Väikemehe koduõpe suvel: meeled (25.elukuu)

Augusti 1-2 nädal. Väikemees on 25-elukuune.

Kuigi olin planeerinud koduõppes teha suvel puhkuse, siis

  1. uut koduõppe aastat planeerides avastasin, et kõigi teemade mahutamisega läheb kiireks.
  2. uue beebi sündides on kõik võimalused Väikemehega koos tegevuste tegemiseks igati hinnas. Ma ei suuda kogu aeg legodega maju ehitada. 😂🤦🏼‍♀️

Seetõttu võtsime ette teema: minu meeled. Eks need tegevused saavad olema järgneval õppeaastal korduvalt mänguasjariiulis, aga tegime meeli stimuleerivate koduste tegevustega algust.

Kõigepealt lugesin ette raamatut “Das bin Ich & Das bist Du” ning vastavaid pildimaterjale (Pinayhomeschooleri My Body). Seejuures juhtisin tähelepanu erinevatele meeltega seotud kehaosadele. Sama ka hiljem tegevusi tehes. Eesti keeles ma sobivaid meeli käsitlevaid raamatuid ei leidnud.

Nägemine

Panin mänguasjariiulisse nii uusi kui ka vanu värvide järgi sorteerimise tegevusi.

Üheks uueks ja kohe lemmikuks saavaks oli selline (Amazonist):

Aga väga meeldis ka hüpikpulkade panek (paremal alumises vahes) ning kujundite panek vastavat värvi pulgale (paremal ülemises vahes):

Kuulmine

Erinevad helid pakuvad Väikemehele väga huvi, mistõttu pikalt osutus igapäevaseks lemmikuks helide äratundmise mäng Galt Toys Soundtrack Listening game (Amazonist):

Panin ka valmis sellise tegevuse: kotikeste sisse erinevad esemed (pähklid, mündid, oad) ja siis vaja leida kuulmise järgi paariline, ent pigem pakkus talle huvi kottide sisse piilumine ja pähklite söömine. 😀

Maitsmine

Maitsmisalus: soolane (soolapähklid), mõru (tume šokolaad), hapu (sidrun, hapukurk), magus (mesi) ja ingver. Kui ta neid erinevaid maitseid maitses, siis rääkisin, millega on tegu ja mis maitsega see on. Samuti küsisin, mis talle maitseb ja mis mitte.

Lemmikuks olid mesi ja sidrun. 🙂

Nuusutamine

Lõhnameelt saab harjutada kõiksugu situatsioonides, ent tubastes tingimustes tegime järgmist:

1) kunstitööna erinevate maitseainetega värvimine:

2) lõhnade leidmise mäng Sentospherelt (ostsin toysplanet e-poest).

Loomulikult saab ka ise erinevaid lõhnavaid taimi jms panna kotikestesse lõhnameele proovile panekuks, aga mulle tundus lihtsam vastava mängu ostmine.

Esimesel päeval nuusutasime lõhnu ja leidsime koos vastava pildi. Teine päev proovis ise leida lõhnale vastava pildi. Vahetasin ka riiulis olevaid pildialuseid. See mäng talle hästi meeldib!

Katsumine

Maisijahu-vee segust (2:1) loomakeste otsimine ja seejärel teises veega kausis nende pesemine. Maisijahu annab sellise tahke kui ka vedela aine tunde nagu soo.

Küsisin, kas ta soovib loomi päästa ja seejärel näitasin pesemistegevuse ette. Kuna ta ei tahtnud oma käsi määrida, siis loomade otsimiseks ja tõstmiseks kasutas ta jäätisekulpi. Esialgu pesi taluloomad ja siis kuna talle see tegevus meeldis, siis ka kausitäie putukaid.

Sellised olid siis meie suvised meelte teemalised koduõppe tegevused. Natuke veel puhkust ja peagi alustame koduõppega taas!

Kui soovid saada teada uutest postitustest, siis pane Like/Jälgi minuperspektiivi Facebooki lehele või liitu meililistiga.

About the author

Jäta kommentaar