Väikemehe koduõppe nädalad 12-13: lemmikloomad

Novembri 3-4 nädal. Väikemees on 16,5 elukuud.

Väikemees on suur loomahuviline: alati mõnda looma nähes satub ta väga elevile ja ka loomaraamatud meeldivad talle väga. Kuna eriliseks lemmikuks on koerad, siis üritasingi keskenduda tegevuste valikul ja planeerimisel eelkõige koertele. Kuna põnevaid tegevusi on hetkel tal kodus palju (eelmise nädala tööriistade ja lukkude asjad, autod jms), siis läkski kuidagi nii, et tegelesime selle teemaga kaks nädalat. 

Mis me siis sellel nädalal ette võtsime?

KEELEÕPE

1.Teemakohased raamatud, sealt lemmikloomade äratundmine.

Olgu öeldud, et enamiku kodus olevast ajast vaatame me raamatuidVäikemees on suur raamatuhuviline. Iga päev loeme/vaatame me Väikemehe soovil ca 20 pildiraamatut. Lisaks tavapärasele lugemismaterjalile vaatasime ka järgnevaid teemakohaseid raamatuid:

Laenutasin ka mõned raamatud raamatukogust, aga neist ükski ei meeldinud talle: liiga palju teksti. Meie kodu raamatutes on imevähe teksti ja palju suuri pilte. Samuti lleiab raamatukogust harva klappidega väikelastele mõeldud raamatuid (ei tea küll miks? :D).

Lemmikloomade äratundmine raamatus on vastastikune! 😀 Mõnikord näitab tema sõrmega loomale ja siis mina pean nimetama looma nimetuse ja teinekord palun mina tal näidata, kus on nt merisiga ja siis tema näitab.

2. Lemmiklooma kujukeste äratundmine. Nädala alguses tegin meil olevate lemmiklooma kujukestega otsimismänge, nt kolm loomakest ja siis küsisin, et kus on kass või kus on koer ja palusin tal selle mulle anda. See oli tema jaoks väga lihtne.

3. Lemmiklooma kujukese sobitamine vastava kaardiga. Nädala keskel tutvustasin enda arvates talle natuke keerulisemat tegevust, kus tuleb õige lemmiklooma kujuke sobitada õige kaardiga. Minu tehtud Montessori 3-osalisi kaarte saab alla laadida siit: Lemmiklooma kaardid (Väikemehega kasutasime vaid pildikaarte).

Näitasin talle esimese loomakesega ette, mis teha tuleb (tõsta loomake kaardi peale), rõhutades eelmistel nädalatel õpitud samasuguse mõistet ja siis leidis ta juba ise loomakestele sobivad kaardid. Eri päevadel proovisime erinevaid kaarte, aga tundus, et kõik kaardid olid tema jaoks (liiga?) lihtsad.

Lemmikloomade kujukeste spetsiaalset Safari ldt komplekti Eestis kahjuks ei müüda. Saab tellida, kas Amazonist või smartandplay.com lehelt. Meil osa Schleichi omad, osad Aliexpressist jne.

4. Lemmiklooma pildiga “kaardi” sobitamine vastavale alusele.

Djeco loto loomadega. Kasutasime seda järjekordse otsimismänguna. Alus, kuhu tuleb leida vastav pilt. See meeldib talle otsimismängudest hetkel kõige vähem.

ÜLDMOTOORIKA

Lisaks raamatutele on teiseks suureks lemmikuks raskete asjade tõstmine ja nende mööda kodu ringi vedamine, nt nukumaja, suured raamatud. Ise ägiseb raskuse all, aga veab neid. 😀 Võimlemistunnis meeldib hetkel peaaegu kõik: eriti aga ise ronimine! Lisaks pakuvad huvi trepid, trepid, trepid.

Mängisime ka tunnelis-takistusrajal, mille tegin patjadest, tekkidest, toole, diivanit ja Pikleri kolmnurka kasutades. Nähes ema ägisedes tooli all roomamas annab 100% tõenäosuse näha naeru käis kõkutavat väikelast! 😀

SENSOORNE

Lemmikuks on endiselt ka kallamismängud, nt musta värviga tutvumise nädalast on meil endiselt kasutuses mustade ubade sensoorne kast (postitus siin).

Sensoorne koerte teemaline “muda” ja pesemise tegevus. Kõigepealt vaatasime videot sellest, kuidas koerad mudas hullasid ning seejärel andsin talle avastamiseks erinevad vahendid: koera kujukesed, veeämbri, harja ja kausi šokolaadipulbri-maitsetu jogurtiga. Näitasin ette, kuidas harja kasutada.

Loomade pesemisest harjaga ei arvanud ta suurt midagi, aga lusikaga vee tõstmine “mudasse”, loomade mudas rullimine ja veega puhastamine meeldis küll. 🙂

Lemmik on ka Montessori sensoorne mahtuvusmaterjal. Sellel nädalal oli mänguasjariiulis siis selline variant (neid on kokku 4 alust). See on päris keeruline tema jaoks, sest klotsid erinevad nii laiuselt kui ka pikkuselt, aga huvi on tal suur. Iga päev mitu korda käis ja proovis seda panna.

KUNST

Joonistamine pliiatsitega: küll “vaba joonistamine” st ilma etteantud pildita kui ka erinevate lemmiklooma piltide “värvimine”.

Endiselt meeldib talle ringe joonistada. Ohh.. need on kaunid! Sten arvab, et see on õige ema tunnus, kui pidada oma lapse sellist pilti väga ilusaks 😀 :

Hetke lemmikvärvideks on Väikemehel kindlasti kollane ja oranž. Kui ta joonistab, siis sageli hoian paberit kinni ning vahepeal ütlen, mis värviga on tegu, kiidan tema värvi valikut, ringi suurusi vms.

Värvimine täpimarkeritega:

Värvimine näpuvärvidega kasutades pintslit ja tupse:

PEENMOTOORIKA

1.Minu tehtud koerapusle (internetist prinditud ja lamineeritud pilt) jättis teda veel kaks kuud tagasi üpris külmaks, ent sellel nädalal muudkui käis ja proovis tükke kokku libistada. Täitsa õnnestus!

2. Orchard Toys lemmikloomade kahe-tükiline pusle. Ostsin Kaubamajast. Et mitte teda tükkidega ära ehmatada, siis võtsin kokku panemiseks esialgu karbist välja vaid koera ja viirpapagoi pusle. Näitasin, kuidas tükkide sobitamiseks on vajalik tõsta ühte tükki ja teist tükki samal ajal käega kinni hoida. Käis muudkui tükkidega mööda tuba ringi, aga veel ära ei taipa, kuidas kokku panna.

 

 

3. Magnetid Lisaks lemmikloomade temaatikale olin selleks nädalaks planeerinud ka magnetite temaatika magnet mehhanismidega tutvumiseks. Mänguasja riiulil olid välja pandud nii kalapüügimäng (vaid kahe kalaga) ning tähestiku magnetmäng (Amazonist).

Need mõlemad olid ühed ta lemmikud. Kuigi kalapüügimäng on ka varem riiulis olnud, siis sellel nädalal esimest korda ta täitsa eesmärgistatult püüdis õnge otsas olevat magnetit ja kala omavahel seostada. Tähestiku magnetmäng on kogu pere lemmik. Nii rahustav ja mõnus neid magnetkuulikesi vajutada ja pliiatsiga välja meelitada. 😀

Olgu öeldud, et eesmärgiks pole hetkel tähtede kirjutama õppimine vms, vaid lihtsalt tegu on ägeda magnetmänguga, mis tulevikus on ehk ka kasuliku funktsiooniga.

MATEMAATIKA

Eelneva kordamine: loeme varbaid kokku, raamatutes loeme samasuguseid loomi kokku kuni kaheni, vaatame raamatuid vastanditest jne.

MUUSIKA/FILM

Käisime nädalavahetusel Soomes ja ostsin sealt Väikemehele Muumide temaatilise suupilli ja triangli, ent kuna nende helikvaliteet oli mõlemal kohutav, siis läksid mõlemad otseteed prügikasti. :/

Vaatasime ka erinevaid lemmiklooma teemalisi videoid ja laule.

Hoiatus! Järgnev video jääb väga kummitama. 🙂

PRAKTILINE ELU

Poes olles on Väikemehe kindlaks lemmikuks puhastusvahendite ja harjade osakond! 😀 See meeldib talle isegi rohkem kui mänguasjade osakond.

Enese hügieen: luku tõmbamise harjutamine

Keskkonna hoidmine: laua puhastamine mustusest märja lapiga

Söögitegemine: tegime koos pannkooke ja suppi. Tema aitas koostiosi kaussi/potti kallata ja segada. Muidugi ka maitsta!

 

Edasi juba jõulude lainel! 🙂

About the author

Jäta kommentaar