Kinginimekiri 3-ja 3,5-aastasele lapsele

Kolme aastane laps on täiesti teisest puust kui üks kahe aastane. Märkasin, et kuskil 30ndal elukuul toimus Väikemehel ajus ümberlülitus suureks inimeseks. Tekkis mõtlemine, küsimuste küsimine, arutlemine. Aga mida ühele 3-või 3,5-aastasele küll kinkida? “Pole vaja nii palju mänguasju osta!” on põhiline, mida kõikjal räägitakse. Tõsi, kui oled ise lapsele mänguasjaks või kodus on palju lapsi, kes üksteisega mängivad. Tegelikkus on see, et minimalismi võib väikeste lastega ära unustada, sest mänguasjad hoiavad lapse tegevuses ja pakuvad alternatiivi ekraanidele. Siinjuures on ülioluline ka mänguasjade roteerimine (et osad mänguasjad on silme eest “peitu pandud”).

Hakates koostama kinginimekirja kolme aastasele ma kuigi palju ideid internetist ei leidnud. Selles mõttes ei tohiks muidugi ideedest puudus olla, sest minnes ühe kolme aastasega koos mänguasjapoodi teab ta juba päris hästi näidata, mis on tema arvates põnev ja mis ei ole. Ja isegi, kui enda jaoks ei pruugi näidatu tunduda kõige ägedam, siis lapse soove peab ka arvesse võtma. 😉 Aga seejuures peaks olema ka mänguasju, mis Sulle endale meeldivad ehk mida oled võimeline koos lapsega mängima. Järgnevalt paningi kirja mõned ideed, mis ühele 3-aastasele kui ka 3,5-aastasele võib huvi pakkuda.

Lisan siia ka oma kahe lemmikpoe sooduskoodid:

Koodiga “minuperspektiiv” saad Kaarelelula e-poes 10% soodustust. 

Järgnevas nimekirjas leidub affiliate linke ehk siis nende kaudu toodet ostes ei lisandu sinu jaoks lisakulutusi (hind ei ole kõrgem).

1. Vaba mäng ehk kujutlusvõimet haaravad mänguasjad

Need on need mänguasjad, millega laps mängib ise tunde ja mida on kõik mänguasjapoed täis. Ja kui laps kutsub nendega “vaba mängu” mängima, siis tahad mõtetes kuskile kaugele ära joosta, sest evolutsiooniliselt pole täiskasvanu jaoks normaalne sedasi lapsega fantaasiamänge mängida. Selleks peaksid olema teised lapsed. 

Aga, kui eesmärgiks on lapse iseseisev mäng, siis need kõige tõenäolisemalt haaravad ta endasse. See, mis teemalised mänguasjad last enim huvitavad sõltub juba lapsest, nt kas pakuvad huvi autod, nukud, dinosaurused, ehitamine või hoopis toiduasjad. Ja siin on parim lapselt otse küsida, et mis talle meeldib. 😜

lossid, nukumaja

ehitamine, nt magnetklotsid Connetix, Magna-Tiles, legod. Meil magnetklotse ei ole, aga Duplo legod on küll selline asi, millega nii meie kui ka kõik külla tulnud lapsed alati ehitavad. Magna-Tiles müügil näiteks: lastemangud.ee.

– tegelased, nt Schleich, Duplo, dinosaurused

– toiduasjad

– kostüümid, nt mõni lapse lemmiktegelase riietus, aga ka arstikohver on meil alati mängus kindla peale minek (Sirenas). Eriti uhke on veel see kostüümide hoiustamise kapp. Kostüümiteema tüdrukutel juba seal 3a+, aga poistel pigem 3,5a+.

  • Vanni-ja dušši all mängimiseks, nt Yokidoo -lemmik, lemmik! Haarab nii aastase kui ka kolme aastase täiesti endasse!

2. Liikumist soodustavad mänguasjad

Üks 3-aastane laps soovib palju liikuda, ronida ja hüpata soovides enda füüsilisi oskusi aina enam proovile panna. “Vaata, emme, kuidas ma hüppan. Vaata, mis ma nüüd teen. Vaata, kuidas ma seisan ühe jala peal.” 💪🏻

– Kui kodus on ka väiksemaid lapsi, siis Pikleri kolmnurk liumäega on koht, mis saab selles eas igapäevaselt kasutust. Meil selline, mille konfiguratsiooni on võimalik muuta. Kirjutasin sellest siin.

suurem liumägi, ronimissein või ronimisala 

joogakaardid, Mimiq kehakeele või miimika mäng. Millegi pärast on see eriti lemmik mu 1,5-aastase lapse jaoks. Ta toob need kaardid ja siis tahab minuga koos neid harjutusi teha. Mega armas.

tasakaaluratas, kolmerattaline tõukeratas (eri värve) ja kiiver – nendega on tore ka toas sõita!

3. Sensoorsed ehk erinevaid meeli kaasavad mänguasjad

– Playdoh erinevad plastiliini komplektid, nt kuna Väikemehe lemmikuks on toiduasjad, siis plastiliinist jäätiste ja kommide valmistamine on üks ta lemmikasju. Aga sama põnevad on ka notsubeebide tegemise või kanakomplekt. Sama palju või rohkemgi armastab neid ka Väikemehe 1,5-aastane vend Rõõmupall.

  • kineetiline liiv koos karbiga, kus sees saaks mängida on samuti super asi, mis ühele 3-aastasele väga meeldib. Seega, kui üksik laps või teised lapsed juba suuremad, siis see on kindla peale tore. AGA kui kodus on ka keegi alla 2-aastane nagu meil, siis ei leia see kuigi palju kasutust.

kunstivahendid, nt vesivärvid, täpimarkerid, vormid. Silmamunad on meil ühed kōige tähtsamad kunstivahendid, sest need on millegi pärast hädavajalikud iga kunstitöö puhul.

4. Lugemine ja kirjutamine

Montessori pedagoogika järgi on lastel alates 3,5a tundlik periood kirjutama ja lugema õppimiseks, mistõttu miks mitte kinkida midagi, mis seda õppimist toetaks.

– raamatud,

Lemmikuks on sellel aastal olnud lisaks paljudele muudele raamatutele “Talulood” ja “Laura lood”. Aga ka ”Timmu teeb ise”. Seal mõlemas palju erinevaid lugusid. Vanuses 3-4 on lemmikuteks olnud ka kõiksugu lood lastest, kes teevad midagi, mis pole sotsiaalselt lubatud – see on vanus, kus laps on just selgeks saanud sotsiaalselt sobiva käitumise ja kõik sellest eristuv tekitab suurt huvi. 3,5a+ Sauruste pere juturaamatud on väga head.

– kirjutamiseelsed vahendid, nt mis arendavad käelist osavust:

Laburündivihikud – käelise osavuse harjutamine. See seikluslike laburüntide vihik oli 3-aastasele igati jõukohane. Aga ka joonistusvihikud, kui see lapsele huvi pakub. Vahepeal Väikemees päevad läbi tegi neid vihikuid ja värvis muudkui pilte. Üks kord värvis 4h järjest!


Nöörimismängud, pigem vist selles eas tüdrukute teema nagu kõiksugu käevõrude jms valmistamine. 🤔

Liiva/manna sisse kirjutamise karp (Melissa and Doug nöörimismängu karp) koos krobeliste “liivapaberi” tähtedega. See on Montessori pedagoogika tähtede ja kirjutama õppimise üks viis. Ma tegin liivapaberitähed ise: sädelusliimiga tähed molbertitele suuruses 10×10. Sellest, kuidas Väikemees sai 3-aastaselt tähed selgeks kirjutasin siin.

Magneetiline joonistustahvel tähtedega (Amazonist) (värviline)- meil väikeste tähtedega. Meeldib nii aastasele, kahe-aastasele kui ka kolmesele. Igas vanuses põnev pulgaga magnetkuule välja joonistada ja siis sõrmega neid alla vajutada. See oli esimene mänguasi, mille kolme aastane arvas, et võiks lasteaeda kaasa võtta. 🙈

Kleepsuvihikud, näiteks Melissa and Doug paksemad korduvkasutatavad kleepsud on lemmikud. Nii Piraatide kui ka Loomakliiniku kleepsud saavad meil palju kasutust. Ametite komplekt meeldis ka. Müüakse nt Kaubamajas, aga Amazonist ostes kleepsud kvaliteetsemad (on matid ja paksemad) ja suurem valik erinevaid. Näiteks jõulukingiks ostsin sealt sama sarja jõuluteemalise ja käpapatrulli komplekti.

Kleepsumosaiigid, 3a 3k. Nende puhul on tähtis, et pigem oleks ühel pildil mitmeid erinevaid värve, sest kui ühte värvi on palju, siis lapsel kaob huvi pildi tegemise vastu. Näiteks Sticky mosaic pildid on päris head. See zombidega oli tõeline hitt. Rohkemate piltidega variant müügil Amazonis. Õigele numbrile vaja kleepida õige värv. Lemmikud-lemmikud!

EVA vahtmosaiik „Loomad“ - Tarkpead.ee

Eesti poodides olen kohanud Apli Kids mosaiigipilte, nt tarkpead.ee-s. Need meeldisid 3a4k Väikemehele VÄGA! Ideaalse suurusega pildid ja mõnusalt vaheldusrikkad.

Liivakunst – tuleb paber eest tõmmata ja siis saab värvilise liiva kleepepaberile kallata. Tekib pilt. Pigem vanusele 3,5a+. Apli Kids komplekt tarkpead.ee-st. Liblikate komplekt Sirenas.

Geoboard (nt Aliexpressist) pigem 3,5a+. Keeruliseks teeb mängu see, et kaasas olevad kummid on erinevate pikkustega. Peab aitama esialgu last sellega.


Joonistusvormid, pigem 3,5a+

Montessori pedagoogikas kasutatakse geomeetrilisi kujundeid käelise osavuse harjutamiseks ja joonte tõmbamiseks. Me kasutasime ühe kujundi suuruseid pusletükke. Aga edasijõudnumaks tasemeks oleks värvimisžabloonide kasutamine.

Värvimisžabloonid siit.

– lugemiseelsed vahendid, nt tähtede õppimisega seotud

Pusled, mis soodustavad foneetilist kuulmist ehk esitähe äratundmist

Vannis ja dušši all käies mängimiseks vahtkummist tähed (Amazonist)

Jutupliiats koos Jänku Jussi raamatuga (siit) – kallis, aga tundub põnev.

Tähtede kleepsupusle: tähele vastav kleeps tuleb panna õigele tähele, et valmiks pilt. Neid igasugu teemasid, nagu dinosaurused, kassipojad jne, aga meil kolliteemaline. (Amazonist)

Tähtede äratundmine töövihikus– esialgu Väikemehele ei pakkunud üldse huvi, aga siis alates 3-aastaseks saamisest enne ööund natuke iga õhtu tegime ja nüüdseks väga meeldib. Muudkui küsib sealt ülesandeid, nt laburündid, tähtede äratundmine, piltide värvimine, numbrid, hulgad jne. Amazonist. Leidub ka eesti keelseid toredaid vihikuid nii raamatu- kui ka mänguasjapoodides. Aga ma ostaksin teisele lapsele ka kunagi samasuguse – too nii hea.


Magnettähed: suured ja väikesed (Amazonist)- kahju, et seal täpitähti ei ole, aga muidu väga head.

5. Matemaatika

Matemaatika ja numbrite maailm on Montessori pedagoogika järgi pigem nelja aastaste teema. Siiski miks mitte vaikselt juba kolme aastaselt selgeks saada numbrid 0-10 ja kui suur hulk vastavale numbrile vastab.

  1. Ettevalmistus matemaatikaks läbi meeltevahendite (Roosa torn, pruun trepp, red rods) – aitab lapsel eristada erinevaid suurusi ja tutvuda mõistetega: “suur”, “suurem” ja “kõige suurem”; pikem/lühem; kitsas/lai. Müügil Sirenas.

2. Sümbolite (numbrite) nimetuse äratundmine ja nimetamine

  • Liivapaberinumbrid (tegin ise) – sädelusliimiga pisimolbertitele (nt Ülemiste pärlipoes müüakse 1.2eurot üks plaat).

  • Kleepsunumbripildid – tuleb vastava numbriga kleeps panna õigele numbrile (Amazonist). Väga-väga meeldis lapsele! Ideaalne raskus, aga samas iga pildi kleepimine ei võta liiga kaua aega.
  • Internetist välja prinditavad joonistuslehed, kus tuleb numbrite järgi värvida. Lemmikud vanuses 3,5a!!

3. Sümbolite (numbrite) kui abstraktse mõiste ühendamine konkreetse hulgaga. Et laps saaks aru, et konkreetselt näiteks numbrile 5 vastab 5 eset. Lisaks tavaelus asjade kokku lugemisele:

  • Montessori õppevahend number rods – 3a ei pakkunud veel üldse huvi. Aga siis mänguliselt lasin neid tal panna vastava numbripusle numbrite juurde ja siis tekkis huvi. Tegu on hea vahendiga visualiseerimaks lapsele, et eri hulgad on eri suuruses. Müügil Sirenas.
  • Lauamängud, kus tuleb liikuda täringul etteantud arv kohti. Kasvõi kõige lihtsam lauamäng: tsirkus.

  • Vastav lahendusraamat, kus hulkadega seotud äratundmist, nt meil Kumon (Amazonist) – maailmakuulus töövihikute tootja, kus ülesanded lähevad samm-sammult keerulisemaks. Pigem 3,5a+
  • Sorteerimismängud, nt Super sorting pie (Amazonist) – sorteerimaks vastavale numbrile vastav arv puuvilju

4. Numbririda – et laps oskaks järjekorras numbreid nimetada ja ritta seada.

Ei ole küll Montessoriga kooskõlas (ebarealistlikes situatsioonides loomade kujutamine), aga siinjuures võivad abiks olla vastavad numbripusled. Seal tuleb numbrid õigesse järjekorda panna.

  • Näiteks need Puzzlikal numbrirongi tükid on nii mõnusad paksud ja suured. Tore on see, et lihtsalt värvi järgi tavaliselt kokku panek ei õnnestu, kui just palju tükke läbi ei proovi. Leiab: lastemangud.ee
  • Orchardil on selline numbripusle: Kaarelelulas. Ma ei tea miks, aga see numbripusle meeldib meile rohkem kui Puzzlika oma. Kindlasti pole see hea vahend õpetamaks lapsele hulkasid, sest laps paneb pigem pusle värvi järgi kokku ning tegelikult ta ei saa aru, et näiteks number neljale vastab neli looma, aga samas numbrite äratundmiseks ja järjekorda panekuks väga tore. Aitab tekitada huvi numbrite vastu.

6. Teaduslikku mõtlemist soodustavad mänguasjad

Siia alla liigitaksin kõik mänguasjad, mis pakuvad võimalust süveneda, lahendada probleeme, teha järeldusi. Eksida ja oma eksimustest õppida ehk nii öelda ühe õige lahendusega mänguasjad. Mänguasjad, mis soodustavad avastama, katsetama.

teaduskatsed, nt firmal GALT vikerkaarekomplekt oli väga palju tegevust pakkuv: sai koos lapsega värve segada ja kristallidest värvilima teha (siit). Kokku oli pakis 11 katset. Kirjutasin sellest meie värvide õppimise koduõppe postituses siin. Täiesti jõukohane ühele 3-aastasele. (Vedelike kallamisel oli küll abiks lehter)

Firmal Kosmos ka ägedaid, odavaid ja lihtsaid teaduskomplekte, nt taimede kasvatuse teemaline või 10 minutiga põrkepallide valmistamine (sobib ka planeetidega tutvumiseks). See põrkepallide tegemine oli tõesti väga lahe ja pulbrist jätkuks mitmeks korraks.


Aga ka firmal Clementoni on toredaid lihtsaid teaduskomplekte, millega üks nutikas 3-aastane saab vanema abiga hakkama. Näiteks taimede kasvatuse või kristallide meisterdamise ja värvimise teemalised (Kaarelelula).

Ja pikalt olen plaaninud teha lapsega vulkaanilampi, aga pole olnud ilusat anumat, kuhu seda teha. Näiteks selline komplekt Amazonist on tore:

taskulambid, nt National History eri teemalised. Olen müügil näinud näiteks Filmimuuseumis. Meil kosmose, putukate ja dinosauruste omad- kõik on lemmikud.

mosaiigimäng. Nt Learning Resources (Amazonist, mustriplokid), Djeco, Tangram. Meil nii Learning Resource kui ka Djeco mosaiigimängud ja mõlemad meeldivad. Playmaisi mosaiik on ka uus ja põnev, sest nende kleepimiseks tuleb neid veega natuke märjaks teha (Sirenas). Need kõik meeldisid vanuses 3,5a.

Playmais mosaiik

– Smartgames. Meil on olemas Bunny Boo, Camelot Jr, Three Little Piggies (kolm põrsakest), Brain Train ja Jack& Beanstalk (Jack ja oavars). Need kõik arendavad ruumilist mõtlemist, planeerimist, loogikat. Iga mänguga on kaasas raamat, kus on eri raskuses ülesanded. 3-aastase jaoks Bunny Boo on juba üpris lihtne, aga samas Jack&Beanstalk veel liiga raske. Lemmikuks on Camelot Jr ja Brain Train, sest seal enim vaheldust erinevatel ülesannetel. Müüakse Braingamesis

pusled, nt Ravensburgeri, Orchardi, Puzzlika ja Larseni puslede tükid on hea kvaliteediga. Mänguasjapoodides müüdava Trefo tükid on nirud. Lapsed on 3-aastaseks saades pusle panekul väga erineva tasemega sõltuvalt sellest palju nad varem neid on pannud ja tulebki sellest lähtuda. Jõukohased peaksid selles vanuses olema kihilised pusled ja/või pusled suuruses 15-30 tükki. Kusjuures 3-aastaseks saades oli 15-tükiline päris keeruline, vajas abi, aga siis 3a 4kuud paneb iseseisvalt ka juba 35-40 tükilisi puslesid seega oskused võivad kiiresti muutuda.

Näiteks selline 9, 16 ja 25 tükiline Puzzlika on üks lemmikuid:

Kuigi lihtsamad ja vähemate tükkide pusled meeldivad ka selles vanuses, siis raskemaks tegemiseks meeldib Väikemehele mitu väikest puslet korraga panna. Näiteks sellest sarjast pusled (Amazonist): – 6tk pakis kokku ca 25 eurot ja iga pusletüki all pilt, nt puuviljade puhul puuvilja sisu vms.


Kihilised pusled, nt loomakliiniku teemaline (siit), kodu teemaline (siit) või elutsüklite pusled: Goki aastaaegade pusle (Kaarelelula), Etsy-st puupusle.


Larseni pusled – ega selles pusletükkide vahemikus (15-30) väga palju erinevaid pilte ei ole. (Sirenas) Näiteks sellised on jõukohased:

Inimkeha tundma õppimine: Inimkeha kihiline pusle (Sirenast) – sellest “kollipuslest” sai alguse mu lapse puslehuvi, inimkeha makett pehmete organitega (Amazonist) õpetas lapsele organite nimetused selgeks.

Inimkeha mangeetiline pusle- see põhjalikum Janodi firma oma on tõeline lemmik! (Amazonist) Aga ka Melissa and Doug ja Apli kids teinud oma versioonid.

Montessori zooloogia ja botaanika pusled (Sirenas)

6. Kultuur ja geograafia

Viisakus -ja käitumisraamatud – Meinersi Learning to Get Along raamatusari on super!! Seal on kõik sotsiaalsed situatsioonid nii põhjalikult lahti seletatud, et “hamster” saaks ka aru, kuidas tuleb käituda.

Muusika, nt eri rahvaste muusika Putumayo kids cd

Gloobus, maailma kaart seinale: näiteks mandrite õppimiseks Montessori gloobus (Sirenast)

Maailma pusled: Ravensburgeri 30tk (Kaubamajas), Montessori kultuuriliste mandrite kaart (Sirenast)

Loomakujukesed: eri maailma piirkondades elavad loomad (Safari toobs), nt Sirenas antarktika komplekt:

Vulkaanide avastamiseks, nt vulkaanikomplekt, National Geographicu Science komplektid (siit). Müüakse nii komplekte, kus saad ise kipsist vulkaanimäe teha eksperimendi tarbeks kui plastmassist mäge. Me ostsime Ahhaa teaduspoest kuue eurose mäe ja tegime ise söögisoodaga katset, mis tekitas lapses suurt elevust.

7. Lauamängud

Kuigi ka 2-aastasega saab juba esimesi lauamänge mängida, siis 3-aastase kannatlikkus ja tähelepanuvõime on juba nii palju parem, et oma korra ootamine ja lihtsate reeglite meelde jätmine pole enam ületamatu. Meil on päris palju lauamänge, mida mängime koos lapsega. Panen järgnevalt kirja mängud, mida laps tavaliselt mind mängima kutsudes välja valib.

Dragon’s Breath– esimene strateegiamäng. Seal tuleb korda mööda tornist rõngaid ära võtta ja seejuures ennustada, mis värvi kristalle enim alla kukub. Kes saab enim kristalle, see võidab. Lemmikuks on kindlasti enne rõnga äravõtmist draakoni möirge tegemine.


Orchardi mängud. Kuna Väikemehele meeldivad toiduasjad, siis just toiduga seotud lauamängud on väga lemmikud.
Pitsamängus tuleb saada valmis enda pitsa. Värvide ja kujundite kordamine. Enim põnevust tekitavad ämblike ja prussakatega pitsatükid, mis tuleb ära visata “prügikasti”. Müügil kaarelelulas.

  • Crazy chefs– tuleb memori-stiilis enda valitud roaks vajaminevad komponendid kokku saada. Ei tea, miks see mäng talle nii meeldib. 🙈 Kaarelelulas.

Unicorn Glitterluck: Cloud Cristals – natuke keerukam ja pikem mäng. Tuleb juba täringut veeretada, vastav arv kohti edasi liikuda ja kristalle koguda. Braingamesis.


Little Garden – koostöömäng ehk tuleb aeda erinevaid taimi istutada enne kui mutt tuleb. Tuleb täringut veeretada ja liikumiseks samme lugeda.

Color Monster – koostöömäng, mille eesmärgiks on kõik tundekettad saada õigetesse kohtadesse. Seega sisaldab ka endas kerget mälumängu. Täringu veeretamine ja sammumine on teisejärguline. Kõige toredam selle mängu juures on see, et iga mängija peab ütlema vastavalt sellele, kuhu täring kolli suunab, mida ta kardab, mis teeb ta rõõmsaks, mis kurvaks, mis kurjaks ja mis rahulikuks. Sealt on tulnud lapse poolt imelisi vastuseid! Amazonist.

Der Verzauberte turm – üks mängija on kuri Võlur ja teine Prints. Täringu veeretusel selgub palju kumbki liigub – hea võimalus numbrit ja vastavat hulka tundma õppida. Eesmärgiks jõuda mänguplatsil Võluri poolt peidetud magnetmehhanismiga võtmeni ja võtmega avada õige Printsessi vabastav torniuks. Amazonist.


Monster Factory- korda mööda tükke võttes võidab see, kes on ehitanud suurima valmis kolli(d). Amazonist.

Loodetavasti said ideid, mida lapsele kinkida. Et ei ole ainult autod ja nukud, vaid põnevaid mänguasju on nii palju, mis ühele 3- ja 3,5-aastasele võiksid huvi pakkuda.

Koodiga “minuperspektiiv” saad Kaarelelula e-poes 10% soodustust. 

Oleksin tänulik, kui jagaksid ideid, mis Sinu lapsele vanuses 3-4 on huvi pakkunud? Aitäh!

Võid piiluda ka minu Montessorist inspiratsiooni saanud teisi kinginimekirju:


Sulle võib huvi pakkuda ka mu kirjutatud alla 5-aastase lapse uneteemaline raamat, mille saad osta Aollo, Rahva Raamatu poodidest või kõige soodsamalt siit: www.stoneagesleep.com

About the author

Comments

Jäta kommentaar