Koduõpe: taluloomad ja-masinad

Novembri 1.-2.nädal. Väikemees on 29-elukuud.

Olen koduõppe postitustega järjelt maas, aga nii palju on viimasel ajal teha ja õhtuti nii vähe “oma” aega, et lihtsalt pole jõudnud siia kirjutama. Seda tunnen küll, et ilma koduõppeta meie päevad lihtsalt sulanduvad üheks ja tüdimus argipäevast saabub ruttu. Aga sedasi erinevaid teemasid avastades on endal ka põnev.

Tore on see, et oleme seda taluteemat teinud juba eri tasemel kaks korda: kui Väikemees oli 15-kuune (postitus siin) ja kui Väikemees oli 21-elukuune (postitus siin). See annab hea võrdluse, kuidas isegi näiliselt nii väike vanuse vahe omab väikelapse eas nii suurt rolli.

Emakeel ja kõne

Käisime sellel nädalal esimest korda Lastekirjanduse keskuse raamatukogus ning avastasime sealt ka vanemat talueluga seotud kirjandust.

Mis raamatud meeldisid Väikemehele? Lemmikuks olid wimmelbuchi pildiraamatud “Wimmelbuch Bauernhof” ja “Das Grosse Wimmelbuch”; “Pisikese puu” raamatust klassikaline “Muna” lugu (harakas võtab Ainolt muna ära ja siis laps nutab); “Minu esimene raamat traktor”; “Complete Book of Farmyard Tales” (ülilemmik!) ja “Ellis sõidab maale”.

Viimane tõsiselt üllatas mind- üle väga pika aja raamat, mida kõlbab lapsele ette lugeda! Enamasti tekstid raamatutes on nii igavad ja halvas eesti keeles, aga see oli väga asjalik. Väikemees väga ilusti kuulas.

Need konkreetsed taluteemalised kleepsuraamatud olid nii ja naa. Natuke pani neid, aga mitte eriti suure innuga.

Mis ei meeldinud? Kõik raamatud, mis olid raamaturiiuli alumises reas. Need olid kas liiga spetsiifilised, liiga suure teksti osakaaluga või liiga vanas eesti keeles kirjutatud.

Tegime ka mitu korda selle nädala jooksul vaba mängu koduloomadega ehk siis aitasin tal ehitada loomadele aedikuid ning tema paigutas ja pani söögid. Samal ajal mänguhoos toimus ka keeleõpe ja tema poolt loomade nimetamine (õigemini ta küll eelistab nimetamise asemel loomahääli teha).

Tegime ka loomade sorteerimist pildikaartidele. Esialgu tundus, et see on tema jaoks liiga lihtne, sest pani suure hooga, ent siis kontrollima hakates selgus, et oli näiteks kitse pannud hobuse pildikaardile ehk ei olnudki nii lihtne. Pildikaardid leiab postitusest: vajalikud materjalid (salasõna saab liitudes meililistiga).

Matemaatika

Lugesime kokku jalgu ning sorteerisime neid vastavale numbrialusele: vastavalt siis 2 ja 4.

Kunst

  1. Maisitõlvikule lehtede kleepimine ja legoklotsiga värvimine – ehk siis liimimise harjutamine ja templitöö

2. Lambakunstitöö: pintsliga käe värvimine (eelistas minu kätt värvida), liimi pigistamine, vati kleepimine

3. Taluloomade piltide täpikunst täpimarkeritega

4. Pakkusin talle ka teha art appreciation tegevust ehk siis pildid taluga seotud maalidest, kõrvale luup ja siis peab vastava detailiga pildi sobitama suurema pildiga. – jääb järgmisesse aastasse, sest tundus liiga keeruline/ei pakkunud huvi.

Igapäevaelu tegevused

  1. Randme liikuvuse tegevus: Melissa and Doug nöörimismäng – natuke proovis, aga suurt huvi ei pakkunud. Samas samaealine sõbranna on väga suur nöörimismängude fänn, seega eks see huvi sõltub lapsest.

2. Käe-silma koostöö tegevus: plaksumaisi terakestega mängud, nt rongivagunitesse tõstmine, mängusigadele söögianumasse jne.

Meeled

Küpsetatud maisitõrviku söömine – see meil hetkel kodus nii lemmik, et sööme peaaegu iga päev. Samuti tõi see kaasa palju hammaste niiditamist- Väikemees ise toob hambaniidi ja tahab, et niiditataks. 👌🏻 Popcorni söömine – oli samuti midagi uut Väikemehe jaoks.

Kognitiivne

Erinevad talu teemalised pusled: Melissa and Dougi häälepusle (liiga lihtne 2-aastasele), Larseni raamiga ja pehmete tükkidega pusled:

Plaanisin ka ise ühe taluloomade pusle teha selle saidi õpetuse järgi, aga kuna niigi oli nii mitu selle teemalist puslet, siis jäi see tegemata.

Sissejuhatus teadusesse

Tegime “võlupiima” katset. Selleks läks vaja: (taimset) piima, toiduvärvi, tikku ja nõudepesuvahendit. Väikemees tilgutas piima sisse rohkelt toiduvärvi ja seejärel kastis nõudepesuvahendisse kastetud tiku piima sisse. Tulemus tõi wowww üle huulte nii mul kui ka Väikemehel:

Edasi lemmikloomade nädal.

Kas keegi veel taluloomade koduõppe nädalal midagi põnevat teinud? Mõni hea raamatusoovitus?

Kui soovid edaspidi uutest postitustest teada saada, siis liitu meililistiga.

About the author

Jäta kommentaar