Koduõpe: värvilised viljad

Väikemees on vanuses 38-elukuud ja Rõõmupall 13-elukuud.

Eelneval nädalal olime kõik endiselt kodus tõbised seega ei mingit lasteaeda minekut ja saime jätkata täismahus koduõppega. Väikemehe soovil oli sellel nädalal toiduga seotud teema. Avastasime üheskoos ka päris mitut Montessori õppevahendit.

Meeled

 1. Värvide eristamine:

1a Rõõmupalliga tutvusime rohelise värviga, nt roheliste kleepsude panek paberile, rohelise plastiliiniga tutvumine, rohelise täpimarkeriga täppide tegemine, joonistamine ja rohelise veega vannis käimine. Viimane tekitas elevust eelkõige Väikemehes.

3a Väikemehega tegime primaarvärvide segamist. Segamisaluse printisin siit, tilgutasin vastavad värvid ja Väikemees siis segas erinevaid värve kokku:

Tegime ka kõikvõimalikke katseid värvide segamisega. Kokku oli vist 9 katset sinna hulka ka kristallide moodustamine. Väikemees sai pipeteerida, kallata vedelikke, õige arvu toiduvärvi tilkasid tilgutada, ennustada mis värv tuleb jne. Meil oli küll spetsiaalne värvide GALT teaduskomplekt, aga iseenesest annab toiduvärvidega segades ka mitmeid neist ise teha, nt katset piimaga (tegime seda ka eelmine aasta taluteema raames).

Lisaks uurisime Montessori 3ndat värvikarpi (ostetud Sirenast). Tegin sellele materjalile esitluse vastavalt Montessori albumis soovitatule sama värvi heledate ja tumedate toonide eristamiseks, ent see talle huvi ei pakkunud. Küll sorteeris ta huviga mänguvilju vastava vikerkaare värvi juurde.

2. Suuruse järgi asjade eristamine:

Montessori roosa torn (Sirenast)

3. Maitsmine:

 • erinevad viljad, et toiduvalikus oleks erinevaid värve nagu vikerkaares
 • Kapsakrõpsude valmistamine (õli, seesamiseemned ja 15 minutit 150 kraadises ahjus)

Muusika ja liikumine

Iga õhtu kella 17-18 vahel on/oli poiste omavaheline müramisaeg toas.
Igapäevaselt hommikuti õue minekud.

Kultuur ja teadus: botaanika

Erinevate toidunimede kordamine kasutades Montessori 3-osalisi kaarte (kasutasime vaid kontrollkaarte). Kasutasime Learning Resources vilju (Amazonist). Need kaardid leiab tasuta siit blogist postitusest nimega “vajalikud materjalid”.

Palju lugemist vastaval teemal. Mõlemal poisil olid sellel nädalal omad lemmikud, mida pidime lugema Steniga vaheldumisi miljon korda.
Väikemehe teemakohased raamatud: lemmikuks olid “I can eat a Rainbow” ja “Which food will you choose”.

Rõõmupalli lemmikuks oli lihapallide rääkiv pop-up raamat “On Top Of Spaghetti”.

Suurimaks lemmikuks oli aga aedviljade ja puuviljadega seotud pusled (Amazonist), kus pidi ühendama vilja sisu ja välimuse. Kuna Väikemees on suur puslefänn, siis on pusled hea viis uute teadmiste saamiseks. Ka erinevaid vilju süües juhtisin tähelepanu vilja sisule: seemned, kivi vms.

Kujundipusled olid samuti lemmikud (Amazonist).

Kunst

Väikemees tegi kaks kunstitööd: sidruni mahla pigistamine vesivärvidega värvitud pildile ja mullikilega värvimist.

Matemaatika

Kes oleks arvanud, et matemaatika on raske. 🤔 Õigemini selle toetamine.

Tegime kolme tegevust. Esiteks valmistasin “liivapaberinumbrid” ja siis katsus neid ja nimetasin, mis numbriga on tegu. Kõigepealt nimetamine, siis paluda lapsel ära tunda ja seejärel lapsel ise nimetada.

Tegin ükspäev ka Montessori number rodsi (sinise ja punasega vahend) (Sirenast) esitluse taas kord Montessori albumi soovituse järgi. See peaks siis aitama lapsel mõista erinevaid hulki. Pakkus huvi pulkade panek suuruse järgi karpi tagasi, aga kurtis, et see on liiga raske.

Puuviljade sorteerimist vastavale numbrile soovis teha vaid koos Steniga millegi pärast. Aga tegid mitu korda.

Lugemis-ja kirjutamiseelne õpe

Suur asi oli see, et tegin valmis kõik “liivapaberitähed”, mida siis järjest katsusime. Katsusime A, B, O, I, V ja M tähte. Miks just neid? Sest need tundusid kergemad. Nimetasin ja siis pidi ära tundma. Kusjuures tähed pakkusid suurt huvi ka Rõõmupallile. 😁

Tegin ka kaks A ja B algustähega koti sees avastusmängud ja võimalust proovida kirjutamist manna sisse. See pakkus talle suurt põnevust. Esialgu tegin ise tähti manna sisse, aga hiljem tegime korda mööda.

Igapäevaselt tegime erinevaid joonistamisi, laburüntide lahendamisi, kriipsu tõmbamisi, värvimisi vastavatest lahendusraamatutest. Sest ta sõrmed on väga kohmakad.

Samas Rõõmupall tundis ka huvi, aga talle meeldib eelkõige kriitidega tahvli peale kriipse tõmmata.

Igapäevased oskused

Rõõmupall harjutas asjade avamist:

Väikemehele pakkusid huvi käärid. Sai selgeks lõikamisel õigesti kääride käes hoidmise:

Vot selline tihe nädal.

Kas edaspidi pakuks huvi pigem nädala kaupa tehtud tegevused või üks aine eraldi, näiteks tähtede õpe, geograafia, matemaatika algteadmised jne?

About the author

Comments

 1. Nii palju häid ideid ja läbimõeldud tegevusi. Aitäh! Mulle meeldib teemade kaupa lugeda ja uurida 🙂

 2. Sa oled väga väga hea ema oma lastele! See tundub kõik nii huvitav ja mul tekib hirm, et kuidas ma seda kõike suudan oma lapsele pakkuda kui ta vastvasse ikka jõuab. Mul tekkis küsimus, et kust sa need ideed kõik vôtad ja siis lisaks kõik need asjad tellid? Sa planeerid siis ette tegevusi ja vastavalt sellele tellid kõik vajalikud materjalid ja mängud? Kust kõiki neid Montessori mänge saab? Ma olen oma lapsele (hetkel 7kuud) ka tellinud paar Montessori mänguasja aga need ei huvita teda üldse. Mulle meeldiks lugeda ainete kohta eraldi.

  1. Tere, Piibe!

   Kindlasti on ka koduõpet mitte tegevad emad super head emad. Ega ei peagi lapsele seda pakkuma. Ma arvan, et selline koduõpe on pigem ebatavaline ja mitte norm. Haridus on boonus, privileeg. Seda saab teha siis, kui kõik füüsilised tasandid on kaetud: kodu, toit, uni. Aga tõsi on see, et lapsega koos arendavate tegevuste koos tegemine või uute raamatute lugemine on miljon korda põnevam kui temaga vaba mänguasjadega, nt legode, Muumide või rüütlilossiga mängimine- viimane on täiskasvanuna vaimselt väga raske.

   Ideed leian internetist, Montessorist inspireeritud koduõppe blogidest, raamatutest. Asjad interneti poodidest, sest Eestis üldjuhul tavalised füüsilised mänguasjapoed üpris niru valikuga. Ja sageli ei ole neid asju veel Eestis olemas, mida ma soovin koduõppes kasutada. Rääkimata raamatutest. Ma olen üpris perfektsionistlik ka, iga raamat ei kõlba, mul mingid oma kriteeriumid, millele raamat peab vastama. Kuigi viimasel ajal on ka eesti keelde päris toredaid raamatuid tõlgitud. Montessori vahendite hea valik on Sirenas (neil nüüd ka füüsiliselt pood olemas Tallinnas). Varem tellisin Lätist. Planeerin ette aasta teemad, jooksvalt vaatan, et iga teema juurde oleks uusi huvitavaid raamatuid ja ideid. Näiteks kui kuskil näen eesti keelseid raamatuid vastaval teemal, siis panen selle kirja, et kui see teema peaks tulema, siis saame selle raamatu raamatukogust laenutada.

   7-kuuselt ongi veel vara. Kuni aastani, õigemini kuni 13nda elukuuni on minu lastele huvi pakkunud kõiksugu “suvalised asjad” ning tavapärastel mänguasjadel on väga menu. Ongi huvi pakkunud muusikapillid, lõhnamäng, pallid, ronimine, raamatud jne. Selline keskendumisega mäng hakkabki tulema seal alles 13nda elukuu paiku.

   Aga aitäh tagasiside eest!

Jäta kommentaar