Meie seitsmekuune

Ja meil ongi juba seitsmekuune pĂ”nn! Jess!! đŸ˜đŸ™đŸ» MĂ€letan, et VĂ€ikemehe ajal siis hakkas kergemaks minema, sest saabusid pikemad ööuned ja sama ka nĂŒĂŒd!

KĂ€putab ringi, pistab KÕIKE suhu (vĂ€ga veider, sest VĂ€ikemees ei teinud nii!), istub toeta ning ajab end kĂ”ige najal pĂŒsti olles ĂŒks hĂ€sti aktiivne beebi. Ja muidugi patsutab kĂ”ike ja kĂ”iki. 😁

OtepÀÀl

LĂ”puks on tulnud ka keskendumine: istubki ja vaatab oma mĂ€nguasju vĂ”i mingeid suvalisi koduasju. Enamasti ikkagi pistab kĂ”ik suhu. Ta lemmik tegevuseks on vaadata, mida 2,5-aastane VĂ€ikemees teeb naerdes iga VĂ€ikemehe hĂŒppe vĂ”i keerutuse peale. On hĂ€sti rÔÔmsameelne beebi. Unedest Ă€rkab alati naeratusega. Ülinunnukas vĂ€ike poiss.
Ei meeldi, kui VÀikemees talle kurja nÀgu teeb, siis nutab suurte pisaratega.

Söök

PĂŒreesid oleme andnud paar korda, aga see on suhteliselt mĂ”ttetu, sest ta pöörab pea Ă€ra ja teeb suu kriipsuks. See eest ise söömist jumaldab ning siis on kĂ”ik maitsev. Ma pole kunagi vĂ€ga lĂ€mbumise pĂ€rast muretseja olnud, suuri kanaliha tĂŒkke pĂ€ris kĂ€tte ei anna, aga instagrammi perfektseid juurviljakange ka ei lĂ”ika. Armastab ka tassist vett juua kuigi pooltel kordadel tĂ”mbab vett kurku. đŸ€ŠđŸŒâ€â™€ïž Eriti pööraseks lĂ€heb saia peale. Aga ka mahlane pirn ja mustikad meeldivad vĂ€ga. VĂ”rreldes VĂ€ikemehega olen talle andnud ikka vĂ€ga rikkalikult erinevaid maitseid. Ta sööb samu asju, mis ma isegi, sest siis kĂ”hugaaside ja hĂ€iritud une risk kĂ”ige vĂ€iksem- olen ju enam-vĂ€hem vĂ€lja selgitanud, mis on need toiduaineid, mis on ta kĂ”hule okeid.

Atoopiline dermatiit on hetkel kontrolli all. Nahk on tal tĂ€nu allergeenide vĂ€ltimisele (piimatooted, muna, datlid, pĂ€hklid, tsitruselised, avokaado, mango) imeilus. Samuti vĂ€ldin tal 100% sisaldusega meriinoriideid. Üritan hoida keskkonna vĂ”imalikult vĂ€he steriilsena, lasengi tal suvalisi asju suhu panna, et ta saaks erinevaid baktereid keskkonnast, sest see vĂ€idetavalt vĂ€hendab allergiariski.

Olen ausalt öeldes pĂ€ris rÔÔmus, sest olen siin viimasel ajal juba lisaks banaanile ka muid puuvilju sĂŒĂŒa saanud (Ă”una, pirni, melonit, ananassi). Isegi paar maasikat sĂ”in. Ja ka kala! Mul on sellest kanalihast, tofust ja kartulist juba kopp nii ees!! Tundub, et ta seedesĂŒsteem hakkab vaikselt toiduga harjuma- tĂ€pselt sama tĂ€heldasin VĂ€ikemehega, et kuskil 4-6-elukuu ei saanud midagi sĂŒĂŒa ja siis 7 kuuseks saades jĂ€rsku sain menĂŒĂŒd laiendada ilma, et see tekitaks mega kĂ”hugaase beebil.

PĂ€eval saab rinnapiima umbes 6x ja öösel vahemikus 21-8 umbes 1-2x. Kuna pĂŒreesid ei söö ja nĂ€putoidu koguseid ei tea, siis pole aimugi palju ta lisa toitu saab. Kuna ta on rÔÔmsameelne ja areneb, siis ju saab toitu piisavalt.

Uni

Ei ole ideaalne, sest seedimine on veel tal tundlik, aga nĂ€en seedesĂŒsteemi arengu mĂ€rke! đŸ’ȘđŸ» Kui öösel tahan vĂ€he Ă€rgata, siis sellel pĂ€eval söön vaid talle sobivaid toiduaineid ning siis öösel magab 5h Ă€rkamata, sööb 1-2x ning korra ka kindlasti Ă€rkab pissihĂ€da tĂ”ttu ehk vahemikus 20.30-7.30 umbes 3 Ă€rkamist. Minu arvates hĂ€sti! VĂ€ikemees magas samas vanuses samamoodi. Peamine ei olegi Ă€rkamiste arv vaid kui kaua ta nende Ă€rkamiste ajal on ĂŒleval. Kuna ta sööb max paar minutit, siis vaevalt panen seda öösel ĂŒldse tĂ€hele.

Aga vahepeal luban endale ka “kahtlases toidunimekirjas” olevaid toite (tomat, krevetid, kakao, sibul, oad, lÀÀtsed, vetikad, seedermĂ€nniseemned), sest kurb on sĂŒĂŒa kogu aeg 10 eri asja. Tahaks ikka rohkem maitseid! Siis Ă€rkab öösiti miljon korda, puuksutab, nutab, vÀÀnleb tissi otsas. Aga vĂ€hemalt saan ma ise seda mĂ”jutada! đŸ™đŸ»

Isegi kui öösel Ă€rkab, siis uinub rinnaga vĂ€ga ruttu. Ainult viimasel ajal on tal pissile minekuga öösel mingisugune sĂ”da. đŸ€” Jubedalt sahmib, endal pissihĂ€da, panen potile, streigib, vĂ”tan potilt Ă€ra, imetan ja paari sekundiga uinub. 1h pĂ€rast uuesti sipleb, panen potile ja siis teeb hĂ€da Ă€ra ja magab nagu kott edasi. Ohh.. neid titasid kĂŒll! đŸ€ŠđŸŒâ€â™€ïž

Oma voodisse oma tuppa beebi panek lÔppes esimesel ööl kell 3 kui olime Steniga vaheldumisi iga 1h tagant kÀimisest vÀsinud. Lugesin natuke uuringuid ning sain teada, et pole vahet, kus beebi magab- ikka magab sama kaua. Seega ööunne jÀÀdes uinub seal oma voodis eraldi toas ning magama minnes imetan ja vÔtan ta enda juurde kaissu. Ei ole teise lapsega enam sellist energiat nagu esimese lapsega seda enam, et nÀen koosmagamist hoopis teises valguses. Hetkel ta meil kaisubeebi. Jah, vahepeal kirun, aga samas sedasi saame kÔige rohkem und.

ÖöpĂ€evas magas varem 13-13,5h, ent siis proovisin teha seda pĂ€evakava, mida tegin VĂ€ikemehega samas vanuses ning viimasel ajal magab pigem 14h ning mulle tundub, et ta on rahulikum ja rÔÔmsameelsem: ööund 10,5h ja pĂ€evaund kolme une peale umbes 3,5h. Siiski nĂ€ha on, et tegelikult peaksime sellel kuul hakkama vaikselt ĂŒle minema kahele unele, sest kolme une jaoks on ta Ă€rkveloleku pikkused natuke liiga pikad ja kui ma just ei Ă€rata teda unedest, siis nihkub ööuni vĂ€ga hiliseks. đŸ€”

Emana

Kuu algus oli hull, sest meie RÔÔmupall Àrkas headel öödel iga 2h tagant ja olin pÀris zombi. Ikka vÀga depressiivne oli olla. TasakaaluhÀired, peavalu. Ei teadnudki esimese hooga, kust muutustega pihta hakata.

Aga siis alustasin endast. 1) tegelesin enda unehĂŒgieeniga lugedes palju tĂ€iskasvanute une kohta ja proovides varem magama minna, 2) kĂ€isin rohkem Ă”ues valgel ajal, 3) ĂŒritasin 2,5-aastase VĂ€ikemehe saada varem Ă”htul magama, et jÀÀks rohkem aega enda tassi tĂ€itmiseks, 4) jĂ€lgisin rohkem seda, mida söön, sest vahepeal lasin juba olemise lĂ”dvemaks. Samuti jĂ€lgisin rohkem seda, mida beebile sĂŒĂŒa anname, nt loomaliha tekitas tal meeletuid kĂ”hugaase.

TÀnu nendele muutustele olen palju puhanum ja rohkem elus. PÀevad ja ööd pole muidugi vennad.

MinisĂŒnnipĂ€ev

MinisĂŒnnipĂ€ev möödus suurte pidustusteta, ent on eriline seepĂ€rast, et tegu on RÔÔmupalli jaoks esimese vĂ€lisreisil olemisega. Reisist kirjutan varsti!

About the author

JĂ€ta kommentaar