Koduõpe: lemmikloomad ja veterinaaria

Novembri 3.-4.nädal. Väikemees on 28-elukuune.

Eelmisel aastal oli Väikemees suur koerte fänn, aga sellel aastal ma enam sellist huvi ei täheldanud. Seetõttu olid mul selle teema tegevuste suhtes madalad ootused. Aga teemakohased raamatud tekitasid huvi ja tehtud tegevused meeldisid talle väga.

Loomakogemus

Montessori pedagoogikas alustatakse vastavat teemat sageli loomade eest hoolitsemisega. Meil lemmiklooma ei ole, aga see eest minu ja Steni peres on nii kasse, koer, merisead ja kalad seega on Väikemees saanud kokku puutuda erinevat tüüpi lemmikloomadega. Aga kindlasti oli põnev see, et Väikemehe tädi sai endale koju mao ning käisime uudistamas, kuidas madu sööb, kuidas tuleb mao eest hoolitseda, kuidas tohib madu puutuda jne.

Emakeel ja kõne

Lugesime erinevaid lemmikloomadest rääkivaid raamatuid. Enim meeldisid wimmelbuch ja klapiraamat “Väike kutsu, kuhu sa kadusid?”

Veterinaaria teema oli Väikemehe jaoks midagi täiesti uut, aga vastavad raamatud tekitasid väga huvi. Näiteks olid põnevad veterinaari tööpäeva kirjeldav raamat “Busy people Vet” (loosin ühe selle raamatu välja- postituse lõpus info), raamatus “Mein Wimmelhaus” olevad veterinaariakliiniku, loomapoe ja loomajuuksuri pildid ning kordukasutatavate paksude kleepsudega “Pet place” kleepsuraamat (Kaubamajas). Viimasest oli ta ka väga vaimustatud. Kleepis mitu-mitu korda.

Minu väike kleepsuraamat. Lemmikud” meedis Väikemehele ka väga. Esialgu aitasin tal kleepse paberilt välja võtta, aga hiljem võttis juba ise. Kõik üle 200 kleepsu pani ära.

Vaatasime lisaks kleepsuraamatule närilistest paari youtube videot, nt hamstritest, tsinšiljast ja rottidest.

Loomakujukestele vastava pildikaardi leidmine (pildikaardid leiab postitusest “vajalikud materjalid”, salasõna saab liitudes meililistiga):

Kognitiivne

2-tükilised pusled Orchardilt on Väikemehe jaoks juba liiga lihtsad, mistõttu ostsin ka ühe põneva kihilise lemmikloomakliiniku pusle.

See osutus aga endalegi päris keeruliseks, sest allolev pilt raskendas keskendumist. Riiulisse paningi seetõttu vaid pusle esimese kihi ja katsin paberiga selle all oleva pildi. Väikemeest aga üldse need allolevad erinevad pildid ei häirinud. Võttis valge lehe ära ja pani kõik kihid puslet kokku. Ja ma arvasin, et ta on selleks veel liiga väike. 🤔

Tegime ka lemmikloomade ja nende kodus hoiustamise mängu. Eks see pigem selline teadmiste kontroll ole. Korra tegime, sest rohkem huvi ei pakkunud. 🤔

Meeltetegevused

Me polnud ammu teinud värvide sorteerimisega seotud tegevusi (TeachersPayTeachers lehelt), sest enamik neist on tundunud Väikemehe jaoks liiga lihtsad ja/või pole huvi pakkunud. See koerte sorteerimine kodude juurde ja vastavate kausside panek meeldis talle aga VÄGA! Mitmed korrad pusis sellega. Ajas punast ja roosat kogu aeg segamini ja siis ise korrigeeris end. 😁

Veel üks vanem värvide sorteerimine meeldis ka jälle väga:

Kujundite sorteerimine ehk kutsule õigete koeraküpsiste andmine meeldis ka VÄGA:

niisama täheküpsiseid toitis ka

Igapäevaelu tegevused

Käe-silma koostöö harjutamine: kääridega lõikamine (vajab veel abi). Väga meeldis. Printisin neid kaladega ribasid ikka hulgi.

Kunst

Plastiliin enam niisama huvi Väikemehele ei paku, aga kui ütlesin, et teeme kutsudele, jänesele ja kassile plastiliinist süüa, siis oli kohe väga põnevil.

Kalale kleepetöö:

Vaba mäng

Olles lugenud veterinaari päeva kohta raamatust pidi ilmselgelt ka nähtut läbi mängima. Kasutasime koduseid vahendeid ja ravisime koos erinevaid loomi. Enim tegi talle nalja see, et kotkas puikles ravimi süstimise ajal.

Matemaatika

Kaalumine: raskem/kergem. Kaalusime oma patsiente. 😂

Tellisin kogemata kaks loomaarsti päevast rääkivat raamatut “Busy People: Vet”. See sobib vanusele 2a+, sisaldab ilusaid pilte nii sellest, kuidas arst aitab lammast ilmale, vigastatud käpaga koera kui ka teisi loomadega tegelevaid päästeameteid ning raamatu lõpus on kirjas ideed, kuidas vanema lapsega jututeemat edasi arendada. Inglise keeles.

Kui sooviksid ühte seda raamatut endale, siis saad osaleda loosis (10.12.20 selgub raamatu saaja):

 • kui ma ei pea seda Sulle välismaale saatma,
 • kirjutad oma soovist kommentaariumisse,
 • oled liitunud meililistiga (et saaksin Sinuga hiljem ühendust võtta).

About the author

Comments

 1. Soovin osaleda raamatu loosis. Kodus kasvab Väikemehest umbes 8 kuud noorem härra ja “koera vaimustus” pole veel üle läinud 🙂

 2. Hei! 🙂 Soovin osaleda Busy People Vet raamatu loosis. Selle sarja raamatud on meil ka lemmikud ja arsti teema huvitab mu poega väga. Ja nii tore on alati Sinu blogi lugeda, ootan alati suure huviga uut postitust.

 3. Mina sooviks ka loosis osaleda, mul kodus värske neljane, kes armastab (mängu)loomade eest hoolitseda ja arstimängud. Talle meeldiks see raamat väga. Ja muide meil samavana beebi, nii et jälgin huviga sinu blogi 🙂

 4. Sooviksin ka loosis osaleda 🙂 Olen sinu soovitusel juba mitmeid raamatuid soetanud (Busy sari, Usborne muusikaraamatud, selleski postituses olev Babies and Dogs) ning alati rahule jäänud.

 5. Tere!
  Soovin samuti loosis osaleda. Väike neiu on kahe aastane ja õnneks talle väga meeldivad loomad. 😊

 6. Soovin osaleda raamatu loosis. Alati niipalju toredaid ideid, kui vaid suudaks ise ka nii usin olla 😊

  1. Osalesid raamatuloosis ja Sa võitsid. Fortuunaks oli Sten, kellel lasin öelda numbri 1-st 8-ni. Võtan Sinuga ühendust. ☺️

Jäta kommentaar