Lastega Hiinas: osa 4 (Hong Kongi linnas ja Disney pargis)

Sõitsime lennukiga Shanghaist u2,5h Hong Kongi. Lendasime hiiglasliku lennukiga, 10 inimest ühes reas ja huvitav asi: me olime mehega raudselt 10% kõige vanemate inimeste seas kogu lennukis. Reaalselt 80% inimestest olid vahemikus 16-25-aastat. See tekitas minus väga-väga veidra tunde. Hong Kong on noorte inimeste linn.

Sinna jõudes sai kohe selgeks, et kuigi Hong Kong kuulub Hiinale, on seal kõik hoopis teistmoodi. Pigem sarnaneb Hong Kong teiste Aasia linnadega nagu Malaisia Kuala Lumpuriga. Suureks erinevuseks ülejäänud Hiinaga on kõikjal olev hea tasuta internetilehekülgede piiranguteta wifi ja inimesed räägivad inglise keelt (küll on neil väga tugev aktsent ja neist on raske aru saada). 

Kuna meie hotell asus Hong Kongi kesklinnas Cha-cha-cha piirkonnas (umbes selline nimi),  kell oli juba hiline, siis otsustasime võtta takso. Taksode saamine oli väga organiseeritud: esmalt pidime valima, kas soovime Hong Kongi kesklinna, kaugemale või veel kaugemale sõitvat taksot ja asusime vastavasse järjekorda. Järjekord oli meheni, kes omakorda suunas eri numbrite juurde, uuris kuhu me läheme ja väljastas “piletid”, kus olid ka märgitud umbkaudsed takso hinnad eri Hong Kongi piirkondadesse minnes. 30min taksosõitu maksis u30 eurot. 

Hong Kong oli võrreldes Pekingi ja Shanghaiga väga räämas ja ligadi-logadi. Ilm oli veel kuumem ja niiskem kui mujal Hiinas. Juba õue astudes kogu nahk eriti kleepus. Õues päikese käes oli kõrvetavalt palav. Pole ime, et kohalikud kasutavad vihmavarjusid päikesevarjuna. 

Uudistasime Hong Kongi kesklinnas ringi u1,5 päeva külastades erinevaid turismiatraktsioone. Liiklesime jalgsi ja metrooga.

  • tuhande kuldse munga mägi: miljon trepiastet ja tappev kuumus
  • Lego attraction center – kaks kogupere sõitu, 4d kino ja lastele rohkelt võimalusi legodega ehitada
  • Õhtul mereäärne valgusshow- väga algeline, paar maja vilguvad tuledes
  • Trammiga sõit kõrge mäe tippu, kust avanes ilus vaade
  • mingid templid
  • Madame Tussaudi vahakujude muuseum

Meie Hong Kongi tipphetkeks oli aga Hong Kongi Disney pargi külastus. Olime seal 2,5 päeva. Selle pargi suhtes olid mul madalad ootused, kuna olin kuulnud, et tegu on maailma ühe kehvema Disney pargiga ja lisaks on see ka kõige väiksem. Siiski oli sinna hiljaaegu tehtud Frozenist tuntud Elsa loss ja Elsa maa, mis tundus põnev. 

Ööbisime Disney Explorers lodge hotellis, mis oli Miki ja Minni seiklusreiside teemaline. Hommikusöök polnud hinnas. Küll meeldis meesperele välibassein. Käisime korra hotellis õhtust söömas ja nägime, et hotelli toiduhinnad olid hullumeelsed. Meil läks pere peale 170 eurot! Aga seal tõesti polnud kuskil odavamat kohta söömiseks, sest Hong Kongi Disneylandil puudub Disney Towni piirkonna moodi toidutänav ja õhtuti saabki süüa kas hotellis või pargis. 

Korralduslikult on tegu ühe kõige keerukama Disney pargiga, kus oleme käinud. 

  • ostes Premier Accessi kiirpiletid ei päästnud see täiesti atratsioonidele järjekorras seismisest, kuna tavalise kiirpassi hinnas polnud enamik sõitudest ja isegi kui meil oli kiirpass, siis 10-15min pidime ikkagi olema järjekorras. 
  • kuigi meil oli ostetud varasema pargi sissepääsu pilet, siis kogu park avati tasapisi alade kaupa, nt kell 9 avati Frozeni ala ja mujale minna ei saanud, kell 10.30 avati lisaks ka adventure ala, mitmed Halloweeniga seotud asjad alles kell 11 või kell 14. Ehmatasin ära nähes, kui palju inimesi oli kogunenud varajase pileti passiga 30minutit enne pargi avamist, aga tegelikult hajusid kõik inimesed parki ära.
  • Ühe päevaga selle pargi atraktsioone ja showsid ära näha on võimatu, kuna enamik showsid on samal ajal vahemikus 12-17-ni, park on võrreldes teiste Disney parkidega vähem lahti: tavaliselt 10-20-ni, rahvast on palju-palju ehk isegi kiirpassi piletiga tuleb seista teatud määral järjekorras. 

Sattusime juhuslikult Halloweeni ajale. 13.sept -31.oktoober on Disney parkides Halloweeni aeg. Inimesed olid kostüümides, müüdi põnevaid toite ja jooke ning toimusid kohtumised kurjamitega ning ägedad showd.

“Let’s get wicked” show oli ülivõimas tantsu-ja lauluetendus, kus oli ka tsirkusenumber. 

Poodides oli teistsugust Haloweeni teemalist kaupa:

Lastega peresid oli sarnaselt Shanghai Disneylandile vähe. Heal juhul 10-15% külastajatest. 

Selles pargis oli parim lõpushow, mida olen Disney pargis näinud. Ilutulestikku lasti võimsalt ja lugu sünnist vanaduspõlveni oli väga liigutav. Tänu Premier Accessile olid meil show-ks head kohad ehk vähemalt siis ei pidanud kuskil rahva sees endale kohta suruma.

Sama loss natuke hiljem:

Minu lemmikuks oli kindlasti Frozeni ala sealsete toitude ja sõitudega.

Jääjook:


See sinine magustoit pehme valge jäätisega oli mu lemmik:


Purskkaev oli ilus just õhtul:

Elsa sõit on ka USA-s Epcotis, aga seal on lugu pigem selline, et Elsa ei tahtnud meid oma lossi ja lumekoll ründas, aga siin olime oodatud Elsa lumepäeva suvefestivalile ja lumekoll oli ka sõbralik. 

Erinevalt Ameerika ja Euroopa Disney parkidest ei ole Hiinas Disney parkides kuskil midagi hirmsat, nt kummitusmaja sõit on tehtud pigem võlumisega seotud sõiduks, kuskil pole surnuid ega zombisid. Kui Pariisi Disney pargis oli Halloweeni ajal tantsijad tehtud zombideks või/ja üpris hirmsate meikidega, siis Hiinas sellist asja Halloweeni ajal ei kohta. Kõik on nunnu ja surmast ei räägita sedasi – see on kultuuriline erinevus. 

Kui ameeriklased tegid Hong Kongi parki, siis ei teinud nad piraatide ala, kuna kartsid sellega rahva pahameelt. Nimelt Hong Kong on olnud ajalooliselt piraatide poolt rüüstatud ala. Üldiselt on Hong Kongi ülesehitus sarnane Euroopa ja USA Disney põhiparkidega ning natuke on ka tunda, et park on juba 20-aastane ehk osad sõidud, mis kunagi olid ägedad võiks tänapäeval teha paremini. 

Meie pere top 6 lemmikut atraktsiooni, kus enamikul käisime 2-6 korda olid:

  1. Mystic Museum
  2. Kiire karuala ameerika mägi (väiksem laps sinna ei saanud)
  3. Frozeni ala Elsa sõit
  4. Frozeni ala kelgusõit
  5. Jungli kruiis
  6. Space mountain (parim vaid esimeses reas istudes)

Showde tase oli tunduvalt parem kui Shanghai Disneylandis, nt käisime

  • Mickey Stroybook show-l, kus küll keset etendust tekkisid heliga probleemid ja üks tantsunumber jäetigi ära, aga vähemalt esinejad olid tasemel. 
  • lossilaval lühikesel show-l unistuste püüdmisest. Õues oli super palav ja seetõttu tehti show lühiversioon.

Elsa ja Anna show-le pidi broneerima läbi Disney äppi sissepääsu koha, mis broneeriti kogu päevaks ära umbes 10 minuti jooksul samal päeval pärast broneerimiskohtade avamist. Show ise polnud midagi erilist, sest oli vaid 15min pikk.

Väga soovitan näha Vaiana show-d. See oli hästi äge laulu ja näitlejameisterlikkusega.

Igas Disney pargis toimub paraad. Hong Kongi Disney pargi paraad oli kõige lühem, mida olen kunagi näinud! Kuum ilm oli tappev, olin nii lähedal, et kuumuse tõttu minestada ja vaatasin kadedusega inimesi, kellel oli vihmavarjud. 

Pargi toit üllatas meid positiivselt. Suurim pettumus oli pargis olev ainus seiklusteemalise söögikoha buffee, mis oleks selle raha eest võinud olla uhkem. Aga kõiksugu snäkid, erilised joogid ja muud toidud pargis olid väga head. Näiteks dalmaatsiakutsikate veri:

Lastele serveeriti toitu alati sedasi (laste toidud maksid umbes 13 eurot ja vahepeal võtsin ka ise seda, kuna portsud olid päris korralikud ja kuuma ilmaga ei lähegi kõht väga tühjaks):

Imemaitsvad joogid ja söögid, mida pidime maitsma: (188 yuaani on umbes 21 eurot)

Halloweeni pidustuste tõttu jagati viies pargi kohas Halloweeni teemalisi komme:

Mulle ja lastele Hong Kongi Disney park meeldis, annaksin hindeks 8/10-st. Mehele ei meeldinud, sest talle ei meeldinud pargi korralduslikud asjad. Näiteks on söögikohas miljon inimest. Osa seltskonnast läheb broneerib laua ja keegi läheb toidu järjekorda seisma, sedasi on laud hõivatud pikka aega ja inimesed, kes pole endale lauda broneerinud, nt meie, on äsja toidu kätte saanud ja ei leia vaba kohta söömiseks. Kõikjal tühjade laudade taga istuvad kohti broneerivad aasialased. Mida siis sellises olukorras teha? Oodata toit käes kandikul viisakalt kuni tekib vaba koht? Aga neid ootavaid inimesi on veel ja tõenäoliselt on nad vabanevale kohale lähemal kui meie. Samal ajal lapsed näljast virisevad kõrval? Me polnud viisakad, läksime ühte pikka lauda, kus kuus inimest olid erinevate esemetega katnud 16 istekohta ehk kaks suurt lauda!! Ja hakkasime sööma samal ajal need kuus aasialast kõrval jauramas, et neil on 13 inimest kokku ja neil toit kohe tuleb. Nende toit ja inimesed tulid, aga selgus, et neid oli tegelikult kokku 10 ja nende toit saabus alles siis, kui me olime juba oma toidud söönud. Ebaloogiline korralduslik asi. Mind see ei kõigutanud, aga mehele tekitas see meelehärmi.

Enne lennukile minekut käisime veel uudistamas suurt budha kuju. Selleks sõitsime hiiglasliku mäe tippu pika klaaspõhjaga tõsteliftiga.

Tunnen, et Hiina reisist on nii palju kauneid ja põnevaid mälestusi. Olen nii rõõmus, et üks mu elu unistusi täitus! Siiski soovin rõhutada, et omapead Hiinat avastada pole kindlasti igaühele ja nõuab suurt ettevalmistust. Aga muidugi on see imeline maa seda kõike väärt!

About the author

Jäta kommentaar