Beebielu on raske (gaasid ja uneteemad vol 2)

Viimased 2 nädalat on olnud PÄRIS hullud, nagu põrguhullud. Põhimõtteliselt päev pärast 3-kuuseks saamist otsustas meie väikemees, et on aeg alustada tissistreigiga.

Meie tissisõltlane otsustas, et talle enam süüa ei meeldi, vähemalt mitte päevasel ajal. Keset und või vahetult pärast ärkamist pooluimasena oli ta nõus sööma, aga muidu ärkvelolles peksis tissi ja sikutas nibu nagu kuri krokodill. Imes täpselt niipalju kuni rinnast hakkas piima tilkuma või lausa talle näkku pritsima ja siis oli pahane ning nuttis. Muudkui rahmeldas tissist eemale endal nägu punane. Lisaks oli ta rahumeeli 4h ilma toiduta!! 4h?! See oli enneolematu, sest varasemalt sõi ta päeval max iga 2h järel. Olin täiesti segaduses. Ühest küljest pahane, et ta laseb piimal niisama ära voolata, mina ju ei tea, kui palju seda seal üldse on, ning teisest küljest mures, et mis last küll vaevab. Lisaks sellele, kui ta üldse sõi, siis sõi ta max 10 minutit kahe rinna peale kokku varasema 20 minuti asemel. Lasin tal siis olla, küll ta lõpuks sööma hakkab. Ja hakkaski, aga öösiti!!

Õnneks on meil kodus beebikaal, sest nii sain asjal silma peal hoida. Vaadates WHO beebide kasvukõveraid oleks igati normaalne, kui ta võtaks selle kuuga juurde 500g (alguses võtavad beebid rohkem juurde, aga siis kasv aeglustub), mistõttu olin väga üllatunud, et tissistreigiga oli ta juurde võtnud ca 200g nädalas. Lugesin, et see peaks iseenesest mööduma ning vanavanaema “hea” soovituse hakata andma kunsttoitu jätsin kasutamata. Helistasin ka ITK imetamisnõustajale, kes selgitas, et tissistreigi pärast tasub muret tunda siis, kui laps kuu aja jooksul kaalus kaotama hakkab. Ja piima vähenemise pärast ei tasu ka muretseda, sest see ei kao kuskile ja rinnast piima streigi ajal välja pumpama ka ei pea. Liitusin enda rahustuseks ka facebookis oleva “Imetamine. Küsimused. Vastused.” grupiga. Nimelt olevat tissistreik selles vanuses täiesti päevakorral olev asi, mis mingi aja jooksul möödub. Tore. #üldseeimuretsenud

DB8C474B-AB86-4ED4-AC32-C074768234ED

Tissistreik pani mind kahtlustama, et ÄKKI on lapsel hoopis halb JUUA või on söömine tema jaoks kuidagi halva emotsiooniga seotud? Põhjuseid on muidugi VÄGA palju, miks võib tissisreik olla – siin link. Täiesti juhuslikult lugesin (ma ainult loengi beebide une kohta 24h), et öösel sageli ärkavatel lastel võib põhjuseks olla toidu tagasiheide ehk gastroösofageaalrefluks ja lisaks unest äratavale kõrvetustundele võib see põhjustada ka söömisprobleeme. Üldjuhul on beebidel refluks täiesti tavaline asi, millest beebid välja kasvavad, ent 40%-st beebidest 5%-l esineb refluks rohkem kui 6x ööpäevas ja põhjustab vaevusi. Näiteks ebamugavus-ja kõrvetustunne, kui toit liigub koos happelise maohappega üles suhu (osa refluksiga beebidest neelab selle massi alla nn “vaikne” refluks ning teised beebid oksendavad), söömise ajal või pärast sööki nutmine ning oma selja vibusse lükkamine (väga sarnane koolikuvaludele!), 2h pärast söömist oksendamine, toiduga pirtsutamine või toidust keeldumine, ent lutiga lepib, kehv kaalutõus, kuiv suu, luksumine. Nähes oma lapsel osasid neid refluksi sümptome, otsustasin teha kõik, et lapsel ei oleks halb olla.

Nagu olen aru saanud, siis refluksi raviks on aeg, sest ca 1.aastaseks saades on enamik lapsi refluksist välja kasvanud. Kui just beebi ei oksenda/kaka verd või tõesti ei võta söömisstreigi tõttu kaalus alla, siis ravimeid üldjuhul refluksiga beebidele ei määrata. Seda ka seepärast, et paljudel beebi refluksi juhtudel ravimid lastearstide sõnul ei aita. Ma ei imesta, kui sageli jääb see seisund üldse märkamata. Ema lihtsalt mõtleb, et näe, mu laps ei söö, pahandab tissil, sest ju mul piima vähe ja hakkab andma lisatoitu. Lisaks sellele on need sümptomid nii tavapärased, et kui perearst isegi küsib, kuidas beebil läheb, siis ei oskaks küll kuidagi erilisena välja tuua, et näe, mu laps luksub, tal kõht valutab või magab halvasti. Igal pool ju leidub keegi, kes ütleb, et see on normaalne. Lapsed nutavadki ja tegelikult laps ju kasvabki sellest tõenäoliselt välja. Lihtsalt lapse emal on võimalus lohutada oma lapse ebamugavustunnet iga öö iga 2h tagant ärgates kuni lapse 1.aastaseks saamiseni. Ilus.

74DF8895-07A2-4F6E-8C24-F5C20B6E0C69

See, et beebi pea olgu söötmisel natuke jalgadest kõrgemal ning et pärast sööki peaks last hoidma 20-30 minutit püstises asendis, olin juba katse eksituse meetodil emana ise teada saanud. Siiski lugedes eri uuringuid sain teada, et vaevusi tekitava refluksiga beebidest ca 50%-l on kas allergilised lehmapiimavalgule  (siin 2014.a Euroopa Lastearstide ajakirjas avaldatud kokkuvõte) või ei talu piimasuhkrut laktoosi. Esimene on beebidel nr 1 kõige sagedamini esinev allergia ning teine on eurooplastel üliharva esinev, pigem aasialastel, ent võib esineda ka paariks nädalaks pärast kõhuviiruse läbipõdemist. Piimaallergia korral võivad lisaks veel olla ka ekseemid, kõhulahtisus või kinnisus (rinnapiima andes ongi kaka ju kogu aeg vedel?) ning REFLUKS. On leitud, et koolikuvaludel on samuti seos piimavalgu allergiaga (siin põhjalikum artikkel, sektsioon nr 6). Eriti sellisel juhul, kui toidu tagasiheide toimub rohkem kui 30minutit pärast sööki tuleks kahtlustada pigem allergiast tingitud refluksi. Lisaks esineb toiduallergia korral ka öiseid higistamisi – jaaa, beebi ärkas viimasel ajal hommikuti ja pea all olev lina oli läbimärg ning ka süües kattus beebipea higiga!! Reaktsioon piimavalgule võivad olla kas allergiline (IgE vahendatud) ehk siis pigem naha ekseemid, allergiline nohu ja/või astma või siis mitte-allergiline (mitte IgE vahendatud, rakkude vahendatud) ehk toidutalumatus ehk siis pigem seedesüsteemi kõiksugu häirete nähud (kõiksugu kõhuvalud, gaasid jne). Ka muna allergia on beebide üks sagedasemaid.

Fakt on aga see, et piimaallergia/-talumatuse kindlaks tegemiseks peab rinnapiima andev ema loobuma kõigepealt piimatoodetest ja pidama seejuures toitumispäevikut (veel üks artikkel). 1-2 nädalaga peaksid osad sümptomid kaduma ning 2-4 nädalaga peaksid kaduma ka seedesüsteemi vaevused. Ehk siis pigem tuleks 4 nädalat elada ilma igasuguse juustu, piima, kohukeste, koorekastme, jäätise ja šokolaadita. Okei, elu ilma šokolaadi ja jäätiseta, aga ilma juustuta?! Kunsttoitu andes on vajalik anda spetsiaalset hüpoallergilist segu. Lootuses, et beebi magaks paremini olen viimane nädal olnud piimavabal dieedil. Tundub, et beebil on gaase vähem kui varem, sest varem ta hommikul ärgates puuksutas ikka väga palju, aga nüüd hommikul võimeldes ei tulegi enam puukse. Loodetavasti see parandab meie väikemehe ja minu und. Elame, näeme. Kui sümptomid leevenduvad, siis tuleb pöörduda allergoloogi poole ning kui ei leevendu, siis võin jälle piimatooteid süüa, ent hetkel tundub, et pigem ikka on tegu piimavalgu talumatusega.

Lisaks söögistreigile otsustas meie väikemees teha ka võimsa unestreigi. Tõenäoliselt tegi ta kõigepealt 3-kuu kasvuspurdi ning seejärel jätkus kohe Wonder Weeksi 3-arenguhüppe (11,5-12,5 elunädal korrigeeritud vanust) või oli see vastupidi, aga see oli kohutav! Ma ei suuda uskuda, et olen elus. Et nii vähese unega inimene ellu jääb. Ma reaalselt magasin viimased nädalad ööpäeva jooksul max 5h ning seda loomulikult 45 minuti -1h kaupa täiesti suvalistel aegadel. Okei, üks öö, aga kui sedasi on nädal-kaks järjest, siis see murrab ka tugevamad. Beebi ärkas pahuralt öösel täpselt iga 1h tagant ning päeval iga 45 minuti tagant. Tema ärkamiste järgi sai kella õigeks panna, sest nii täpselt olid need unetsüklid mõõdetavad! Ja ei tasu unustada ka samal ajal olnud tissistreiki! Ühel hetkel ei suutnud ma enam magama jääda, sest see on täiesti ahastust tekitav, kui tead, et pead NII KUI NII ärkama 30-40 minuti pärast uuesti üles. Nagu, mis mõttega ma lähen magama, et ärgates tunda ennast veel kehvemini?! Ja samas, kuigi endal on enesetunne kohutav, siis samas on beebist nii kahju, sest ta ju ka unine ja hädas, ning otsib tissist lohutust. Selline tuumamagamatus on kõige raskem asi, mida olen pidanud üle elama.  Ja kui on väsimus, siis loomulikult läheb käsi ikka šokolaadi või mõne muu võimsa energiaallika suunas, aga mitte minul, sest meil siin on piimavaba dieet ju käsil!! Ja tuleb välja, et piimavalku on isegi viinerites!! Sain ja saan raskel hetkel näiteks viinamarja või liha süüa. Kogu ärkveloleku aja muudkui lugesin beebide une kohta otsides vastuseid, et kas tõesti pole võimalik siis mitte midagi teha. Kas tõesti ta jääbki iga 45-60 minuti tagant ärkama?! Aga, kui oled NII väsinud ja aega on nii vähe, siis on raske olukorda analüüsida. Lõpuks otsustasin pöörduda beebide unenõustaja poole, et see uneasi meil ikkagi jonksu saada, aga see nii suur teema, et sellest kirjutan teinekord.

Kahjuks või õnneks on seda surmavat aega, kus ma ei saa üldse magada ja beebi on 24h minu küljes, olnud viimase kolme kuu jooksul iga kuu AINULT ca 1 nädal ning ikka nende Wonder Weekside ajal. Kuigi pean tõdema, et need hüpped on läinud üleelatavamaks, sest nüüd on beebi nõus ka ise mingi aeg mängumatil olema ja ringi uudistama. Veider on see, et kui imenädal on läbi ja mina imekombel elus, siis järgmisel päeval beebi ärkab nagu uue beebina, kes järsku oskab uusi asja teha. Ja kuigi ma tean, milllal umbkaudu imenädal peaks tulema ehk siis on oodata öiseid ärkamisi ja minu võimalust mitte magada, siis ikkagi on see iga kord nii jalustrabavalt õudne aeg, et selles olles ei ole võimalik mõelda, et ahh.. küll see üle läheb.

Peab ütlema, et erinevalt minust on väikepoiss ikka üks ütlemata rõõmsameelne ja naerusuine sell isegi kui raske öö seljataga või keeruline arenguhüpe teoksil. Nii mõnus on oma väikest kallistada, varsti ta on juba suur ja ei taha enam kallistusi, aga nii kaua kui ta on pisike, siis naudin neid hetki, kus ta tahabki lihtsalt oma emme süles istuda või kaisus olla. Täna hommikul ärgates oli meil kodus nagu vahetatud beebi, sõi ja magas nagu musterlaps ning esimest korda keeras ennast mängumatil korduvalt külili ning ühel hetkel tegi ka suure hooga esimese pööramise kõhult seljale. Loodetavasti on see õudus nüüd selleks korraks möödas. Tagantjärele mõeldes paneb täitsa imestama, et emad on nii vastupidavast materjalist tehtud. Vajadusel ei maga ning söövad vaid tatart. Respect!

Beebi toidutalumatusest, gaasidest ja lisatoiduga alsutamisest leiab postitused siit.

Kui soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Minuperspektiivi Facebooki lehe fänniks või kliki parema ääreriba üleval olevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

About the author

Jäta kommentaar