lehel on suur valik meriino riideid, eelkõige küll Cosilana riideid. Sealt pole ma tellinud, sest ma pole isiklikult suur Cosilana riiete fänn. Nimelt on Cosilana bodyd ja pluusid üpris laiad erinevalt nt Engelist ja Siskinist, mis sobivad kitsama lõike tõttu ka saledale lapsele, ja lisaks ei ole nende värvid ja lõiked minu maitse jaoks. Samas leiab sealt e-poest Joha eriväljaande eklusiivsetes värvitoonides riideid, mida mujal ma näinud ei ole. Transport ca 10 eurot.

Loomulikult on võimalik naturaalseid riideid osta ka kasutatuna ja olen isegi seda võimalust mitmed korrad kasutanud, nt Facebook Marketplace, “Villa-ja siidiriided” Facebooki grupp jne. Soovitangi kõigepealt visata pilk sinna. 😉

Suurused

Hästi sageli on meriinovilla ja meriino-siidi riiete puhul märgitud kaks kasutatavat suurust, mis võimaldab ühte riideeset pikalt kanda.

See võib aga tekitada ka suurt segadust, sest sageli on need puuvillaste riietega võrreldes ca 1-2 numbrit suuremad:

  • Nt Joha meriino-siidi riie nr 50 suurus vastab pigem suurusele 62.
  • Nt Engeli meriinovillaga jakk, mis peaks olema vanusele 3-6 elukuud (suurusele 62/68) vastab pigem suurusele, mis sobib aastasele lapsele (ehk siis suurus 74/80). See tekitab ikka paraja segaduse, kui tellid enda 3-6 elukuud vanusele lapsele sooja jaki ja ta upub sellesse, sest parajaks saab see jakk alles 1-aastaselt.
E0C6742C-4071-440C-859A-F2408AB83791
Engeli meriinojakk suurusele 62/68 vastab pigem suurusele 74/80.

Ühesõnaga soovitan olla valmis, et tellitud riided võivad olla oodatust suuremad, mistõttu eelistangi osta lapsele riideid mitte siis, kui neid juba on vaja, vaid pigem varuga ette.

PUHASTAMISNÕUANDED

Kõik, mille vastu on võimalik naturaalsete riiete puhastamisel eksida, oleme me oma rahakoti naha peal ära katsetanud. #ennetegutsesimesiismõtlesime

1.Soovituslik eemaldada meriinovillale tekkinud plekk koheselt, nt pestes jaheda veega käsitsi. Sobivaks imevahendiks on sapiseep.

  • Sageli olen seda teinud, sest ühe-kahe pisikese pleki pärast on tundnud veider kogu riietus pesumasinasse panna, ent kui pole kohe pesemiseks võimalust olnud, siis tänu imevahendile, olen ka vanasid plekke meriinovillaga riietelt maha saanud.

2. Soovituslik kasutada meriinovilla sisaldusega riiete puhul spetsiaalset villariietele mõeldud või käsipesu programmi,sest siis on kuivatusprogrammi pöörded madalad ja kestavad lühemat aega ehk siis tekib vähem hõõrdumist ja meriinovillast riie kestab kauem. Sama soovitatakse ka orgaanilise puuvilla puhul. Enamasti on selleks temperatuuriks 30 kraadi ja maksimaalsed kasutatavad pöörded 400. Parem kui kuivatusprogrammi üldse ei kasutaks. 

  • Kui seda ei tee, siis omast kogemusest juhtub järgnev: 1) värv ja riie tuhmuvad (meriinovilla puhul), 2) muutuvad karedaks (siidi puhul), 3) kiud kahjustuvad ja tekivad augud (eriti bambuse ja siidi puhul), 4) riie tõmbub kokku – nagu barbi size riideks (meriinovilla puhul).

3. Soovituslik kasutada spetsiaalseid villariiete pesemiseks mõeldud pesuvahendeid.  Tuleb lisada üks väike topsitäis igale pesukorrale. Ei mingeid valgendeid ega “tavalisi” pesupehmendajaid!

  • Kui seda ei tee, siis omast kogemusest juhtub järgnev: 1) värv ja riie tuhmuvad (meriinovilla puhul) 2) muutuvad karedaks (siidi puhul)

4. Meriinovilla riie ei kortsu nagu ka bambusest ja siidist riided ehk hüvasti triikraud. 🙂

5. Soovituslik on meriinovillaga riideese panna kuivama laugele pinnale ja mitte riputada, sest villal on võime venida.. Seega pigem ikkagi panna villane riie kohe niiskena oma esialgsesse vormi.

Ühesõnaga mida õrnem naturaalsetest materjalidest riiete hooldamisel olla, seda kauem need kestavad. 😉

 

Kokkuvõttes

Naturaalsest materjalist riided on pehmed ja imeilusad ning suurepärane valik nii väikestele kui suurtele. Isegi kui füüsilisse poodi ei jõua, siis on palju võimalusi e-poodide näol. 🙂

675CA336-A381-4D04-8C40-642A1904BDC7

Väga huvitaks, kust te olete naturaalsetest materjalidest riideid ostnud? Mis on lemmik firmad? Kas väldite keskkondlikel põhjustel bambusviskoosist ja loomsetel põhjustel siidiga meriinoriideid?

Kui soovid teada saada järgmistest postitustest, siis kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

Võid ka panna Minuperspektiivi Facebooki lehele jälgimise, ent siis oleks vajalik ka lisaklõps: Following- See First (Jälgin – Kuva Esimesena). See tähendab, et kui midagi lehele postitan, siis ei lähe see sulle kui jälgijale uudisvoos kaduma.

 

About the author

Comments

  1. Orgaanilise puuvilla armastajatele soovitan Eesti e-poodi Karamellkids ja eriti Frugi brändi (UK). Neil on imeilusad mustrid ja värvid ning materjaliks 100% orgaaniline puuvill. Sageli on ka orgaanilisele puuvillale lisatud elastaani (tüüpiliselt 95/5), aga Frugi on puhas puuvill. Karamellkids müüb ka Engelit ja Ruskovilla ja erinevate brändide õueriideid, mis on küll sünteetilised materjalid, kuid toodetud jätkusuutlikult. Pood on pigem kallis (ilmselt väikeste mahtude tõttu), kuid neil on sooduskampaaniad ja püsiallahindlused: nt iga kuu teisel teisipäeval on enamus kaupa -30%

    Aitäh, et juhtisid tähelepanu Joha organic ja rayon bamboole, oskan seda edaspidi jälgida.
    (Meriino)vill on imeline materjal, kuid tasub otsida märget mulesing free. See mulesing on eriti levinud Austraalias ja tähendab, et lammaste tagumikult eemaldatakse (sageli valuvaigistiteta) osa nahka, sest uus pealekasvav armistunud nahk ei kanna karva, kuhu väljaheited saaksid kinni jääda. Viimane tõmbab ligi hordide viise putukaid, mis tekitab tõsiseid terviseprobleeme. Ent selle vältimiseks on tänapäeval vähem julme viise.

    1. Seal Karamellkids-is on tõesti väga hea valik! Tõenäoliselt jäi see valikust kõrvale just kõrgemate hindade tõttu. Enamasti ma ei jaksa neid allahindlusi väga oodata, pigem eelistan osta kohe kohast, kus soodsam hind. Ja allahindlustega on veel see, et ALATI on just mulle meeldivad riided need, mis pole allahinnatud. Aga proovida võib. 🙂

      Lugesin ka ise mulesingu kohta, aga väga kaugele sellega ei jõudnud. Nimelt ei jaga erinevad firmad oma kodulehtedel väga põhjalikult infot oma riiete tootmisprotsessi kohta, mistõttu tarbijana päris keeruline teada saada, kui loomasõbralik kogu see protsess ikkagi on.

      Soovitatakse otsida selliseid silte nagu Responsible Wool Standard ja ZQ Merino Standard. Uus-Meremaal on selline tegevus keelatud, mistõttu ka see võib -olla põhjuseks, miks sealt pärit meriinovilla riided on kallimad kui mujalt. Austraaliast tuleb aga ca 75% maailma villast ja seal vaid 10% farmidest seisab mulesingu vastu. Ülemaailmne loomakaitsmisega tegelev organisatsioon Four Pawns loodab, et enamik farmereid saab Austraalias aastaks 2025 selle Responsible Wool Standardi, ent kuna see pole sunduslik, siis vaevalt, et 100% farmereid sellega kaasa läheb.

      Pealegi nagu sain aru, siis sageli ei pruugi ka firma ise teada, kui loomasõbralik on see farm, kust nad villa saavad. Tõelised loomasõbrad soovitavad seetõttu meriinovilla asemel pigem orgaanilist puuvilla.

      Oehh.. ühesõnaga keeruline on teha õigeid ja kõigi suhtes õiglaseid valikuid, kui infot on vähe. Aga aitäh sellele tähelepanu juhtimast!

  2. Aitäh nii põhjaliku ülevaade eest! Proovisin teie soovituse järgi merino riided ja nüüd tahan kasutada ainult seda.

Jäta kommentaar