Koduõpe: maatransport (masinad, traktorid, rongid)

Oktoobri 2.nädal. Väikemees on 27-elukuune.

Lõpuks ometi oli meie koduõppe kavas üks Väikemehe igapäevane lemmikteema: masinad! Nagu vist enamik poisslaste vanemaid, siis imestame ka meie igapäevaselt, kuidas ühele väikesele poisile võivad masinad sedavõrd huvi pakkuda. Oli viimane aeg end rohkem kurssi viia!

Väljasõidud

Oma koduõppe teemat alustasime Eesti Noorsooteatris etendusega “Tsuhh-tsuhh-tsuhh, mis vaatamata primitiivsele sisule jättis Väikemehele sügava mulje. Ka kodus läks järsku üks suur rongimäng lahti. Küll oli vaja rongirööpaid ehitada, siis rongid sinna sõitma panna, tegelased katusele ja vagunitesse, lisaks veel kõiksugu pisikesed osakesed ning kindlasti teha ka vastavat rongi sõitmise häält.

Samuti käisime Mängu saare mängumaal, sest mäletasin, et seal on väga lahe rongi komplekt, mis ka seekord Väikemehele väga meeldis.

Juhuslikult nägime ka päris rongi sõitmas – miski, mida me oma elukoha tõttu just väga sageli ei näe.

Keel ja kõne/käeline osavus

Kuna tegu on ühe pikaaegse lemmik temaatikaga, siis vastavaid raamatuid on meil kogunenud koju üksjagu. Siiski olin varunud selleks teemaks ka mõned uued. Raamatukogust leidsime raamatu “Minu sõidukid”, ent lihtsalt autode vaatamine pole vist tema jaoks väga põnev. 🤔 Seetõttu Wimmelbuchide vastu ikka ei saa. Näiteks Ravensburgeri Wimmelbuchi sisu “Mein grosses Sachen suchen, Viele, viele Fahrzeuge” nähtav siin.

Kõige lemmikumaks osutus maatranspordi kleepsuraamat (Amazonist): Make a Picture Sticker Book: Trains, Trucks and Tractors. See pakkus väga palju võimalusi keeleliselt Väikemehega masinate teemal arutada. Nii erinevaid värve korrata, hulkasid (kaks traktorit, kolm rehvi jne) kui ka selgitada maatranspordiga seotud sõnavara (perroon, rööpad, autotreilerid, autode liikumine maanteel eri suunas jne). Arvestades, et selle nädalaga kleepis ta ära KÕIK seal olevad 300 kleepsu, siis enamik kodus olevast ajast kuluski sellele. 😀 Ja kui kleepsud pandud, siis tuli seda üha uuesti vaadata.

Samuti tegime korduvalt Melissa and Dougi korduvkasutatavate masinatekleepsudega mängu (Kaubamajast). Taas kord oli see hea võimalus lapsega temale huvipakkuval teemal vestelda, näiteks selgitada, kuidas rongi ette ei tohi astuda jne ja samal ajal erinevaid teemasõnu korrata. Ilmselgelt kleepsud on hetkel meil väga lemmikud. 😁

Kunst

Masinate värvimine pintsliga ja hiljem pesemine: see meeldis talle väga!

Masinakujuliste svammidega templi tegemine ja autoratastega värvimine kasutades guaššvärve: kui kevadel oli see üks ta lemmiktegevusi, siis sellel nädalal väga huvi ei pakkunud.

Kognitiivne

Mul oli planeeritud selleks nädalaks 4-8- tükilised ehitusmasinate pusled, aga arvestades, kui suur puslehuvi oli tal eelnevatel nädalatel ja KUI PALJU kordi ta seda juba kokku on pannud, siis oleks olnud patt seda kapis ootel hoida. Endiselt oli huvipakkuv ka Melissa and Dougi kujundimäng (teeb tavaliselt 4-5pilti järjest, ka Kaubamajast). Samuti meeldis talle väga Smartgamesi rongimäng, kus esimest korda tegime ka mõndasid “väljakutseid”.

Enamasti 2-2,5-aastased panevad 2-8-tükilisi puslesid ning 2,5-3-aastased juba kuni 15-tükilisi puslesid. Seega on ta selles mõttes igati keskmine laps.

Meeltetegevused/ matemaatika

Olin välja pannud värvide sorteerimistegevuse, ent see oli tema jaoks nii lihtne. Korra pani kõik õigesti kokku ja tehtud see oligi. Olin lootnud sellega ka matemaatika harjutusi teha, näiteks, et numbrit seostada vastava hulgaga, ent rohkem selleks võimalust ei avanenud. :/

Üldmotoorika

Panin põrandale maalriteibi moodi sik-sak raja, et Väikemees saaks seal harjutada joone peal kõndimist. Tean, et sellist kitsal alal kõndimist tehakse ka Montessori lasteaedades. Väikemees proovis seal kõndida, aga nägi välja nagu purjus pingviin. Vajab veel harjutamist. 😂

Küll meeldis talle masinate sinna peale reastamine. Iga sõiduki paika panek ja tegelaste kinnitamine võttis tal hea 45minutit. 👍🏻

Kokkuvõttes oli see jälle üks kiire nädal. Nüüd jätkame juba vaikselt loomade kodude temaatikaga.

Huvitav, kas kellegil on poisslast, keda EI huvitaks masinad? 😂

About the author

Comments

  1. Tere! Jällegi üks väga huvitav postitus. Kas Wimmelbuchide sisust oleks võimalik mõnda pilti lisada? Ma pole kunagi näinud millised need seest välja näevad, et kas tellida või mitte… Minu 3 a 3 k laps otsib autoraamatutest põhiliselt küll automarke, samas võivad ka mõned teistsugused ka peale minna. Masinhuvilisele ideaalne koht on Maanteemuuseumis. Käisime seal septembris, see oli nii suur hitt, et seal läks pms terve päev, sellest räägitakse siiani ja tahetakse väga tagasi minna.

    1. Tere! Lisasin lingi, kust saab näha ühe autowimmelbuchi sisu. Kuna meil on neid Wimmelbuche päris mitmeid ja need on ägedad, siis lähiajal oli mul plaanis, et ilmub üks postitus meie lemmikute kohta. Maanteemuuseumis me tõesti polegi veel käinud, sest see pole meie trajektoori peale Tartus käies jäänud. Aitäh meelde tuletamast! Suvel läheme sinna kindlasti. ☺️

Jäta kommentaar