Koduõpe: puud ja viljad

Septembri lõpp-oktoobri algus. Väikemees on 38-elukuud ja Rõõmupall 14-elukuud.


Selle teema käigus tegime järgnevat:

  • Rõõmupallil sinise värviga tutvumine
  • Väikemehel tutvumine puu osade, puu elutsükli ja viljadega

Botaanika teema on minu jaoks väljakutse, sest.. 3-aastasele puude teema huvitavaks teha, kui endalegi on see teema .. võõras. See teema kestis meil päris pikalt. Alustasime viljadest, sest kellele siis puuviljad ei maitseks?!

PUUVILJAD

Kõigepealt lugesime vastavaid raamatuid. Juhtisin tähelepanu just sellele, kus viljad kasvavad: kas mulla sees, põõsa küljes, puu otsas jne. Aga arvestades, et tegu on ikkagi 3-aastasega, siis liiga kõrgeid ootusi ma ei seadnud. Pigem selline sissejuhatus. Millised olid lemmikraamatud?

Mõlema lemmikuks oli kahtlemata “Baby goes to Market” (raamatukogust). Aga väga palju lugemist on saanud ka klapiraamat “Busy Day Chef”, “Not Lost”, “Miks sa ei õitse”, “Handa’s Surprise” ja “Fruit”. Ja no Teedu ja Peedu raamatud on ka lemmikuks, aga neid loeb Väikemees Steniga, sest need on nii detailsed ja mina soome keelest aru ei saa. 🤦🏼‍♀️

Maitsesime erinevaid õunu: enne söömist palusin 3-aastasel Väikemehel ennustada, milline õun võiks olla kõige maitsvam. Sõime väga-väga palju õunu.

Erinevaid puuvilju süües juhtisin tähelepanu sõnavarale: koor, seemned, viljaliha. 1-aastase puhul pigem sellele, mis puuviljaga on üldse tegu.

IGAPÄEVAELU TEGEVUSED

1-aastasel:

  • kuivainete tõstmine kulbiga, makaronide tōstmine, köögis tõstmistegevused

Nöörimismäng oli samuti üheks lemmikuks. See siis aitab lapsel käelist osavust arendada. Aitasin tal õuna hoida ja siis tema pistis röövikut. Ja kui ma parasjagu ei aidanud, siis talle meeldis sellega ka lihtsalt mööda tuba ringi tuiata.

3-aastasel:

  • Kääridega lõikamine, augustamised.
  • Tõstmistegevus pintsettidega. Millegi pärast ei huvita teda eriti pintsettidega tõstmised, ent samas oli see tal üks lemmik tegevusi. Talle meeldis puuvilju sinna sisse toppida ja hiljem neid välja lükata. (Puuviljad on pärit Learning Resources pie mängust)

KUNST

Kui varasemalt on 3-aastane Väikemees olnud tõeline kunstigurmaan, siis viimasel ajal kunstitööd talle enam huvi ei paku. Ei teagi miks. Siiski ühe rebimise ja liimimisega kunstitöö kahe peale tegime: mina rebisin ja tema kleepis.

PUUD

Puude kohta käiva sõnavara jaoks 1) lugesime vastavaid raamatuid ning 2) Väikemees sai panna ka Montessori puupuslet.

  1. Raamatud meeldisid pigem mulle. Kuigi seal oli ülimalt hästi selgitatud puu elutsükkel, siis millegi pärast Väikemees neid mitmeid kordi lugeda ei tahtnud. 🤷‍♀️


2) Pusled olid hitt nagu tavaliselt. Puslet pannes rääkisin ja küsisin, et kus on juur, tüvi, puuharud, lehed ja palusin tal ka ise nimetada. Seda kõike hästi vabas vormis, jutu käigus. Pusle ostsin Sirenast. 3-aastase jaoks on see raskuselt väljakutsuv. 😉

Puu elutsüklit õppisime läbi mitme vahendi:

  • magnetkaartide: nii seemnest õunaks kui ka seda, kuidas taim üldse kasvama hakkab

Kuigi allolev oli mõeldud kevadeks, siis Väikemees leidis need kapist ja väga soovis, et neid juba nüüd uudistaksime. Igal juhul aitas erinevate taime arenguetappide järjekorda panek mõista taime kasvamist. Sama tegime ka ülevaloleva õunapuuga.

  • pusle. Järgnev oli tõeline lemmik:

ELUS ja ELUTA


Elus ja eluta maailma kategoriseerimiseks lugesime järgnevat raamatut:

Seal väga hästi selgitas, mis ja miks on elus ja mis ei ole. Eraldi sorteerimise tegevust me ei teinudki, sest koos arutlemisest juba piisas: ta sai päris hästi sellest kontseptsioonist aru.

SININE VÄRV

1-aastane Rõõmupall tutvus sinise värviga:

  • Käisime sinises vannivees
  • mängisime sinise plastiliiniga
  • värvisime erinevate sinist värvi kunstivahenditega
  • sinist värvi tupsude panek smuutitopsi. Meeldis nii neid tupse kallata ühest kohast teise kui ka topsi sisse pista.

Selline see meie sinise, puude ja viljade teema oligi. Siiski järgneva nädala teema: sügis ja lehed oli üpris sujuv üleminek. Postitus leitav siin.

About the author

Jäta kommentaar