Koduõpe: kodud

Oktoobri 3.nädal. Väikemees on 27-elukuune.

Selleks nädalaks ei olnud mul suuri plaane, ent tegelikult tegime palju. 🤔

Esiteks lõppes Child Of The Redwoods Montessori koduõppe koolitus. Mind väga kõnetas viimasest loengust meelde jäänud mõte, et lapsevanem peab ka kogu aeg oma teadmistelt ja maailmapildilt edasi arenema, et kui laps kunagi küsib, siis on mul antud vallas rohkem teadmisi kui tal. See on osa koduõppest.

Juhtusime nimelt meie koduga laiemas mõttes vaatama Steniga Netflixist järjekordselt suurepärast David Attenborough dokumentaalfilmi “Extinction (ka “Life on Our Planet”oli väga hea!), mis rääkis sellest, mis seisus on tegelikult meie planeet Maa ja liigirikkus. Ma ei olnud varem selliseid kaadreid näinud ning see pani mind tõesti elu üle järele mõtlema. Niivõrd, et loobusime nüüd ka munade söömisest – ikka vaikselt veganluse suunas samme tehes ning proovime valida tooteid, mis poleks tehtud palmiõliga. Aga kurb on mõelda, kuidas tarbimine ja inimesed oma mõtlematusega ise kõik hävitavad. Mina sinnahulka. 😖

Lisaks veel paar ööd tralli beebiga, sest hoidsime teda päeval liiga vähe ärkvel, Väikemehe kesine sõnavara ja pidev soov koos legodega mängida, mis ajab mind hulluks ning lisaks veel päevapoliitika sündmused.. kuidagi .. depressiivne oli olla.

Väljaskäigud

Helgeid hetki oli ka, näiteks käisime Lennusadama muuseumis ookeani teemalisel näitusel, mis meeldis meile kõigile. Sama ei saa öelda Eesti Noorsooteatri etenduseKodud” kohta, mis oli väga kehv. Siiski jättis seal olev vares Väikemehele kustumatu mulje. Kodus tegi varese häält ja mängis nii üksi kui ka koos minuga HABA First Orchardi varesemängu (Amazonist):

Kusjuures võrreldes suvega saab ta täitsa juba aru, mis täringul mida tähendab ja suudab kannatlikult enda korda täringuveeretamisel oodata. 🙏🏻 Tegu siis koostöömänguga.

Õues otsisime loomade kodukohti, kuigi selle külmaga olid õues leitavad vaid kivi all olevad vihmaussid. Tema jaoks oli see väga põnev.

Keel ja kõne

Kodu teemalist kirjandust oli meil varutud korralikult. Nii inimese kui ka loomade kodusid tutvustavat. Loomade kodusid tutvustavad laenutasime raamatukogust.

“Kuidas loomad ehitavad”, sari “Kes siin elab” ja sari “Imepärane peitusemäng” olid klapiraamatud. Tuhmide piltidega ja väga Väikemehele huvi ei pakkunud. Samas pildiraamat “Loomi kogu ilmast” oli väga ilusate piltidega ja seda lugesime mitu korda.

Ja no koduteemalise Wimmelbuchi “Mein Wimmelhaus” vastu on raske saada, sest seal on nii palju põnevat, mida lapsele rääkida:

Matemaatika

Kordasime numbreid ja hulkade kokkulugemist tänu uuele kleepsuraamatule. First numbers, colors, shapes”. Seal sai numbreid kleepida vastavale numbrisümbolile ning vastava arvu juurde vastava arvu kleepse panna.


Erinevalt eelmise nädala masinateemalisest kleepsuraamatust ei meeldinud see talle väga. Äkki pigem tüdrukutele (?). Aga no õhtul enne magamaminekut hädapärast sobis, kui Melissa and Dougi korduvkleebitavad masinakleepsud olid juba pandud. 🙈 Ohh.. neid väikeseid poisse ja nende masinatelembust küll!

Käeline osavus, vaba mäng

Lisaks raamatutele oli Väikemehe lemmikuks erinevate imeväikeste osakeste sättimine küll nukumajja, tumba peale ning legomajja. Seda tegi ta iga päev mitu tundi. Kuigi enamasti tõstis ta neid ise, siis vahepeal vajas ka abi. Jälle võimalus lapsega sõnavara korrata. Ta on hästi perfektsionist, kõik peab olema täpselt õiges kohas. Viimase kahe nädala jooksul on ta vähemalt 40 korda seda mööblit edasi-tagasi tõstnud. Kuna ta tahab kogu aeg legodega mängida, siis väga meeldis talle, kui ehitasin legodest kodu ja tema sisustas:

Ilmselgelt muumid on hetkel teemas.

Ja pidev onnide ehitamine, mis oli mehe pärusmaa.

Bioloogia

Loomade elukeskkonna järgi klassifitseerimine. Esialgu tegin spetsiaalsed elualade kaardid, ent need teda mängima ei kutsunud. Seejärel panin valmis kolm anumat õhu, vee ja maapinna jaoks ning looma-ja linnukujud: see pakkus talle kohe huvi.

Sorteerisime koos, kes elab vees, kes maapinnal ja kes lendab õhus. Millegi pärast tühja kaussi oli tal keerukas kujutada õhu-taevana, aga kui lisasin juurde vatitupsud kujutamaks pilvi, siis taipas kohe seose ära. 🙈 Korra tegime, tundus talle lihtne.

Kunst

Vaatasime ETV2 pealt dokumentaali ookeanide ja seal oleva elu kohta. Kui pakkusin hiljem välja idee joonistada telekas nähtut meeldis see mõte talle. Tegime koos. Tema ideeks oli: kleepida lumehelbe kleepse ja seejärel need ära värvida. Need meenutasid täitsa vetikaid. Kasutasime IKEA Mala värve.


Kokkuvõttes jälle üks kiire nädal. Mul on hea meel, et kodude temaatikas jõudsime nii palju teha arvestades kui lai teema see on ja kui vähe oli mul nädala alguses planeeritud. Edasi juba kollide ja kõrvitsate lainel.

Kas veel keegi seda “Extinction” dokumentaali näinud? Muljeid? 🤔

About the author

Comments

  1. See varese mäng on meil ka, hästi tore mäng. Minu pojale meeldib kui vares “võidab” ehk saab puuviljad ära süüa 😀

    1. Jah. Väikemees ka väga elab varesele kaasa. 😀

Jäta kommentaar