Väikemehe koduõpe: jää ja elu poolustel

Jaanuari 5.nädal. Väikemees on 18-elukuune. 

Kuigi meil kodus jätkub endiselt autode-lennukite temaatika (lõputult loeme lennujaamade ja lennukite kohta rääkimata paberlennukite ja mängulennukitega mängimisest), siis sellel nädalal lisasin ka uue teema, mille eesmärgiks oli tutvuda poolustel elavate loomade-lindudega ning avastada jääd.

Keeleõpe

Väikemees tunneb nimepidi ära enamiku poolustel elavaid loomi, sh jääkaru, polaarrebane, pingviin, morsk, hüljes jne, mis ma subjektiivselt arvan, et on selles vanuses piisav. Seetõttu keskendusime sellel nädalal pigem nende elukohaga seotud meelelistele tegevustele.

Pealegi on mängu käigus hea teadmisi korrata ning teha uusi avastusi.

Sensoorne tegevus kombineeritud kunstiga (ca 45 minutit esimene kord)

Jääga tutvumine ja selle värvimine. Pooluste loomadega ja nende elukohaga tutvumine. 

Kõigepealt värvisime pintsliga vesivärvidega kui ka näpuvärvidega jäätükke – meil juhuslikult olid kalakujulised.

EF716CAC-454C-4180-936E-23AC535C6850

Seejärel kallasin plastkarpi jääkülma vee ning palusin Väikemehel tuua sinna sisse kõik meie vaalad. Mis võiks olla lahedam, kui emmega koos jäätükkidega hulpivas külmas vees mängimine? Juba vaalad külmas vees ujumas ja jäätükkide sulamise uurimine andis palju kõneainet ja mänguideid. (Emakeel)

D68A6F30-52A6-429D-A054-30761FCB9C4F

Tegin ka “lumeala” (vatt, valged tupsud jne), kuhu palusin tal tuua erinevaid poolustel elavaid loomi (nimetades vastavad loomad nimeliselt) ning näitasin, kuidas hülged ujuvad ja siis vahepeal lume peale puhkama suunduvad. Oi, see meeldis talle! Küll oli vaja vaalad lume peale puhkama panna ja siis jälle vette ja nii kõigi loomadega miljon korda!

Seejärel sai ta veel korduvalt külma vett juurde kallata ning vee kohal “hõljuva” liustikuna kasutasin hõbepaberit. Sinna peale loomakujukeste panek nõudis Väikemehelt tõsist keskendumist ja pakkus samuti palju avastusrõõmu. (Peenmotoorika)

13BDFC17-22A9-46DA-BFCB-F102152326DB

Tegevuse lõppedes aitas Väikemees asjad ära koristada: aitas vee kastist ära kallata, loomad rätikuga kuivatada ning tagasi oma tuppa viia. (Keskkonna hoidmine)

Paaril päeval sai tehtud ka mänguasjade jää seest välja uuristamist, aga pigem eelistas ta oodata, millal need ise sooja duššivee abil välja sulavad (Sten tegi kohe kausitäiega). Siiski pakkus see pikalt tegevust.

Kunst

Sellel nädalal oli vabategevus.

Vesivärvide ja näpuvärvide puhul teab ta, mis sahtlis need asuvad ja soovi korral küsib minult (ei ole võimalik ruumipuuduse tõttu kõike ilusti nähtavale panna).

Pliiatsid ja täpimarkerid on alati saadaval. Viimased on ta hetke lemmikud, sest ta oskab neilt nüüd korki maha keerata ja siis peale panna. 

Praktiline elu

Söögitegemine:on hetke üks lemmiktegevusi! Alati, kui teen süüa, siis on mingi tegevus, mida ka tema saab teha.

Eelmise nädala kaneelirullide vaimustus oli meil mõlemal suur, mistõttu jätkasime piruka lainel, et saaks õpitut kohe korrata. Väikemees sai tainast rullida, jahu taignale tõsta (panin jahu Ja lusika kausikesse valmis), piruka sisu lusikaga ettenäidatud kohta tõsta ning muidugi hiljem pirukaid süüa. 🙂

Näitasin talle, kuidas hakkimislaualt käega tasakesi hakitud toidutükid potti lükata, mis õnnestus tal üllatavalt edukalt. Ainult paar tükki kukkus maha, millele juhtisin tähelepanu ja seejärel ma ei mäletagi, mis nendest sai- tõenäoliselt sõi ära. XD

Täitsa ise saab ta pärast selle nädala harjutamisi hakkama lahtitehtud pakis olevate köögi-ja/või juurviljade potti kallamisega. Kusjuures ükski tükk ei kukkunud maha! Ma võin varsti kogu supitegemise tema kätte usaldada! 

Kuna ta on suur kallamise fänn, siis olgu selleks pannkoogi taigna jaoks piima kallamine või toidukoore panek pasta sisse- ammu enam ei lase tal seda minul teha, ikka tema ise. Hoian kõrval hinge kinni, et palju küll põrandale seekord pritsib, aga enamasti pääsen puhtalt.

Enese hügieen: Potil käib ilusti ja annab ka väga täpselt märku, millal on ja millal pole vaja minna. Vahepeal on mul “natuke” raske uskuda, et tal pole häda, kui ta pole nt viimased 4h hädal käinud, aga 99% juhtudest on tal õigus.

Pükste alla ja üles tõmbamine on veel õppefaasis. Lõtvade pükstega õnnestub, ent tihedalt olevate pükstega on tegu võimatu ülesandega.

Keskkonna hoidmine: sellel nädalal oleme harjutanud riiulist kandikul tegevuse võtmist ja kui tegevus tehtud, siis selle tagasi panekut. Vahepeal on see protsess isegi huvitavam, kui kandikul olev tegevus.

Motoorika

Peenmotoorika: tutvustasin mitmel päeval pesulõksusid pannes neid kõiksugu esemete külge ja näitasin, kuidas neid sealt ära võtta.

Tupsude tõstmine tangidega veel ei õnnestunud.

Üldmotoorika: ei midagi uut.


Matemaatika

Ühe ja kahe hulga eristamine kõiksugu ettetulevates situatsioonides.

Värvide järgi samasuguste sorteerimine (kordamine):

1. Tupsud sama värvi kaussidele 

A5D17C72-B234-4C46-8DF4-243BD128E46F

2. Kujundid sama värvi pulkadele (esialgu panin iga värvi kujundit vaid ühe kandikule)
8A41BEE5-B259-4011-B9E8-EA1D7E591053

Nende tegevustega on tal huvi nii ja naa. Vahepeal tundub, et saab väga hästi aru, kuhu ma eeldan, et võiks sorteeritava panna, aga tal vahepeal tekivad mingid oma ideed, kuidas asju sorteerida, nt kõik kujundid ühe pulga otsa vms.

Kokkuvõttes sai ikka midagi tehtud kuigi lund ei olnud!  🙂

About the author

Jäta kommentaar