Esimese investeerimisaasta kokkuvõte

Nagu paljud mäletavad, siis kirjutasin kevadel sellest, et hakkasin investeerima. See tundus õudusunenägu, et suudaksin kuidagi raha ka säästa, sest ma olen täpselt see inimene, kes suudab kõik raha kuidagi ära kulutada. Ükskõik, kui palju ma teenin, siis kulub see ka ära. Mis siis sellel aastal muutus? Kas üldse? Mis on saanud mu investeeringutest? Kas sain aasta alguses seatud eesmärgid täidetud?

Esimene samm investeerimisel on see, et peaks olema raha. Tuleks säästa. Nagu ütlesin, siis kipub mul raha ära kuluma. Ja mitte, et ma endale megalt asju ostaks, aga lastega kulub ikka ebanormaalselt palju raha isegi, kui oled enda meelest kokkuhoidlik. Seoses investeerimisega vaatasin sellel aastal enda kulutused tõsisema pilguga üle. Nt hakkasin tööle endale lõunat kaasa tegema, ei telli enam Wolti. Samuti proovin lastele osta rohkem korralikke kasutatud asju. Oma pangakontol mulle eriti käia ei meeldi, sest kui hakata vaatama enda kulusid, siis tundub kõik väga mõistlik kui välja arvata see, et kõik on nii kallis. 😬Kodulaenu euribor tõusis ja tõi umbes 100 eurot laenumakse kallinemise seega eks see ka ikkagi võttis kõhust korra õõnsaks. Seega teadlikum olemine enda väljaminekutest on kindlasti üks oluline osa investeerimisel.

Rääkisime mehega ausamalt üksteisega rahaasjadest, nt tundsin, et tal on mulle rahaliselt väga suured ootused, aga arvestades mu väikese koormusega tööl käimisi ja kulusid (kodulaen, laste asjad, toidukulud osaliselt), siis ei ole ma võimeline maksma hetkel iga aasta ka reiside eest 5000+ eurot. See pole reaalne. Vahetasime välja kodukindlustuse teise vastu, vaatasime üle jooksvad kulud. Poes jälgib mees aina enam toidu ostmisel hindu. Ja me ei käi enam nii palju väljas söömas.

Teiseks sammuks investeerimisel oli kindlasti arusaamine, et kuigi kõige lihtsam on elada säästlikumat elu, siis väga oluline on ka tegeleda enda sissetulekutega. Enda väärtusega, enda oskustega. Mis see praktiliselt muutis mu elus?

  1. Müüsin sellel aastal meie kasutatud asju 787 euro eest. 750 eurot leidsin ka oma sendikontolt, mis oli mitu aastat igalt ostult sente kõrvale pannud.
  2. Vaatasime firmas kriitiliselt üle hambaravi hinnakirja ja mõtlesin ka ise sügavalt läbi, mis on tegelikult minu väärtus. Mis oleks see palk, mida sooviksin? Võrdlesime hindu teiste hambaravidega, aga ka teiste erialadega. Pidasin ka palgaläbirääkimisi. Aga kõige enam pidin ikkagi hästi sügavalt asjad läbi mõtlema. Näiteks, et kui psühholoog teenib tunnis rohkem kui mina koos assistendiga ja seadeldisega, siis äkki on siin mõtlemiskoht? Lihtsalt, äkki.

    Seadsin eesmärgiks käia iga kuu vähemalt X arvu päevi tööl. See küll alati ei õnnestunud, aga vähemalt see pani mind pingutama, et vajadusel leiaksin oma eri põhjustel ära jäänud tööpäevadele asenduspäevad. Ja üritasin mitte haige olla. Hahaa.. kahe väikese lapse kõrvalt. Hea nali, eksole.

Samuti leidsin lisasissetuleku võimalusi, nt kirjutasin hambaarstide ajakirja artikleid: une ja raha teemal. Hakkasin ka tegema une ja seedimise alased nõustamisi. Müüsin oma raamatut ja e-materjale. Seega, kui sul on lapse unega mure, siis soovitan haarata kõigepealt Apollost, Rahva Raamatust või mu kodulehelt endale mu raamat. 😉 Aga olen saanud väga positiivset tagasiside raamatu kohta ka neilt, kes töötavad lastega (ämmaemandad, imetamisnõustajad, lasteaiakasvatajad) ning täiskasvanutelt, keda huvitab mikrobioomi temaatika, tahavad mõista ja aidata oma atoopiaga last. Ka rasedad on lugenud huviga. Seega on raamat meeldinud väga paljudele.

Tegelesin ka enesearenguga. Näiteks võtsin tööalaselt väljakutseid, mida ma varem ei julgenud võtta. Ja sain tegelikult endale üllatuseks väga hästi hakkama. Tegin ka töid, mida varem suunasin enda laiskusest edasi, kuigi tegelikult oskan neid töid väga hästi ja need on tasuvad. Ehk siis lükkasin end enda mugavustsoonist välja, et areneksin hambaravi vallas edasi. Vaadates aastale tagasi ei suuda ma uskuda, et tõesti ületasin kõik oma hirmud ja ebakindlused.

Tähelepanuta ei saa kindlasti jätta ka sellel aastal laste uneraamatu väljaandmist. Kogu see kirjutamine, ise kirjastamine ja turustamine oli ikka meeletult ajakulukas ja raske. Hambaravi ehk ala, mida ma oskan ja tunnen, tundub selle kõige uue kõrval ikka puhkekodu. 😅

Olen kogu selle uneraamatuga enda mugavustsoonist ikka nii kaugele lükatud, et ise ka ei usu. Seda uut, mida on vaja olnud õppida, on olnud nii palju, et ühel hetkel ma ei viitsinud enam isegi stressata selle pärast. Näiteks tegin ise uue kodulehe, tegin eduka Hooandja kampaania, disainisin Canvas plakateid ja Instagrammi postitusi, saatsin pakiautomaatidesse üle 300 raamatu (kogu see pakendamine, pakiautomaatidesse viimine, ümbersuunamised jne), allkirjastasin Apollo ja Rahva Raamatuga lepingud – kogu see raamatupoodidega suhtlus ja tarne, tegin raamatuesitluse ja ainuüksi eelmisel kuul nõustasin une vallas üle 10 pere! Käisin kahes podcastis (üks neist saadeprogressis juba kuulatav!), videokoolitused, loengu perearstidele. Sain tuttavaks oma firma võlu ja valudega, pidin saama oluliselt targemaks Eesti maksusüsteemi ja raamatupidamise vallas. Ja see kõik on õpetanud mulle väga palju. Ning see on alles algus!

Raamatu väljaandmine on aga meeletult kallis lõbu. Eks see ole ka omamoodi investeering, mis ehk järgmisel aastal hakkab millalgi ka sisse tooma. 🙈 Hetkel olen miinuses siis seetõttu, et kõik, mis tuleb sisse läheb otse inglise keelse raamatu tõlkimiseks, toimetamiseks ja kujundamiseks. Pluss lähikuudel peaksin ka uue trüki välja andma, sest mu 1250 raamatu eksemplari tundub, et saavadki esimese kolme kuuga müüdud. Seega ma ise pole veel raamatult midagi saanud enda tehtud töö eest, aga no.. mõtleme suurelt, eksole. Loodan selle aasta lõpuks plussi saada.

Kolmandaks sammuks sai investeerimismaailma teadmiste laiendamine. Nagu kirjutasin, siis lugesin läbi mitmed investeerimise alased raamatud, lugesin erinevate ühisrahastuse platvormide kohta, siit ja sealt blogisid, artikleid. Äripäeva loen rohkem, arutan mehega aktsiate kohta. Üleüldiselt olen avastanud, et väga paljud mehed on üpris teadlikult investeerimismaailma kohta, seega nendega on sel teemal hea vestelda. Olen kuulanud äripäeva raadiot, jälginud erinevate firmade käekäiku. Aga suurimaks toeks on mulle olnud teised naised.

Siit ka samm 4: leidsin endale Facebookist Mastermind grupi ehk mõttekaaslased. Alguses oli meid 8, ent osad tundsid erinevatel põhjustel, et see pole nende jaoks ja hetkel on meid viis. Kõigil samamoodi väikesed beebid ja lapsed ning eesmärk olla hiljemalt 10-15 aasta pärast finantsvaba.

Kohe lisan siia, et finantsvaba ei tähenda minu nägemuses, et ma enam tööd ei teeks. Ei, ma armastan oma tööd. Pigem soovin, et ma ei peaks muretsema. Sest hambaravi nõuab, et oleksin kogu aeg tipp tervise juures, aga mis siis, kui kukun, murran käe? Ei saa kaks kuud töötada? Või mingil põhjusel pole võimeline töötama piisavalt palju. Et mul oleks mingisugune passiivse tulu allikas. Või plaanin minna ülikooli õppejõuks?

Mastermind grupp julgustas mind tegema ära oma firma, Interactive Brokers konto ja LEI koodi, et saaksin ka rahvusvaheliselt aktsiaid osta firma alt. Selle tegemine oli mingi täielik jubedus, sest pidin täitma miljon ankeeti. Lisaks kolisin ikkagi aasta esimeses pooles enamik investeerimisasju firma alla. Ka ühisrahastuses tegin uued kontod firma jaoks. Iga selline asjaajamine on jälle mingi miljon allkirja, dokumenti ja ma ei tea mida. Samuti panin endale paika portfelli strateegia. Hetkel on siis sedasi, et umbes 25% on mul Balti aktsiaid (Tallinna Kaubamaja, Merko, LHV, Enefit green, Coop), ja sama palju välismaa aktsiaid (Berkshire Hattaway, Swedbank), sama palju indekseid (erinevad sp500 fondid ja üks kõrgeid dividende maksev fond) ja sama palju ühisrahastust.

Aga kordan üle selle aasta eesmärgid:

  1. Teenida aastas aktiivselt keskmiselt iga kuu vähemalt 2000 eurot (neto eksole)- TÄIDETUD. Müüsin ju kasutatud asju, tegin unenõustamisi, kirjutasin artikleid.
  2. Investeerida iga kuu minimaalselt 750 eurot – päris iga kuu ei õnnestunud, aga samas mõni kuu investeerisin rohkem, TÄIDETUD
  3. aasta lõpuks oleks mu portfell vähemalt 10000 eurot – TÄIDETUD
  4. Passiivset sissetulekut oleks aasta lõpuks kokku teenitud 200 eurot – teenisin 2329 eurot!! Siia kuuluvad aktsiatelt ja indeksitelt saadud dividendid (235,35 eurot!!), e-loengud, blogis vilkuvad reklaamid (aitäh, et neid talute!), hoolduslehel olemine, tulumaksu tagastus (me olime mitu aastat valesti märkinud ehk tagantjärgi saime avaldusi esitades riigilt üle 400 euro), raha säästukontolt (750 eurot), Montessori koduõppe materjalide müük, finantstulu ühisrahastuse platvormidelt (üle 650 euro!!) TÄIDETUD

Kui vaadata üldiselt mu portfelli seisu, siis olen plussis umbes 390 euroga. Siia on siis arvestatud sisse ka LEI koodi maksumus viieks aastaks, kõiksugu ülekandetasud kui ostsin panga kaudu USA fonde ja aktsiaid ja üldiselt ülikehv aasta turgudel, siis edasi saab minna vaid paremaks. Portfelli aasta tootluseks tuleb umbes 7%. Äripäeva Investor Toomasel on sellel aastal portfell umbes 15% miinuses. Seega ei olegi väga halb tunne.

Kõige paremini läks mul Mintoses ehk ühisrahastuse platvormil, kus aastaseks intressiks XIRR on minu exceli arvutuste järgi hetkel 25,6%. Mul on selline kood, et kui liitud Mintosega ja investeerid 1000 eurot enne 31.jaanuarit, siis saad 50 eurot kohe boonust kätte. Link liitumiseks siin. Ja kuhu olen seal investeerinud? Planet42 laenud (intress 14,5-16,5% aastas), Eleving Groupi ja Creditstari (Soome ja Eesti). Planet 42 on neist parim. Suure tootluse on andnud just see, et olen haaranud mitmetest sellistest cashback võimalustest.

Proovisin sellel aastal ka teisi ühisrahastuse platvorme, aga Mintos oli lemmikuks. Hetkel tiirleb mul raha ka Esketitis, kus on mul aasta tootluseks umbes 17%. Kuna raske on kõiki platvorme hallata korraga, siis valisingi firma alt investeerimiseks just need kaks.

Järgmise aasta eesmärgid tunduvad täiesti ulme, ebareaalsed, aga selliselt ju mõtlema peabki?!

Eesmärgid järgmiseks aastaks:

  1. Teenida aastas aktiivselt keskmiselt kuu kohta 3000 eurot. Haha ma ei tea, kuidas see võimalikuks saab, sest mul kodu üleliigsetest asjadest juba tühjaks müüdud. 🙈😆
  2. Investeerida iga kuu 1000 eurot. Juba 750 oli üliraske. 1000 tundub võimatu.
  3. Aasta lõpuks oleks mu portfell vähemalt 30000 eurot. Ilus number, aga tegelikkuses.. hullumeelne.
  4. Passiivset sissetulekut oleks vähemalt 1500 eurot aasta peale.

    Kõlab ulmefilmi stsenaariumina. Eks ma teen vaikselt oma asja edasi ja loodan parimat. 😀

Soovitan sul ka investeerimisega alustada, sest why not. Rootsis iga teine on investor seega eks see ole ka meil tuleviku trend.

Viskan siia uuesti Mintosega liitumise koodi, millega 1000 eurot investeerides saad Mintoselt 50 eurot lisaks. 🙂 Siin. Teed enda selle lingi kaudu kasutajaks ja voilaa.. iga kuu krõbisev tuleb. Ja muidugi see lause ka, et ma ei anna finantsnõu ja mõtle enda peaga, eksole. 🙂

Mu laste une teemalise raamatu saad kõige soodsamalt osta siit.

Unenõustamise teenused leiad siit.

Aktiivsus-ja tähelepanuhäire, depressiooni ja koolikute ennetamise ja lahendamise e-loengud leiad siit.

Montessorist inspireeritud koduõppe materjalid saad siit.

Kas oled investeerimisega alustanud? Kuidas sul see aasta läks? Mis oli sinu selle aasta kõige tulusam investeerimisinstrument?


About the author

Jäta kommentaar