Väikemehe koduõpe: loomaaed, džungli ja savanni loomad (20.elukuu)

Aprilli 1.nädal. Väikemees on 20,75-elukuune. 

Huvitav on see, et kuigi öeldakse, et lähtu lapse huvidest, siis kuidagi on meil selle koduõppega sedasi läinud, et väga sageli nädal-kaks varem hakkab Väikemees tuleva nädala koduõppe teema vastu suurt huvi tundma. Seda ka seekord.

Üle pika aja on loomade teemalised raamatud jälle Väikemehe lemmikud, mida mulle tundub, et me loeme umbes miljon korda päevas. 😀 Seetõttu oli loomade teemaline koduõppe nädal igati sobiv. Kuna metsloomade ja lemmikloomade temaatikad olid juba talvel ja taluloomad on varsti tulemas, siis keskendusime seekord džungli ja savanni loomadele. Milline ideaalne soojamaine valik siia koroonahullumajasse. 😀

Samuti õnnestus meil eelmine nädal teha ka jalutuskäik Tallinna loomaaias (olime suhteliselt ainukesed ja siseekspositsioonid olid suletud). Ma ei tea, kas asi oli jahedas ilmas või selles, et karantiinis olemine on suurendanud empaatiat loomaaias kinnihoitavate loomade suhtes või selles, et väldime täielikult kana-ja loomaliha ning võimalusel ka piimatooteid, ent kunagi varem pole loomaaed tundunud minu jaoks nii jube koht loomade jaoks kui seekord. Ja kuigi ehitasime sellel nädalal loomaaeda, siis selgitasin ikka lapsele, et ega tegelikult loomadel seal hea ei ole, et ikka parem on olla vabas looduses jne.

Emakeel

Eesti keelde on tõlgitud vaimukas klapiraamat “Kallis loomaaed” (sisu siin), aga kuna raamatukogust raamatute tellimine on hetkel keerukas, siis piirdusime enda kodus oleva raamatu valikuga. Selle nädala temaatilised raamatud:

1A60F47A-101F-4A24-AD19-68098E29622D

Suurimaks lemmikuks on Väikemehele aga hiiglaslike piltidega raamat  “Das grosse Wimmelbuch” (Wimmelbuch ehk “kubisemisraamat”), kus uurisime loomaaias toimuvat. Seda oleme lugenud triljon korda, aga õnneks on seal igal lehel palju põnevaid detaile ja alati saab midagi uut otsida või arutada. Talle pakuvad väga huvi sealsed “pahandused”, nt kuidas elevant külastajalt oma londiga käekoti haarab või kuidas meeskülastaja jõehobule saiakest viskab jpm. 😀

A1zpASqOGxL

Meeled

Kahtlemata oli selle nädala hitiks loomaaia ehitamise vahendid. Alguses vajas natuke ette näitamist, aga siis mängis ja ehitas juba ise. Seda tegi ta igapäevaselt ikka mitu-mitu korda 30 minutit korraga. Küll meeldis talle loomaaeda loomi sättida ja siis kõik jälle korvi tagasi tõsta ja siis aedu panna jne.

Vahenditeks olid Schleichi loomad, värvilised pulgad, erinevad kastid/kausid, kineetiline liiv/mustad oad ja puud. Samuti korjasime ükspäev ka õuest kive ja puuoksi, mis samuti loomaaia ehitamisel kasutust leidsid.

Loomulikult oli see ka heaks võimaluseks korrata värve (erinevat värvi puupulgad) kui ka tunda ära erinevaid loomi.

Matemaatika

  • lemmikuks on raamatutes samasuguste loomade/lindude kokku loendamine. Tema näitab näpuga järjest loomadele ja siis mina loen loomad kokku.
  • üks ühele vastavuse harjutamine hulkadega (tegi ühe korra huviga läbi ja rohkem enam ei tahtnud):

47B7DF6E-7E11-41A4-BB7D-5ACF42D61173

  • samasuguse pildikaardi leidmine teiste hulgast (jaksas teha kaks alusetäit). Juhendamisel ütlesin, et loomad on loomaaiast ära jooksnud ja nüüd tuleb iga loom tema “puuri” tagasi viia. 😁

4CBA17C3-37A9-4186-9055-E90E5398EA23

  • eesmärgiks oli harjutada puslepoolte omavahel sobitamist (siit) (väga huvi ei pakkunud, tegi vaid paar pilti):

4575985E-94DB-43C4-9274-7E83A61EC43D

Igapäeva elu tegevused

Enese eest hoolitsemine:

– harjutada krõpsuga riiete ja jalanõude kinnipanekut ja lahtitegemist.

– riiete valik ei paku üldse huvi, sest ta eelistab olla riieteta.

– harjutame endiselt sokkide äravõtmist st ma natuke juhendan ja siis ta proovib ka.

Keskkonna hoidmine:

– ei midagi uut. Kordamine: prügi viimine prügikasti, enda järgi pissipoti puhastamine, enda järgi mänguasjade/joonistusasjade koristamine.

Söögitegemine:

-ei midagi uut. Kuna mees on nüüd samuti kodune, siis tavaliselt kui üks teeb süüa, siis teine on lapsega ehk siis viimasel ajal on Väikemees ääretult vähe söögitegemisel abiks olnud.

Motoorika

Üldkehalised tegevused:

Harjutasime igapäevaselt inspireerituna Babyspordi võimlemistunnist ja loomaaias nähtud kurgedest, kuidas seista ühe jala peal. 

Tasakaalu harjutusena on endiselt lemmikuks ka kitsal alal käest kinni kõndimine (jalg jala ette). Väga meeldib.

Käe-silma koostöö (peenmotoorika) tegevused:

Kuigi mänguasjariiulis on palju ka eelnevate nädalate tegevusi, siis uueks lemmikuks oli:

  • kliendikaartide pistmine piluga karpi (oleme varem teinud müntidega):

3182757A-C080-4CA2-98E7-D9EDE5F5A3E8

Muusika

  • Vaatasime seda džungli teemalist multikat ja laulsin eesti keelset tõlget (hoiatan, et kui 2 korda vaadata, siis hakkab see laul jubedalt kummitama):

 

  • Tegime loomade/lindude häälte äratundmise mängu. Lasin helisid talle nii, et ta ei näeks Melissa&Doug häälepuslele vastavat loomaheli ja siis ta pidi lauale ritta pandud loomakujukestest leidma, mis loom sellist häält teeb. Meeldis.
    52C3D161-0D06-4296-9E0B-E1AEF3E4E7F4

Kunst

Värvimine: endiselt on suur huvi rasvakriitide (ostsin Amazonist– pole nii häid Eestis kohanud) ja pigistatavate sädelusvärvide vastu. Neid tegime igapäevaselt: rasvakriitide puhul jälgisin, et värv jõuaks vaid paberile ning sädelusvärvide puhul aitasin pärast kasutamist korke tagasi panna. 😂

Värvimine “põrandal” pakkus samuti suurt huvi (paber IKEA-st):

5CACEE8C-F600-411D-8D23-2E8ABE54C161

Meisterdamine: elevandile rebitud tükkide panek (printisin internetist elevandi pildi, kinnitasin paberi kleepsudega seinale ja selle peale kinnitasin õpikute pakendamiseks mõeldud kleepimispaberi):

A7E36863-2C7A-42DF-839C-1A301134C778

Kuigi nädala eesmärgiks oli harjutada paberi rebimist, siis seda tegi natukene. See eest tükkide kleepimine meeldis väga.

Kokkuvõttes

Väikemees toimetas sellel nädalal hästi palju ise, sest loomad ja nendele loomaaia ehitamine meeldis talle väga. ☺️

Järgmine nädal juba lihavõtete ja kergelt ka taluloomade temaatika. 😉

Kui soovid teada saada järgmistest postitustest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

About the author

Jäta kommentaar