Koduõpe kahe lapsega. Teemaks: inimkeha/mina ise

Ongi beebiea õudus möödas. Jess! Ja raamatus on ka veel vaid üks peatükk kirjutada! Nüüd saabki taas kord keskenduda laste koduõppele. Seekord siis kahe lapsega vanuses 13-kuud (Rõõmupall) ja 37-kuud (Väikemees). Pean tõdema, et olen selle pärast rohkem kui põnevil, sest ilma koduõppeta viimastel kuudel oli ikka suurema lapsega koos asjade tegemine väga soikus. Eks oma roll ole siin ka sellel, et olen 97% ajast väiksema lapsega, aga ka sellel, et suurema lapsega keskendumist nõudvaid tegevusi teha beebi kõrvalt on väga raske. Ainult enne ta ööund. Jah, panime väga palju erinevaid puslesid ja kleepsuraamatuid (u 25 erinevat), aga.. muud ei teinudki.

Aga enne, kui asun sellel nädalal olnud inimkeha/mina ise teema juurde, siis nagu ikka algab kõik keskkonna loomisest. Et lood huvipakkuva arendava keskkonna ja siis jälgid last, kohandad keskkonda. Sellise keskkonna loomine on olnud minu jaoks raske, sest Montessori ei pidanud konkureerima multikate ja limakollidest mänguasjadega-miski, mida Sten tulihingeliselt kaitseb. Rääkimata toast täis erinevaid Fisher Price valmistatud ja häält tegevaid kollilosse. Ka õppimiskeskkonna loomine on olnud suur võitlus, et kuhu mida paigutada. Kas laud panna laste tuppa või mitte, igapäevaselt laua tassimine ühest toast teise. Hetke lahendus pole ideaalne, aga ideaali vist polegi elus. On lihtsalt pidevad kompromissid. 🤦🏼‍♀️

Aga mida õpetada? Ahh.. eks kõik tegevused arenda last mingit moodi. Ja eks laps ise teab ka, mis oskust võiks parasjagu lihvida. Eelmisel sügisel läbitud Montessori kursusest vanusele 3-6 (Child of the Redwoods) oli ka abi, sest olen tänu sellele enam-vähem kursis, mida ja kuidas peaks seda iga õpetama. Näiteks selles vanuserühmas on erinevalt vanuses 1-3 suurem rõhk lugemis-ja kirjutamisoskuste arendamisel, aga ka matemaatikal.

Kuidas erineval arengutasemel kahe lapsega koduõppe esimene nädal kulges? Üllatavalt hästi. Tore on see, et Rõõmupalli jaoks materjalid ja ideed on kõik olemas- saingi teha seda sama, mida Väikemehega (kokkuvõtva plaani saab osta siit vanusele 13-24 elukuud). Ja ta oli tõesti mega mega rahul kogu koduõppega. Plastiliin, joonistamine.. pallide panek erinevatesse anumatesse. Väga väga rahul! Ja Väikemees oli ka väga keskendunud ja tegevuses.

Väikemehe koduõppe planeerimise jätsin aga nii viimasele hetkele ja paljud raamatud/ materjalid pole veel meieni jõudnud, aga parem konarlik algus kui üldse mitte algus. Eksole? Eks ma jooksvalt pean kohanduma ja õppima, et mida ja kuidas teha. Aga mis me siis sellel nädalal tegime?


Sissejuhatus inimanatoomiasse/ sõnavara

1a Rõõmupalliga vaatasime mänguliselt minu tehtud inimkeha kaarte. Kehaosi demonstreerisin nii enda kui ka tema peal. Eesmärgiks oli siis õppida erinevaid kehaosi. Sarnaselt sama vanale Väikemehele meeldisid ka talle need väga. Muudkui tõi neid uuesti vaatamiseks. Lisaks lugesime selle teemalisi eakohaseid raamatuid: (eesti keelseid ei jõudnud raamatukogust laenutada)

3a Väikemehega vaatasime ka vastavaid raamatuid, kuigi viimasel ajal meeldib talle ka üksinda raamatuid vaadata. Lemmikuks oli kahtlemata pop-up raamat, kus ruumiliselt avanevad kõiksugu elundid ja kehaosad (Amazonist). Aga ka eesti keelne “Meie 5 meelt” oli täitsa tore.

1a Rõõmupall nautis eelmisel aastal isetehtud kehapuslelt takjakleepsude küljest võtmist. Juhendi leiab siit. Samal ajal siis kordasime erinevate kehaosade nimetusi:

Väikemehe jaoks oli see liiga lihtne nagu ka eelmisel aastal terve aasta lemmik olnud kihiline anatoomia pusle. Seda pani ta aasta jooksul nii nii palju kordi. Ka tema eale vastav magnetmäng oli nüüdseks liiga kerge:

Seetõttu tegeles ta keerulisemate inimanatoomia materjalidega: magnetpusle ja inimkeha mudeliga. Olin päris üllatunud, et ta tundis enamike siseorganite nimetusi ja ka funktsioone. 🤔 Inimkeha mudel (seda tegime koos, samal ajal siis nimetasin erinevaid elundeid, lasin tal ära tunda vastavaid elundeid ja siis ka nimetada):

Magnetpusle (esimene kord pani ühe kihi ja hakkas nutma, et liiga raske. Aga siis ikka nii tahtis panna ja iga päev muudkui pani):

Kunst

Läbi kunsti on minu arvates ideaalne igasugu teemasid käsitleda, sest laps saab käeliselt olla tegus.

  1. Inimkeha teema: näo meisterdamine – 3a Väikemees sai selgeks, kuidas tuleb ühe käega kääre hoida. Väiksem üritas panna vastu soovile plastiliini suhu panna.

2. Oma nime äratundmine– valge rasvakriidiga kirjutasin lapse nime ja siis ta vesivärvidega värvis

3. Oma vanusele vastava numbri äratundmine – rullis plastiliini, tegi vorme, võttis vormist numbrikujusid välja

Ka väiksem nautis plastiliini. Iga päev korduvalt muudkui avastas seda. Aga pidin jälgima, et ta seda suhu ei paneks.

4. Punase värvi äratundmine (1a-ga) – 3a aitas kodust punaseid esemeid leida. Suurem nimetab ja tunneb ära kõiki värve seega temaga me sellel nädalal värvidega ei tegelenud. Joonistasime väiksega veega punasele paberile, näpuvärvidega, tupsudega, pliiatsite ja rasvakriitidega.

Meeltetegevused

Kuna inimkeha hõlmab endas erinevaid meeli, siis tegime ka erinevaid meelte tegevusi. Enim vaimustasid need väiksemat ning näen, et suurem hakkab vaikselt sellest välja kasvama või soovib teha keerukamaid tegevusi.

Eelkõige armastab väiksem nuusutada küünlaid ja Sentosphere lõhnamängu erinevaid lõhnu. Samuti tegime erinevate helide eristamiseks GALT kuulmismängu. Asjade taktiilne eristamine huvi neile ei pakkunud. Küll on ka hakanud väiksem nautima vett- aina rohkem aega veedab ta kraani all istudes ja kõiksugu vahenditega seal kallates.

Matemaatika

Väiksemaga lugesime kokku ta sõrmi ja varbaid, mis talle väga meeldis.

Suuremaga oli keerulisem. Ta ei tunne ei numbreid, hulkasid.. midagi. Huvi samuti puudub. Tegime temaga selliseid tegevusi, et ta õpiks seostama numbrit ja sellele vastavat hulka, aga mõistsin, et see on liiga abstraktne tema jaoks. Järgmine nädal proovime alustada ikka Montessori mõttes “algusest”: numbrite katsumine, üks-ühele vastavus jne. Olin juba käega löömas, et ahh.. ju on vara, ju pole õige aeg, aga siis märkasin, et ta hakkas oma mängudes asju kokku lugema– miski, mida ta varem pole teinud.

Igapäevaelu

1a: -ise tassist joomine, -lusika ja kahvliga söömine, -materjalidega töötamine laua taga ehk mänguasjade panek ja võtmine kindlast kohast.

Samuti armastab ta asjade kõikjale sisse panekut. Proovisin erinevaid toppimise anumaid, aga väikese smuutitopsi suue oli kõige paremini hetke oskustele vastav.

Tähtede õpe (lugemise ja kirjutamise ettevalmistused)

Jällegist miski, mis on jäänud vahepeal soiku ja mis sellel aastal on eesmärgiks selgeks saada. Alustasime A-ga. Tegin sädelusliimiga papil olevale lõuendile tähed, mida ta katsus. Siin tekkis kohe küsimus, et Montessori järgi peaks alustama väikestest tähtedest, aga suuremad tähed peaks ju ka selgeks saama. Ja siis trükitähena a on hoopis teistsugune. Lõpuks tegin kolm eri varianti. Otsisime neid tähti kõikjal raamatutes, tema nimest jne. Montessori järgi peaks alustama väikestest tähtedest, mida laps saaks hakata ise kirjutama ehk kõigepealt kirjutamine ja siis lugemine. Tundub selline 1+2=3 versus 2+1=3 valik. Eks tuleb lihtsalt katsetada. 🙈

Ja kuna talle meeldib puslesid kokku panna, siis panigi nii oma nimepuslet kui ka tähestikupuslet. Tähestikupusle paneku ajal juhtisin tähelepanu iga sõna esimesele tähele, et tekiks foneetiline kuulmine ja kunagi saaks hakata Montessori keeleõppes levinud “I spy” mängu tegema.

Lisaks hakkasime tegema mustripilte, mis on hetkel üks ta lemmik mänge. Tegime vaheldumisi tähti ja puuvilju. Kujunditükid ostsin Amazonist ja pildid Pinay Homeschoolerilt. Korda mööda keerutasime klambrit ja panime tükke paika.

Kirjutamise jaoks on oluline sõrmede tugevus ja osavus. Seetõttu tegime veel joonistustegevust. Teemaks oli jätkates meelte teemat: joonista, mis sulle maitseb. Pildil on kolli komm. 🥴

Lisaks ka õues käimised, aga vot selline koduõppe nädal oligi. Rasketel hetkedel korrutan endale, et ühe päevaga ei saa midagi selgeks, ei jõua midagi tehtud, aga aastaga jõuab väga palju. Seega üritangi liikuda üks samm korraga. Üks tegevus korraga. Väikemees oli nii põnevil uue teema pärast, tema lemmikteema-toit-, et tegimegi sellega algust.

Meie esimese koduõppe aasta “minu keha” temaatilise nädala tegevustest saab lugeda siit. (Vanuses 13-kuud)

Meie teise koduõppe aasta “minu meeled” ja “kõik minu kohta” temaatilised nädalad (vanuses 25-kuud).

Kui soovid olla uute postitustega kursis, siis liitu meililistiga ja/või jälgi/like Minuperspektiivi Facebooki lehte.

About the author

Comments

  1. Tänan toreda postituse eest! Proovime ka siinseid nippe aastasega kasutama hakata.
    Tahtsin küsida, et kas teil oleks äkki soovitada raamatuid laste kõne arengu kohta (eelistatavalt mitte päris baastasemel), inglise keel on ka väga sobiv. Hea meelega mõistaksin seda teemat paremini ja mõtlesin, et äkki olete midagi arukat lugenud 🙂

Jäta kommentaar