Koduõpe: öö ja päev metsas

Septembri viimased nädalad. Väikemees on 38-elukuune ja Rõõmupall 13,5-elukuune.

Septembrikuusse mahtus meil lisaks anatoomia ja värviliste viljade teemale ka:

  • Öö ja päev metsas
  • Rõõmupallil kollane värv, riietused
  • Kusjuures öö ja päeva temaatikat tegime ka eelmisel aastal, kui Väikemees oli kahe aastane. Siis keskendusime pigem sellele, mida inimesed öösel teevad.

Alustagem 1a Rõõmupalli koduõppe tegevustest. Teise lapsega on see, et neid asju, mida kodus avastada on kogunenud päris palju ja seetõttu on tal küllaga tegevust. Siiski mõned tegevused olid uued.

Kollase värvi õppimiseks lugesime erinevaid värviraamatuid ja juhtisin sellele igapäevaselt tähelepanu. Käisime kollase veega vannis, kleepisime kleepepaberile kollase paberi tükke, mängisime kollase plastiliiniga ja segasime toidukile all autoga värve. Lisaks ka päikesepildi värvimine.

Igapäevaelu vallas korrastasin ise laste riidekapid ära. Proovisin anda Väikemehele rohkem ise riietumise võimalusi ja Rõõmupalliga korrata riietega seotud sõnavara.

Üritasin rohkem last kaasata toidu tegemisel: banaani hakkimisel.

Väga lemmikuks olid ka erinevad taskulambid. Riiulis vasakul on 1-aastase Rõõmupalli tegevused, vasakul Väikemehe jaoks.

Öö ja päeva temaatika looduses:


Kõigepealt lugesime ööga seotud raamatuid. Kuna olen kaks aastat ebaõnnestunult proovinud metsloomade teemat detsembris teha, siis kuna Väikemees tahtis loomade teemat, siis sidusingi öö ja päeva temaatika seekord metsloomadega.

Rõõmupalli lemmikuks oli raamat:”Kus on karu?”

Kõogepealt tegime mustale paberile tähevormiga mustrit.

Seejärel metsloomade puslede panek kordamaks, kes seal metsas elavad ja loomade sorteerimine öise või päevase eluviisi järgi:

See pusle oli lemmikuks! 29 tükki on täpselt paras! Ostsin selle Sirenast.

Kuna Väikemees ei teadnud, et siil on öise eluviisiga, siis laenutasin raamatukogust veel ühe siili raamatu ja siis lugesime seda ja meisterdasime ka plastiliini ja hambaorkidega siili:

Öise eluviisiga loomakujud olid alati vabaks mänguks ootamas
Mina tegin pruuni siili, aga Väikemees arvas, et üks siil võiks olla hoopis kollane. 🙂 Samal ajal Rõõmupall uuris kollast plastiliini.

Käisime ka metsas seenel.

Tähtede ja kirjutamise õpe:

Iga päev õppisime ühte tähte ja proovisime manna sees neid ka kirjutada. Väikemees valis kas soovib suurt või väikest tähte kirjutada. Kõigepealt siis katsume uut tähte, siis proovime kirjutada ja siis saab ta uurida koti sees olevaid vastava algustähega esemeid. Öö tähe korral olid kotis vaid öökullid. 🙂

Matemaatikaga tegeleda ei jõudnudki, sest võtsin esialgu suuna tähtede õppele ja kõike ei jõua. 🤷‍♀️Lisaks ka lasteaiaga harjutamine ja nii see nädal läkski.

Jätkasime botaanika teemadel (puud), millest kirjutan peagi.

About the author

Jäta kommentaar