Koduõpe: kosmos-robotid

Jaanuari 1.nädal. Väikemees on 29-elukuune.

Viimased koduõppe nädalad olime jõulude ja uue aasta lainel ning nüüd sai alguse kosmose temaatika. Koduõppe aastat planeerides tundus, et see teema on Väikemehe jaoks liiga keeruline. Jah, tõenäoliselt ei mõista ta veel kosmose kontseptsiooni, aga see ei tähenda, et talle poleks huvi pakkunud vastavad raamatud ja tehtud tegevused.

Emakeel

Selle nädala lemmikuks oli kahtlemata kosmose temaatiline Usborne kleepsuraamat. Seal olid stseenid nii raketi õhku tõusmisest, Marsil ja Kuul toimuvast, tähevaatlusest, planeetidest jne.

Selles vanuses on haaravad endiselt klapiraamatud, mistõttu “Pop-up Beekaboo Space” (meil rootsi keelne variant) ja “Busy Day Astronaut” olid igapäevased lemmikud. Neid meeldib talle erinevalt juturaamatutest ka ise üksinda vaadata. Viimases oli võimalik tutvuda kosmonaudi tegevuste ja tööga interaktiivselt klappidega toimetades.

Juturaamatutest on meie pikaaegseks lemmikuks “Elu Marsil”, mis on vaimukas lühilugu kosmonaudi katsetest leida Marsil elu. Raamat “Põnev tähistaevas” oli veel liiga keeruline Väikemehe jaoks.

See, et meil on riiulis välja pandud just vastava koduõppe teemaga seonduv ei tähenda, et me ei loeks ka muid väikelastele mõeldud raamatuid. Näiteks sellel nädalal lugesime palju kordi ka “Laura lugusid” ning Bruno juhtumistest, nt kuidas ta mänguasju koristab, kaubamajas ära kaob, tõtt räägib (raamatukogust).

Kunst

Kuna väikelapsed õpivad enim läbi kätega ise proovimise, siis tegime mitmesuguste vahenditega kunstitöid. Nagu ikka oli põhiline progress ja mitte lõpptulemus. Mina andsin vahendid ja näitasin, kuidas saab neid kasutada, siis Väikemees ise tegi. Tal praegu meeletu “mina ise” periood, seega iga päevaga näen, kuidas minu roll peab olema lapse kõrval tagasihoidlikum.

Tegime sellel nädalal päris mitmeid kunstitöid, mida olime ka varem teinud, nt vesivärvidega, kriitidega, kleepimisi, ent uuteks olid:

  1. Kuu pinna tegemine fooliumpaberiga (templitrükk):

2. Tähistaeva tegemine erinevate vahenditega:

3. Kosmoseraketi meisterdamine: mitte just Pinteresti vääriline, aga Väikemehele sobis, et Muumisid kosmosesse lennutada ☺️

Kognitiivne

Ehitasime Duplo legodega kosmosejaamasid. Minuga ta enamasti soovib, et ma istuksin kõrval ja annaksin talle tükke. Steniga ehitavad nad koos.

Robotitega kujundipusle: üllatusin, et see talle mitu korda huvi pakkus, sest teiste robotite teemaliste paberi peal tegevuste vastu ta huvi ei tundnud.

Otsisime ka kodus olevaid “roboteid” ehk masinaid, mis meie eest töö ära teevad. Esialgu üllatas see kontseptsioon Väikemeest, aga ta taip oli kiire, kui ta otsis kodus vastavaid masinaid, nt telekas, külmkapp, pesumasin jne.

Valmistasime juustutükkidest roboteid kasutades hambaorke. Kuigi meil väga kaunid need ei tulnud, siis Väikemees polnud meie robotite välimuse suhtes kuigi kriitiline.

Smartmax Mega Ball Run STEM olid ka sellel nädalal väga teemas, mille ta sai jõuludeks. Esialgu näitasin, kuidas nendega ehitada ja nädala lõpuks ehitas juba ise. Ma arvasin, et see on pigem 3-4-aastasele, ent õnneks jõuluvana teadis paremini. 🙈


Magnetklotsidega “pusle” on hetkel Väikemehe jaoks täpselt tema oskustele ja arengule vastav. Kosmonaut kosmoselaevale minemas:

Igapäevaelu

Peenmotoorika jaoks ma eraldi tegevusi ei teinud, sest päevad läbi mängib ta nii meie pisikeste lauamängutükkidega kui ka oma Muumi majas olevate väikeste tükkidega. Lisaks on igapäevaselt nii palju ette tulevaid situatsioone, kus käelist osavust harjutada, nt soola pudistamine vette, enda sokkide jalast võtmine, mulle väikeste vitamiinide toomine jne.

Uueks asjaks on ehk see, et ta teeb endale ise õhtuti võileiba. Röstib, määrib määrde ja paneb juustu/kurgi sinna peale. 🤔 Üldse üle pika aja on ta jälle huvitatud söögitegemisest. Pannkoogitaigna tegemisel kui ka muhvinite valmistamisel on ta alati suur abiline.

Meeltetegevused

Sellised sensoorsed mängud ei olegi küll Montessori lasteaedades kasutusel, ent alati Väikemehele väga meeldivad. Safari Ltd tuubi kosmosekujukesed, mõned Duplo tegelased ja kineetiline liiv vabaks mänguks:

Sissejuhatus teadusesse

Teaduskatse värvide avastamiseks. Muhvinivormidesse pigistas Väikemees toiduvärvide tilkasid, siis lisas lusikaga söögisooda ning seejärel pigistas 50% vesi-50% äädika lahust sinna peale. Kõik susises põnevalt.

Vot selline teadus-robotite-kosmose teemaline koduõppe nädal.

About the author

Jäta kommentaar