Meie beebi kolmas elukuu

Väikevenna kolmas elukuu on möödunud jube kiirelt. Selline see elu juba kahe väikese lapsega on, et päevad lihtsalt kaovad ära. Samas tundub, et sünnitusest on möödunud terve igavik. Mis siis vahepeal on juhtunud?

Saan nüüd aru neist lapsevanematest, kes vaatasid mind Väikemehe beebiajal segaduses pilguga, kui kurtsin kui raske on beebiiga. Elu on tõesti nii lihtne, kui beebil pole gaase ja ta magab öösel hästi. Kui beebil on gaasid ja ta öösel teeb tsirkust, siis elu on põrgu. Aga kui beebil pole gaase, siis ta ärkabki suure naeratuse saatel hommikul üles, koogab meie ja oma mänguasjadega, pistab rusikaid suhu, võimleb ning uinub nii mõnigi kord rõõmsalt ise. Lihtsalt vaatan ja imestan, kui lihtne võib beebiga elu olla.

PÄEVA RÜTM JA UNI

Sellist asja nagu argipäev ega rutiinsus meil ei ole. Iga päev on omamoodi ning senikaua kuni Väikevend hästi öösel magab, siis mulle see sobib. Ainsateks pidepunktideks on need, et äratan Väikevenna hommikul hiljemalt vahemikus kell 9.00-9.30 ning ööunne minek on vahemikus kell 20.30-21.00. Kui Väikemehe beebieas panin ta alati ööunne mina, siis nüüd, kus ma panen jätkuvalt kella 20 ajal magama Väikemeest, siis Sten käib samal ajal Väikevennaga vannis. Mõnikord õnnestub tal ka Väikevend magama saada, aga mõnikord mitte, siis teen seda mina. Sageli Väikevend juba õhtul üleväsimusest nutab, aga selline see elu juba kahe lapsega on: ideaalselt mõlema lapse vajadusi täita on keeruline.

Päeval meeldib talle eriti magada, ent nii kui jälle mõtlen, et ahh.. las ta siis magab, siis 90% tõenäosusega tähendab see seda, et ta saab päeval olla liiga vähe ärkvel ning kas 1) ärkab seetõttu öösel häirivalt palju kordi või 2) ei jää õhtul magama olles ise juba üleval olemisest üleväsinud. Ükspäev teeb neli ja teinekord kolm uinakut. Päeval magab kokku 4-5h. Öösel 10-11h.

Seetõttu üritan ikka päeval jälgida, et ta oleks vähemalt 8h uinakute vahel üleval, sest siis magab ta ka öösel hästi. Mul pole ka puht füüsiliselt aega teda magama panna, kui ta pole veel väsinud. Enamasti on esimene söömiseks ärkamine öösel alles kella 3.00 ajal, mis teeb esimeseks ööune tsükli pikkuseks 5-7h! See on beebide mõistes minu arvates ulmehea ja nimetatakse kogu öö magamiseks. Edasi ärkab ta tavaliselt kiireks söögiks iga 2-3h tagant. Kusjuures mõnikord hommikul piisab sellest, et võtan ta lihtsalt enda kõrvale magama. Isegi imetama ei pea. Inimene lihtsalt kaisus olles on rahul või siis on asi meie pehmes voodis. Ega see võrevoodi madrats on ju kivikõva.

Ise uinumisega olid vahepeal ka super head lood. Uinus iga päev vähemalt korra ise ilma lutita. Paningi voodisse või rõdul olevasse vankrisse, natuke sahmis ning jäigi ise magama. Viimane nädal on aga olnud vaja jälle luti abi ning aina raskem on uinuda suvalises kohas. Siiani pole me tema järgi väga oma tegevusi sättinud ning beebi on maganud seal, kus juhtub. Siiski näen, et vaikselt on see muutumises ning peame vaikselt hakkama jälgima kindlamat päevakava.

TEGEVUSED

Hea näide sellest, kuidas kahe lapse vajadusi on keerukas emana ideaalselt täita on ka see, et käin Väikemehega kaks korda nädalas erinevates ringides, et meil oleks see “kahekesi” aeg. See on aga Väikevenna hea une arvelt, sest kui Sten paneb teda magama, siis sageli ta nii sügavalt ja pikalt ei maga. Samas on see nende kahekesi aeg äge, sest alati koju tulles on nad nii palju erinevaid mänguasju koos läbi vaadanud ja beebil on ikka huvitav teistmoodi hoolitsust kogeda. Samuti annab see beebile võimaluse harjutada ka teistmoodi unne jäämist.

Üldiselt tunnen, et pärast kahe kuuseks saamist muutus meie Väikevend kuidagi rahulikumaks. Ei ärritunud enam iga pisikese asja peale ning aina enam oli ka nõus oma mängukaare all mänguasju uudistama. Iga päevaga on huvi aina suurem. Talle meeldivad nii Viafreedomist laenutatud Montessori õhukarussellid (sinised ja punased pallid, liblikad) kui ka tema mänguplatsil olevad kirjud loomakesed. Mustvalged raamatud väga huvi ei paku.

Eriti meeldib aga talle süles istuda ja vaadata, mida Väikemees teeb. See on tema jaoks nii põnev ning minu jaoks väga mugav. 😀 Samas Väikemees tema vastu suurt huvi ei tunne. Vahepeal käib ja teeb pai, aga ei mingit väga emotsionaalset vendade vahelist sidet (veel).

Mina terve päev musitan Väikevenda. Ta lõhnab NII HÄSTI. On nii pehme ja armas nagu üks beebi oma emale saab olla. Kuna rohkem beebisid meil ei tule, siis ju ma võtan ka sellest beebi lõhnast viimast. 😀

KASVAMINE, SÖÖK JA HÄDAD

Samuti on ta jälle kasvanud. Jah, see on võimalik. Ta on veel suurem kui varem. Kaalub 7,9kg (+880g) ja on 66cm (+3cm)pikk. Enamik suuruses 68 riideid on juba väikeseks jäänud seega kannab ta juba 6-9-kuuse beebide riideid. Peamiselt kannab ta kahte-kolme erinevat siidi-villa pluusi, sest kõik ülejäänud puuvillased riided ajavad teda meeletult higistama.

Söögi andmine on täiesti suvaline. Mulle endale tundub, et imetan teda päeva jooksul väga vähe, ent usun, et 8 korda tuleb ööpäeva jooksul ikka kokku. Enamasti päeval ise pakun talle iga paari-kolme tunni tagant, et vähendada tõenäosust, et ta öösel sooviks pikalt ja tihedalt süüa. Päeval ise küsib ta toitu harva.

Hädad tegemine potti on päeviti väga erinev: 5-10 korda. Mõnikord annab ta selgelt märku ja mõistan teda väga hästi, ent teinepäev ei pane ma ta märguandeid väga tähele, mõte on mujal ja väga palju hädasid potti ei jõua. Öösiti ta potile panekut üldse ei taha teha seega teemegi elimination communicationit hetkel vaid päevasel ajal.

Sagedaste ärkamistega ööde põhjuseks on alati olnud mingisugune hädade probleem. Küll oli põhjuseks see, et ta polnud mitu päeva kakanud ja siis gaasid segasid. Küll oli põhjuseks see, et vahepeal ostis Sten “valesid” mähkmeid ja siis need olid nii ebameeldivalt niisked, et ta ärkas seetõttu öösiti mitmed korrad. Nii kui panime õiged mähkmed ööks talle jalga, siis kohe öised ärkamised vähenesid. Hetkel kasutame Jaapani öko mähkmeid Moony Natural-sid ning kõige suuremat suurust, et need hoiaksid ta kehast võimalikult kaugele juhuks, kui need ka öösel märguvad.

MINA

Vaatamata sellele, et Väikevend magab öösiti nii hästi, siis olen mina enamikel hommikutel zombi. Hommikud on kohutavad. Mul on füüsiliselt iga hommik halb olla. Ma pole hommikuinimene. Magan küll peaaegu iga päev ka lõunaund 1-2h ehk kokku tuleb ööpäevas und umbes 8-9h, ent väljapuhkamiseks vajan tunduvalt rohkem.

Peamiselt seetõttu, et lähen hilja magama (harva enne kella 1), sest niivõrd raske on loobuda sellest “oma ajast”. Siis saan teha enda asju, keskenduda millelegi, sest väikeste laste kõrvalt on keskendumine mul võimatu. Isegi, kui sõbrannad tulevad külla, siis tunnen, kuidas kogu aeg ühe silmaga jälgin beebi vajadusi, teisega Väikemeest ning ei suuda normaalselt suhelda kuigi nii väga soovin.

Hetkel igatsen kõige rohkem sõpradega lauamänguõhtuid, aga tean, et varsti-varsti hakkab Väikevend varem hommikuti ärkama ja ka varem öö unne minema ning siis saame oma elu jälle rohkem tasakaalu. Väsimus tõenäoliselt süveneb, aga õhtud muutuvad sotsiaalsemaks. Mitte, et me päevasel ajal ei sotsialiseeruks, aga lauamänguõhtud on ägedad.

Olen meeletult rõõmus, et Sten on minuga koos kodune, sest kahekesi kahe põnni eest hoolitseda on ikka hoopis teine asi, kui seda üksinda teha. Üksinda olles ma tõenäoliselt oleksin sunnitud kogu aeg Väikemehe teleka ette panema, et näiteks samal ajal Väikevenda magama sättida. Näiteks on ta magama panek on võimatu, kui Väikemees ühel hetkel tuppa hüppab ja kõva häälega mingit oma põnevat mänguasja näitab. Samuti oleks muidu meie kodus kogu aeg üks segadus, aga tänu Stenile on kõik nii ilusti korras, et isegi, kui lastega päevakavad lappavad, siis kodus olev väline kord aitab mingil määral ka sisemist rahu säilitada.

Minisünnipäev

Seekord tulid meile külla mu ema pere ning ise kooki ma ei teinudki. Ostsin oma hetke lemmik koogi hoopis Stockmannist – vegan šokolaadikook. Ükski muu kook ei tundunud mulle ahvatlev. Seda müüakse vist ka Selverites. See on sõltuvust tekitavalt hea ning pärjatud ka 2019.aasta parima vegan tootena kookide kategoorias.

Kui soovid olla edaspidi kursis uute postitustega, siis liitu emaili listiga ja/või jälgi/like minuperspektiivi Facebooki lehte.

About the author

Comments

  1. Jah.. see õhtune oma ajast loobumine magama minekuks on tihti raske, aga minu piir on seatud 00:00-ni. 😀 See šokolaadikook on meil ka üks suur lemmik, tõesti maitsev!

  2. Hahaa.. kusjuures mul on ka piir seal 00.00 ajal. Aga raske on tegevust pooleli jätta, kui hoog juba sees. See kook on sõltuvust tekitav! ❤️🤭

    1. Tere, Malle! Esimesed kuud beebi magas päeval umbes 3-4 uinakut. Hommiku une magas kas meie voodis, oma voodis või kui kuskil käisime, siis seal, kus juhtusime olema. Lõunaune magas enamasti rõdul seisvas vankris. Õhtuune kas seisvas vankris, jalutama minnes kandekotis või külla/välja minnes kellegi õla peal.

Jäta kommentaar