Kaks aastat investeerimist

26 kuud on möödas sellest, kui otsustasin sukelduda rahamaailma, et aru saada, mis asi see investeerimine on ja kuidas peaks olema võimalik, et lisaks kulutustele jääb raha veel ka säästmiseks. Säästmine tundub eriti võimatu eriti, kui elu iga päev läheb aina kallimaks ja elada koos lastega. Viimane on ikka tõeline luksuskaup, mis lihtsalt imeb kontolt raha välja. 😅 Mis on saanud mu investeeringutest? Kas sain aasta alguses seatud eesmärgid täidetud? Mis tõid sissetuleku ja kuhu investeerisin?

Kui esimene investeerimisaasta olin täis põnevust ja uudsust, näiteks käisin kogu aeg oma ühisrahastuse tulusid piilumas ja jälgisin börssi, siis see aasta olin juba rahulikum. Olin igav investor, kes igakuiselt investeeris. Isegi suvekuudel. Ma ei jaksanud enam isegi põdeda, et raha pole, sest kuu alguses palga saades investeerisin selle ära ja kuidagi alati õnnestus jõuda kuu lõppu ilma, et peaksin muretsema nälja pärast.

(Pool ja päris) AKTIIVSED SISSETULEKUD

Tegelesin sellel aastal enda sissetulekute suurendamisega. See juhtus pooljuhuslikult, kuna tegin palju tööd. Mulle endale ei tundu, et oleksin kuidagi targalt töötanud ehk vähema ajaga rohkem teeninud. Töötasin kahes hambaravis, tegin beebide unenõustamisi, koolitusi ja andsin loenguid. Vanu asju müüsin aasta jooksul u280 euro eest. Pigem töötasin palju tunde ja seetõttu ka palk oli tavapärasest suurem. 

Lootsin teenida aastas aktiivselt keskmiselt kuu kohta vähemalt 3000 eurot neto (bruto u3800 eurot). Mäletan, et aasta alguses tundus see suhteliselt ulme eesmärk, aga siis ühel hetkel oligi see reaalsus. Lõpuks polegi enam küsimus selles, et tuleb rohkem töötada vaid pigem võiks leida võimalusi, kuidas väiksema ajaga rohkem teenida. Kuidas olla niivõrd kasulik teistele? Mida saan pakkuda, mida inimesed vajavad, aga mille eest ollakse ka nõus maksma? Mis ülesanded saan delegeerida ära? Ehk siis pidev ülesannete optimeerimine ja enda upgrade’mine. 

Lisaks olid mul poolpassiivsed sissetulekud. Näiteks kõik raamatuga seonduv. Ma tean, et osad arvestavad selle passiivse sissetuleku hulka, ent vähemalt mina küll ei saa sedasi öelda. Olen selle alla matnud meeletult palju töötunde ja iga paari kuu tagant viin ju raamatuid raamatupoodide ladudesse juurde. Lisaks teen raamatupoodidele arvete koostamisi ja maksan nii laotasusid, transpordi kulusid kui ka kampaanias osalemiste eest. Minu kodulehelt tellitud raamatud pakin ise ja viin ise pakiautomaati. Ei ole nagu päris passiivne sissetulek. Seda enam, et raamatu tootmisele on ju eelnevalt kulunud suured summad. 

Samuti loen poolpassiivse sissetuleku hulka enda Montessorist inspireeritud koduõppe ja e-loengute materjalide müügitulud. Kuna ma pole osanud ostmist ja materjali/loengu saatmist automaatseks teha, siis siingi pean ise sellega natuke tegelema. Jällegi pole tegu päris passiivse sissetulekuga. 

PASSIIVSED SISSETULEKUD

Lootsin, et sellel aastal teenin vähemalt 1500 eurot passiivselt ehk siis mitte midagi tehes. See on see põhjus, miks üldse investeerimisega alustasin. Küll oleks tore, kui saaksin aastas ühe kuupalga lihtsalt niisama! 

Blogis kuvatava reklaami tulud, ühisrahastuse intressid, fondide dividendid, tulumaksu tagastus riigilt ja autorihüvitustasu andsid mulle aasta jooksul passiivselt kokku 1957 eurot. Tundub ju võimas?! Investeerimisega seotud passiivsed sissetulekud (fondide ja aktsiate dividendid, ühisrahastuse dividendid) moodustasid sellest u1600 eurot. 

KULUD JA INVESTEERIMISE MÄÄR

Kui sissetulekutest rääkimine on tore osa, siis kulutused on miski, millele mõtlemine tekitab minus stressi. Põhjuseks siis see, et see paneb tegelikult kõik perspektiivi. Ma võin ju rohkem teenida, aga kui seetõttu läheb ka palju rohkem rahast välja, siis ega see suur võit ei ole. Näiteks mu kodulaenu makse suurenes u50%. Ja nii kui tunnen, et mu sissetulekud suurenevad, siis kipun kohe toidupoodi kalamarja ostma, Woldist sushit tellima ja toidupoes kvaliteetsemat toitu valima. Rääkimata lastele kõiksugu arendavate tegelusraamatute ostmisest ja meisterdamiskomplektidest. Nii palju siis säästmisest. 

Aasta alguses proovisin hindu jälgida, toidu alati tööle kaasa teha, valida odavaim toidupood, aga see kõik tekitas minus nii palju stressi, et otsustasin pigem rohkem tööd teha ja vähem mõelda säästmisele. See ei tähenda, et ma ei pööra üldse tähelepanu säästmisele, ikka pööran, aga pigem minimaalselt.

Kui vaatan seda rida, kus on kirjas mu kulutused raamatu trükkimisele, tõlkimisele, kodulehe haldusele (veebis hoidmine, IT-kulud), raamatu inglise keelde tõlkimisele ja kujundamisele, reklaamile, raamatu transpordikulud ja mu unealane õpe, siis langen masendusse. Sealt realt vaatab mulle Excelis vastu aasta jooksul üle 20 000 euro väärtuses kulutusi! Kuidas see on võimalik?! Hullumeelne summa! Kas olen nende kulutustega üldse plussis?! 

Mu analüütiline ajuosa ütleb, et tegu on olnud halva investeeringuga ja olen aega raisanud. Aega, mida oleksin võinud veeta koos perega. Samas on keerukas hinnata hariduse mõju tulevikule ehk võib olla tänu unenõustamise õppes saadud teadmistele suudan ise olla tervem ja aidata ka oma perel olla tervem, kuna tean, mis tegurid und ehk meie keha võimsaimat paranemisvõimet mõjutavad. Samuti saan kunagi aidata oma õdesid ja vendasid nende laste une vallas ja olen aidanud oma raamatuga üle tuhandel perel saada parem uni. See on ju ka midagi väärt! Paar tuhat vist ikka olen plussis aasta peale nende une asjadega. Ja tegelikult peaksin enda inglise keelse raamatu müügiga välismaal tegelema hakkama… 

Suures osas on tegu pikaaegse investeeringuga ehk siis raamatu trükikulu maksad ja ära ja siis edaspidi saab müügilt tulu. AGA siit tuleb aga. Raamat võib ju olla super hea, aga lõpuks taandub kõik turundusele. Ja turundus maksab palju ning kui ise teha, siis võtab palju aega. Seetõttu mu analüütiline ajuosa jällegi tuleb vaidlema, et puhtalt rahale mõeldes oleks mõistlikum kogu raha investeerida kasvõi 10% aastase tootlusega laiapõhjalisse fondi. Njaaa.. üritan sellele mitte mõelda.

Kuna tulin sellel aastal emapuhkuselt ja hakkasin rohkem tööle, siis pidin mitmed hambaravi alased koolitused ise kinni maksma. Lisaks ostsin endale uued luubid. Soovisin end kiiresti kõige uuega kurssi viia ja isegi kui mu tööandjad maksid osa koolitusi ja osa luupide rahast kinni, siis umbes 2600 euro jagu sain ise maksta. Jällegi hullult suur summa ju! 

Üritasin sellel aastal vähem põdeda raha pärast, aga ma ei arva, et see oleks mul liiga hästi õnnestunud. Hetkel on mu strateegia see, et isegi kui miski tundub ebamõistlikult kallis, siis ma lihtsalt maksan selle ruttu ära ja üritan kiiresti ära unustada. Näiteks Hiina lennupiletite maksumused või hotellid. Või sain mingilt agentuurilt 210 eurot trahvi selle eest, et olin viis aastat tagasi oma blogis kasutanud mingit kopra pilti, mis väidetavalt ei olnud vabavara ehk siis rikkunud autoriõigusi. Ka oma kontole ma liiga tihti ei piilu. Masendav on näha punaseid kulutuste ridasid. Raske on leida seda tasakaalu säästmise ja elu nautimiseks hädavajalike kulude vahel. Seega üritan oma finantsseisu parandamisel keskenduda asjadele, mida mulle meeldib teha – mu töö ja pere ning loodan parimat.

Samas kuludele vaatamata suutsin esimese investeerimisaasta 750 euro asemel igakuiselt investeerida vähemalt 1000 eurot. Aga kui hakkan arvutama oma investeerimismäära ehk kui suur osa palgast läks uut raha kasvatama, siis see on mul 25,9%. Lootsin enamat, aga on kah. Öeldakse, et oled finantsvaba 8-10 aastaga siis, kui suudad investeerida 50% oma palgast..

PORTFELLI SISU JA SUURUS

Kuhu siis ma sellel aastal investeerisin? Aasta alguses jätkasin Balti börsil, aga hetkel on mul seal kõik nii punases ja vaatamata dividendidele miinuses, et ahastus tuleb peale ja ei taha seda portfelli osa vaadatagi (täpselt -6,4% miinuses). Suutsin kuidagi osta aktsiad täpselt siis, kui need olid tipus ning kehvast geopoliitilisest lokalisatsioonist tingituna, et tõota ka tulevik Balti börsil helge. Seetõttu suunasin teises aasta pooles tehtud investeeringud sinna, kust tuleb enim rohelist värvi: USA börsile ja Mintose ühisrahastusplatvormi. 

Ostsin USA börsilt ettevõtte alt Interactive Brokersist suuri kalasid nagu Berkshire Hattaway-d, Microsofti, Amazoni ja Nvidia aktsiaid. Need on mul sellel aastal aastaga 43% kasumis. Eriti võimas on Nvidia, mis on paari kuuga nagu rakett tõusnud. Sisestan kõik oma ostud excelisse, mis ise arvutab vastavalt ostetud kuupäevale aasta tootluse. Samuti ostsin SP500 sisaldavat fondi VUAG-i. Varem ostsin sellist fondi, mis vahepeal maksis dividende välja, aga see oli tüütu ning seetõttu valisingi nüüd fondi, mis vahepeal dividende välja ei maksa. Fondidega olen 8,1% aastaga plussis. Mintoses olen ostnud Planet42 ja Eesti Creditstari laene, mis on plussis 17,8%. 

Lootsin, et aasta lõpuks oleks mu portfell vähemalt 30 000 eurot. Portfelli hulka ei arvesta ma ei kodu, kus elan, pensionisambaid (mul on vaid teine sammas) ega vaba raha. See tundus täiesti hullumeelne eesmärk. Ja see täitus. Portfell kasvab ju ise ka, mis on päris tore. Probleem on aga selles, et mida suurem on mu portfell, seda rohkem on mul tunne, et ma ka vaatan aina kallimaid asju nagu tegu oleks rahaga mille eest saan nipsti osta, mida aga soovin. Hästi raske on hoida enda elustandardit all, et investeerimismäär oleks suur. 

Kokkuvõttes on mul selle aasta portfelli aasta tootluseks 21%. Parem kui eelmise aasta 7%.

UUED EESMÄRGID

Uue aasta osas olen millegi pärast pessimistlik. See eelmise aasta töötamine, õppimine ja ema olemine on mind ikka päris ära väsitanud. Tahaks töötada targalt ja mitte lihtsalt palju. Eks ma rühin vaikselt edasi, aga väga raske on teenida ja ka säästa. Samas ega ma polegi kedagi kuulnud ütlemas, et teekond finantsvabaduseni peaks olema lihtne. 

Aasta algus polnud kuigi lootusrikas. Reisime liiga palju, laps oli haige ja unenõustamise sertifikaadi saamine võttis nii palju aega, et polnudki aega tööd teha. Ei tee tööd- pole ka sissetulekuid. Seega üritan siin rohkem nullkulu päevi teha. Nüüdseks on sertifikaat beebide unenõustamises olemas, aga läksin õppima ortodondiks. 😀 Nii palju siis vabast ajast ja vabast rahast (õpe on suuuht kallis).

Mõned eesmärgid järgmiseks aastaks ehk kui mul on täitunud kolm aastat investeerimist:

  • Sooviksin jõuda samasse kohta, kus oli oma portfelliga Rahakratt ehk et portfell võiks olla jõudnud 56 000 juurde. Mul pole plaani, kuidas sinna jõuda. Küll on mul plaan, kuidas kogu portfell kohe ära kulutada. 🙄 Kui mu portfell paneks samas tempos edasi, siis isegi mitte midagi juurde pannes, peaks soovitud summa kokku tulema. 
  • Aktiivne palk võiks keskmiselt tulla suurem kui sellel aastal, ent mitte nii palju tööd tehes. 
  • Passiivset tulu aasta peale kokku vähemalt 2500 eurot – pean oma inglise keelse raamatu Amazonis müüki saama!
  • Investeeriksin igakuiselt vähemalt 1200 eurot. Tundub palju, seda enam kui töötada rohkem ei jaksa. Isegi sama palju kui eelmisel aastal ei jaksa töötada. Hehee.. äkki universum mõtleb minu eest plaani välja. 

Viskan siia uuesti Mintosega liitumise koodi, millega 1000 eurot investeerides saad Mintoselt 50 eurot lisaks. 🙂 Siin. Teed enda selle lingi kaudu kasutajaks ja voilaa.. iga kuu krõbisev tuleb. Ja muidugi see lause ka, et ma ei anna finantsnõu ja mõtle enda peaga, eksole. 🙂 

Mu laste une teemalise raamatu saad kõige soodsamalt osta siit.

Unenõustamise teenused leiad siit.

Aktiivsus-ja tähelepanuhäire, depressiooni ja koolikute ennetamise ja lahendamise e-loengud leiad siit. 

Montessorist inspireeritud koduõppe materjalid saad siit. 

Kas oled investeerimisega alustanud? Kuidas sul see aasta läks??

About the author

Comments

  1. Hei!
    Lihtsalt ÜLI inspireeriv postitus 🥰 võiksid olla vabalt ka mentor ema puhkuselt naasevale emmele😇

    Blogi leidsin kui olin veel rase ning mõtlesin, mida haigla kotti pakkida..

    Universumi sõnumitoojana pean välja pakkuma idee- Su küsimusele, kuidas teenida rohkem teha vähem! Võta coach appi, kes aitab uuel levelil tegutseda..

    Soovitan väga enda kogemusest : http://www.liinavettik.com/mentorprogramm
    Selles 4kuulises ärimentorluses just tegeledki enda äri kasvatamisega – kuidas delegeerida, skeerida, kuidas võtta see aeg enda ja pere jaoks 🤗 aga ikkagi sissetulekuid kasvatada edasi!

    Lihtsalt ei saanud kirjutamata jätta!!

    Tule jaga palun enda (raha)lugu ka Facebookis Naised ja Raha grupis, et inspireerida veelgi rohkem naisi 🤩

    Lihtsalt imeline, kui tublid sammud ja tulemused! Olen nii uhke Su üle!!! Kuigi isegi ei tunne 😀(veel)

    Tervitades
    Kristel

Jäta kommentaar