Lemmikud pildi-ja võõrkeelsed raamatud väikelapsele

Ma ei tea, kuidas on teistes väikelastega kodudes, aga meil on päris palju võõrkeelseid lasteraamatuid. Miks? Sest need on lahedad, ilusate realistlike piltidega (mõne erandiga) ja elulise sisuga. 😁 Ja eesti keeles ei ole kõiki häid raamatuid ka alati saada (veel). Eelkõige käib jutt pildiraamatutest. Kuna jõulud on tulemas ja raamatud on suurepärane kingitus, siis miks mitte ka siit mõni kingiidee saada.

Raamatute valikul pean oluliseks seda, et pildil kujutatav oleks päris. Päris inimesed tegemas inimeste asju. Mitte loomad riideid kandmas ja tegemas inimeste tegevusi.

Järgnevalt panengi kirja mõned meie lemmikud raamatusarjad ehk kirjutan raamatutest, mis meeldivad Väikemehele ja mida isegi miljon korda lugedes on ka endal tore uuesti lugeda- see on päris tähtis, et ka endal oleks kodus huvitav! 😂 Pealegi arvestades kui lühikese tekstiga on lasteraamatud, siis pole minu jaoks absoluutselt vahet, mis keeles see lause on. Üle ühe korra ma nii kui nii seda lapsele ette ei loe. Ikka kirjeldan pigem seda, mida pildil näen või mis lapse huvi haarab. Aga nüüd siis raamatute juurde.

Cambelli Busy ja First Explorersi sarjad

Need raamatusarjad olid meie kogu pere esimesteks lemmikuteks. Enim lehitsemisi sai see siis, kui Väikemees oli 1-2-aastane ja pikemaid raamatuid kuulata ei suutnud. Liikuvad klapid olid osa rõõmust. Ka praegu 2a4k vanusele saavad need endiselt vaatamist.

Milline neist on lemmik? Kindlasti “Busy Swimming” – see on meil kapsaks loetud, aga ka teised on VÄGA palju lugemist saanud. Igas raamatus on mingisugune põnev koht, mis on olnud meeldejääv ja lapse jaoks haarav. Näiteks “Sea Creatures” liikuva krabi peitmine kivi taha või palju kõneainet pakkunud Brilliant Bugsis” ämblikuvõrgus olnud surnud putukad.

Milline meeldib kõige vähem? Esialgu ei meeldinud Väikemehele väga “Night animals”, aga hiljem meeldis ka see. 🤔

Leslie Patricelli raamatud

Meie esimeseks lemmikuks oli “Potty”, mis oli igapäevane lemmik alates Väikemehe 1,5-aastaseks saades. Neid raamatuid iseloomustab see, et neis on midagi naljakat nii väikesele lapsele kui ka täiskasvanule. Miski, mis paneb muigama, aga samas on väga eluline. Ja muidugi sooneutraalne rõõmsameelne laps.

Näiteks raamatus “Big Kid Bed” see, millise rõõmuga beebi oma uude voodisse magama läheb. Väikemehele teeb nalja see, kuidas sealne beebi hakkab oma voodis teki alt varbaid ja pead välja pistma, sest uni kohe ei tule. Samas kui mind ajab muigama pigem see pilt, kus beebi läheb vaatama, kas vanemad juba magavad ja pildil vanemad teesklevad oma voodis magamist ise raamatuid lugedes. Miski, millest laps pildilt aru ei saa. 🙈😂 Ühesõnaga mõnusa huumoriga raamatud.

Milline neist on lemmik? “Potty”, “Huggy, kissy” ja “Big Kid Bed”. Halloweeni teemaline “Boo” oli ka uskumatu lemmik!

Milline meeldib kõige vähem? Hetkel vist “Toot”, sest puuksunaljad pole veel Väikemeheni jõudnud.

Ravensburgeri “wieso?weshalb?warum?” Junior

See sari on küll vanusele 2-4, kuid meie lemmikuks said need juba siis, kui Väikemees oli natuke üle aastane. Iga Montessori pere kohustuslik kirjandus! 😍👌🏻 Vaikselt on raamatuid muudkui lisandunud, sest need käsitlevad tõesti nii elulisi teemasid ja realistlikult! Pluss mulle väga meeldivad need illustratsioonid. Väikemehele meeldivad klapid, mis hoiab teda tegevuses samal ajal kui selgitan pildil toimuvat. See on äge, et aasta hiljem huvitavad teda juba hoopis uued detailide nendes raamatutes.

Näiteks raamatus “Helfen, teilen, sich vertragen” on nii hästi esile toodud kõiksugu sotsiaalsed situatsioone, kus on vajalik teistega asju jagada, kuidas teisi aidata, erinevad käitumise situatsioonid ning seda kõike lapse jaoks põnevate klappidega.

Kuigi mehega mõlemad mõistame ka saksa keelt, siis enamike nende raamatute puhul pole ma vist kordagi teksti osa lugenud, sest pildid annavad juba ise nii palju kõneainet.

Milline neist on lemmik? – ühte lemmikut ei ole, sest kõik on olnud lemmikud erinevatel perioodidel. Aastaaegade raamatud on siiani olnud vist kõige menukamad, aga ka lapse oskusi puudutav “Was ich alles kann” ja teiste aitamisega seotud “Helfen, teilen, sich vertragen”. Samas viimasel ajal on ta sellest sarjast sünnipäeva ja kodumasinate teemat puudutavate raamatute fänn. 🤷‍♀️

Milline meeldib kõige vähem? – hetkel vist “Am Meer” ehk mere äärset elu puudutav. Ei teagi miks.

Usborne kirjastuse raamatud

Usborne on minu jaoks kvaliteedi märk, sest nende raamatud on nii suurte kui ka väikeste jaoks väga haaravad. Ainult Stenile need väga ei meeldi. 🤔Koolibri on ka hiljaaegu mitmeid nende raamatud tõlkinud eesti keelde.

Meil on Usborne häälteraamatuid, klapiraamatuid, juturaamatuid ning raamatukogust oleme laenutanud ka teadmisteraamatuid.

Ülemises reas häälteraamatu, teises reas klapiraamatud

Häälteraamatutel oli suurim menu vahemikus 7 kuud kuni 1,5-eluaastat. Samas sarjas on ka veel aialindude, džungli ja loomaaia loomade helid.

Ka Usborne maailmakuulus katsumisraamatute sari “This is not my..” meeldis isegi 2-aastasele Väikemehele väga (laenutasime raamatukogust) seega midagi neis raamatutes ikka on. 🤔

Alates 1,5-aastasest, kui Väikemees suutis juba kauem kuulata, hakkasid talle meeldima Usborne klapiraamatud ja juturaamatud. Klapiraamat “Animal Hide-and-Seek” on nüüdseks ka eesti keeles ilmunud. Kõik järgnevad on eri aegadel olnud meeletud lemmikud:

Ma ARMASTAN Farmyard Tales lugude sarja. Ma pole üldse taluinimene, aga need on nii toredad lood ja Väikemehele ka nii meeldivad. Samuti sarjas “Minu esimesed kogemused” olevatest lugudest ei paista Väikemees veel tüdinevat.

Usborne kleepsuraamatutega oleme tutvunud eelkõige viimasel ajal, sest pärast Väikemehe 2-aastaseks saamist on meil kodus suur kleepsuhull. Ka neid on osasid tõlgitud eesti keelde. Kleepsuraamatutest kirjutan ehk õppeaasta lõpus, kui oleme erinevate koduõppe teemade puhul erinevaid proovinud.

Samuti on Usbornel meeletult palju põnevaid raamatuid suurematele lastele. 😍

Milline neist on lemmik? Kuni 1,5-aastaseni olid lemmikud Usborne häälteraamatud. Edasi “Construction sites”, “Minu esimesed kogemused” ja “Farmyard Tales complete book”.

Milline meeldib kõige vähem? Usborne entsüklopeedia laadsed pildiraamatud, kus on erinevate liikide, autode vms klassifikatsioonid.

Wimmelbuchide pildiraamatud

Wimmelbuchide ehk kubisemisraamatute sari hõlmab endas pildiraamatuid, kus on imevähe või olematult teksti, aga pildil toimub palju põnevat. Oleme lugenud ka inglise keelseid sarnase põhimõttega raamatuid, aga saksa keelsed on peajagu üle. Võõrkeelse kirjanduse osakonnas olevad vene keelsed samasisulised on ka täitsa toredad (sageli vastab neile ka saksa või inglise keelne vastav raamat).

Neid loeme iga päev alates Väikemehe 1,5-aastaseks saamisest. Mõni päev nii palju, et endal hakkab juba paha. Õnneks saab siis alati raamatu kõrgemale riiulisse panna ja uue põneva välja võtta.

Peamiselt on neid soetanud meile Sten, sest ühel suveõhtul, kui ta oli juba Väikemehe soovil miljon korda lugenud ühte wimmelbuchi autoraamatut, siis ta tundis, et ta rohkem ei suuda ja tellis meile veel 15 uut. Sageli on need üpris odavad (enamasti 2-7 eurot).

Anne Suessi Wimmelbuchid on klassika, ent igas raamatus on vaid neli suurt pilti.

Näiteks raamatus “Mein Wimmelhaus” pildid on nii kaunid ja vaatamata teksti puudumisee jätkub kõneainet pikaks ajaks. Iga kord avastan sealt midagi uut.

Näiteks raamatust “Das grosse Wimmelbuch” pärit imekaunis pargi pilt. Väikemehe lemmikuks on siin koer, kes tahab kooki süüa, puldiautoga mängivad poisid ja poiss, kes tahab minna karusselliga sõitma.

Milline neist Anne Suessi Wimmelbuchidest on lemmik? Väikemehe arvates vist see jõulu teemaline Wimmelbuch, aga ka metsloomade, talu ja linna teemalised (oligi kolm raamatut koos sari makstes umbes 9 eurot kokku) on väga menukad olnud. Samuti “Mein Wimmelhaus” on hetkel meeletu lemmik- iga õhtu loeme seda juba viimased paar nädalat kuigi see raamat on meil pikalt olnud.

Milline meeldib kõige vähem? Hetkel vist muinasjutu teemaline, kuna see pigem suurematele lastele, kes on muinasjuttude tegelastega kursis. 🤔

F.X. Schmid-sarja ja Ravensburgeri Wimmelbuchid

F.X.Schmid-sarja (ülemine pildirida) wimmelbuchidele iseloomulikuks on see, et seal on ka palju fantaasiat ja ebarealistlikku. Näiteks dinosauruste raamatus on igal leheküljel mõnel dinosaurusel mingisugune veider asi käes, nt vihmavari, peegel vms. Lahe on aga see, et igal leheküljel on välja toodud eri ajastu dinosaurused. Tegelikult kõik dinosaurused ei elanud samal ajal. Samuti on nendes rohkem lehekülgi kui Anne Suessi raamatutes. Ravensburgeri wimmelbuchid on jälle hästi realistlikud ja tavaelu kujutavad. Ei midagi šokeerivat. Näiteks pilt raamatust “Mein grosses Sachen suchen: Tag und Nacht”

Pilt raamatust Wimmelbuch “Fahrzeuge”:

Pildid raamatust “Mein grosses Sachen suchen leiab siit.


Milline on neist lemmik? Kindlasti Ravensburgeri “Mein grosses Sachen suchen: viele, viele Fahrzeuge” kuigi ka see öö ning päeva teemaline meeldis talle väga. Ka F.X.Schmidi Wimmelbuch Fahrzeuge on olnud pikalt lemmik. Samas jõuluteemalist ei ole me veel Väikemehele näidanud.

Milline meeldib kõige vähem? Taas kord muinasjuttude teemaline ja “Mein extra dickes Wimmelbuch (eriti paks wimmelbuch).

Erinevate autorite wimmelbuchid:

Need on erilised selle poolest, et seal lugu jätkub läbi erinevate lehekülgede. Samad tegelased, aga erinevad situatsioonid. Need raamatud mulle illustratsioonide tõttu väga ei meeldi (kuigi olen neid lugenud miljon korda), aga Väikemees ja Sten armastavad neid. Väikemehe lemmikuks on autode ja lasteaia teemaline. Jõuludeks saab ta kindlasti ka lennuki teemalise samast sarjast.

Näiteks autoraamatus esimesel lehel kaekirjak sõidab autoga tööle ja järgmisel lehel on ta kraanajuhina oma päeva alustamas, viimasel raamatus oleval pildi puhkab perega mere peal. Lasteaia raamat on ka sisu poolest päris tore. Seal ka samad tegelased eri lehekülgedel. Näiteks esimesel pildil üks laps võtab lasteaeda hamstri kaasa, teisel pildil kõik paitavad teda, kolmandal pildil jookseb hamster mööda põrandat ja viimasel pildil vist leitakse ta jälle üles. Arvestades kui palju on tegelasi, siis seda avastamisrõõmu on seal ikka väga pikalt.

Lisan siia ka mõned vene keelsed ägedad wimmelbuchid, mille oleme raamatukogust leidnud. Vene keelt me ei oska, aga pildid on põnevad. 😂🙈 Kusjuures mõnes neist on samad tegelased mitmel leheküljel, mis on tore boonus.

Kõige uuemad on meil hetkel pisikeses raamatuformaadis olevad hästi paksud kahepoolsed wimmelbuchid. Ühelt poolt lugema hakates on üks teema ja teiselt poolt teine teema. Dinosaurused – autod, tuletõrjeauto-piraadid, kopp-rüütlikiiver. Hoiatan, et need on väga paksud ja seal on meeletult palju tegevust ehk siis kõneainet jätkub pikaks ajaks. Seal on ka palju ootamatuid ja lapse jaoks põnevust tekitavaid pilte, näiteks kuskil läheb midagi katki või juhtuvad asjad, mis sageli ei juhtu, aga on põnevad, näiteks jäätis kukub maha, haamer kukub segu sisse vms. Samuti on seal tegelasi, keda leiab erinevatelt lehekülgedelt.

Vot sellised lemmikud.

Võib-olla pakuvad huvi ka need raamatute teemalised postitused:

NB! Raamatud ostame enamasti UK või saksa Amazonist, lisasin ka affiliate lingid. Bookdepositoryst saab ka, aga seal transpordi tasu peidetud hinna sisse. Tulebki vaadata, kust tuleb kokkuvõttes odavam. Ühe raamatu kaupa tellides tuleb ehk Bookdepositoryst odavam, aga kui mitu tellida, siis odavam Amazonist.

Kui soovid olla edaspidi kursis uute postitustega, siis saad liituda uudiskirjaga või jälgida minuperspektiivi Facebooki lehte.

Millised on teie pere lemmikud võõrkeelsed raamatusarjad?

About the author

Comments

  1. Richard Scarry omad, aga ennekõike need igapäevatoimetuste, viisakuse jms raamatud, mitte Busytown.

    1. Vaatasin, et need Richard Scarry raamatutes on tõesti igal pildil palju, mida uudistada. Eks see olegi kõige tähtsam, et pildil oleks detaile, sest väga lihtsate piltide järgi saavad lapsele rääkimiseks lõpuks ideed otsa. Olen ise üritanud valida just selliseid pildiraamatuid, kus inimesed teevad inimeste asju ja loomad loomade asju. Et poleks riides loomi, aga eks mõned sellised on meile ka ikka sattunud. Väikelastele meeldivad päris asjadest rääkivad raamatud, kus nad saavad ennast samastada sinna situatsiooni. Kuigi eks lapsed ole nutikad. See pigem mul endal mingisugune kiiks, et näe.. sellised peavad raamatud olema. 😁Aitäh kirjutamast! ☺️🙏🏻

  2. Suur aitäh selle postituse eest!
    Minu laps on ka suur raamatufänn ja tellisin talle kohe mitu kubisemisraamatut (kui tore sõna!)
    Neid on endalgi huvitav vaadata. 🙂

    1. Palun! Anna kindlasti teada, milline raamat osutus lemmikuks! ☺️🙏🏻

Jäta kommentaar