Beebi riided – kui palju, mis suuruses ja millised valida?!

Mäletan, kui loogikavaba tundus esmakordselt rasedana kogu see beebi riiete temaatika. Lugesin ja kuulasin erinevaid teadjamate soovitusi, aga lihtsalt kellegi loetelud ei olnud minu jaoks piisavad. Tahtsin põhjendusi ja loogikat. Tahtsin võimalust ise loogikale tuginevalt otsuseid teha.

Beebi riiete müsteeriumi lahendamine oli väljakutsuv, sest:

  • soovin olla hästi efektiivne, st iga riidesuurust varuda täpselt vajaminev hulk. Keeruliseks teeb aga olukorra see, et beebi riiete suurused pole eri firmadel ega mõnikord ka sama firma siseselt (!) üksteisele vastavad! Mis suuruses ja kui palju riideid siis ikkagi on beebile vaja? Kuidas olla kindel, et olemas on “õiged suurused”?
  • soovin, et beebil oleks nendes riietes mugav ja hea olla, et 1) ei hakkaks liiga palav ega külm (kas valida pika ja/või lühikese varrukaga riided), mis mõjutab ka beebi une kvaliteeti ning 2) mis vanuses sobivad, mis lõikega riided (millal beebi hoiab pead, roomab, istub jne). Millised riided on beebile mugavad erinevatel elukuudel?
  • soovin, et ka endal oleks beebit mugav riietada. Millised beebi riided muudavad elu lihtsamaks? Näiteks soovin seekord beebi ööuneks mähkimiskotti panna ning päevasel ajal teha elimination communicationit.
  • kus selliseid ideaalseid beebi riideid müüakse? 😀

Arvasin naiivselt, et teise lapsega ei pea ma beebi riietele enam mõtlema, sest olen enamiku riideid Väikemehest alles hoidnud, tegu jälle poisslapsega ning lisaks veel sama hooaja beebiga – peaks nagu olema eriti säästu variant!

Ometi sorteerides Väikemehe vanu beebiriideid selgus, et kuna mu teadmised ja ootused beebi riietele on vahepeal suurenenud, siis peab ikkagi ka uue beebi riidevarustust täiendama.

  1. Ilmselgelt läksid äraviskamisele riided, mis olid välja veninud ja/või lootusetute plekkidega. Lapsevanemaks olemise kogemus aitas mul loobuda ka riietest, mis võtavad oma ebapraktilise lõike tõttu kapis lihtsalt ruumi: riided, mida on beebil selles suuruses ebamugav kanda, nt eas, kui beebi veedab palju aega kõhuli pole kõhul olevad nööpidega riided eriti mõistlikud.
  2. Ootused on suurenenud aga selle võrra, et aina enam hindan beebi riiete juures enda mugavust, nt et riideesemel poleks liiga palju trukke või et oleks kerge beebil öösel mähet vahetada. 

Poisslapse puhul ilusate riiete leidmine pole nii lihtne kui tüdrukute puhul, mistõttu nähes viimase aja “beebimoe“ pointelle mustriga orgaanilisest puuvillast beebi riideid armusin neisse! Mul oli neid vaja! 😂

8D978DDA-C768-45EA-8B2F-118DD385B8B6

Samuti üritasin seekord varuda rohkem meriinovilla ja/või siidi riideid, sest tean, et kipun neid beebi riietamisel eelistama teistest materjalist riietele. Eks see ole nii, et kui korra head asja proovid, siis on raske minna samm tagasi. Mulle meeldis, et need on pehmed, ei määrdu nii kergelt ja sama numbrit saab kaua kanda.

Lisaks soovisin varuda ka mõned 50 suuruses riideid, sest isegi kui seekordne beebi saab neid riideid kanda imevähe aega, siis eelistan seda sellele, et ta esialgu oma riietesse upuks nagu juhtus Väikemehega.

MIS SUURUSES JA KUI PALJU BEEBIRIIDEID VARUDA?

Kõikjal kurdavad emad, kuidas beebid kasvavad esimesel eluaastal kiirelt riietest välja ja paljusid asju ei saagi kanda. Et vältida sama saatust, siis mõistsin juba eelmise raseduse ajal, et on vaja seada endale realistlikud ootused, kui kaua on üldse tõenäoline, et beebi saab teatud suuruses riideesemeid kanda. Kui olla valmis, et suurus 56 saab beebi kanda 3 nädalat, siis pole eriti kurb meel, kui nii ka läheb.

Kõige loogilisem tundus ette võtta beebide kasvukõverad ja vaadata sealt, kui kiiresti beebid KESKMISELT kasvavad. Oluline on teada, et kõik graafikul olevad kasvukõvera jooned on normaalsed võimalikud beebi kasvamise variandid, ent see keskmine joon, kuhu on täpikesed märgitud, on kõige SAGEDAMINI esinev variant. Loomulikult kui oled ise suurt kasvu ja ka mees on suur, siis tõenäoliselt sünnib ka laps pigem sellest keskmisest suuremana. Samuti on määravaks aeg, kui beebi sünnib, nt kas tegu on enneaegse beebiga, tähtajal või 2 nädalat pärast tähtaega sündinuga.

Üleval graafiku teljel on tähistatud beebi vanus. Selleks, et oleks silme ees, kui kaua tõenäoliselt vastavat suuruses beebiriietust saab kanda märkisin juurde ka selga mineva beebi riide suuruse. Nt suurust 50 saab kanda KUNI 50cm pikkune beebi.

Beebipoiste ja -tüdrukute kasvukõveraid võrreldes on näha, et üldjuhul sünnivad poisid natuke suuremana (pikema ja raskemana) ning kasvavad ka kiiremini riietest välja ehk siis tõenäosus, et ajaliselt sündinud beebipoiss saaks kanda suurus 50 riideid on ca 10% samas kui beebitüdruku puhul on see pigem 25%. AGA arvestades, et enamik suuruses 50 beebi riideid vastab pigem suurusele 56, siis tõenäoliselt saab suurust 50 kanda kauemgi. Siiski oleks mõistlik varuda enim suuruseid 56 ja 62.

Beebipoisid:

inkedinkedbeebipoisid1.gif

b

Beebitüdrukud:

Inkedbeebitydrukud1

See, kui palju riideid varuda sõltub sellest:

1) kui suureks toidu tagasiheitjaks beebi osutub – nt ca 50%-l beebidel esineb esialgu refluks, sest nende maolukuti on esialgu veel nõrk ja seetõttu kipub toit pärast sööki üles tulema. Selle vastu aitab pärast sööki krooksude tegemine ja alati käepärast olevad imetamislapid. Eks beebid ole erinevad, aga Väikemees oksekoll ei olnud, mistõttu meil ka seetõttu body-sid väga ei määrdunud.

2) mähkme lekkekindlus – mähkme lekkimise vastu aitab õige suurusega ja korralikult kinnitatud mähe.

3) kui tihti pesu pesta – kui pesta kord nädalas, siis ju peaks pigem rohkem body-sid varuma. Väikemehega riided väga ei määrdunud ja kuna mu lemmikuks oli meriino-siidi body, siis alati, kui see määrdus (piimatilgad vms), siis lihtsalt loputasin selle vee all sapiseebiga pestes ära ja õhtuks oli see juba kuiv ja taas kasutuskõlblik.

Seega keskmiselt öeldakse, et võiks olla ca 9-11 ülakeha katvat riideeset (sh 7 body, 1-2 pluusi, 1-2 toakombet) igas suuruses: 56, 62, 68.

Meil oli Väikemehega kokku 9 sellist riideeset ja nendest oli meil rohkem kui küll. Pigem vahetasin ta riideid ilu pärast kui praktilisest vajadusest tingituna. 😀

Kui paksult peab siis ikkagi beebit vanuses 0-3 riidesse panema? Kas lühikese või pika varrukaga body-d?

See valik on tähtis, sest esiteks on alajahtumine ja ülekuumenemine beebide äkksurma riskiteguriks ning samuti põhjustab temperatuuri ebamugavus beebidel kehva und (!). Kuna pigem kiputakse beebisid liiga paksult riidesse panema, siis on tähtis teada, mis see normaalne ikkagi on.

Esimesel kolmel elukuul beebide verevarustus alles areneb ja seetõttu on normaalne, et kõigepealt varustatakse verega elutähtsad organid (kopsud, süda, seedesüsteem, eritussüsteem) ja alles seejärel varbad ja sõrmed. Kõige suuremad raskused kehatemperatuuri hoidmisega võivad olla beebidel, kes sündisid tunduvalt enne sünnitähtaega, ent verevarustuse häired on siiski kõigil.

Väiksem verevarustus tähendab seda, et beebi jalad võivad olla jahedad. Mida aktiivsemaks beebi muutub, seda paremaks muutub ka ta verevarustus ehk siis ikka alles seal 2-elukuu paiku. Seetõttu ei tähenda beebi jahedad jalad, et ta peaks panema paksu teki sisse, pähe paksu mütsi ja jalga paksud sokid.

Oluline on eelkõige see, et beebi kõht ja rinnak oleksid soojad ning beebi varbad roosat värvi (WHO soovitus). Beebi temperatuuri katsutakse kaela tagant. 

Beebi tuleks panna riidesse nii nagu enda sellises keskkonnas paneksid, et end mugavalt tunda ja siis lisama mitte rohkem kui ühe kihi. Ehk kui kodus oled ise paljalt, siis beebile panna lühikese varrukaga body. Kui ise oled lühikese varrukaga, siis beebile panna pika varrukaga riideese jne.

Omast kogemusest rääkides, siis Väikemees sündis küll juuli keskel, kui oli meeletult palav suvi, aga 1) me ei käinud temaga õues, kui oli keskpäev ja kõige kuumem ilm ning 2) õhtuti välja minnes, nt festivalile, jalutama beebi kandelinas olles, oli juba Eesti suvele iseloomulikult selline ilm, et pidi olema ikkagi pika varrukaga. 

Samas, kuna elame Tallinnas, siis siin ongi minu arvates alati külmem kui Tartus isegi kui kraadiklaasil on sama number. Samuti on kandelinas beebi kandmine olenevalt kandelina materjalist juba sooja andev ning seda võib lugeda üheks lisa kihiks. Ehk siis ei oleks olnud kuigi hea mõte panna beebile selga lühikese varrukaga body, siis veel mingisugune pika varrukaga pluuse, et tal kätel külm ei hakkaks ja siis veel kandelina kiht. Mõistlikum oli pika varrukaga body.

Ühesõnaga ESIMESE ELUKUU soovitaksin pigem minna PIKA VARRUKAGA body-de teed (enamasti need kõige pisemates suurustes body-d ongi vaid pika varrukaga) st suurused 50 ja 56, ning ALATES TEISEST ELUKUUST ST 62 SUURUSEST võiks olla ka LÜHIKESE VARRUKAGA bodysid. 

Täiesti omaette teema on aga ööuni, sest enamasti ei maga beebid sellise paksusega teki all nagu me ise magame ja ööune ajal keha jahtub. Ööuneks on beebidele parimad meriinovillaga või siidiga magamisriided, sest need on üpris “lolli ema kindlad” st aitavad beebil hoida kehatemperatuuri vältides nii higistamist kui ka külmatunde teket.

See, kas beebi magamisriie peaks olema lühikese või pika varrukaga sõltub sellest, kui paks on beebi tekk/magamiskott (pigem eelistada magamiskotti, et tekk beebi näole ei satuks) ja milline on magamistoa temperatuur. Enamasti on magamiskottidel märgitud, kui “soojad” need on ja mis toa temperatuurile mõeldud ja ühtlasi ka, mis on soovituslik beebi riietus seda kandes. Kirjutasin sellest põhjalikult uuele beebile vajalike asjade postituses magamise teema all. Eelmine kord tegin suvaliselt ja võib-olla see oli põhjus, miks beebi öösiti kehvasti magas. Seekord olen targem.

KUIDAS SAADA TEADA, MIS SUURUSES RIIDED ON JUBA OLEMAS? 

Ja see on vajalik teada, sest eriti tobe on, kui ostad enda arvates iga suurust 56-68 7tk ja siis selgub mõõtma hakates, et tegelikult vastavad need kõik riided näiteks suurusele 62.

Esiteks on täiesti kasutu vaadata beebi riietel märgitud suurusi. Eri firmade beebi riiete suurused on täiesti erinevad, nt võib 9 kuusele beebile mõeldud body olla vabalt sama suur kui mõne teise firma 0-3 kuusele mõeldud body.  Ka isegi sama firma 0-3 kuusele ja 3-6 kuusele mõeldud riided võivad olla sama suured! Proovi, siis aru saada, mis suuruses asjad on juba olemas ja mida oleks veel vaja!

Väikemeest oodates aitas väga edukalt riiete kategoriseerimisel eri vanuserühmadesse see, et võrdlesin riideesemete suuruseid omavahel.

Esimeseks kolmeks elukuuks mõeldud riiete suuruste puhul (suurused 50, 56, 62):

  • Iga järgmise riide suurus on üldpikkuselt 2cm suurem kui eelmine (vastavalt 28cm, 30cm, 32cm).
  • Iga järgmise riide suurus on mõõdetuna kaenlaaugu alt kuni puusa servani 2cm suurem kui eelmine (vastavalt -12cm, (13-)14cm, (15-)16cm).
  • Iga järgmise riide suurus on rinnaku laiuselt eest mõõdetuna 2cm suurem kui eelmine (vastavalt 16cm, 18cm, 20cm).

Kõige suuremad segaduse tekitajad on kindlasti meriinovilla, -siidi ja/või bambusviskoosist riiete tootjad, nagu Joha või Engel. Need riided on alati märgitust 1-2 numbrit suuremad, mis tähendab, et neid saab laps kauem kanda, aga samas võib ta esialgu neisse uppuda. Samas Lorita suurused on üpris täpsed. 

Abiks erinevate beebi riiete suuruste veidrustega toime tulekul oli ka see, et ostsin Väikemehele kohe ette ära riided kuni suuruseni 68 ja ka mõned 74. Tänu sellele ei olnud meil ÜHTEGI riideeset, mille puhul oleksin kapist välja võttes pidanud tõdema, et see enam selga ei lähe. Samuti oli see raseduse ajal etteostmine hea, sest siis ei pidanud ma beebiga mööda riidepoode käima või meest poodi saatma ning saingi keskenduda imetamisele ja beebiga elule. 

MILLISEID RIIDEID BEEBILE VARUDA (mis on mugavad erinevatel elukuudel enda ja beebi jaoks)?

Esiteks on kõige tähtsam beebile riiete valikul riide materjal. Sünteetilised materjalid ajavad higistama, sest ei lase nahal “hingata”. Võimalusel võiks eelistada naturaalseid materjale, nagu orgaaniline puuvill, siid, bambus või meriinovill, mis aitavad beebil kehatemperatuuri reguleerida. Eelistada võiks ka värvimata riideid – seetõttu on sageli naturaalsetest materjalidest riided beežides-kollakates toonides. Beež on üks mu lemmik värv!!! 😀

152AAD31-F6AC-43E4-8511-C1CD73D2EEBA

Soovitused esimeseks elukuuks beebiriiete ostmisel (riiete suurused 50, 56):

  1. Üle pea riiete selga panek on ebamugav, kui beebi ei hoia veel pead. Beebid hakkavad kaela hoidma enam-vähem ca 1,5-2 elukuuselt. Seetõttu võiksid suuruses 50 ja 56 body-d olla hõlmiku tüüpi st mitte ei käi selga üle pea, vaid on eest kinni seotavad või trukkidega.
  2. Mitte liiga palju trukke! Kuna esimestel elukuudel kulub beebidel ööpäevas keskmiselt ca 8-10 mähet, siis tähendab see palju riidevahetusi ja trukkide kinni panekut. Seetõttu üritasin seekord vältida hõlmikuid, millel on MILJON trukki, nt ühes tükis toakombesid kuigi neid emad väga kiidavad.
  3. Kuna beebide naba vajab paranemiseks õhku ja puhtust, siis on hea mõte vältida selle peale kõhust pigistavate pükste panekut. Seetõttu eelistasin seekord beebipükste valikul pükse, mis on laia värvliga.
  4. Tuleks eelistada otsast kinni olevaid sipupükse või selliseid pükse, millel on peale keeratavad otsad. Nimelt kipuvad beebidel sokid jalast ära tulema. Nad on sokkide kaotamise meistrid! Erandiks on põlviku tüüpi sokid, nt olid ülihead GoBabyGo sokid (8 eurot – endale nii kalleid ei ostaks, aga need olid seda väärt, sest olid tõesti ainsad, mis jalas püsisid!).
  5. Kuna beebi kaotab enim kehasoojust just oma suure pea kaudu, siis esimestel elukuudel on vajalik, nt pärast vannitamist või suvel vankrisse pannes õhuke müts. Kõige mugavamad on mütsid, mida ei pea olematu kaela alt nööridega kinni siduma. Enamasti on vastsündinul (0-1 elukuul) peaümbermõõt ca 35-37cm ja selleks, et beebi mütsi sisse ära ei upuks, võiks olla mütsi suuruseks 37. 

Ühesõnaga meie beebi “riidekava” lähtuvalt eelpool mainitust:

Suurus 50 (ehk enneaegne/väike beebi – Preemie), pikkusele kuni 50cm

50 suuruse body üldpikkuseks enamasti 28cm, külgpikkuseks 12cm ja laiuseks 16cm.

  • Selles suuruses varuda riideid minimaalselt, sest võib juhtuda, et need ei mahugi beebile selga (eriti poisslaste puhul, kes sünnivad pärast sünnitähtaega).
  • Kui siis varuda pika varrukaga hõlmikbody(-sid).
  • Kindlasti kuluvad vastsündinule ära esimestel elupäevadel kriimustamise vastased kindad.
  • beebipoistel sobib see suurus heal juhul esimesed 3 elupäeva (vastsündinu pikkus on sündides tõenäoliselt 48-56 cm: keskmiselt ca 52 cm); EDIT: Väikemees sündis 3 nädalat enne sünnitähtaega ehk 48cm pikkusena ja sai seega kanda suurus 50 riideid ca kuu aega ehk siis kui ta oleks sündinud tähtajal, siis oleks ta saanud kanda seda suurust max nädal aega nagu ongi igati keskmine.
  • beebitüdrukutel heal juhul esimene elunädal (pikkus on sündides tõenäoliselt 47-55cm: keskmiselt ca 51cm). Ja kui nüüd keegi väidab, et tema laps sai kanda suurus 50 riideid kauem, siis tuletan meelde, et beebi riietele märgitud suurused väga lappavad ja 90%-l juhtudest vastab suurus 50 pigem suurusele 56.

Alloleval pildil on näha, kui erinevad on suurus 50 riided eri firmadel. Kusjuures “tõeliselt” 50 riide suurusele vastavad ülemises reas olevad riided:

2699CEAF-53CA-424B-8059-2C6119F92FFF
Riided vastsündinule (sh mütsid suuruses 37 ja kriimustamisvastased kindad). Ülemises reas: puuvillane hõlmikpluus s44, puuvillane hõlmikbody s44, hõlmikbody s50 ja Erini orgaanilise puuvillaga body s50. Allolevas reas: Lorita meriino-siidi hõlmikpluus s50, Lorita ja Joha meriino-siidi body-d s50 ja NatureBaby orgaanilise puuvillaga pointelle body s56 sobivad ka suuremale suurusele.

Suurusele 50 pükse pole ma leidnud, sest 50 suuruses püksid vastavad tegelikult suurusele 56. Seetõttu kasutamegi järgmise suuruse pükse.

Suurus 56 (ehk 0-1 kuud ehk vastsündinu riided – Newborn), pikkusele 51-56cm

56 suuruse body puhul üldpikkus 30cm, külgpikkuseks on 13-14cm, laiuseks 18cm.

  • beebipoistel saab kanda esimese kuu lõpuni (esimese elukuu lõpuks on pikkus keskmist arvestades ca 56cm, võib ka olla äärmuslikel juhtudel 50cm või 60cm olenevalt sündimise hetkest/vanemate suurusest jne); tõenäosus, et beebipoiss ei saagi seda suurust kanda on ca 10%. EDIT: Väikemees oli oma kasvult tegelikult “õpikubeebi”. Oleks ta sündinud sünnitähtajal oleks ta pikkus olnud ca 51cm ja sellest arvestatuna oleks ta saanud suurus 56 asju kanda kuni esimese elukuu lõpuni. Kuna ta sündis aga 3 nädalat varem, siis sai ta seda suurust kanda ca 3 nädalat kauem kui täpselt tähtajal sündinud beebipoisid. 
  • beebitüdrukutel saab kanda esimese kuu lõpuni (esimese elukuu lõpuks on pikkus keskmist arvestades ca 55cm, äärmuslikel juhtudel 50-58cm olenevalt sündimise hetkest/vanemate suurusest jne).

Arvestades, et seda suurust läheb esialgu enim vaja, siis võiksid olla olemas:

  • 2 õhukest mütsi suurusele 37
  • ülakeha katvaid riideid ca 9-11 tk (sh 2-3 hõlmik pluusi, 6 pika varrukaga hõlmikbody, 1-2 paari ühes-tükis toakombesid) – meil peaks olema uuele beebile 3 pluusi ja 7 body (arvestades ka s50 all olevad suure venivusega meriino-siidi riided).
703683C8-4358-4BEC-8226-F2E5044BE3F9
Ülemises reas vasakult: Lorita orgaanilise puuvillaga body s56, kaks orgaanilise puuvillaga body s56, Engeli meriinovilla body s62. Alumises reas Lorita orgaanilise puuvillaga hõlmikpluus s56 ja puuvhõlmikpluus s56. Võrreldes suurusega 50 on neil riietel silmnähtavalt kehaosa laiem.
D20103BB-5471-4062-93F1-316C8932683F
Väikemehe beebieast alles olevad toakombed: Joha meriinovillaga s50 ja Mothercare s56. Mõlemad sobisid arvestades sünnitähtajast ca esimese elukuu lõpuni st vastasid suurusele 56.

Kuna plaanin seekord beebiga proovida elimination communicationit ehk siis jälgida beebi häda tegemise märke ja pakkuda talle võimalusi teha häda mujale kui mähkmesse, siis pole toakombe oma miljoni trukiga eriti mugav, mistõttu on need meil uue beebiga pigem selliseks “hädavariandiks”, kui midagi muud pole selga panna. Ka öösiti oli väga ebamugav beebil mähet vahetada, kui pidi avama-sulgema palju trukke.

  • Jalga 2 paari sokke – meil need alloleval pildil olevad tumesinised GoBabyGo stopperitega beebipõlvikud on väga head, sest püsivad hästi jalas.
  • Jalga 2-3 paari (sipu)pükse – meil on Väikemehe ajast 3 paari sipupükse ja ostsin lisaks veel 2 paari meriino-siidi Engeli pükse, millel oleks pehme ja lai värvel.
82932387-8544-4275-9310-8D1E1AAE8AEA
Ülemises reas: Väikemehe asjast meriinovilla püksid s50, püksid s56, Sinsay püksid s56. Alumises reas: Engeli meriino-siidi püksid s50/56.

Soovitused 2-3ndaks elukuuks beebiriiete ostmisel (riiete suurus 62):

Suurus 62 (ehk 1-3 kuud), pikkusele 57-62cm

62 suuruse body puhul üldpikkuseks 30cm, külgpikkuseks 15-16cm, laiuseks ca 20cm.

  • beebipoistele peaks sobima see suurus alates 1,5. elukuust kuni 3.elukuuni.
  • beebitüdrukutel peaks sobima see suurus alates 2. elukuust kuni 4.elukuuni.
  • Ei mingeid hõlmikuid enam! Mäletan, et nii kui beebi hakkas pead hoidma ehk siis kandes 62 suuruses riideid, ei tahtnud ma enam ühtegi (trukkidega) hõlmikbody näha. 😀
  • 1-3 elukuuselt on peaümbermõõt juba seal 38-40cm ja siis sobib müts suuruses 40.
  • Kuna beebi hoidis selleks ajaks ka paremini juba kehatemperatuuri, siis olid kasutuses ka lühikese varrukaga body-d.

Lähtuvalt eelpool mainitust meie riidekava:

  • 2 õhukest mütsi suuruses 40 
  • ülakeha riietamiseks ca 9-11 riietust (sh 6 body – osa lühikese ja teised pika varrukaga, 2-3 pluusi, 1-2 paari toakombesid) – meil 10 body ja 1 pluus. Toakombesid ei plaani kasutada.
460A50BD-1895-4FCD-82AB-67669176E568
Nagu näha, siis suuruses 62 on ülekaalus lühikese varrukaga body-d (sh naturaalses värvis Engeli meriino-siidi s50 body, Joha tumesinised s50 body-d: üks bambusviskoossi ja teine meriinovilla-siidiga – vastavad suurusele 62). Vaid 2 body on hõlmiku tüüpi.
  • jalga 2 paari sokke 
  • jalga 2-3 paari (sipu)pükse
3A3C4B73-1D11-4450-96CC-2B9AFD43A292
Naturaalses värvitoonis on Engeli meriino-siidi s62/68 püksid. Tumesinised on Joha meriino s60 püksid.

Riided 0-3 elukuul õue vastavalt aastaajale:

Selles eas läheb beebile selga üks kiht rohkem kui endale. Vanemale beebile saab juba vaadata sellised riided, mis paneksid ka endale selga samas olukorras.

Väikemees sündis Eesti ühe kõige kuumema suve juuli alguses ja uus beebi sünnib millalgi juulis-augustis. Seega on mõlemad kesksuve beebid.

Suvel: (juuli-august)

  • Kõige kuumemal keskpäevasel ajal ma Eestis üldiselt beebiga päikese kätte ei läinud. Kuna beebi nahk on õrn, siis pole soovituslik teda päikese käes kõrvetada ja päikesekreemide panek ei tundnud samuti hea ideena. Seetõttu läksimegi õue alles siis, kui tundsin, et õues on juba selline temperatuur, et endal on lühikese varrukaga talutav olla. Enamasti oli see pärastlõunal. Arvestades, et beebile läheb selga üks kiht rohkem kui endale ja 0-3 elukuul beebi kehasoojuse hoidmine on häiritud, siis panime talle esialgu alati ikkagi selga pika varrukaga body ja (sipu)püksid.

675CA336-A381-4D04-8C40-642A1904BDC7

  • Äärmiselt palaval ajal beebi kandekotis Kreekas jalutama minnes kasutasime päikesevarju. Siis ei pannud ma beebile pähe mütsi, jalga pükse ning ka varbad jätsin tal enamasti paljaks. Seljas oli nagu ikka 0-3 elukuusele beebile omaselt pika varrukaga meriino-siidi body. 

IMG_0261[1]

  • Õhtuti jalutama minnes või kuskile autoga sõites oli beebil peas õhuke müts, seljas pika varrukaga body (+jalas püksid) ja vajadusel ümber Tula bambustekk ja/või mõni hõlmikjakk. Beebi kandelinas jalutama minnes oli kandelina ise juba üheks lisakihiks ning samuti andis soojust ka minu või mehe keha, kelle külge beebi oli seotud.

AAFFE07A-6ED7-4B46-BA93-E33D5797B661

Soojad sügisilmad: (september-oktoober):

  • PÄHE läheb beebile a) puuvillane müts või b) Joha meriinovilla-siidi tuukrimüts (45cm: 4-9 elukuusele) vajadusel koos õhema Joha meriinovillase mütsiga(41cm:1-4 kuusele).
  • SELGA läheb lisaks lühikese varrukaga body-le (selleks ajaks beebil juba s62 riided) kampsun/jakike.
  • JALGA (meriino)villa sokid.
    622A4774-00FB-48B2-97FA-D4058F373B00
  • KÄTTE eraldi kindaid Väikemehega ei pannud, sest kandelinas/kandekotis olid tal käed soojas ja vankris magades magamiskoti sees.

Talvel: november-detsember-jaanuar):

C6589083-BB9E-41CD-9095-F3FABEB52847

  • SELGA panen beebile a) kampsuni ja meriinovillased Lorita püksid (nt minnes beebi kandekotis jalutama) või b) Joha pehme meriinovillase paksu kombinesooni s60. Viimane oli ERITI pika kasutusajaga tänu pikendatavatele jala-ja käeosadele ja tänu kahele lukule tunduvalt mugavam kui sarnased nööpidega variandid. Ideaalse paksusega!

Soovitused 3-6 elukuuks beebiriiete ostmisel (riiete suurused 62, 68)

Nt suurus 68 (vanusele 3-6 kuud, pikkusele 63-68cm) peaks sobima:

  • beebipoistele alates 3. elukuust kuni 5,5nda elukuuni.
  • beebitüdrukutel alates 4. elukuust kuni 7nda elukuuni. 

Selles eas beebi veedab suurema osa ajast kõhuli ning harjutab pööramist seljalt kõhule ja kõhult seljale. Seega endiselt on vajalikud erinevad body-d.

  1. Soovituslikud on mugavad riided, millega on beebil hea aega veeta kõhuli st traksipüksid ja nööpidega kampsunid on üpris välistatud.
  2. Kuna nüüdseks hoiab beebi ilusti pead ja hõlmikbody-d on tõenäoliselt unustatud, siis võiks jälgida, et body kaela osas oleksid trukid või pehmem ala, et üle pea body selga paneks oleks beebile võimalikult mugav.
  3. Kuna beebi hakkab harjutama kõhuli enda edasi lükkamist, siis kasuks tulevad stopperitega sokid, põlvekaitsmed ja sukapüksid. Parimateks jalas püsivateks on GoBabyGo firma omad.

Soovitused 6-12 elukuuks beebiriiete ostmisel (kindlasti sobib 74 suurus, võib-olla ka 68 ja/või 80 suurus) – selles eas varieeruvad riiete suurused päris palju olenevalt sellest, millisel kasvukõveral beebi oma kasvamisega paikneb (sageli samal, mis sündides).

Nt suurus 74 peaks sobima keskmiselt: beebipoistel 5,5 -10 elukuul, beebitüdrukutel 7 -11 elukuul.

Beebi harjutab ümber enda ja seejärel edasi roomamist, soovib olla aina enam istuvas asendis (süles abiga istub juba ca 5ndal elukuul, ent ise istub ca 8ndal elukuul) ning seejärel hakkab vaikselt harjutama püsti tõusmist (ca 10ndal elukuul).

  1. Beebi hakkab sööma püreesid ja näputoitu, mis tähendab, et beebi siseneb ajajärku, kui ta riided hakkavad määrduma ja neid “imelisi” toiduplekke on raske (loe: enamasti võimatu) puhtaks saada. Seetõttu kulub selles eas olevaid riideid päris palju ning kallimaid meriinovilla-siidi riideid ostsin vaid mõne, nt kui õue vaja minna, siis need head hoiavad sooja, aga ei aja higistama.
  2. Mida liikuvamaks ja arukamaks beebi muutub, seda enam on tal oma arvamus sellest, kui kaua võib teda riidesse panna, mistõttu soovitan vältida riideid, mille selga panek võtab kaua aega, nt paljude nööpidega kampsunid.
  3. Mida rohkem soovib laps olla püstises asendis, seda keerukam on teda veenda olema pikali ja püsima paigal body-l trukkide kinnipanekuks, mistõttu tulevad vaikselt päevakorda särgid.
  4. Sarnaselt body-dele võiksid selles vanuses särgid olla kaela juurest trukkidega, et särgi selga paneks poleks beebi jaoks nii ebameeldiv.
  5. Lapse jaoks ebamugavad on jäigast materjalist püksid, nt teksad.

KUST BEEBIRIIDEID OSTA?

Ma ei kujuta ette, kui peaks kõik beebi riided uuena ostma – see läheks ikka meeletult kalliks maksma. Seetõttu hindan väga taaskasutust.

Kasutatult sain nii väikevendade alleshoitud riideid, osad ostsin Facebooki beebiriiete grupist, Facebooki Marketplace-st ning osad Paavli kaltsukast (parim kasutatud beebiriiete valik, hind ca 0,5 eurot tükk). Käisin ka paaris Humana kaltsukas, aga seal ei jäänud mulle midagi silma. Kusjuures ostes riided kasutatuna olid need 95%-l juhtudest suuremad, kui riidel oleval suurusel märgitud.

Uuena ostsin füüsilistest poodidest Väikemehele puuvillaseid riideid Mothercare-st (kallis ja body-d pigem laiad) ning meriinovilla-siidi riideid Sternumist. Jälgisin seda, et igas suuruses oleks vähemalt üks meriinovillane ese. Mõned villa-siidi riided leidsin ka Babycity poest (nt Lorita tooted), ent uue beebiga tellisin Lorita riideid juba otse tootjalt, sest seal oli parem valik ja parem hind, nt soovisin just meriino-siidi ja mitte vaid meriinovilla riideid: esimesed on pehmemad, aga neid Eestis tootevalikus ei ole. 

Mida aeg edasi, seda aina enam olen ostnud Väikemehele kui ka uuele beebile riideid neti poodidest, sest ega väikelapse emana just poodidesse shoppama eriti ei viitsi minna. Hea kodus välja valida ja pakk tuuakse koju kätte või lähimasse postiautomaati.

Olles vaadanud ringi internetipoodides nagu BredenKids, Babydo, Mothercare, Babycity, H&M, siis kõige enam meeldivad mulle e- poodidest Zara, Lindexi ja Nexti riidevalik. Tellinud olen siiski vaid Next-st. Kirjutasin sellest siin. Olen ka hiljem sealt väga palju tellinud ning plaanin tellida ka uue beebiga: super hinna ja kvaliteedi suhe ning mis peamine: seal on ka poisslastele ilusaid riideid! 😀

Samuti olen aina enam naturaalsest materjalist lasteriiete fänn ehk siis kõik need meriinovilla-siidi-bambuse-orgaanilise puuvilla riided, mistõttu olen avastanud ka neid ülemaailmseid e-poodide tellimisvõimalusi. Nende naturaalsete materjalide võludest, valudest ja ostukogemustest kirjutasin siin.

MILLEGA BEEBIRIIDEID PUHASTADA?

Üldiselt kõik kasutatud riided, mis ostsin Facebookist või kaltsukatest pesime enne pesumasinas läbi, sest neil oli võõras “puhta pesu” lõhn juures. Uusi poest ostetud riideid ma eraldi pesema ei hakanud, sest uuele beebile ostsingi ju peamiselt naturaalsetest materjalidest riideid ja need enamasti tootja poolt eelpestud (ennetamaks pesemise tõttu riide suuruse muutust).

Pesu pesemisel kasutame me Mayer Sensitive pesupulbrit, kuna 1) sellel pole tugevat pesulõhna ning 2) ka mu enda nahk on üpris tundlik – hakkab sügelema kangete pesupulbritega.

Naturaalsetest materjalidest riideid pesema spetsiaalse pesuvahendiga, ent üldiselt Väikemehe ajal pesin ka päris palju beebiriideid käsitsi. Imevahendiks plekkide eemaldamisel on sapiseep. Kuidagi totter tundus ühe väikese riideeseme pärast pesumasin tööle panna. Seda enam, et enamasti on beebidel tekkiv plekk imepisike (nt piimatilgad krael), et selle pesemine kraani alla võtab max 15 sekundit.

Kokkuvõttes pean tõdema, et kuigi sünnituseni on veel ca 2,5 kuud aega, siis tunnen, et tänu sellele postitusele olen need beebi riiete asjad “valmis saanud”. Nüüd veel mõned riided ära triikida ja kindlasti beebi meil paljaks ei jää. 🙂

Kui soovid teada saada järgmistest postitustest, siis kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

About the author

Comments

Jäta kommentaar