Beebi toidutalumatus (gaasid vol 3) – kuidas on elu piimatoodete ja munavabana

Perekooli loengus öeldi, et ema söödud toit lapse gaaside teket ei mõjuta. Selgus, et see on VALE! On beebisid, kellel on toidutalumatus või -allergia (ca 10% beebidest!!) ja kellele ema söödud ja rinnapiima kaudu beebini jõudev toit põhjustab tõsiseid vaevusi. Kurb lugu, kui Sinu beebi on just see “õnnelik”, kellel on gaasid “põhjusega”. Siiski ülejäänute puhul pole tõenäoliselt vahet, kuidas ema sööb või mis kunstpiima beebi saab (artikkel siin). Usun, et tõenäoliselt teiste beebide gaasivalude põhjuseid lihtsalt veel ei teata.

Kirjutasin gaasid vol 2 sissekandes, et kahtlustan meie beebil lehmapiima valgu (kaseiini) talumatust. See on kõige sagedamini beebidel esinev ülitundlikkus/allergia. Lehmapiima valgu talumatus erineb lehmapiima allergiast selle poolest, et ei esine nahanähte, ent kirjanduses kasutatakse neid termineid läbisegi.

Mõned (lehmapiima valgu) toidutalumatuse tunnused:

  • Kõhuvalud, koolikud, gaasid, oksendamine, kõhukinnisus ja/või diarröa, roheline väljaheide lima või verega.
  • Süües või pärast sööki laps nutab. Tahab väga sageli rinda imeda, nt meil oli iga 1,5-2h tagant.
  • Sageli ka väike kaaluiive, aga ei pruugi olla.
  • Suurenenud kõrvavaigu produktsioon.
  • Ekseemid, lööbed, pepuaugu valulikkus, kuiv nahk. Kakades nutmine.
  • Häiritud uni. Beebi ärkab tihedalt nähtavalt suure ebamugavustunde peale või äkilise nutuga. Gaasid ei lase magada (uuring siin).
  • Üheks varajaseks tunnuseks on näiteks see, et võib esineda nabaväädi piirkonna punetust (uuring siin). Lehmapiima talumatust mitteomavatel beebidel seda ei esinenud. Seda me imestasime, et kuigi me hoolitsesime beebi naba eest füsioloogilise lahusega mitmeid kordi päevas, siis ca 2 nädalat pärast täielikku paranemist läks beebil naba ümbert ja seest millegipärast punaseks ja hakkasime uuesti puhastama. Arvasin, et see on normaalne.
  • Perekonnas allergikuid. Aevastamine või astma. Punetavad, sügelevad silmad.
  • Ninakinnisus või teised külmetuse taolised sümptomid.
  • Ema sisetunne või vastumeelsus teatud toiduainete suhtes võib samuti viidata sellele, et lapsele need toidud ei sobi (sama juhtub ka ju I trimestril rasedana), nt 2. elukuust tundsin vastumeelsust piima suhtes ning enam krõbuskeid piimaga ei söönud. Vastumeelsus tekkis ka liha suhtes. Sageli on lehmapiima valgu talumatuse (ei ole sama, mis piimasuhkru ehk laktoosi talumatus!!) korral ülitundlikkus ka soja, kitse- ja lambapiima ja nende toodete suhtes. 20%-l lehmapiima valgu talumatusega beebidest esineb ülitundlikkust ka loomaliha suhtes.

Mida siis teha beebi toidutalumatuse kahtlusel? Ideaalis tuleks teha eliminatsiooni dieeti ehk siis jätta menüüsse vaid mõned toiduaineid ja siis vaikselt toiduaineid menüüsse juurde tuua, sest väga tõenäoliselt on toidutalumatus mitme toiduaine vastu. Samal ajal tuleks pidada toitumispäevikut ja panna beebi enesetunne kirja. Paari nädala pärast tuleks väidetavalt toidutalumatust tekitanud aine tuua uuesti menüüsse, et näha kas see põhjustab beebile kaebusi. Toiduaine jõuab rinnapiima ja beebini ca 4-24h jooksul. Ajaga avastasin, et kui sõin midagi, siis rinnapiima jõudis see ca 4h pärast. Kunstpiima andes tuleb proovida hüpoallergilist kunstpiima. Allergiateste nii väikestel ei tehta.

Mida me tegime? Eliminatsiooni dieeti mina teha ei suutnud. Väidetavalt väheallergilist tatart suutsin järjest süüa vaid 2 toidukorda. Tegin nii, et alguses jätsin menüüst välja piimavalku sisaldavad toiduained (kohukesed, juust, piim, kohupiim, hapukoor, toorjuust, jäätis, viinerid, shokolaad, või, kaseiini ja vadakuvalku, lössipulbrit sisaldavad toiduaineid). Juba 2-3 päeva pärast oli beebil juba tunduvalt parem olla – sõi harvem, ei kakanud nuttes, öösel oli vähem unest äratavaid gaase, ei higistanud enam nii palju, parem tuju.

Vältisin kuu aega piima ja soja sisaldavaid toiduaineid. See oli väga raske, sest mõnikord endale tahtmatult ka libastusin, sest piima, soja ja juustu leidus väga üllatavates toiduainetes, nt vitamiinides, viinerites, saiakestes. Pidasin ka toitumispäevikut. Kui 4 ööpäeva polnud beebil enam gaase olnud ja enesetunne tundus olevat väga hea, siis otsustasime uuesti piimatooteid proovida, et olla kindlad, kas varasemad sümptomid (gaasid, kõhuvalu jne) olid ikka tingitud piimatoodetest. Seda teaduskatset oli ülimalt raske ette võtta, sest hirm, et beebil hakkab halvem oli väga suur. Samas ilma asjata nii ranget dieeti teha on ju ka jama. Ühesõnaga ühel õhtul sõin fetat, juustu ja jäätisekokteili ning minule üllatuseks juba samal ööl (ehk siis rinnapiima oli jõudnud ca 4h-ga) oli beebil rahutu uni, unest üles äratavad valusad gaasid ja hommikul kõht täiesti lahti. Hirmsad gaasid olid ka järgneval paaril päeval.

Mida süüa, kui piimatooteid ei saa süüa? Mind tõsiselt üllatas, kui paljud toidud sisaldavad piima! Alguses oli päris kurb olla, kuna tundus, et kõik meie varasemad road olid juustu, või või piimaga ning tundus nagu ma ei saagi mitte midagi süüa. Ilmselgelt pidime oma varasemat retseptikogu kõvasti täiendama. Avastasin sellise lehekülje nagu fitlap.ee. Seal on hea see, et esiteks on seal palju erinevaid piima-või misiganes muu toiduaine vabasid retsepte, teiseks valides retseptid igaks päevaks välja, teeb ta automaatselt ka poenimekirja, mida on vaja nendeks retseptideks osta ning kolmandaks ei pea muretsema, et toit koguseliselt väheseks jääks, sest vastavalt individuaalsele energiahulgale arvutab ta kui suuri portsjone peaks üks imetav ema sööma. Arvasin, et taimetoit on ülimalt kallis, aga tegelikult on hoopis juust ja piimatooted väga kallid (kõik need kohukesed, pikniku juustud, jäätised, šokolaadid jne).

Kuna piimatooted on nii paljudes toiduainetes ja selgus, et meie pisipoisil on ka loomaliha talumatus, siis ilmselgelt olin sunnitud suunduma taimetoidu maailma, et mul oleks midagigi võimalik süüa. Oleme valmistanud igasugu roogasid: mandlipiimaga smuutisid, läätsesuppe, kikerherne-suvikõrvitsa kotlete, pastaroogasid ilma koore ja juustuta, riisiroogasid kookospiimaga, putrusid marjadega. Blender on kogu aeg töös. 😀 Kui pikka aega pole midagi magusat söönud, siis ilma piimata tume šokolaad tundub juba ka täitsa maitsev, rääkimata datlitest. Mandlipiim on ka üllatavalt okei. Kikerherned, avokaadod ja hummus on mulle alati maitsenud. Uueks üllatusmaitseks on kindlasti maapählivõi!! Eks need taimetoidud võivad olla päris maitsvad, aga neid on tüütu valmistada, sest kui muidu tegi iga toidu maitsvaks juust, siis nüüd peab lisama 1000 eri maitset ja ikka ei ole tulemus päris see. Välja arvatud paar ökomöku läätsesuppi, mis on imehead!! Minu viimase aja lemmikud:

4602248010610_1
Selles sarjas on ka aasiapärane ja itaaliapärane pakisupp. Päris kaua peab küll keetma, aga need on ülimaitsvad!
4740670009717
Kuna sulajuustu ega võid ei saa ma hetkel süüa, siis see karulaugu hummus on ideaalne asendus! Nämm!
combo2
Meie lemmik maapähklivõi on Natty original krõbisev variant!

Igaks juhuks hakkasin juurde võtma ka B12 vitamiini ja kaltsiumi, sest kuigi beebi saab rinnapiimast vajaminema koguse igal juhul kätte, siis mul endal võib neist väheks jääda. Muidugi võib ka jälgida, et imetava emana saaks kaltsiumi piisavalt toidust (vajaminev 1000mg päevas), ent pigem rohkem kui vähem. Kaltsiumi soovitatakse võtta koos magneesiumi ja tsingiga. Rohkem infot siin

Kuidas edasi? Enamasti toidutalumatus/allergia ajapikku kaovad. 6ndaks elukuuks on beebi soolestik “küpsenud” ning siis võib ema vaikselt hakata uuesti piimatoodetega eksperimenteerima. Mõnedel kaob allergia täielikult 6-18ndaks elukuuks, enamikul 3ndaks eluaastaks. Muidugi lehmapiimast tehtud toidud on ülimaitsvad, aga lapse tervise nimel tuleb vastu pidada. 

EDIT: välistasin pärast katsetusi oma menüüst piimatooted, loomaliha, kala, õuna, maasikad, kartuli, molluskid ja krevetid. Kui Väikemees oli 7,5 kuud sain jälle hakata kala ja kartulit sööma.

Selle aastasel taimetoidu messil sai vaadata filmi “The End of Meat”, ent kuna meil oli beebi kaasas, siis ilmselgelt ei jäänud seda sinna vaatama. Ostsin selle filmi ning tegime kodus taimetoidu filmiõhtu. Filmis oli juttu loomade söömisest ja mitte söömisest. Et milline on selle mõju tervisele, ökoloogilisele jalajäljele ning moraalsest küljest. Näidati loomade tapamajades toimuvat, näidati tuleviku suundasid ehk siis maailmas laborite tööd, kus üritatakse jäljendada “liha” maitset ning räägiti koduloomade õigustest. Filmi vaadates vaid süvenesid mu eelnevad mõtted. Ega see loomade söömine õige asi ei ole ja ega tegelikult on jube teada, kuidas ja kelle hinnaga näiteks lehmapiim meieni jõuab. Tavalist elu elades ei ole aega ega ka tahtmist sellistele asjadele mõelda.

Eks see veganluse (ei söö ka loomadest saadud produkte, nt muna ja piim) levik iseenesest ole arenenud ühiskonna märk, et inimesed mõtlevad oma tegude tagajärgedele ja proovivad leida viise, kuidas ennast ümbritsevatele liikidele võimalikult vähe moraalset ja füüsilist kahju teha. Loomulikult on ka inimesi, kellele tervislikel põhjustel on veganlus ainuke sobiv viis elada ning tänapäeva diagnostika võimalused on aina paremad. Eks vaikselt ühiskond liigub sinna suunas, nt poodides on aina enam taimetoitlastele suunatud toidukaupa ning ka hinnad ei ole võrreldes lihatoodetega väga kallid. Näiteks meie ostukorvi hind ei ole üldse muutunud, pigem on isegi odavam. Ja kui kunagi hakkan pisipoisile viinerit andma, siis kindlasti vegan viinerit, sest see on väga maitsev! Ausõna!

Kuna juhuslikult on novembrikuu veganluse kuu, siis liitusin ka Eesti Veganite seltsi leheküljelt vegan väljakutsega, et saada igapäevaselt igasugu retsepte jms. Lisaks retseptidele jõuab mu postkasti ka infot.. kõige kohta, mis puutub veganlusse. Tegu on eelkõige õudusteemalise järjejutuga, kus iga päev kirjakasti potsatav järjejutt toob kananaha ihule alates tapamajades toimuvast kuni lehmade kunstliku seemendamiseni, et nad ikka kogu aeg piima annaksid ja nende kehast viimase võtmiseni. See pole igaühele! Ma ei olnud sellele kunagi lihtsalt mõelnud ja ega sellest palju just ei räägita ka. Aga mitte ainult hirmujutud! Äärmise põhjalikkusega on lahti seletatud tervisliku  vegan toitumise põhimõtted! Mind tõesti üllatab, kui läbimõeldud peab vegan toitumine olema!

Ainuke jama asi on see, et taimetoidu puhul peab nii palju sööma, mistõttu kindlasti peab jälgima, et toidukordade vahel oleks vähemalt 3h vahet, olgu siis toiduks õun või mis iganes taim.

Aga kes tunneb huvi, siis väljakutsega on veel võimalus liituda!

Vot sellised toidujutud siis seekord.

 

About the author

Comments

  1. Tere. Kas võin uurida, kas käisid muna/piimavalguallergia kahtluse korral beebiga ka allergoloogil?

    1. Tere! Esimesel lapsel, kelle ajal see postitus sai kirjutatud oli toidutalumatus: nohisev nina, gaasid, kõhuvalu, häiritud uni. Käisime allergoloogi juures nahatorketesti tegemas, ent kuna tegu polnud allergiaga, siis toidutalumatust need testid ei näita. See ei tähenda, et seda poleks. Lihtsalt toidutalumatuse immuunmehhanismid on teistsugused kui allergia korral. Kõige suuremaks abiks oli ikkagi see, et ise välistasin ka katsetasin, mis beebile sobib ja mis ei sobi. Teise beebiga käisin ka allergoloogi juures nahatorketeste tegemas. Temal olid: gaasid, kõhuvalu, häiritud uni ja nahal ekseem(atoopiline dermatiit). Testidest tuli välja vaid allergia kaseiini-valgule, ent see ei tähenda, et muudele toiduainetele allergiat või tundlikkust ei pruugi olla. Näiteks iga kord, kui olen kasvõi kogemata muna söönud, siis paari tunniga lööb üle kere punase lööbe seega taas kord on kõige olulisem ikkagi ise jälgida lapse reaktsiooni erinevatele toiduainetele. Sama tõdes ka allergoloog. Samuti on võimalik test teha vaid väga vähestele toiduainetele ehk lõpuks peab ikkagi ise katsetama.

Jäta kommentaar