Koduõpe: sügis, ühendamise Schema

Septembri lõpp- oktoobri algus. Väikemees on 26-elukuune.

Need kaks nädalat läksid koduõppe plaanide mõttes väga vaevaliselt. Mõnikord on sedasi, et see, mis ma olen konkreetseks nädalaks mõelnud ei toimi. 🤷‍♀️ Näiteks mõtlesin, et looduses erinevate lehtede, käbide, kastanite korjamine, sorteerimine ja pintsettidega tõstmine meeldib talle, aga tegelikkuses ei tahtnud ta ei looduses lehti korjata ega nendega kodus mingit tegemist teha. 🤔 Samas tekkis tal meeletu legode ja puslede huvi, mistõttu KUI olime kodus, siis mängis ta väga keskendunult.

Ühendamise Schema

Eks see ole ka arusaadav, sest kuigi Montessori ei teadnud midagi Schemadest ja rääkis lapse arengus pigem tundlikest perioodidest, siis Väikemehe peal näen Schemade väljendumist väga tugevalt. Hetkel on siis käimas ühendamise Schema ja seetõttu on meeletu huvi puslede ja Duplo legodega ehitamise vastu. Samuti Smartmax magnetloomade vastu. Kõige vastu, mida saab kokku panna.

Mõlemad arendavad kognitiivse mõtlemise osadest terviku loomise oskust. Steniga ehitasid nad Duplotega ja minuga pani Väikemees kodus olevaid puslesid kokku. Eelkõige siis 2, 3, 4, 6, 8 ja 10 tükilisi. Iga õhtu kümned pusled. Ohh.. kui rõõmsaks see mind teeb, sest pusled meeldivad mullegi väga ja nii tore on vaadata, kuidas ta ka nende vastu huvi tunneb. Smartmaxi loomadega toimetas ta ise. Eks kuni kolmanda eluaastani olegi nii, et lapsevanem või eakaaslased õpetavad mängimise oskusi. Kuigi tegelikult mängib ta väga palju ka ise.

Väljasõidud

Käisime mere ääres tuulelohet lennutamas. See oli veel Väikemehe jaoks liiga keeruline. Temale paras oli tuulevurr. Ka kodus tegime palju puhumistegevusi, nt mullitamised, erinevate esemete puhumine jne.

Käisime ka Jägala-Joa pargis jalutamas.

Parkides ja linnas jalutades korjasime lehti, tammetõrusid ja kastaneid, ent suuri emotsioone need Väikemehes ei tekitanud.

Kirjandus, sõnavara

Lugesime sõnavara ja maailmapildi avardamiseks erinevaid loodusraamatuid keskendudes eelkõige sügisega seotud muutustele looduses. Ka õues jalutades üritasin Väikemehe tähelepanu juhtida sügise ilmingutele, puulehtede värvi muutustele, putukate talveunne minekule jne.

Raamat “Aasta meie kodus” oli paar kuud tagasi üks lemmikuid, ent enam mitte. “Pildiraamat loodusest” ja “Puu” olid veel liiga keerulised. Lemmikud olid meie saksa keelsed raamatud. Samuti meeldis talle väga “Aastaaegade” kleepsuraamat. Tegime esialgu sealt vaid sügise pildid. 🙂

Miks sa ei õitse” oli lemmik juba kevadel. See lugu hästi Väikemehele meeldib. Eelkõige jäneste lugu, sest samal ajajoonel kulgeb ka karumõmmi perspektiiv toimuvast.

Kunst

  1. Käbide ja lehtede värvimine ning seejärel kollaaži tegemine (guaššvärvid, sädeluspulber, liim, metsast korjatud käbid, lehed, sammal):

2. Sügisvärvides puu tegemine. Erinevaid variante puule lehtede tegemiseks on mitmeid (sõrmedega, pintsliga, vatitikkudega jne), ent Väikemees eelistas kasutada pintslit.

Võrestiku tegin mina ette. Väikemehele on viimasel ajal suurt indu andnud kunsti tegemisel kui ka mina teen seda sama, mis temagi. 🤷‍♀️ Seekord mina tegin täppe ja tema ühtlaselt värvis IKEA Mala värvidega (super värvid, sest ei segune):

3. Plastiliini sisse erinevate väikeste osakeste panek

Käisime ka Solarises kuni novembri alguseni kestval meie lemmik kunstniku MERU näitusel:

Meeltetegevused

Stereognostiline meel: Viafreedomist laenutatud kujundisorter. Ohh. kui rõõmsaks ma muutusin, kui ta kõik kujundid õigesti sisse pani ja muudkui: “Veel, veel, veel!” hüüdis. See, siis tähendas, et mitu päeva oli see tal üks lemmikuid tegevusi.

Matemaatika

Sellele perioodile jäi ka Montessori koduõppe e-kursuse matemaatika nädal, kust sain indu, et tegelikult ei pea olema kodus spetsiaalsed Montessori vahendid. Matemaatika on kõikjal meie ümber. Põhiline on tegevuse eesmärk. Vaatasingi kodus olemasolevaid mänguasju ja leidsin, et järgnevad sobivad esialgu väga hästi:

  1. tutvumaks numbrite 1-10 sümbolitega (andsin talle tükke nimetades tükil oleva numbri ja tema otsis vastava samasuguse numbri):

2. kokku lugeda numbreid (harjutamaks seda, et iga eset tuleb lugeda ühe korra ja vastavale kokku loetud hulgale leida õige numbrisümbol): Melissa and Doug pusle

3. numbri ja hulga seostamine: igapäeva situatsioonides harjutasime seda, et ta vajadusel tooks ühe, kaks või kolm eset.

Kokkuvõttes saigi sellega meie sügise teema sissejuhatus läbi. Edasi jätkame masinatega.

Kas oled ka märganud lapsel ühendamise Schemat? Mis vanuses Sul lapsel oli suur puslede või duplote hullus?

About the author

Jäta kommentaar