Koduõpe: öö ja päev

Septembri 2.nädal. Väikemees on 26-elukuune.

Väikelapsed elavad hetkes, tänases päevas ning armastavad seda, kui teavad, mis neid ees ootab.

Teema eesmärgiks oli aidata lapsel aru saada aja kulgemise baaskontseptsioonist, et mida tähendab täna-homme, millised on päeva perioodid, mida teevad päeva eri perioodidel inimesed ja loomad.

Samuti aidata leida meie perele sobiv rütm: millised on huviringid, millal on kodused tegemised, millal toimuvad (beebi) uneajad jne.

Uus rutiin

Osalen hetkel 2,5-6-aastaste laste Child of The Redwoods Montessori koduõppe e-koolitusel ning sain sealt ideid, kuidas muuta meie elu toimivamaks. Mind häiris, et beebi sündides polnud meil enam igapäevaselt sellist kindlat aega, kus ma istuksingi Väikemehe lähedal ja oleksin 100% tema jaoks olemas.

Seetõttu tegin ükspäev lapse jälgimist. Paningi kirja, millal Väikemees kõige kauem ja millele keskendub. Saades teada Väikemehe suurimad keskendumise perioodid võtsingi eesmärgiks vähemalt hommikuti vahemikus 9-11 proovida olla lapsega kahekesi. Iga päev ei õnnestunud, aga parem kui mitte kunagi. Kasvõi istusingi Väikemehe kõrval, kui ta mängib. Lugesin raamatuid ette. Või olin eeskujuks võttes riiulist erinevaid tegevusi ja tehes neid, et julgustada ka last proovima.

Muusika ja liikumine

Hakkasime taas kord käima Väikemehega muusikatunnis, aga Montessori koolitusel kuuldu pani mind mõtlema, et peaksin lapsele rohkem ka kodus laulma. Ma ei teagi miks ma pole seda väga teinud.

Seetõttu võtsin eesmärgiks hakata lapsele laulma õhtuti unelaulu. 😁 Tegelikult ma lihtsalt kuulsin nii ilusat laulu, mida on patt mitte lapsele laulda. Viisi ja sõnad leiab siit: https://lasteekraan.err.ee/1065706/kasperi-ja-emma-unelaul

Samuti sain hea idee hakata lisaks lapse eelnevale teavitamisele ka lapsele laulma, kui on mingisugune rütmi häirumine. Lauldagi suvalisel viisil näiteks riidesse panekust, sest sellega on meil alati suur draama. 😁 Näiteks ei meeldi talle kui hakkame kuskile minema olgu selleks siis õue minek või koju tulek. Laulmine on aidanud seda muutust teha väiksema vastupanu saatel.

Lisaks käisime ka loovliikumise tunnis, kus on kombineeritid liikumine ja muusika. Seal meeldis Väikemehele ka väga. Sai seal ronida, hüpata, tantsida, palle visata jne. Selline mõnusalt vabas vormis.

Sissejuhatus ajalukku/ keel

Eesmärgiks oli aidata lapsel aru saada aja kulgemisest. Et mis tähendab hommikul, lõunal ja õhtul. Mida siis tehakse ja mis loomad on millal aktiivsed. Selleks lugesime kõiksugu super ägedaid raamatuid. Jah, enamik pole eesti keelsed, aga enamasti loemegi pigem piltide kui teksti järgi. Teksti on neis minimaalselt. Enamik inglise keelseid raamatuid laenutasime raamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnast. 🥰

Argipäeva tegevustest rääkides olid suurimaks abiks raamatud: “Minu argipäev”, “All by myself” ja “Heute, morgen, jetzt und gleich”. Kasutasime ka argipäeva kirjeldavaid pilte (Pinayhomeschooleri My body tasulisest paketist), mis panin kõigepealt ise järjekorda ning juhtisin neile vajalikel hetkedel tähelepanu, nt kui enne magama minekut oli vaja mänguasju koristada. Hiljem juba laps ise näitas rõõmsalt, kui tundis mõne õhtuse tegevuse seal ära. Oleks muidugi olnud tore ise lapsest pildid teha, aga ideeks see jäigi.

Mõistmaks tänase ja homse kontseptsiooni olen juba mitu kuud õhtuti Väikemehele rääkinud unejuttude järgselt sellest, mis olid tema selle päeva suuremad elamused ja rääkinud järgmise päeva plaane. See talle alati väga meeldib.

Meeltetegevused

Nägemismeel: taskulambiga erinevate piltide vaatamine, varjude-valguse avastamine. Me kasutame neid National Geographicu piltidega lampe.

Haistmine: suvel olnud meeltenädalast lemmikuks saanud lõhnamäng.

Katsumismeel: proovisin teha Montessori pedagoogikas tuntud müstilist kotikest. Päris juhiste järgi seda siiski teha ei ōnnestunud, sest Väikemees tahtis kohe koti enda kätte saada ja ei jaksanud oodata kuni ma talle kõik koti sees oleva ära kirjeldan. Hea, kui suutsin innustada teda ükshaaval käega kotist asju välja võtma ja mitte piiluma ega kotti sisu lihtsalt kallama.

Käib see siis sedasi, et tuleb leida 5 eset, panna need ükshaaval lapse ees koti sisse samal ajal neid nimetades. Seejärel pista käsi kotti, kirjeldada ühte eset ja see siis koos nimetades välja võtta.

Tähtede õppimine

P (päikese) ja k (kuu) tähte kordasime:

1) pannes need tähed müstilise koti sisse;

2) tehes plastiliini sisse jäljendit.

Zooloogia

Öise ja päevase eluviisiga loomade sorteerimine:

Päikese joonistas Väikemees

Kunst

Kunstiahvatlusena olid sellel nädalal IKEA MALA värvid ning fluorestsentsiga värv. Küsisin, kas ta soovib päikest ja tähti värvida:

Tähekujulise piparkoogivormi asemel kasutasime ka vetsupaberirullist tehtud tähte.

Käisime ka KUMU Pisitasa tunnis, mis on mõeldud 1.-3.-aastastele kunstihuvilistele. 20 eurot perepilet seab omad ootused, ent pettusin seetõttu, et minu arvates ei olnud see tund sellele vanusegrupile. Esiteks oli tunni tempo liiga aeglane, teiseks viljalõikamine ja jahu tegemise maali selgitamine liiga keeruline teema ühe pisipõnni jaoks ning kolmandaks polnud eri värvide kooris nimetamine enamike jaoks tehtav. Nii palju siis kultuurne olemisest.

Kokkuvõttes

Oli üks kiire septembrikuu nädal leidmaks rütmi, mis meile kõigile sobib ning avastades üheskoos ööd ja päeva.

Järgmised kaks nädalat on plaanis tegeleda peamiselt toidu teemade ja igapäevaelu oskustega.

Kui soovid saada postituse ilmudes teavituse, siis liitu meililistiga ja/või pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib/jälgi.

About the author

Jäta kommentaar