Koduõpe: toit ja viljad

Septembri 3.-4.nädal. Väikemees on 26-elukuune.

Sten küsis ükspäev, et mis mõttega ma meie koduõpet dokumenteerin. Ja aus vastus on see, et mul on kogu aeg tunne, et me teeme Väikemehega nii vähe asju ja aeg lihtsalt kaob. Kui aga nädala lõpus tagasi vaatan, siis näen, et olen ikka talle midagi uut pakkunud.

Minu jaoks ei ole oluline, et kõik meie koduõppe tegevused oleksid 100% Montessori autentsed. Minu jaoks on tähtis, et need meeldiksid mulle ja lapsele. Viimased kaks nädalat oli meie uueks avastamise teemaks toit ja viljad.

Emakeel

Selle teema käsitlemiseks ootasid riiulis uued ja vanad vastavateemalised raamatud. Minu üllatuseks olid ta lemmikuks imelised eesti keelde tõlgitud Usborne Aed” ja “Toit” kleepsuraamatud, kus pidi kleepse asetama raamatus olevatele varjudele. Neid tahtis ta teha nii minu kui ka Steniga. Nii hommikul kui ka õhtul. Samal ajal siis kleepimisele laienes ka sõnavara.

Mõtlesin esialgu, et toidu saamisest rääkimine on talle veel liiga keeruline, aga tegelikult huvitas see teda väga. Suure huviga kuulas, kui rääkisin raamatus “Toit” piltide abil riisist või mida Sten rääkis loomaliha saamise kohta. Viimasel ajal Väikemees eriti looma- ja linnuliha pole süüa tahtnud (me kodus neid ei söö) ja usun, et see jutt teda eriti sööma ei innustanud. 🤔

Lisaks vaatasime ka minu tehtud marjade, juur-ja puuviljade pildikaarte. Väikemees ei nimeta, aga tunneb kõik puu-ja juurviljad piltidelt ära. Pildikaardid leiab postitusest: “vajalikud materjalid”.

Meeltetegevused

Nägemismeel: värvide eristamiseks meeldib talle endiselt sorteerimismäng: väga head pintsetid Memme-st.

Maitsemeel: käisime kolmes Väikemehe jaoks uues toidukohas: vanalinna Vegan V-s, Ülemiste City Tramm nr 4-s ja Rotermanni Loo jangis. Ei mingit laste toitu. Sõi seda sama, mida meiegi. Esmakordselt sõi kaalikat (isukalt) ja passion fruiti.

Igapäevaelu

Sellel nädalal soovisin anda talle ka rohkem võimalusi igapäevatoimetuste vallas. Kuna Sten armastab kõik ära teha, siis polnud see üldse lihtne.

Enese eest hoolitsemine: kui jõudsime õuest tuppa, siis andsin talle võimaluse ise jalanõud jalast võtta. Kuna eriti innukas ta ei ole, siis andsingi valiku, et ta kas proovib ise ära võtta või ma aitan natukese aja pärast. See igal juhul toimis, sest ta asuski kohe ise asja kallale.

Keskkonna hoidmine: kui ajas kuskile puru maha või rebis pabereid, siis koristas enda initsiatiivil ise ka harja ja kühvliga ära. 🙏🏻 Ma ühe korra näitasin ette ka. Oleks see nii ka mänguasjadega.

Käelised oskused: nöörimistegevus (Amazonist), ubadega kallamised, augustajaga:

Väga lemmikud tegevused kuigi seda nöörimismängu ta kasutas teistel eesmärkidel. Nii kaua kui mänguasi ei lähe katki või keegi ei saa viga, siis minugi poolest.

Lisaks tegi Väikemees enda initsiatiivil paberi lõikamisi (nii plastiliini kui paberiga) ja paberi rebimisi- selliseid, mida olin talle näidanud paar kuud tagasi.

Matemaatika

Üks ühele vastavuse harjutamine, mis on oluline eeldus hulkade mõistmisel.

Liikumine ja muusika

Liikumine on kahtlemata hetkel Väikemehe jaoks igapäevaselt väga tähtis. Näen, kuidas ta tahab saada füüsiliselt aina osavamaks. Hüppab, ronib, jookseb. Seetõttu lisaks Babyspordi võimlemistunnile ja Omatsirkuse loovliikumise tunnile tegime ka kodus füüsilisi mänge. Palli korvi viskamine ning oakottide viskamine mulle kui ka korvi olid tõelised lemmikud.

Muusikatunnis kui ka loovliikumise tunnist on talle meeldima hakanud vaikuse mäng. Et muusika käib ja siis järsku peatub ning tuleb olla kivikuju. Seda mängisime kodus ka. Tema jooksis ja mina tegin muusikat. ☺️

Kognitiivne

Osadest terviku loomine: pusled. Uueks pusleks oli see karude pusle, mida ta pani peaaegu iga päev. Nüüd nägin Kaubamajas samasugust ka inimestega. Selgitasin alguses, et tema on see väike karupoiss, mina olen karuema ja Sten on karuisa. Pani riidesse nii nagu soovis. Edaspidi proovime ka pildi järgi panekut.

Vanadest materjalidest meeldis talle väga Montessori sensoorsetest materjalidest inspireeritud nupusilindrite tegevus. Võtsime kõigi nelja silindrid korraga välja ja siis sobitas kõik õigesse kohta.

Kunstiahvatlused

Olen hästi vaimustunud hetkel protsessi kunstist, mille puhul on kõige tähtsam kunstis nautida protsessi, avastada värve ja vahendeid. See huvi on vist kandunud ka Väikemehele, sest kunstitegevusi oleme teinud küll hästi palju. Nii uusi kui ka Väikemehe initsiatiivil selliseid, mida tegime kuid tagasi. Eks see ole nii, et alguses näitad lapsele ette ja siis peagi teeb ta juba ise. 😊

Tegime erinevaid töid nii erinevate liimidega (nii tavalise kui ka pigistatava liimiga), veepritsiga kui ka plastiliiniga. Mõned uued tööd olid sellised:

1) Guaššvärvide ja vanade õuntega templi tegemine (pigem eelistas õunu kasutada “pintslina” ja see on täiesti okei).

2) Nõudepesu harjaga erinevate värvide avastamine ja segamine

3) vesivärvidega värvimine ja seejärel sidruni pigistamine pildile

Järgmine nädal juba sügise temaatika. 🙂

About the author

Jäta kommentaar