Väikemehe koduõpe: söögitegu, ilmastik (22.elukuu)

Mai 4. nädal. Väikemees on 22,5-elukuune. 

Selle nädala põhiline koduõppe tegevuste rõhuasetus oli tegevustel, mida igapäeva elus läheb väga vaja ja tuleb palju ette, nagu seda on söögi tegemine ja koristamine.

Samuti uurisime koos aastaaegadega kaasas käivaid erinevaid ilmastiku olusid, mis on ideaalne sissejuhatus geograafiasse.

 

Igapäeva elu tegevused

Söögitegemise vallas olin selleks nädalaks planeerinud:

1) apelsini mahla pressimine:

E7A22AC3-ED9C-48B6-AF65-C13C84E18574

See meeletult Väikemehele meeldis, mistõttu oli see esimene asi, mida ta igal hommikul soovis teha. Õnneks pärast kuute hommikut iga päev apelsini mahla joomist sai tal sellest isu täis. 😁 (komplekti laenutasime Viafreedomi Montessori “mänguasjade” laenutusest). Spetsiaalselt ei ole ostnud neid vahendeid, et ennetada kahjulikku mõju hammastele.

2) pitsa tegemine:

Kōigepealt rääkisin, et hakkame paari päeva pärast pitsat tegema. Kuna kodus oli päris palju pitsa tegemisest juttu (mis taigen teha, mis pitsa komponente on vaja poest osta), siis usun, et see tekitas Väikemehes huvi. Järsku soovis ta väga lugeda pitsa tegemist kirjeldavat raamatut, millest sai peagi selle nädala lemmik raamat. Seal on äärmise detailsusega kogu pitsa tegemise protsess välja toodud, nt kuidas poiss läheb isaga aeda tomatit korjama ja siis mida on taigna tegemiseks vaja, kuidas tainast sõtkutakse ja hiljem kõik koos perega laua taga süüakse. Väga sobilik Montessori peredele. 😉

671DCF63-7CDE-45E3-815F-4ACE88AD9028

Kui teooria selge, siis asusime praktika juurde:

B6449725-387F-4EF3-AA59-81C289F1A691

Iga üks tegi pitsa enda maitse järgi. Kasutasime nami-nami pitsapõhja retsepti (saime sellest neli pitsat). Tomatikastme ostsin Viimsi Keskuse Itaalia poest. Väikemees pole suur pitsa söömise sõber (sest sõi juba pitsa tegemise ajal kõhu täis?), aga pitsa tegemine kui protsess meeldis talle väga. Tundub, et edaspidi teemegi vaid kodus ise pitsasid. 

Käelise osavuse harjutamiseks oli kindlasti kõige kasulikum taigna rullimine palliks (ahju kerkima panekuks).

3) laste noaga lõikamine:

4B2111C2-0F61-4E60-9A39-A1C31B5106D3
Siiani olen tal lasknud lõigata vaid lõikuriga (vt esimest kodukooli postitust siit). Nüüd lasin lõigata pehmet toitu nagu selleks on tofu. Esialgu soovitasin tal ühte kätt tofu lõikamisel hoida selja taga, aga lõpuks ikkagi tegi nii nagu talle mugav tundus ja kuna noal on tömp (kutsu ninaga) ots, siis ma väga ei muretsenud. Väikelastele mõeldud noa tellisin amazonist. Tõenäoliselt leidub sarnaseid ka Eestis.

Parim retsept tofu maitsvaks tegemiseks: palju sojaõli ja pressitud apelsini mahla. 😉

4) küpsisekoogi tegemine (plaaniväline):

574C8C61-4638-42C8-AFE1-AE0314B4C136

Segas hapukoore ja kohupiima, kastis küpsiseid sojapiima sisse, määris moosi. Ilmselgelt vajas juhendamist ja nagu pildil näha, siis nii mõnigi küpsis läks esialgu katki ja/või pidi seda maitsma. 😀

Keskkonna hoidmise tegevused:

Montessori pedagoogika järgi esineb lastel vanuses 1-3 tundlik periood korrale, mis tähendab, et laps naudib seda, kui asjad toimuvad tuttavas järjekorras (nt ühesugune magamamineku rituaal) ja asjadel on oma kindel koht. Muidugi kõik algab enese eeskujust, et kui innuga ise kodutoiminguid teed ja milline on see “norm”, mida lapsele kodu korras hoidmisel presenteerid. Aga selles vanuses on lapsed selle suhtes eriti tähelepanelikud ja soovivad ka nii teha nagu teised ees teevad.

Korrastamishuvi annab selles eas märku erineval viisil, nt naudib Väikemees autosid/loomakujukesi/superkangelasi rivvi asetada. See on tal kodus lemmik mänguks. Poes ka mänguasjariiulist võtab kõik lahtised autod, paneb ilusti järjekorda, hingab rahulolevalt ja siis paneb kõik asjad tagasi riiulil olnud kasti sisse. 😂 Ilmselgelt viitab see ajale, kus minu soovitused: enne uut mängu riiulist ei võta, kui paneme eelmise tagasi, peaksid vilja kandma. 40% juhtudest on tal see endal meeles.

Sellel nädalal sai Väikemees proovida uut tegevust, milleks oli nõudepesu Seda võimalust meil tihti ei ole, sest enamasti tahab nõusid mul mees pesta. 😀

015BF365-2A0B-486A-A5C8-18E0083A32AE

Üle pika aja võtsin välja ka harja ja kühvli, mida lisaks kodus kiirelt puhastamisele kasutasime ka mänguväljakul liivakasti serva puhastamisel. Ohh.. seda hämmingut, kui vanaema juures Väikemees hari käes asus liivakasti serva puhastama – kõik vaatasid ja imetlesid, kui väike ja töökas mesimumm meil on.

Enese eest hoolitsemise tegevused

Uusi tegevusi ei olnud. Vana kordamine.

– Kodus olles käib enamasti ise oma väikesel potil, võtab huvitavad mänguasjad kaasa ja käib hädal ise ära. Kui teinud raskema häda, siis tuleb annab märku, et vaja oleks tagumikku pühkida. Kodust väljas annab märku, kui soovib minna, aga vahepeal tuletame ka ise meelde. Käib rõõmuga. Hetkel veel öised mähkud, endiselt iga kolmas öö on kuiv. Õues käies oleme seoses soojade ilmadega kasutanud rohkem ka õues pissimise võimalust- meil kaasaskäiv “reisipott” alati kaasas. Kerge häda korral annan talle paberi ja pühib end ise kuivaks. 

koju tulles läheb meelde tuletamisel käsi pesema. Üldiselt peseb ise käsi, kui nt sädelusliimiga pigistades, kineetilise liivaga mängides vms lähevad käed mustaks. Kuivatab ka ise käed. 

annab märku, kui riided on märjad, näiteks kui käsi pestes saab pluus märjaks, siis palub selle seljast võtta.

peseb ennast dušši all juba viimased kuud ise, nt kui pärast sööki väga määrdunud.

-hambapesu kohta kuuldes enamasti esialgu pahandab ja jookseb eest ära, aga siis kui heidab pikali, siis teeb ilusti suu lahti ja laseb hambad ära pesta.

Sotsiaalne käitumine:

Olen päris rõõmus, et lapsi on mänguväljakutel nii palju, sest see tähendab seda, et Väikemees saab õppida kannatlikkust, nt soovides kellegi käes olevat mänguasja tuleb ju oodata kuni teine laps sellega mängimise lõpetab. Ja seda, et kõiki mänguasju mänguplatsil ei saa enda juurde kuhjata, tuleb jagada, valida ka teisele lapsele midagi huvitavat ja talle see viia.

Meelte tegevused

Visuaalne meel: värvid

Stanfordi ülikoolis tehtud uuringust ilmnes, et värvide meeldejätmine paraneb märgatavalt, kui öelda väikelapsele mitte: “See on punane pall,” vaid hoopis: “See pall on punane.” Väikelapse ajul on raske eristada omadussõnu ja seetõttu võib ta arvata, et punane tähendab nimisõna (info siit). Üritasin värvidest rääkides seda tähele panna ja mulle subjektiivselt tundus, et sellel on tõesti ilmet.

1) Valmistasin ette järgneva värvide harjutamise ja käe-silma koordinatsiooni mängu (idee siit). Mängu eesmärgiks oli proovida, kas laps osutab küsimisel erinevatele värvidele ning leiab üles teise sama värvi koha. Lisaks ka käelise osavuse harjutamine.

4EB32807-6BA1-4BC0-843D-C1932A32262D

Selgus, et ta tunneb neid värve ja tegu on ühe väga põneva tegevusega tema jaoks.

Kasutasin kaerahelveste pakki, katsin valge paberiga ning tegin augud, kust saaks värvilisi pulki läbi pista. Ühel pool olid punase, kollase ja sinise värviga tähistatud augud ja teisel pool oranž, lilla ja roheline. Viga oli need teha rasvakriitidega, aga mängu need ei seganud.

2) Värvide harjutamiseks meeldis ka selline mäng: samasuguse värviga autole vastavat värvi parkimiskoha leidmine.

C2BB6E30-66F5-4A77-BA55-9737260B52EF

Lõhnameel: nuusutasime õues leiduvaid sireleid!

Emakeel

Iga nädal üritan ikka mingisugust tegevust ka tähtedega seoses Väikemehele pakkuda, et tähed saaksid mängu hoos selgeks. Aina enam näitab ta ka ise koos raamatut vaadates sõrmega suvalistele tähtedele ja soovib tähe nimetust kuulda.

Sellel nädalal pakkus Väikemehele vägagi huvi tähestiku pildikaartidele vastavate tähtede sobitamine:

4F8382B1-CBC1-4318-905F-AB19F80F5A15

Enne kui jõudsin need lahti lõigata ja ilusti riiulile panna asus ta juba paarilisi leidma. Tähestiku pildikaardid pärit samuti Mängupesa FB lehelt ja tähed tellisin amazonist.

Sissejuhatus geograafiasse

Vaatasime koos ilmastiku pildikaarte (ostsin etsy-st muudetava pdf faili, ilusad pildid tasuta ka Mängupesa FB lehel) ning igal hommikul kui ka õues olles uurisime, mis ilm täna on ja vaatasime taevast: kas on pilves, päike paistab või sajab vihma jne.

EFF6D333-2727-4A01-A26A-9B904AC216C4

Tornaado, äikese ja vikerkaare kohta vaatasime internetist loodusfotosid ning youtubest paari videot. Juhtisin ilmastikule tähelepanu ka erinevaid meil kodus olevaid aastaaegasid käsitlevaid raamatuid vaadates.

Kuigi lisaks pildikaartidele on samas failis ka tekstiga kaardid,  siis kuna Väikemehele ei paku huvi kaartide omavahel sobitamine, siis seda me ei teinud. Samal põhjusel jäi tegemata ka ilmastiku pildikaartide sobitamine päris ilmastiku kujutavate piltidega (idee siin).

Kunst

Värvimine:

1) pesulõksu külge kinnitatud vatiga värvimine:

91123F20-5303-4761-9846-855A28F40120

2) ilmastiku teemaliste piltide värvimine kõiksugu värvidega (pildid siit) -sädelusliim (proovis seda pintsliga laiali ajada), täpimarkerid, rasvakriidid.

3CE1A159-5BCE-4AF4-835B-7AF2692B8C48

3) vihmasaju joonistamine:

57051762-F1BB-452B-821E-5D41A34450E7
Ilmselgelt sai ta inspiratsiooni paari nädala tagusest koduõppe tegevusest, kus näitasin talle, et on võimalik ka sirgeid kriipse tõmmata.

Motoorika

Üldkehalistest harjutustest oli plaanis palli viskamine, aga sellega tegeles ta ise eelistades pigem palli vastu seina kui mulle visata. 🤷‍♀️ Väga lemmikuks on ka hetkel hüppamine nii voodi peal, diivani peal kui ka kõnnitee servalt.

Käelise osavuse harjutusena olid uued tegevused:

B17D4888-8662-45C5-ABD2-38BE120F91EB

Kumbki tegevus ei pakkunud väga suurt huvi, sest nii sobitamismäng kui ka kujundipusle olid veel natuke liiga keerulised. Natuke proovis ja rohkem ei tahtnud.

Matemaatika

Suuruse eristamine ja suuruse alusel järjestamise tegevus:

F94F479A-D68A-43FA-A1CC-F49A1EA090BB

Fail leitud Mängupesa FB lehelt. Mulle üllatuslikult oli see tegevus Väikemehe jaoks liiga lihtne.

Mahutavuse teema on endiselt väga haarav, mistõttu pakkusin palju võimalusi liivaga mängimiseks. Küll kineetilise liivaga kodus kui ka rannas ja mänguväljakutel.

A5A409DE-48CB-44DF-95F2-207F68C9970B

Kokkuvõttes jälle üks koduõppe nädal möödas!

Järgmiseks roomajate temaatika! 🙂

Kui soovid saada teada uue postituse ilmumisest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib/jälgi või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

 

About the author

Jäta kommentaar