Väikemehe koduõppe nädal 5: sügis, oranž värv

Oktoobri 1 nädal. Väikemees on 14 elukuud.

Selle nädala teemaks oli planeeritud sügis ning nagu loodetud oligi koduõppe esimesel päeval järsku ilmad külmemad ja lehed puudel värvi muutnud! Samuti sobis sellega nagu valatud uus tutvustatav värv: oranž.

Keel ja kõne

Sügise temaatikat käsitlesin Väikemehega eelkõige ilma seisukohast. Lugesime ilma ja sügisega seotud raamatuid (lisaks miljonile muule raamatule) ning õues juhtisin ta tähelepanu sellele, et vihma sajab, tekivad lombid, inimesed on vihmavarjudega ning lehed kukuvad puudelt maha.

62DC6DE4-1B56-4575-8701-38E4A61EA037.jpeg

Sensoorne

Selle nädala värviks oli oranž. Vaatasime värviraamatuid rõhutades oranžiga lehekülgi ning tegime vastava värviga kunstitöid. Riiulis olid kandikul oranžid esemed ja pildikaardid. Nii õues kui ka toas juhtisin tähelepanu oranži värvi esemetele. Kordasime ka teisi värve, ent põhirõhk oli siiski oranžil.

E044D7AB-E6E8-49BC-99BD-C51CEC570E93.jpeg

Kunst

Väikemees sai esimest korda mängida oranži värvi Playdoh plastiliiniga. Kuigi neid väga ei kiideta, sest nad kipuvad kiirelt ära kuivama. Otsisin plastiliini, mis oleks pehme ja kergelt muditav. Igaks juhuks panin paar tilka vett ka topsi ja nädal hiljem see veel küll kuivamise märke ei näita. Millegi pärast kippus Väikemees seda suhu panema (varem pole plastiliini suhu pannud), ent kuna see on väga kibe, siis piisas paarist korrast proovimisest. Oi, ta nautis sellega mängimist.

Küll kasutas ta piparkoogi vorme ja siis topsi, kus sees plastiliin oli. Tegevust jagus igaks päevaks.

Sügise temaatikale kohaselt kasutasime kunstitöödes lehti. Värvisime oranži näpuvärviga lehti kasutades pintslit ja seejärel pesime lehed värvist puhtaks. Kleepepaberile lehtede kleepimine Väikemehele huvi ei pakkunud.

Kuna Väikemees on suur kunstihuviline, siis käisime ka KUMUs ning T1-s olevas kunstigalleriis. Viimane meeldis meile rohkem.

Matemaatika

Sellel nädalal käsitlesin “kiire ja aeglane” vastandite paari. See tegi talle väga nalja kui demonstreerisin seda mööda tuba küll aeglaselt ja küll kiirelt ringi joostes. Samuti mängisime seda läbi Schleichi loomafiguuridega.

Muusika

4f5a3f89-608a-4435-b18f-2fd1b18daa35.jpeg

Käisime muusikatunnis. Selle nädala lemmik mänguasjaks oli kindlasti meie “singing marble tree” ehk siis torn, kust kuule alla lastes kostub muusika.

Praktiline elu

Keskkonna hoidmine: üritasin sellel nädalal talle näidata, kuidas tuleb raamatud alati tagasi oma kohale panna. Talle endale pakkus endiselt enim huvi tolmuimeja. Koju tulles esimese asjana läheb kapi juurde ja tahab, et tolmuimeja välja võetaks. Ise põnevusest väriseb.

Söögitegemine pakub talle ka väga huvi. Kui teen süüa, siis proovib endale põlle selga panna ja tahab ka osaleda. Eriliseks lemmikuks on hetkel vispel, mistõttu on meie kodust saanud pannkoogi tehas.

11889E97-DFDF-4B60-A5D3-E5CBFF2057D4.jpeg

Kraanikausis mängides andsime talle sellel nädalal kasutada lehtri. Ikka et veemänge oleks huvitav teha.

Enese hügieen: jätkuvalt oli tähelepanu keskmes potil käimine ja sellega seonduv. Edusammud on igapäevased.

Motoorika

Sellel nädalal olid üpris vihmased ja külmad ilmad, mistõttu õue me väga palju ei jõudnud. Käisime võimlemistunnis, kus endiselt on ta lemmikuks palli viskamine korvi ja takistusrada. Eelmisel nädalal mainitud esemete lükkamine ja järgi vedamine on samuti endiselt populaarsed kodused tegevused.

Käisime ka T1 Future live näitusel, kus Väikemehe lemmikuks oli liugu laskmine liualalt, mis pärast puutumist hakkas helkima ning hiiglaslik liivakast, mis vastavalt liiva ümber tõstmisele muutis vee mäeks jms.

Ronimist sai ta praktiseerida nii Ülemiste keskuse mängumaal kui ka Pikleril.

37ACE90C-6005-404F-9E9A-1B07DE618AB0.jpeg

Peenmotoorika: uueks ülesandeks oli jäätisepalli tõstjaga kuivainete (makaronide) tõstmine. Seda tegi ta suure keskendumisega.

b2b18816-589e-45d4-9556-bbbcbacaebe8.jpeg

 

See nädal läks küll ruttu. Selline oli meie sügisene oranži värviga nädal.

EDIT: meie pruuni värvi nädalast saad lugeda siit.

 

About the author

Jäta kommentaar