Beebide uneraamatu sissejuhatus ja sisukord

Uskumatu, aga raamatu ilmumine on aina lähemal! Küll kõik võtab ikka kaua aega!

  • Olen peatükke miljon korda korrastanud,
  • Toimetaja on kõik üle vaadanud,
  • Trükikojaga on kõik läbi räägitud, paberid, paksused jms välja valitud,
  • esimesed graafikud ja raamatu värvid valitud,
  • järgmisel nädalal hakkab kujundaja tegelema järjest peatükkide ilusaks timmimisega.
    Oktoobris läheb raamat trükki.

Siin postituses saad lugeda raamatu sissejuhatust ja sisukorda. 🙂

Saad osta siit: www.stoneagesleep.com

Sissejuhatus:

ALLAKÄIK

Beebi uni tekitab ahastust?

Kui Sulle sattus see raamat kätte hetkel, kui oled juba väsimuse viimasel piiril, siis võin käsi südamel kinnitada, et olen samuti olnud beebiga oma füüsiliste võimete piiril. Rasedana ei osanud ma beebi kehva unega kaasnevat õudust ettegi kujutada: tunde kestvad beebi magama panekud (loe: minul nibud imetamisest tulised ja beebi oksendamise-söömise-kakamise rütmis), öösiti 2 t ärkvel ja 2 t magamise tsüklis olek ning mitte kunagi korraga kauem kui 3 t magamine. See oli mu reaalsus.

Püüdsin olla hea ema – lähtuda beebi rütmist, mitte lasta tal nutta, anda beebi soovi põhiselt rinnapiima, ent asi läks aina hullemaks. Mu tervis halvenes, olin vaimselt läbi ja kartsin õhtul magama minna, sest pelgasin, et taas kord ootab ees üks unetu öö. Keeldusin sisimas uskumast, et selline hakitud unest piinamismeetod saab tõesti olla normaalne, aga keegi ei mõistnud mind. Okei, paar päeva hakitud und, aga mitte nädalate viisi. Mu beebi oli elus ja terve, aga mina mitte. Olin hulluks minemas.

Unistasin 2–3 t järjest magamisest. Ükskõik, kuhu suunas vaatasin, sain vaid vastuseid, kuidas „see on normaalne“, „see möödub“, „tuleb ära kannatada“, „minu beebi oli juba sünnist hea magaja“. Mulle tundus, et kõikidel teistel magavad beebid normaalselt, ent mitte minul. Igal ärkvel oldud hetkel otsisin infot, mida saaksin teha, et beebi magaks paremini, kuid miski tavapärane ei toiminud. Isegi, kui beebi oli öösiti vähem aega ärkvel ja uinus kiiresti, ärkas ta ikkagi öösel liiga palju – heal juhul 30–60 minuti tagant terve öö jooksul. 4ndal elukuul unenõustaja poole pöördudes soovitas ta lihtsalt oodata.

Või oleksin pidanud perearstile kurtma, et mu beebi ärkab öösel palju? Alati enne perearsti visiiti oli mu beebi eriti rõõmsameelne ja mõtlesin, et äkki mul on beebile liiga kõrged ootused. Läbi erinevate uuringute 25–40% vanematest tõdeb, et nende beebid ärkavad öösiti liiga palju ja neil on unega probleemid. See pole midagi erilist. Mu lemmik soovituseks oli „naudi seda aega.“ Jep! Naudin seda aega, kui ma mitte ainult füüsiliste vaid ka vaimsete parameetrite järgi hinnates suren! Pluss mu suhe abikaasaga, sest olin silmad lahti ringi liikuv laip. Mida ma küll ometi valesti teen?!

Ma ei tahtnud uskuda, et mu beebi on „katki“. Ometi lugedes beebi une kohta, teadsid kõik, et beebi hea une aluseks on õpetada beebit unetsükleid ühendama ning iseseisvalt uinuma. Vajadusel oodates beebi nutule reageerimisega. Olin ahastuses ja kurb, et pean tegema valiku enda unevajaduse ja instinktiivse käitumise vahel beebi nutule reageerida. See tundus nii vale. Iga kord beebit magama imetades tundsin end süüdi, sest kes poleks kuulnud müüti, et rinnaga uinumine on halb harjumus. Peamiselt tundsin aga pettumust endas. 

Arstiteaduskonna cum laude lõpetaja peaks leidma parima viisi, aga sellel hetkel ma seda ei suutnud. Lahendasin beebi tervisemured muutes oma toitumist ja tegin seda, mis olid läänemaailmas tavapärased unealased soovitused: jälgisin „ideaalseid“ ärkvelolekuaegu, tutvustasin häid uneabisid ja tegime unetreeningut pannes beebi eraldi tuppa magama. See ei meeldinud mulle, mistõttu võtsin teise beebiga eesmärgiks, et jõuan samale tulemusele teist teed pidi. Seejuures kuulates nii enda instinkte kui ka beebit. Ja kui keegi arvab, et teine beebi sattus olema une vallas kergem, siis ei. Ikka samm raskem. 

INFO OMANDAMINE. VALMIS KÕIGEKS 

Kui mõni inimene pelgab eesootavat sünnitust, siis mina kartsin uut beebit ootama jäädes, et ma ei saa uue beebi sündides jälle magada. Unezombi olemise tõttu mitte funktsioneerimine inimese, naise ja emana ei olnud minu jaoks variant. Olin küll saanud oma esimese beebi 7ndaks elukuuks „heaks magajaks“ – läks heas tujus kell 19.30 magama, uinus ise kiirelt, öösel sõi paar korda ning ärkas rõõmsalt mitte varem kui kell 7.00, ent soovisin seekord uue beebiga saada sama tulemuse ilma nututa. 

Olin valmis tegema ükskõik mida, et saavutada järgnevad eesmärgid:

1)    saada endale ja beebile väheste ärkamistega öised uned (eelkõige enda öise une ajal);

2)    aja enda jaoks (õhtul);

3)    beebi nutule alati õigesti reageerida;

4)    imetada beebi soovide põhiselt.

Kui keegi oleks öelnud, et hea une saab siis, kui sukelduda Mariaani süvikusse võluvetika järele, oleksin seda teinud. Olin valmis kõigeks, et saavutada oma väärtustega kooskõlas olevad eesmärgid. 

Lugesin rasedana uuesti läbi kõik kuulsamad beebide une teemalised raamatud, blogid, ostsin ühe unenõustaja esimeste elukuude une programmi ning tegin endale mõned märkmed (40 lk), et uue beebiga vältida vanu ja ka uusi vigu. Olin ju kuulnud, kuidas juba sünnist tuleb teha kõik õigesti, sest muidu hiljem on juba harjumus sees ja siis tulebki nutuga hakata harjumusi ümber muutma. Unenõustajate soovitus juba vastsündinud beebit ärkvel olevana voodisse panna ja vajadusel 5 minutiks nutma jätta tundus minu jaoks hullu inimese jutuna. Beebi nutma jätmine, isegi 1 minutiks, ei olnud minu kui pehmeloomulise emana variant. Soovisin teha õigeid samme beebi parema une suunas, mis oleksid kooskõlas minu instinktidega. 

Omandasin selle info, millel unenõustajad põhinevad, ning olin teadmistega varustatult une lahinguks valmis. Jah, kohati olid seal infos mõned vasturääkivused, nagu paljudes beebiga seotud teadmistes, aga kes olin mina selles kahtlema. Pagan, ma olen ju „lihtsalt hambaarst“. Siiski oli beebide une vallas üks kitsaskoht: beebide kõhugaasid. Teadsin, et kui beebil on kõhugaasid, siis võib hea une ära unustada. Seetõttu lugesin kõikvõimalikku infot, et teada saada, mis neid põhjustab, sest see võimaldaks kõhugaase ennetada ja ka nende tekkimisel õigesti tegutseda. Pole kõhugaase, tuleb ka hea uni. Vähemalt esimese beebi puhul oli toiduvaliku jälgimine osutunud oluliseks teguriks parema une suunas. 

Mäletan, kuidas istusin rasedana põrandal oma tollase 2-aastase kõrval, kui järsku kostus puuks. Ei, see ei olnud minu puuks. See oli lapse puuks. Ja mis on esimene kogenud lapsevanema mõte, kui laps puuksutab? Lapsel on tõenäoliselt kaka häda. Siit tekkis ka hüpotees, et võib-olla beebide gaasimurede põhjuseks on soov kakada? Olin kuulnud, et väikestel beebidel on instinkt hoolitsejale oma sooletegevuse ebamugavustundest märku anda, ja ega mul midagi kaotada ei olnud. Arvestades, et olin parema une jahil valmis kõigeks, siis tegin midagi, mida teeb Eestis vaid 1% vanematest – panin alates sünnist tähele oma beebi hädamärke. Kui beebi andis oma pissi- või kakahädast märku, võtsin tal mähkmed jalast ja hoidsin teda kükkasendis tema selg minu kõhu vastas vastsündinu poti kohal, aidates tal teha häda kergemini, kui see toimuks pikali asendis. 

TAIPAMINE 1 EHK BEEBID OSKAVAD ISE UINUDA SÜNNIST

See kõlab võib-olla super veidralt, aga tänu beebi hädamärkide jälgimisele avastasin, et enamikel öistel ärkamistel ei olnud asi selles, et beebi ei oska magada või et tal oleks kõht tühi, vaid hoopis selles, et teda äratas unest pissihäda. Täpselt samamoodi nagu mind rasedana. Selgus, et beebid oskavad nii ise uinuda kui ka pikalt magada sünnist alates, kui kõik nende vajadused on täidetud ning neil pole seedehäireid.

Tükk tüki haaval lõi beebi hädavajaduse tundma õppimine kõikuma kogu mu teadmiste pagasi, mida beebide kohta teadsin. See oli üks, aga mitte ainuke puuduv pusletükk, mis aitas tuua selgust. Arstina tean, et kui mõista ennetatava probleemi põhjust, on võimalik seda ka ära hoida ja õigesti lahendada. Kui probleemi põhjust ei tea, siis on ka lahendus vigane. Kuna enamik läänemaailmast ei tea beebi hädamärkide kohta midagi, siis pole ka ime, et info beebide toitmise murede, kõhugaaside, refluksi, koolikute, une ja ärkveloleku kohta on niivõrd puudulik ja ebaloogiline.

Kõikuma löönud teadmistele vaatamata üritasin teise beebiga tublilt jälgida kõiki tavapäraseid unenõustajate soovitusi. Näiteks „õpetasin“ beebi nututa iseseisvalt üksinda uinuma teiseks elukuuks, beebi oskas unetsükleid ühendada. Kuigi beebi oskas iseseisvalt ilma lutita oma voodis uinuda ja magas eelnevalt 5–7 t öösel ärkamata, siis täpselt 3-kuuseks saades hakkas ta ärkama iga 2 t tagant. Heal juhul. Sarnaselt esimesele lapsele kordus teisega sama: ärkamised iga 30–60 minuti tagant, millele lisandusid peagi ka kõhugaasid. Olin pettunud. Olin teadmiste mõttes jõudnud ummikusse, sest nendest soovitustest ei piisanud uneprobleemide ennetamiseks. Otsisin vastuseid läbides Austraalia teaduspõhise beebide unekoolituse Possums, aga tundsin, et ka neil on osad une alased pusletükid veel puudu. Vähemalt ei piisanud mulle neist, et oma beebi unemured lahendada.

TAIPAMINE 2 EHK VISIOON MINEVIKUST

Tegin pea tühjaks ja alustasin mõtlemist puhtalt lehelt. Ilmselgelt piirasid mu mõtlemist varem omandatud une teadmised. Olin kastis, aga pidin hakkama mõtlema piiridest välja.

Panin silmad kinni ja mõtlesin. Uni pole õpitav. Uni on elu baasvajadus. Emad on loodud beebile vastama. Beebid on loodud laskma emal magada. Mõtlesin sellele, mida oleksin teinud ja pidanud normaalseks emana 10 000 aastat tagasi. Miks on läänemaailma beebidel kõhugaasid? Miks nad nii palju nutavad? Miks nad ärkavad öösiti nii palju? Miks on siin nii kõrge imiku äkksurma esinemine? Miks läänemaailma naistel on nii palju probleeme imetamisega? Miks need mulle instinktiivselt ebanormaalsed asjad tunduvad olevat nii levinud? Ja seal see vastus oligi!

Probleemiks oleme me ise. Me oleme tehnoloogiaajastul unustanud, et inimesed on imetajad, primaadid, kes on miljoneid aastaid elanud ühtmoodi tingimustes ning nüüd on kõik väga kiiresti muutunud. Beebid on arengult ebaküpsed, kiviaja beebid, kes ei mõista meie kultuurilisi ootusi ega kohandu meie elustiili ning keskkonnaga nii nagu ootame. Beebid pole katki. Konflikt ei ole selles, et peab valima, kelle vajadused on tähtsad – kas ema või beebi – ja kes kannatab. See on meie instinktide ja kultuuri vaheline vastuolu. Me ise oma elustiili ja ootustega oleme lapse halva une eest vastutavad. 

Selle asemel, et lugeda beebide une normaalsuse kohta inimestelt, kes ei mõista isegi beebide baasvajadust hoida puhtust, siis hakkasin kõigepealt lugema teadusartikleid inimkultuuride kohta, kes elavad võimalikult sarnaselt sellele nagu inimesed kunagi ammu elasid – kelle beebid ei nuta ja kelle jaoks beebi gaasimured ja unehäired tekitavad imestust. Mida nad teevad teistmoodi?! Sellel hetkel, kui hakkasin nägema beebisid kui inimesi nagu Sina ja mina, ainult kiviajast, siis muutus kõik kokku loogiliseks pildiks. See lähtepunkt aitas mul kokku panna kujuteldava pusle servatükid.

TAIPAMINE 3 EHK UUED TEADMISED 

Seejärel lugesin sadu teadusuuringuid erinevatest valdkondadest: evolutsioonist, antropoloogiast (inimese kujunemisloost), imetamisest, seedimisest, neuroloogiast, ööpäevarütmidest, täiskasvanute unehäiretest, vaimsest tervisest ning mikrobioomist. Need olid pusle sisu tükid. Sorteerisin need esmalt korduvate teemade järgi ja siis vaatasin, kas joonistuvad välja ühenduskohad. Ja see, mis ma avastasin, oli minu arvates väga unikaalne ja oluline. 

See raamat erineb kõigist teistest une teemalistest raamatutest, kursustest, koolitustest, sest siin on 9 suurt uut fundamentaalset teadmist. Nende puhul pole varem aru saadud, et need on niivõrd olulised (lapse) une mõjutajad:

  1. Kaka-ja pissihäda mõju unele.
  2. Seedesüsteemis elavate mikroobide mõju ajutegevusele ja unele.
  3. Vitamiinide ja mineraalide mõju unele. 
  4. (Imetava ema) toitumise mõju (beebi) unele.
  5. Ebaküpse seedesüsteemi mõju unele.
  6. Hommikuse ärkamise konkreetse kellaaja mõju unevajadusele ja unerütmile. 
  7. Vastavalt kellaajale väsimuse erinev kogenemine.
  8. Lähedusvajaduse mõju unele. 
  9. Erinevatel aastaaegadel oleva valguse ja pimeduse hulga mõju unerütmile. 

Oleksin teinud mida iganes, et mul oleks olnud juba esimese beebiga see info, mis Sul on tänu sellele raamatule täna. Seetõttu jagan Sinuga tehtud vigu, teadmisi ja õppetunde, et Sul oleks une vallas kergem. 

Luban, et isegi kui oled enda arvates juba kõik beebide une kohta teada saanud, siis see raamat raputab Su beebidega seotud maailmapildi korralikult paigast. Kui soovid võimatut, nagu soovisin minagi, ehk siis beebile alati vastata, soovi korral süümepiinadeta imetada ja öiseid pikemaid uneblokke, siis tulebki olla valmis proovima asju, mida varem ei ole teinud. Ma usun, et Sa naudid seda, sest see uus une alane maailmapilt on teaduspõhine, loogiline ja kooskõlas Su instinktidega.

Me saame teada, miks inimene magab halvasti, kui saame teada, mis toimub ta ajus ja soolestikus. Inimene on tervik ja uni on tervise peegelpilt. Seetõttu ongi mõnikord sedasi, et uneprobleeme ei saa lahendada une tasandil, sest probleem on mujal kehas. Mõnikord toob unepuudus endaga kaasa terviseprobleemid ja mõnikord toovad terviseprobleemid kehva une. Seepärast pole see raamat ainult unest, vaid kõigest, mis aju ja und mõjutab. Leiad siit raamatust viiteid autismile, aktiivsus- ja tähelepanuhäirele, depressioonile, ärevusele, allergiatele, atoopiale, ärritatud soole sündroomile ja toidutalumatusele.

Tänu nendele uutele teadmistele: 

  • Sain beebi alati kiiresti magama ükskõik, millise beebit toetava uinumise viisi valisin.
  • Ei mingit stressi päevaunede pärast.
  • Ei mingit ööde kaupa pikalt ärkvel olemist. 
  • Sain õhtul aja endale. 
  • Sain kuni 3nda elukuuni ja alates 7ndast elukuust öösiti 3-5 t ärkamisteta magava lapse. 
  • Sain reageerida beebi nutule nii kiiresti nagu mu instinktid mulle ütlevad, sekunditega. 
  • Sain imetada beebit ta soovide põhiselt. Ei mingit kella jälgimist.
  • Sain toetada beebi empaatia ja kõne arengut. 
  • Ei mingit enne kella 6 hommikusi ärkamisi.
  • Sain beebiga hea kontakti ja üksteise mõistmise.
  • Sain uue nägemuse tervislikest elu harjumustest, et hoida enda ja pereliikmete tervist. 
  • Sain tänu heale unele väga rõõmsameelse beebi. 
  • Sain kontrolli und mõjutavate tegurite üle, et eemaldada takistused, mis ei võimalda beebil hästi magada. 

OTSETEE EKSPERDIKS

Oooot.. oot. Küsid, et kus on konks. See kõlab liiga hästi, et olla tõsi. 

Konks on selles, et inimestena soovime lihtsaid ja kiireid lahendusi, mille puhul ei peaks pingutama. Et ei peaks ennast muutma, vaid pigem, et teised meie ümber muutuksid. Me oleme mugavad. Me tahame pigem kaastunnet ja lohutust, kui end pingutada. Siiski lihtsad ja kiired lahendused komplekse probleemi lahendusena on harva õiged. Beebide uni on nagu suur puslepilt, mida tuleb lahendada mitmest küljest korraga. Ei ole nii, et üks pusletükk paneb kogu pildi kokku. See pole see raamat, kus hoian Su kätt ja nutame koos. Ei. See on raamat, kus olevad soovitused innustavad elama tervislikumat elu. Tegutsema. 

Ma ei luba, et Su beebi hakkab ise üksinda uinuma ja magama oma toas öösel ärkamata. Samuti ma ei väida, et päris probleemidega tegelemine on lihtne. Põhjuseid, miks beebi ei maga hästi, on alati mitu tasandit. Seetõttu on oluline mõista, et beebide uni pole suure läbimurde lugu. Lastega ega elus see nii ei käi. Isegi, kui kõrvalt võib tunduda, et kellelgi on läbi ja lõhki üks edulugu, on see enamasti olnud samm sammu haaval õiges suunas liikumine. Iga päev uuesti ja uuesti õigete sammude tegemine. Ei ole ühte võlusoovitust, mis kõik uneprobleemid lahendaks. Aga tänu sellele raamatule on Sul peagi abiks need õiged sammud. Sinust saab nii lapse kui ka enda une ekspert.

Une eksperdiks ei saada niisama. Selleks, et päriselt asjadest aru saada, on raamat jaotatud seitsmeks sammuks. Iga samm sisaldab mitut peatükki, milles leiduvad teadmised aitavad kujundada Su hoiakuid, purustavad müüte ning annavad uusi oskusi, mida saad kohe praktikas kasutada. Aitan Sul saada kontrolli oma elu ja tervise üle. Samas tean, kui raske on väsinuna millelegi keskenduda. Seetõttu leiad iga peatüki lõpust minu õppetunnid, mis võtavad lühidalt kokku kõik vastava peatüki olulisemad mõtted.

SAMM 1: VUNDAMENDI LOOMINE

  1. Kõigepealt seame suured eesmärgid une vallas, arvestades Su väärtusi, ning vaatame, kuidas leida tasakaal kõigi pereliikmete vajaduste vahel. (RASEDA SÜMBOL)

2.  Seejärel vaatame, kuida hoolitseda enda vajaduste eest ja parandada enda und. 

  1. Saad une alased baasteadmised. (RASEDA SÜMBOL)

SAMM 2: UNE NORMAALSUS

4.  Saad teada, mis on beebi öise une puhul normaalne ja mis ei ole.

5.  Saad teada, miks beebid öösiti ärkavad

6.  Seejärel vaatame palju und laps võiks ööpäevas vajada ja kuidas seda muuta.

SAMM 3: KUS MAGADA JA KUIDAS UINUDA

7.  Käsitlen põhjalikult, kus on tegelikult beebil kõige turvalisem magada. Saad teada ka turvalise koosmagamise kohta. (RASEDA SÜMBOL)

  1. Annan nippe beebi üksinda magamiseks. (RASEDA SÜMBOL)
  2. Saad teada, kuidas beebid uinuvad ja millal tuleb uni. 

SAMM 4: BEEBI VAJADUSTE TÄITMINE

10. Vaatame üle, mis on viga tavapärasel unetreeningul ning miks ma seda teise lapsega teha ei tahtnud. Saad teada vaimse stressi mõjust unele ja mida arvata beebi nutmisest.

 11. Õpid tundma beebi nälja märguandeid.

12. Õpid tundma ja oluliseks pidama beebi hädamärke.

SAMM 5: UNEMUSTRITE MUUTMINE – ÖÖPÄEVARÜTMID

13.  Alustame kõige olulisemast ehk hommikusest ärkamise ajast. 

  1. Mõistad, kuidas inimese ärkvelolek ja millised päevased tegevused mõjutavad und.
  2. Saad kõik vastused lõunaunede kohta.
  3. Räägime ideaalsest ööune keskkonnast ja sellest, millal öine uni tuleb. 

SAMM 6: TOIDU MÕJU UNELE

17.  Saad teada söömise aja ja toidu koostise mõjust unele.

18. Saad teada, mida aju vajab une meisterdamiseks ja mis rolli mängivad siin soolestikus elavad mikroobid. ERIPEATÜKK

19.  Siis vaatame ema mikroobide mõju beebi unele.

20.  Jätkame seedehäirete mõjuga ehk saad teada kõik beebide ebaküpsest seedesüsteemist, toidutalumatusest ja kõhugaasidest.

21. Saad teada, mis toitu tuleks hea une nimel vältida ja mida rohkem süüa. 

22. Nahaprobleemide ja toiduallergiate seosest unega. ERIPEATÜKK

SAMM 7: KORDUVAD MURED JA LAHENDUSED

23. Väljakutsed ja päeva rütmid erinevas eas. Siia olen koondanud kõik, mis aitab Sul vastavalt beebi eale seada ootusi, teha päevaplaane ja leida lahendusi. (Raseda sümbol)

Sisukord:

About the author

Jäta kommentaar