Koduõpe: polaaralad, talv

Jaanuari 2.nädal. Väikemees on 29-elukuud.

Polaaralade ja talve teema oli erinevalt eelmisest aastast juba gramm sisukam. Jäämängude pikendusena lugesime ka vastavaid raamatuid. Ning kuna erinevalt eelmisest aastast oli seekord palju lund, siis saime teha väga palju talviseid tegevusi õues: lumememme ehitamine, lumesõda, korduvalt kelgutamine, tuubiga sõitmine, suusatamine, lume söömine.. mmm.. Steni entusiasmile vaatamata Väikemehele väga õues ega talve tegevused ei meeldi. (Minu moodi)

Üldse viimasel ajal on päris palju jutuks tulnud just see palju ja kas üldse siis ikkagi peab last sundima midagi tegema. Et kui laps ei soovi liutorust alla lasta, kas peab teda sundima seda tegema. Või kui laps ei taha kelgutada, siis kas peab sundima. Meie järelduseks oli see, et sundima peab olulistes asjades. Aga siit ilmneb erinevus, et mis kellegi jaoks oluline on lapsevanemana. Steni jaoks on tähtis, et laps teeks julgust vajavaid tegevusi. Minu arvates julgus tuleb ajaga ning eeskujudega. Mis asjades te last sunnite?

Polaaralade tubased tegevused Väikemehele meeldisid ja midagi sundima ei pidanud. Ma pole ka väga sundija. Tahab proovib, tahab mitte. 🤷‍♀️

Emakeel/kultuur

Polaaraladega seotud raamatutest enamiku laenutasime raamatukogust. Väikemehe lemmikuks oli “Pingviinipoeg ja tema issi/emme” ning klapiraamat “Snowy animals”. Minu lemmikuks oli “The Emperor Egg”.

Mõned talvega seotud raamatud meie raamatute advendikalendrist (raamatusisudest tuleb eraldi advendikalendri raamatute postitus):

Vaba mäng

Korjas ise õues ämbrisse lund, kallas karpi ja siis algas pingviinidega mäng, jääkarule koopa ehitamine jne.

Kunst

Ideid oli palju, ent tegelikkuses jõudsime teha vaid paari tööd. Lisaks tundusid mulle mitmed mu eelnevalt ettevalmistatud tegevused veel liiga keerulised, mistõttu jäävad need järgmisesse aastasse. 🙂

  1. Templitega. Sellel aastal oli eesmärk teha Väikemehega palju templitöid ja seda olemegi harjutanud.

2. Jäätüki värvimine: suur pintsel ja endiselt lemmikud IKEA MALA värvid.

3. Plastiliinist erinevate lumememme osade tegemine ja paberile vajutamine: pallikeste tegemine käega

Matemaatika

Mõtlesin vahelduseks ühe matemaatika tegevuse ka jälle prooviks teha. Klaasosakeste panek iga numbri juures olevatele pingviinidele. Näitasin talle korra ette ja siis juba tegi ise. Lehed Pinayhomeschooleri lehelt. Ei tekitanud suurt huvi, aga eks lapsed ole erinevad.

Meeled

Värvide eristamine: meeldis, oli päris lihtne tema jaoks.

Katsumismäng: meeldib Väikemehele teha ise. Pigem mängib nagu puslet ja ei taha mängida katsumisülesandena. 🤷‍♀️ Ostetud Sirenast.

STEM

Vahukommidest iglu ehitamine kasutades hambaorke. Kogu koduõppe perioodi kõige halvem idee! Põhjusega olen siiani toiduga seotud tegevusi vältinud. Tähendas seda, et Väikemees tahtis lihtsalt kogu kotitäie vahukomme ära süüa. 🤦🏼‍♀️

Väljasõidud

Käisime Tartus uuenenud Jääaja keskuses ja see oli super äge!! Virmaliste tuba ja kiviaja inimeste koopad olid lemmikud! Väikemehele ka väga meeldis.

Igapäevaelu

Endiselt üritame anda Väikemehele võimalusi kodus võimalikult palju ise teha.

Enese eest hoolitsemine:

  • Ise riidesse panek (anname võimalusi, aga ta ei tunne väga huvi), ise riiete seljast võtmine. Suurte nööpidega kampsuni avamine.
  • Hambapesu tahab ise teha, aga ALATI pesen üle, sest kui isegi enamik täiskasvanud ei suuda oma hambaid puhtaks pesta, siis mida me ootame ühelt 2,5-aastaselt?! Mõnikord punnib ka vastu, aga mis teha, kui on hambaarstist ema.

Toidu tegemine:

  • Kui läheb söögitegemiseks, siis läheb võtab poti, kallab vee potti, lisab maitseained ja paneb vee keema, makaronid sisse. 😂 Toidutegemist ta väga naudib.

Keskkonna eest hoolitsemine:

  • Siiani toimib päris hästi see, et ENNE uut mängu ei võta välja, kui eelnev on ära koristatud. Ei toimi alati, aga enamasti küll.

Viisakus:

  • See teema on meil küll eraldi plaanis millalgi veebruaris, ent kunagi pole liiga vara alustada. Iga kord, kui söödud tänab kokka toidu eest. Üldse igasugu naljakatel hetkedel ütleb: “Aitäh”, mis on hästi armas. 🙂

Jaanuari kolmandal nädalal oli muinasjuttide nädal, siis käisime Tartus ERM-is muinasjuttude imelisel näitusel ja lugesime kõiksugu muinasjuturaamatuid.

Nüüd on juba käimas kõrbe teemaline nädal. Ehk jõuan ka selle kohta kirjutada.

Aga tagasi alguse küsimuse juurde tulles, siis kuidas teil selle laste sundimisega?

About the author

Comments

Jäta kommentaar