4 päeva lastega Londonis ja Harry Potteri tuuril

Oligi kätte jõudnud meie selle aasta kõige pikem ja oodatum reis Euroopas. 6h pikkune Harry-Potteri show, Disneyland ja lõuna-Prantsusmaa soojus olid need, mida juba väga ootasin! Selles postituses kirjutan Londoni reisest.

Kogu reisi plaanis mu mees juba ligi aasta ette. Meie reisiseltskonnas olid lisaks meie perele (kohe 3-aastaseks ja 5-aastaseks saavatele poistele) veel neli inimest. 

SÕIT, ÖÖBIMINE JA SUVEILM

Uskumatu, aga saime lennata otse Londonisse – ma ei mäleta, et oleks kunagi saanud kuskile reisile otselennuga. See kestis vaid 2,5h. Nagu tavaliselt olin mina väiksema lapsega. Temaga on lennukis ülilihtne. 90% ajast ta tavaliselt magab ja 10% uudistab suvalisi lennukis leiduvaid asju või sööb midagi.

Lennujaama jõudes rentisime meie endale auto. Hotellisõit kestis 1h ning vahepeal tegime ka söögi McDonaldsis. Tundub, et see see on neil siin mingisugune pühapaik, sest ma pole kunagi näinud ,et McDonaldsis võib olla nii palju inimesi. Meie ees oli 40 tellimust! Ja sellised massid olid igas Londoni McDonaldsis.

Ööbisime üpris Big Beni lähedal olevas Park Hotellis. Kohe hotelli jõudes pidime tubasid vahetama, sest meie kaks tuba ei olnud esialgu ühendatud vaheuksega. Hotell oli ilus, vaikne, konditsioneeriga ja heade pimendavate kardinatega. Mõned ööd magasin lastega samas voodis, sest nad öösiti väga kardavad üksinda olla mõnikord ja mõned ööd magasin oma voodis.

Ilm oli Londonis esialgu tuuline JA 13 kraadi, ent muutus iga päevaga aina soojemaks ja viimaseks päevaks oli juba 23 kraadi. Samas täiesti ootamatult võisid järsku tõmbuda pilved halliks ja vallanduda tohutu vihmasadu. Seega kuigi meil ilmaga enamjaolt väga vedas, siis üldiselt oli ilm võrreldav Eesti varasügisega. Pidi ikka olema kampsuniga.

Kõik, kes on käinud Londonis, siis nad teavad, et üks korralik linnapuhkus hõlmab endas väga-väga palju kõndimist. Vahepeal kasutasime ka metrood ning sõitsime autoga. Ummikuid väga ei olnud. Pole ka ime, sest auto pidamine Londonis on kallis. Näiteks üks öö parkimist suvalises parklas maksis 55 eurot. Saime ka valesti parkimise eest mitu korda trahvi ja ütleme nii, et trahvid on palju kõrgemad kui Eestis. Lisaks tuleb maksta mingisugust ummiku tasu – 15 poundi- ma ei teagi kas iga päeva eest või mitme päeva eest kokku. Igaljuhul autot Londonis (isegi ajutiselt) omada on kallis. 

PÄEV 1: Londonis vaatamisväärsused ja Harry Potteri tuur

Esimene päev ärkasid poisid kell 6 (Eesti aja järgi kell 8), sest Eesti rütm oli veel tugevalt sees. Kell 7 olime juba söömas ja kell 8 lahkusime hotellist, sest palju vajas avastamist.

Jalutasime Big Beni juurde, Hyde parki, printsess Diana mänguväljakule. 

Edasi käisime National History museumis. Ekspositsioonid olid võimsad, nt lastele jätsid kustumatu mulje liikuvad dinosaurused, ent inimesi oli ebanormaalselt palju ja meil oli arvestatud seal olemiseks liiga vähe aega. Ei olnud üldse aega süveneda ja lugeda. Tänu eelostetud piletitele saime sisse ruttu, sest muidu olid isegi sisse pääsemiseks mega järjekorrad. Siis suundusime kõrval olevasse Science muuseumisse. Aga ka seal oli meil ringi vaatamiseks ülivähe aega. 1h ei ole kindlasti piisav niivõrd suure muuseumi avastamiseks. Käisime vaid lastele mõeldud Wonderland alal, mis ei jätnud kustumatut muljet. 

Lõunaune ajal sõitsime autoga Harry Potteri Warner Bros’i tuuri stuudiosse. Magasime lõunaund ja kohtusime seal oma ülejäänud reisiseltskonnaga. Mul olid selle stuudio osas madalad ootused, mistõttu olin tuuri tasemest väga üllatunud.  

Tegu oli Harry Potteri filmide telgitagusega, kus sai näha filmivõtetel olnud tubasid, nt Dumbledore tuba, Griffindori puhketuba ja kõiksugu esemeid, mida filmides kasutati. Minu arvates on hästi põnev kogu see osa, mida filmi tegemisel me ei tea ega näe, kõik need detailid, mistõttu oli seda detailsust väga põnev teada saada. Mulle jättis tugeva mulje just Nõiutud Mets, Goblinite pank, Diagon Alley ja Sigatüükas olnud kasvuhoone. 

Lapsed just vaatasid enne reisile minekut kolm osa Harry Potteri filme ja nad olid ka vaimustuses. Kõigest!

Me muidugi maitsesime kõiksugu maiustusi ka ning nendega sai nalja. Nii mõnigi meist sai okse maitselise oakommi. Paugumaiused olid valge šokolaadiga kaetud ja praksuvate apelsini tükkidega maiused. Võiõlu (alkoholivaba limonaadi ja vahukoore taolise kattega jook) oli samuti mega hea! Ja muidugi kõiksugu teemakohased mänguasjad meeldisid lastele väga-väga. Minu lemmikuks oli veel üks karamelli ja kookosega jäätisekokteil: 

Ühesõnaga olime kõik võlutud! Oleme ka käinud USA-s Universal Studios Harry Potteri maal, ent see Londoni tuur oli hästi mõnus täiendus sellele, mis on Ameerikas. Kohtustuslik käik igale Harry Pottery fännile!

Õhtul käisime veel mängimas minigolfi Euroopa suurimas minigolfi rajal, kus oli hästi ilusti tehtud džungli temaatikas rajad. 

PÄEV 2: Londonis vaatamisväärsused ja Madame Tussauds

Teine päev ärkasid juba lapsed hommikul natuke hiljem – kell 7. 

Sõitsime rongiga Trafalgari väljakule ning sealt kõndisime edasi väljakule, kus oli Mr. Beani, Paddingtoni, Mary Poppynsi jpt kujud. Käisime Lego poes, kus oli palju ägedaid legodest kujusid. Samuti käisime M&M poes

Kella 11-ks olid meil broneeritud Madame Tussaudsi vahakujude muuseumisse piletid. Järjekord isegi eelostetud piltitega oli meeletu. Seal oli tõesti hea esindatus kuulsatest inimestest. Mina tegin pilti oma lemmiku Dwayne Johnsoniga.

Väga põnev oli ka tulnukate ala ja mõrvarite ala. Tuur läbi Inglimaa ajaloo oli ka põnev.  

Õhtu veetsime Olümpiamängude hiiglaslikus pargis erinevaid mänguplatse avastades. Lapsed ronisid, jooksid ja olid nii rõõmsad. 

Päeva lõpus näitas mu Oura sõrmus, et olin kõndinud 15km. 

PÄEV 3: Shrek, akvaarium, Willi Wonka teejoomine ja Harry Potteri show

Täna oli väga-väga põnev päev. 

Meie päev algas kell 10.00 Dreamworksi Shreki tuuriga. Olime piletid ette ostnud ning esimestena minnes järjekorda ei olnud. Liikusime 20 inimese suuruse grupiga toast tuppa. Igas toas olid suurepärased näitlejad, kes etendasid lugu. Naljad olid pigem 15+, aga kogu see õhustik ja lugu meeldis lastele väga (Sten tõlkis ja selgitas lastele toimuvat). 

Meie ülejäänud reisiseltskond läks kõrvalmajas olevasse õuduste Dungeonisse. Kuna seal oli vanusepiirang alates viiendast eluaastast ja suurem ei olnud nõus sinna minema (väiksem nuttis, et tema nii tahab minna), siis suundusime hoopis akvaariumisse.

Kuigi alguses oli akvaariumis taas kord ülipalju inimesi, siis hiljem oli kuidagi suuremad ruumid ja ei pidanud enam iga eksponaadi juures seisma järjekorras. Kuigi oleme käinud väga paljudes akvaariumides, siis suured haikalad ja meduusid olid ikkagi ägedad. Lemmikuks olid muidugi pingviinid.

Edasi oli meil broneeritud Willi Wonka teejoomine. Inglismaal olles peab ju tegema ühe teejoomise. Vot see oli uhke. Tegu oli peene kohvikuga, kus oli set menüü: kõigepealt soolane ja siis tee ning magustoidud. Imemaitsev ja oma hinda täiesti väärt!

Kell 14 oli meil ostetud West Endi Harry Potteri etenduse piletid. Etendus oli kahes osas kestes kokku 6h ja pilet maksis 300 eurot inimese kohta. See oli seda rohkem kui väärt! Etendus oli uskumatult võimas! J.K.Rowling oli kirjutanud etenduseks teksti “Cursed child” (ilmunud ka raamatuna, mille esimest osa olin lugenud – ei mäleta kas eesti või inglise keeles), kus Harry, Ron ja Hermione olid kasvanud suureks ning neil olid pered. Nende lapsed said enda kätte ajarändamise masina ning minevikku minnes tegid palju halba. Ja siis tuli see ära lahendada. 

Laval kasutati väga palju võlutrikke, nt inimesed haihtusid, lendasid, ujusid, lendas sädemeid ja tuld. Ning loomulikult näitlemine oli maailmatasemel. Üllatav oli see, et Hermione aga ka Hagridi näitlejad olid tumedanahalised.

Kuna vahepeal oli 2h paus, siis käisime sellel ajal ühes jaapani toidukohas söömas (kus sushi liigub “rongi” peal) koos ülejäänud reisiseltskonnaga. Steni vanemad hoidsid etenduse ajal poisse. 🙂 Lisaks käisime ühes Londoni suurimas mänguasjapoes Harwey. Kuigi seal oli viis korrust, siis pood ise oli mega umbne ja kaup oli üpris igav võrreldes Eesti mänguasjapoodidega. 

Londonis on kõikjal Harry Pottery teemalised poed, kus müüakse nii-nii palju põnevat. Teel hotelli käisime veel ühest läbi ja ostsime põnevaid limonaade (alkoholivaba võiõlu on üks mu lemmikuid!). 

PÄEV 4: viimane päev Londonis ja reis Pariisi

Ärkasime alles kella 9.30 ajal, sõime hommikust, pakkisime ning suundusime parki mänguväljakutele. Pargid on siin avarad ja rahvast täis. Lastele meeldis väga hiiglaslik batuudi takistusrada, mis oli seal pargis lastele tasuta.

Käisime ühes tako kohas söömas, Sten viis auto ära ja siis suundusime Londoni ühte kuulsasse raamatupoodi – Picadelli. See pood oli hiiglaslik. Atmosfäär ei olnud hubane, ent valik oli tõesti väga hea. Me oleme ikka meeletud lasteraamatute fännid. Nii palju ägedaid raamatuid! Lahkusime sealt päris mitme uue lasteraamatu ja kleepsuraamatuga. 

Prantsusmaale sõitsime kiirrongiga. Rongisõit kestis üle 2h. Mul jälle lihtne. Mina olin väiksema lapsega ja ta jälle magas kogu sõidu aja. 

Prantsusmaal Disneylandist, veidratest olukordadest prantslastega ja Monacost kirjutasin järgmises postituses siin.

About the author

Jäta kommentaar